Daily Survey

Beograd, 27. Februar 2012.

SRBIJA – KiM - DIJALOG

JEREMIĆ: POSETA VESTERVELEA BILA KLJUČ ZA DOGOVOR

BEOGRAD, 24. februara 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas da je jučerašnja poseta šefa nemačke diplomatije Gida Vestervelea Beogradu bila ključna za "otklanjanje nesporazuma" i postizanje današnjeg dogovora Beograda i Prištine.
"Mislim da je ključno razumevaje i ključni dogovor postignut sinoć između Nemačke i Srbije. Nakon što su otklonjeni svi nesporazumi između nemačkog i srpskog državnog vrha, nakon što su to razumevanje potvrdili i svi ostali ključni činioci u okviru EU, više nije bilo prostora za Prišitnu da nastavi da se odupire", rekao je Jeremić za beogradsku TV "Prva".
Jeremić je naglasio da postignutim dogovorom Kosovo u regionalnim organizacijama neće biti predstavljeno kao država jer "Kosovo nije država dok god postoji država Srbija" i ocenio da je dogovor u Briselu to i potvrdio.
Šef srpske diplomatije ocenio je da je posle postizanja dogovora Srbija "na korak od kandidature za EU". "Mislim da možemo da očekujemo da će sledeće nedelje u Briselu ministri spoljnih poslova doneti takvu odluku. Postoje još izvesne nedoumice. Neke zemlje članice su u poslednjem trenutku pokazale neke rezerve", rekao je Jeremić i potvrdio da je Rumunija jedna od tih zemalja.
On je dodao da ne treba potcenjivati stav bilo koje države i da treba ozbiljno uzeti u obzir problem Vlaha koji je Rumunija iznela, ali da "Srbija više ne može da prihvati nikakva dodatna uslovljavanja".
Dodao je da Srbija "u principu ne reaguje dobro na ucene". "Ne možemo prihvatiti dodatna uslovljavanja. Uslovi su bili jasni i oni su ispunjeni. Ispunjeni su na takav način koji je u skladu sa važnim bazičnim državnim interesima Srbije, i što je najvažnije, u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom 1244", rekao je Jeremić. Šef srpske diplomatije se nada dobrom ishodu u Briselu u utorak, ali smatra da treba sačekati. Naveo je da će se diplomatski raditi i narednih nekoliko dana i dodao da se nada najboljem.

CVETKOVIĆ: DOGOVORENE FORMULACIJE IZBALANSIRANE

BEOGRAD, 24. februara 2012. (Beta) Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izrazio je u Banjaluci zadovoljstvo postignutim dogovorom Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova.
Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, Cvetković je ocenio da su dogovorene formulacije izbalansirane i u skladu sa interesima Srbije. On je izrazio i optimizam u vezi sa dodeljivanjem Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU.
U Banjaluci je održan sastanak premijera država regiona povodom pripreme plana i koordinacije aktivnosti na sprečavanju svih posledica snežnog nevremena koje je pogodilo region, naročito mogućih poplava.
Domaćin sastanka bio je predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić, a učestvovali su predsednici vlada Srbije Mirko Cvetković, Crne Gore Igor Lukšić, Federacije BiH Nermin Nikšić, predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i izaslanik predsednika Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

DAČIĆ: DOGOVOR ĆE OMOGUĆITI DOBIJANJE KANDIDATURE

BEOGRAD, 24. februara 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je Srbija postignutim dogovorom u dijalogu Beograda i Prištine pokazala da štiti državne i nacionalne interese i da će joj taj dogovor omogućiti dobijanje kandidature za članstvo u EU.
"Važno je da dogovor omogući Srbiji dobijanje kandidature za članstvo u EU, nastavak dijaloga s Prištinom i sprovođenje postignutih dogovora", rekao je Dačić novinarima u Beogradu. On je ocenio da je jasno da je pritisak međunarodne zajednice, EU i SAD ovoga puta išao na Prištinu.
Prema njegovim rečima, dogovor s Prištinom kompromis je u kojem svako dobija po malo onoga što ne želi, ali da je najvažnije da je Srbija pokazala da zna da štiti nacionalne i državne interese kao i konstruktivnost u traženju pravičnog i mirnog rešenja.
"Za nas je značajno i najvažnije da je Reozlucija 1244, jedini pravni akt na koji se Srbija poziva na međunarodnom nivou, sada za razliku od prethodnih pregovora krajem prošle godine nalazi u naznaci i da ukazuje na asimitrečno predstavljanje (Kosova) na regionalnim skupovima", naveo je Dačić.
Dodao je da bi dogovor sa Prištinom trebalo lišiti političkih konotacija i različitih interpretacija, kakve su se juče i danas čule iz Prištine.
Komenatrišući izjavu šefice pregovarčkog tima Prištine Edite Tahiri da će Kosovo sada biti ravnopravno zastupljeno na regionalnim skupovima sa ostalim državama, Dačić je naveo da su te izjave potrebne Prištini kako bi objasnila svoje ranije stavove o fusnoti i da je normalno da se sada, kako je rekao, "uvode lirski momenti". On je ponovio da nikad ne bi bio u vladi koja bi priznala nezavisnost Kosova.

