Daily Survey

Beograd, 26. Jul 2012.

SRBIJA

JEREMIC SE SASTAO SA LAVROVOM

MOSKVA, 26. jula (Tanjug) - Odlazeci ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajuci Generalne skupštine UN Vuk Jeremic sastao se danas u Moskvi sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.
Jeremic i Lavrov su razgovarali o srpskoruskim odnosima, aktuelnim evropskim i medunarodnim pitanjima, kao i o agendi 67. Zasedanja Generalne skupštine UN.
Uoci njihovog susreta Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da izbor Vuka Jeremica za predsedavajuceg Generalnom skupštinom UN predstavlja odraz visokog autoriteta Srbije, koja se zalaže za jacanje uloge UN i za to da u medunarodnim odnosima prvenstvo ima medjunarodno pravo.
"Rusija je aktivno podržala kandidaturu Jeremica, iskusnog profesionalca i politicara koji uživa poštovanje u svetu. Jeremic u Moskvu dolazi u trenutku kada je na medunarodnoj sceni sve izraženija neophodnost vece uloge UN kao jedinstvenog multilateralnog mehanizma za prevazilaženje savremenih izazova", navedeno je u saopštenju.
Genaralna skupština UN jedan je od glavnih foruma UN u okviru kojeg državeclanice pronalaze zajednicka rešenja za citav niz problema i u tom kontekstu Rusija pridaje veliki znacaj radu predsedavajuceg Generalnom skupštinom, koji treba da uzme u obzir citav spektar stavova i na izbalansiran nacin rukovodi tim telom UN.
"Uvereni smo da ce Jeremic na mestu predsedavajuceg ucvrstiti autoritet tog najvažnijeg organa UN, razvijajuci najbolje tradicije koje su uspostavili njegovi prethodnici", istice rusko Ministarstvo.
U saopštenju se, takode, navodi da intenzivni kontakti izmedu Srbije i Rusije na visokom nivou izmedu vlada, parlamenata, ministarstava u potpunosti održavaju zajednicku zainteresovanost za izgradnju bilateralnih odnosa na principima strateškog partnerstva.

NIKOLIC SE NECE SASTATI S JAHJAGOM U NJUJORKU

BEOGRAD, 26. jula (Tanjug) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolic ne planira susret s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom pre nego što se u Beogradu postigne politicki konsenzus o Kosovu i Metohiji, receno je današnjem "Presu" u kabinetu šefa države.
U Nikolicevom kabinetu su negirali spekulacije prištinskih medija da ce se predsednik Srbije sresti s Jahjagom u septembru u Njujorku u okviru zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U Predsedništvu tvrde da nema govora o susretu srpskog predsednika sa kosovskom koleginicom.
"Tacno je da ce predsednik u septembru biti u Njujorku, u Ujedinjenim nacijama, ali do tog susreta nece doci, jer predsednik želi da se pre svakog razgovora u Srbiji postigne konsenzus oko kosovskog pitanja navode u kabinetu.
Nikolicevi saradnici isticu da ce predsednik odmah po formiranju nove vlade Srbije inicirati razgovore sa svim parlamentarnim strankama, odnosno relevantnim ciniocima u srpskom društvu. "Nikolic ce inicirati da se napravi radna grupa ili neka vrsta tima u koju bi bili ukljuceni svi važni politicki faktori. Pored predsednika ili predstavnika poslanickih grupa u Skupštini Srbije, u ovaj tim bi ušli i predstavnici crkve, kao i Srbi sa Kosova", navode sagovornici "Presa".
Oni isticu da je cilj predsednika da se postigne dogovor koji bi kasnije usvojila Skupština i koji bi bio obavezujuci za sve predstavnike Srbije koji ucestvuju u razgovorima o ma kojoj temi koja se tice južne srpske pokrajine. "Tek tada bi moglo da se razmatra da li bi do susreta moglo da dode i o cemu bi se razgovaralo. Nikolic ne beži od odgovornosti, ali ne želi da na razgovore ide nepripremljen, niti želi da se igra sa sudbinom Srbima sa Kosmeta", kažu u kabinetu predsednika.
Predsednik Nikolic insistira da se u razgovore oko Kosova ukljuce i Ujedinjene nacije.

KOSOVO I METOHIJA

EŠTON S TAČIJEM O DIJALOGU SA SRBIJOM

BRISEL, 25. jula (Beta)- Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i premijer Kosova Hašim Tači su danas u Briselu "razmotrili nužnost da se nastavi dijalog Prištine i Beograda".
Visoka predstavnica EU je "istakla da ti razgovori treba da se obnove što je pre moguće, čim bude u Beogradu stupila na dužnost nova vlada", saopštila je Maja Kocijančič, predstavnica za štampu Ketrin Ešton.
Dodala je da je visoka predstavnica EU "podvukla važnost da obe strane u potpunosti sprovedu sve sporazume postignute u dijalogu".
Evropski diplomatski izvori su agenciji Beta preneli da se ulažu napori da, ako je moguće, već u petak na razgovore s Ketrin Ešton u Brisel doputuje novi premijer Srbije Ivica Dačić, pošto se očekuje da sutra bude formirana njegova vlada.
Ešton je na sastanku s Tačijem "izrazila zadovoljstvo zbog obnavljanja mandata Euleksu" i naglasila da je ta misija važan sastavni deo angažovanja EU na Kosovu.
Kocijančič je dodala da je do sastanka visoke predstavnice EU i kosovskog premijera došlo "u sklopu redovne razmene mišljenja o napretku Kosova i sprovođenju evropskog programa" Kosova.
Visoka predstavnica EU i premijer Tači su, kako je saopštila Kocijančič, "napredak u ovoj godini ocenili kao veoma bitan i dogovorili se da nastave da blisko sarađuju u daljem podsticanju evropske perspektive Kosova".
Po izvorima u Briselu, na sastanku EštonDačić bi, pored programa nove Vlade Srbije, svakako trebalo da bude reči o uređivanju odnosa Beograda i Prištine, budući da Evropska komisija treba da bude u mogućnosti da izvesti Evropski savet da je Srbija ispunila uslove za pokretanje pregovora o prijemu u EU.
Ključni uslov za to je što brže nastavljanje pregovora BeogradPriština, utoliko pre što je i predsednik srbije Tomislav Nikolić nedavno u Briselu ocenio da bi taj dijalog trebalo podići na viši, politički nivo.

TAČI: PODELA KOSOVA NEOSTVARIV SAN

BEOGRAD, 25. jula (Beta)- Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je podela Kosova "san koji se neće ostvariti", a Srbima na severu Kosova poručio da su kosovski građani i da treba da se okrenu institucijama te države.
"Podela Kosova je san koji se nikada neće ostvariti, bez obzira ko ga pominjao. Taj san koji je dugo postojao u Beogradu završio se jednom zauvek 25. jula prošle godine, kada su kosovske institucije preuzele kontrolu nad graničnim prelazima", rekao je Tači u intervjuu za Dojče vele.
Tači je istakao da je Kosovo celovito i da će ostati nepodeljeno u sadašnjim granicama.
"Moja poruka za građane koji žive na severnom delu Kosova jeste da više veruju u kosovske institucije. Oni su građani Kosova. Ja sam na raspolaganju svima, a i u tom delu Kosova mora biti vladavine prava, slobode kretanja, demokratije i ekonomskog razvoja", rekao je Tači.
Govoreći o dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije, Tači je rekao da neće biti uspeha u bilo kakvom budućem dijalogu bez primene postojećih dogovora.