Daily Survey

Beograd, 27. Mart 2012.

SRBIJA

KAVAKO SILVA: SRBIJA MOŽE DA RAČUNA NA PORTUGAL

LISABON, 26. marta 2012. (Beta) - Predsednik Portugala Anibal Kavako Silva (Cavaco) izjavio je danas posle sastanka u Lisabonu sa srpskim kolegom Borisom Tadićem da njegova zemlje pruža podršku Srbiji da proces pridruženja Evropskoj uniji bude što brži, prenose portugalski mediji.
Kavako Silva je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da portugalske kompanije "pokazuju veliko interesovanje" za povećanje investicija u balkanskim zemljama a da Srbija može da posluži kao "strateška platforma" preko koje mogu da uđu na ta tržišta.
"Očekujemo da će pregovori (o članstvu Srbije u EU) početi što je pre moguće", rekao je portugalski predsednik. On je rekao da je preneo Tadiću da Srbija može da "računa na Portugal" po pitanju brzog pridruženja Uniji, prenosi se na sajtu lista Žornal de negosios (Jornal de Negocios).
"Politički odnosi između naše dve zemlje su odlični i stoga moramo da iskoristimo potencijal koji postoji da razvijamo saradnju", rekao je šef portugalske države i istakao da posebno treba razviti saradnju u oblasti privrede kao i da Portugal može da pomogne Srbiji u ispunjavanju razvojnih prioriteta.
Portal prenosi da je Tadić takođe izrazio spremnost Srbije da uspostavi ekonomsko partnerstvo s Portugalom.
Kavako Silva je kao moguće oblasti ekonomske saradnje naveo infrastrukturu, životnu sredinu, telekomunikacije i energiju. On je rekao da će ova dvodnevna poseta predsednika Srbije doprineti stvaranju partnerstva za budućnost u interesu obe zemlje.
Pre susreta s portugalskim kolegom, Tadić je položio venac na grob pesnika Luiša Važ de Kamoiša, koji je simbol očuvanja portugalskog nacionalnog identiteta.
Tadić od danas boravi u dvodnevnoj poseti Portugalu tokom koje će razgovarati i s premijerom Pedrom Pasus Koeljom, kao i sa predsednicom skupštine Asunsao Esteves i šefovima poslaničkih grupa.
Predsednik Srbije sastaće se i s predstavnicima portugalskih kompanija a sutra će mu biti uručena nagrada SeverJug Saveta Evrope za 2011. godinu.