STEFANOVIĆ: FUSNOTA SE NEĆE ISTOPITI

BEOGRAD, 25. februara 2012. (Beta) Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je danas da Srbija dogovorom u Briselu nije priznala Kosovo i istakao da je dogovor potpuno u skladu sa Ustavom i nacionalnim interesima Srbije.
"U potpunosti su očuvani suverenitet i ustav Srbije. Rezolucija 1244 (Saveta bezbednosti UN) dobila je još jednu međunarodnu potvrdu i osnažena je na međunarodnoj sceni. Postigli smo dobar rezultat za Srbiju i sačuvali smo Rezoluciju 1244", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Beogradu.Objasnio je da će Pristina u međunarodnim inicijativama biti zastupljena bez prejudiciranja elemenata državnosti kojih neće biti ni u simboličkom ni u suštinskom smislu.
"Oni će biti predstavljeni kao Kosovo sa fusnotom i zvezdicom. Ako neko misli da će fusnota da se istopi, jako se vara. Ako već koriste zimske metafore, mogu da kažem da zima njihovog nezadovoljstva neće proći, jer fusnota neće proći i neće se istopiti. Ono što piše ispod zvezdice je suština našeg zahteva i naše pozicije", rekao je Stefanović.
Šefica prištinskog tima Edita Tahiri rekla je juče da je zvezdica koja ukazuje na fusnotu u predstavljanju Kosova kao pahuljica i da će se istopiti kada prođe zima.
U fusnoti koja će se primenjivati uz zvezdicu glasi: "Ovaj naziv ne utiče na stav o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 SBUN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".
Stefanović je kazao da sumnja u stav Prištine i Vašingtona da će dogovor u Briselu dovesti do novih priznanja Kosova. "Mišljenje Međunarodnog suda pravde koje se nalazi u fusnoti potvrdilo je da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali nije potvrdilo da su kosovski Albanci imali pravo na otcepljenje, ili da su to deklaracijom mogli da ostvare. Kosovo nije dobilo potvrdu da bude nezavisna država, ali je dobilo pravo da grupa ljudi može da donese nekakav dokument", rekao je Stefanović.
Šef pregovaračkog tima je naveo da se sporazum ne odnosi na organizacije van Balkana i da važi samo za oko 30 regionalnih organizacija, od kojih velika većina ima Kosovo u članstvu, a ne na OEBS, Savet Evrope, UN niti druge "organizacije višeg stepena važnosti".
Stefanović je naveo da biti član regionalne organizacije ne znači biti i nezavisna država.
"Ako svi sedimo za konferencijskim stolom i ispred svakog od nas piše 'ja sam država', a ispred ovih piše 'ja nisam', šta je tu jednako? Ako se govori o tome da imaju pravo da kažu svoj stav i budu prisutni i govore u svoje ime, slažemo se sa tim, ali u tom nastupu nisu međunarodno pravno suštinski jednaki", rekao je Stefanović. Naveo je da sporazum ne otvora vrata evropskih integracija Kosova, jer je to stvar EU, a ne dogovora dve strane, i podsetio da pet država članica nije priznalo Kosovo.
Na pitanje o izjavi portparolke komesara za proširenje EU Štefana Filea da je sporazumom otvorena mogućnost da Brisel počne razmatranje studije o izvodljivosti za pridruživanje Kosova, Stefanović je odgovorio da je "tačno sve što su rekli evropski zvaničnici pozdravljajući dogovor". "Ali, tačno je i da Priština od 2003. godine ima odvojen proces integracija od Beograda", rekao je Stefanović.
Upitan o delu sporazuma u kojem se navodi da će Kosovo na dogovoren način moći da bude predstavljeno i na sastancima sa institucijama EU "u kontekstu evropskog delokruga rada", Stefanović je odgovorio da je "evropska agenda" vrlo širok pojam. "Taj pojam obuhvata unapređivanje saradnje u regionu, stvaranje preduslova od ljudskih prava do fitosanitarnih pravila, ali sporazum ne otvara vrata evropskim integracijama', rekao je Stefanović.
Šef pregovaračkog tima je ponovio da sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima nisu priznate "državne granice" Kosova, jer nema državnih obeležja na prelazima i ponovio da će Euleks nastaviti svoju funkciju na prelazima na kojima će biti i "carinskih svedoka", kako je nazvao kosovske službenike. "Siguran sam da će na prelazima biti mnogo problema i Priština će pokušati da izigra duh sporazuma", rekao je Stefanović i istakao da Euleks mora da funkcioniše na statusno neutralan način.
Stefanović je naveo da sporazum nije potpisan jer se potpisuju samo međudržavni ugovori i da će primena sporazuma početi kada ga usvoji Vlada Srbije. "Da je potpisan, sporazum bi bio međudržavni i morao bi da bude ratifikovan u Skupštini Srbije. Ako nećemo međudržavne sporazume sa Prištinom, onda ne potpisujemo. To nije neodgovornost nego čuvanje nacionalnog interesa", rekao je Stefanović i najavio da će sporazum biti poslat skupštini kada ga usvoji Vlada.

NESLUŽBENI PREVOD DOKUMENTA IZ BRISELA

BEOGRAD, 25 februara (Tanjug) - Timovi Beograda i Prištine u Briselu su u petak postigli sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova. Tanjug objavljuje neslužbeni prevod tog dokumenta:
1. Obe strane potvrduju privrženost efikasnoj, inkluzivnoj i reprezentativnoj regionalnoj saradnji.
2. U tom smislu 'Kosovo*' je jedini naziv koji ce se koristiti u okviru regionalne saradnje.
3. Fusnota koja ce se primenjivati uz zvezdicu uz naziv iz clana 2. glasice "Ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".
4. 'Kosovo*' ucestvuje samostalno i govori u svoje ime na svim regionalnim skupovima.
5. Kada se budu sklapali i/ili potpisivali novi ugovori, predstavnik 'Kosova*' ce se potpisati ispod naziva navedenog u clanovima 2. i 3.
6. Što se tice izmena postojecih sporazuma potpisanih od strane Unmika, ništa od ovih zakljucaka nece biti tumaceno na štetu zakonskih prava Unmika. Predstavnik Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (Unmik) bice pozivan na sastanke koji se organizuju u okviru dogovora ciji je Unmik potpisnik. Na Unmiku je da odluci da li ce da prisustvuje bilo kom sastanku.
7. Domacini sastanaka bice podsticani da izbegavaju isticanje nacionalnih simbola osim njihovih sopstvenih i simbola EU, uzimajuci u obzir statute relevantnih organizacija.
8. EU kao posrednik informisace relevantne regionalne organizacije i tela o ovim sporazumima o nazivu, predstavljanju i potpisu. Oni treba da se primene u praksi organizovanja regionalnih skupova. EU ce nadgledati primenu ovih rešenja.
9. Obe strane i EU ce tražiti od partnera da podrže ove dogovore i da pomognu u njihovoj primeni.
10. Regionalne organizacije na koje se odnose ovi zaključi su postojece i buduce meduvladine organizacije ili sporazumi ciji je cilj da promovišu saradnju ili integraciju u regionu Balkana. "Regionalni sastanci" ukljucuju sastanke ovih organizacija, kao i ad hok ili neformalne sastanke sa slicnim ciljevima. To takode ukljucuje sastanke sa institucijama EU u kontekstu evropske agende.
11. Ova rešenja su usvojeni na privremenoj bazi.

KUPER: SPORAZUMI DOPRINOSE REGIONU

BRISEL, 24. februara 2012. (Beta) Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper rekao je da sporazumi postignuti danas u Briselu stavljaju regionalnu saradnju na Balkanu na mnogo solidniju osnovu i doprinose bezbednosti i prosperitetu.
Govoreći prvo o sporazumu o regionalnoj saradnji, Kuper je istakao da je taj sporazum vrlo važan za Evropsku uniju, koja smatra da što više vlada sarađuje između sebe, to je bolje za svačiju dobrobit i bezbednost. Dodao je da je do sada regionalna saradnja na Balkanu bila nepotpuna pošto Kosovo nije bilo predstavljeno na međudržavnim forumima, ili tamo gde je sporazume potpisivao Unmik nije bilo jasno ko je odgovoran za sprovođenje tih sporazuma. "Ovim sporazumom će biti jasno da će Kosovo govoriti za Kosovo i da će vlada Kosova učestvovati kao punopravni član svih organizacija sama za sebe bez bilo koga drugog", rekao je Kuper u izjavi objavljenoj na sajtu EU. "On (sporazum) stavlja celu regionalnu saradnju na Balkanu na mnogo solidniju osnovu i biće dobar za bezbednost i prosperitet, što su stvari koje mi želimo", rekao je evropski posrednik.
On je podsetio da je rasprava poslednjih meseci bila oko jedne rečenice, koja je fusnota dodata na ime Kosovo. Ta fusnota, naglasio je, pominje dva dokumenta međunarodnog prava koja su važna u slučaju Kosova, a to su rezolucija Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenje Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti. Dve strane, ukazao je Kuper, različito gledaju na ove dokumente ali zajedničko im je to da se slažu oko činjenice da postoje i rezolucija 1244 i Mišljenje Međunarodnog suda.
"Jedino što ova fusnota stvarno znači je da je ime Kosova u saglasnosti sa međunarodnim pravom i da ga obe strane mogu prihvatiti bez prejudiciranja pitanja statusa", rekao je on.
Drugi sporazum, rekao je Kuper, o integrisanom upravljanju prelazima sledi politički sporazum koji je postignut u decembru. Kako je naglasio, ovo će biti "prvi pravni sporazum koji postoji između Prištine i Beograda, ali naravno bez prejudiciranja pitanja statusa, kao što je sve što radimo u ovom dijalogu".
Ovaj sporazum o prelazima se bavi praktičnim pitanjima, a kad počnu da funkcionišu prelazi uključivaće dnevnu saradnju između carine, policije i imigracije. "Ako se uspostavi dobra saradnja na ovim prelazima, to će biti dobro za obične ljude i za protok ljudi i dobara, a biće dobro i za red i mir, jer ako policija i carina i imigracija rade zajedno mnogo je lakše identifikovati ljude koje ne želiš da pređu granicu", rekao je Kuper. "Prema tome, mi smo sa ova dva sporazuma pokrili čitavu lepezu saradnje. Prvi sporazum o regionalnoj saradnji je o saradnji ljudi na visokom nivou koji sede zajedno za istim stolom, a drugi je o običnim funkcionerima, o saradnji policije i carine", rekao je Kuper.
Kuper je naglasio i da je Euleks bio prisutan na pregovorima i da će pomoći u izgradnji potrebnih objekata i upravljanju njima.

EŠTON: BILA JE POTREBNA JE VELIKA HRABROST ZA DOGOVOR

BRISEL, 24. februara 2012. (Beta) Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton danas je u Briselu odala je priznanje Beogradu i Prištini na postizanju sporazuma o regionalnom predstavljanju Kosova.
"Potrebna je velika hrabrost i pamet da bi se postigla ovakva vrsta sporazuma. Želim da odam priznanje onima koji su učestvovali u ovome, i sa kosovske i sa srpske strane, i doprineli da do toga dođe", rekla je Ešton posle postignutog dogovora. Ocenila je da će "sporazum o regionalnoj saradnji doneti nešto novo". "Omogućiće Kosovu da učestvuje pod svojim imenom, moći će da govori u svoje ime na skupovima i raspravama. Mislim da je to značajan korak unapred, kao i intergrisano upravljanje graničnim prelazima", rekla je visoka predstavnica EU.
"U decembru je postojalo snažno raspoloženja da se postigne politički dogovor, ali nekada je najteži deo da političke dogovore pretvorite u praksu", rekla je Ešton i dodala da je sada to pošlo za rukom. Ocenila je da će zajednički dogovor o carini, policiji i imigracionoj službi biti ključni za podršku ljudima na Kosovu.

IZVESTILAC SAVETA EVROPE ZA KOSOVO POZDRAVIO SPORAZUM

STRAZBUR, 24. februara 2012. (BetaAFP) Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o Kosovu Bjorn fon Sidov pozdravio je današnji dogovor Beograda i Prištine, psotignut u Briselu.
"Čestitam srpskim i kosovskim pregovaračima koje sam nedavno upoznao za vreme mojih putovanja u Beograd i Prištinu, i koju su pokazali dobru volju, i odgovorno ponašanje", navodi se u saopštenju Fon Sidova. Prema njegovim rečima, postignut dogovor pokazuje volju srpskih i kosovskih predstavnika vlasti da napreduju na putu pridruživanja "evropskoj porodici". "To je odgovorno ponašanje koje ohrabrujem tokom mojih poseta i koje uzima u obzir potrebe i bezbednost građana", rekao je on.
On je dodao da Savet Evrope želi da vidi da se u regionu poboljšavaju demokratski standardi i poštovanje ljudskih prava.

JAHJAGA: SVI GRAĐANI IMAJU GARANTOVANA PRAVA

PRIŠTINA, 26. februara 2012. (Beta) Predsednica Kosova Atifete Jahjaga poručila je da svi građani Kosova imaju garantovana prava, slobodu kretanja i jednake mogućnosti da vode dostojan život.
Jahjaga je sinoć na "Prvom humanitarnom koncertu za Kosovo" u organizaciji Rotari klubova Kosova, uz podršku Kfora, komandanta Erharda Drevs, kazala da su izgradnja mostova među ljudima i solidarnost svakodnevni posao.
Svedoci smo da pomoć ljudima u nevolji predstavlja najveću ljudsku vrlinu koja ih čini jačim, građanima vere i nade, ocenila je Jahjaga. Navela je da sa koncerta šalje poruku mira i razumevanja svim građanima da na Kosovu imaju garantovana prava, slobodu kretanja i jednake mogućnosti da vode dostojan život. "Neka nam ovaj humaitarni koncert pokaže da mi građani mozemo i želimo da pomgnemo jedni drugima, da gradimo bolju budućnost za sve", istakla je ona.
Komandant Kfora general Erhard Drevs rekao je da je imao prilike dosta da putuje po Kosovu i da je video dosta napretka. "Ovo su uzbudljiva i izazovna vremena i vi nosite veliku odgovornost ali ja svesrdno verujem u vašu mogućnost da izgradite društvo u kojem će biti uključeni svi ljudi na Kosovu", poručio je on.
Koordinator Rotari klubova Kosova Nešad Aslanija je podsetio da je humanitarni koncert organizovan za podršku tri projekta na Kosovu podršku porodicama žrtava tragedije u Restelici, projekat za rano otkrivanje raka dojke u Kosovskoj Mitrovici i "Bunateka" projekat biblioteke.

SRBIJA – EU

JEREMIĆ: SRBIJA SA VELIKOM VEROVATNOĆOM DOBIJA KANDIDATURU

BEOGRAD, 26. februara 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je večeras da je velika verovatnoća da će u utorak u Briselu biti doneta odluka da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU i poručio da, bez obzira na pritiske, Srbija neće menjati politiku "i Kosovo i EU".
"Dok god je ova vlada, ni za jotu neće biti promene spoljne politike", kazao je Jeremić za B92 i dodao da bi odustajanje od politike koja u središte stavlja očuvanje teritorijalne celovitosti i evropski proces dovelo bi Srbiju u nesagledive opasnosti. "Nastavak ovakve politike, a ne kraj, jedini je put kojim možemo da nastavimo da idemo. To je moje lično uverenje. Videćemo da li će građani dati podršku za takvu politiku na izborima", naveo je Jeremić.
On je odbacio navode da je sporazumom o regionalnom predstavljanju Kosova Srbija priznala Kosovo i kazao da je Srbija pokazala da, šta god bila cena, nije spremna da odustane od kosovske politike.
Jeremić je rekao da se može očekivati da će Nemačka, koja je u decembru blokirala odluku, u utorak u Briselu jasno i nedvosmisleno dati podršku da Srbija dobije status kandidata, a da očekuje da će biti otklonjeni nesporazumi sa Rumunijom povodom rezerve koju je Bukurešt u poslednjem trenutku stavio zbog situacije sa vlaškom manjinom u Srbiji.
On je kazao da je Srbija u decembru bila suočena sa ultimatumom koji nije htela da prihvati.
"Pritisci su bili da odustanemo od kosovske politike i nečega na šta nas obavezuje Ustav. U decembru su ti zahtevi vrlo jasno bili predstavljeni. Mi smo jasno na te zahteve negativno odgovorili", kazao je Jeremić.
Na pitanje šta je promenjeno danas u odnosu na decembar, Jeremić je kazao da je glavna promena to što je postignut dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova. "Glavna promena je to što smo pristali da se u okviru regionalnih skupova bilo kakva tabla (za Kosovo) pojavljuje, što do sada nije bio slučaj", kazao je Jeremić.
Na pitanje da li u Ministarstvu spoljnih poslova postoje struje proruska i proevropska, Jeremić je rekao da, ukoliko bi to i bilo tačno, javno ne bi bio spreman da kaže kao normalan čovek i ministar koji svoju funkciju obavlja na odgovoran način.

EŠTON OPTIMISTA PRED POČETAK SASTANKA MINISTARA EU

BRISEL, 27. februara (Beta) - Visoka predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je danas da je nakon sporazuma Beograda i Prištine "optimista" po pitanju kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.
"Nadam se da ćemo danas imati dobre pregovore o potencijalnoj kandidaturi za Srbiju," rekla je Ešton pred početak sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu koji danas treba da daju "političko mišljenje"o kandidaturi Srbije.
Odluku o tome da li će Srbija dobiti kandidaturu doneće sutra ministri evropske dvadesetsedmorice u formatu "Opšti poslovi", a konačno će je potvrditi šefovi država i vlada na sastanku 1. i 2. marta.
Ešton je rekla da će ministri danas razgovarati o Kosovu i Srbiji i "vrlo uspešnom poslu koji je urađen" najnovijim sporazumima u njihovom približavanju, odajući priznanje predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Kosova Hašimu Tačiju "za rad koji su lično uložili i za odgovor na moje brojne pozive koje sam im ja uputila".
"Na kraju zemlje članice odlučuju... Mislim da sporazumi demonstriraju posvećenost da se stvari rešavaju, pa sam stoga optimista", rekla je Ešton. "Znate da je naša ambicija da jednog dana vidimo ove zemlje kao deo EU. Želimo da Zapadni Balkan ostvari svoju budućnost u EU i to znači da moramo naći načina da prvo napravimo male korake koji mogu da pomognu", dodala je visoka predstavnica EU.

BILT: SRBIJA ISPUNILA USLOVE ZA KANDIDATURU

BRISEL, 27. februara (Beta) - Šef švedske diplomatije Karl Bilt ocenio je danas da je Srbija ispunila uslove da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i dodao da sporazum Beograda i Prištine utire put i za prvi ugovorni odnos Kosova i EU.
"Moje mišljenje je da je Srbija ispunila uslove za status kandidata... Sporazum koji je postignut utire put za ugovorni odnos Kosova i EU što će, ako se desi, biti od ogromnog značaja za Kosovo", rekao je Bilt novinarima pred početak sastanka ministara spoljnih poslova EU.
U Briselu danas zasedaju šefovi diplomatija zemalja Evropske unije koji će dati "političko mišljenje" o tome da li Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u EU.
Odluku o tome doneće ministri evropske dvadesetsedmorice na sutrašnjem sastanku Saveta za opšte poslove, a konačno će je potvrditi šefovi država i vlada na samitu 1. i 2. marta.

ŽIPE: ISPUNJENI USLOVI ZA KANDIDATURU SRBIJE

BRISEL, 27. februara (Beta)- Šef francuske diplomatije Alen Žipe izjavio je danas, u Briselu, da su ispunjeni uslovi da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
Žipe je, napuštajući ranije sastanak šefova diplomatija EU, koji danas vode "političku raspravu" o dodeli kandidature Srbiji, naglasio: "Odavno smo ubeđeni da je trebalo napredovati i Srbiiji dodeliti status kandidata za članstvo". "To je sad učinjeno", istakao je francuski ministar inostranih poslova koji je pohvalio posao koji su, s tim u vezi, obavili visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, evropski komesar Štefan File i posrednik EU u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper.
"Uslovi su ispunjeni i to će biti ohrabrenje za Beograd da napreduje u procesu integracija u Evropsku uniju, kao i za Kosovo koje je takođe napravilo napredak", naveo je Žipe.
"Treba biti strpljiv, kako kažu neke kolege, jer status kandidata nije članstvo u EU", zaključio je šef francuske diplomatije.
Odluku o statusu kandidata za Srbiju treba da donsu ministri 27 zemalja članica na sutrašnjem sastanku saveta za opšte poslove, a potom da je potvrde šefovi država i vlada na samitu 1. i 2. marta.