TADIĆ: SRPSKI NAROD ZASLUŽUJE ŠANSU

LISABON, 27. marta (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da nagrada Saveta Evrope Sever Jug, koja mu je danas urucena u Lisabonu, predstavlja priznanje srpskom narodu i da je prima u njegovo ime.
Gradani Srbije su najzaslužniji za napredak nase države, jer su izdržali teret veoma teških reformi, rekao je Tadić na svecanosti na kojoj mu je predsednik Portugalije Anibal Kavako Silva urucio ugledno priznanje, koje je, inace prvi put dodeljeno jednom šefu države.
Tadić je rekao da "srpski narod zaslužuje novu šansu za stabilnu i prosperitetnu budućnost, jer se jasno opredelio za put demokratije i evropskih vrednosti". Podsetio je da su gradani Srbije pre više od jedne decenije nacinili nedvosmislen izbor za demokratiju, i da su u meduvremenu doneli još neke odluke koje su ih defininisale kao narod i naciju. "Kao nacije i gradani sveta, svi mi smo definisani izborima koje pravimo. Ti izbori otvaraju neka vrata, a neka druga zatvaraju. Ti izbori iziskuju žrtvu onih koji ne traže korist za sebe, vec deluju kako bi odredili budućnost onih koji se još nisu rodili", porucio je Tadić.
Prema njegovim recima, poslednji veliki medaš na putu koji su gradani Srbije odabrali u oktobru 2000. godine jeste status kandidata za clanstvo u EU, a opredljenje za taj put potvrdivali su i na potonjim izborima, ali i unutrašnjim nacionalnim dijalogom.
"Srbija je izabrala stabilnost i samopoštovanje i odlucili smo da prihvatimo odgovornost koja dolazi sa našim položajem u medunarodnoj zajednici, a taj položaj postaje sve bolji i cvršci, za šta smo nedavno dobili i priznanje sticanjem statusa kandidata za clanstvo u EU i potvrdom naše buduce integracije u Evropu", objasnio je Tadić.
Prema njegovim recima, Srbija ce nastaviti da ulaže napore kako bi do kraja godine dobila datum za otvaranje pregovora o punopravnom clanstvu u EU. "To je nešto što smo zaslužili ispunjavanjem kriterijuma. Otvaranje pregovora bice trenutak kada ce proces evrointegracije Srbije preci tacku iza koje više nema povratka na staro", rekao je Tadić.
Šef srpske države je rekao da ce Srbija i u budućnosti ostati na putu reformi i biti partner svojim susedima.
"Naše delovanje za cilj ima konsolidovanje mira u regionu i modernizaciju našeg društva. To potvrdujemo ne samo zajednickim evropskim vrednostima, vec i braneci svoj identitet i podsticuci kompetitivnost naše ekonomije", rekao je Tadić.
Srbija je, kako je dodao, odanost vrednostima koje proisticu iz njenog medunarodnog položaja dokazala i nacinom na koji se obracunala sa organizovanim kriminalom.
Mreža nasledenih kriminalnih organizacija je, prema Tadićevim recima, pretila da ugrozi stabilnost i same temelje demokratskog društva u Srbiji, ali je, zajedno sa EU i SAD, poveden sistematski rat protiv organizovanog kriminala koji je dao ozbiljne rezultate.
Osvrcuci se na problem Kosova, koji, kako je istakao, nije od znacaja samo za Srbiju, vec i za stabilnost citavog regiona, Tadić je ponovio da Srbija nikada nece priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, ali da istovremeno ne želi ni zamrznuti konflikt.
Srbija, objasnio je, nastoji da dode do pravednog kompromisa za trajno i sveobuhvatno rešenje na Kosovu. "Samo takvo rešenje može može doprineti istinskom pomirenju i trajnom miru medu narodima Balkana", rekao je Tadić, i predstavio svoj plan u cetiri tacke kao osnov za postizanje rešenja.
Kao još jedan od preduslova za prevazilaženje nasleda poslednje decenije prošlog veka Tadić je naveo neophodnost procesuiranja odgovornih za ratne zlocine, i podsetio da je Srbija hapšenjem haških optuženika i usvajanjem skupštinske deklaracije o Srebrenici dokazala iskreno opredeljenje za pomirenje u regionu. On je podsetio i na licne inicijative koje je preduzeo sa tim ciljem, kao što su posete Srebrenici, Bratuncu, Vukovaru i drugim mestima na kojima su nevini postali žrtve, a koje su doprinele podizanju poverenja i stabilnosti u regionu.
Nagrada Sever Jug predsedniku Srbije je dodeljena novembra prošle godine, u "znak priznanja njegovom politickom zalaganju za pomirenje na Balkanu i integraciju njegove zemlje u proces izgradnje Evrope", kako je tada saopštio Savet Evrope.
Pored predsednika Srbije, dobitnica nagrade za Jug je Sojhajr Belhasen, predsednica Medunarodne federacije za ljudska prava iz Tunisa, koja nagradu dobija kao priznanje za dugogodišnju posvecenost borbi za ljudska prava u svetu i prava žena u zemljama u razvoju.
Ova nagrada se od 1995. svake godine dodeljuje dvema licnostima za unapredenje ljudskih prava, razvoj interkulturnog dijaloga.

BELGIJA RATIFIKOVALA S S P SA SRBIJOM

BEOGRAD, 27. marta (Tanjug) - Belgija je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) izmedu Evropske unije i Srbije, saopštila je danas ambasada Belgije u Beogradu.
Proces ratifikacije formalno je završen 20. marta, navedeno je u saopštenju ambasade.
Belgija je 25. clanica EU koja je dosad ratifikovala S S P sa Srbijom, a još to treba da ucine Rumunija i Litvanija. Sporazum stupa na snagu tek kada ga ratifikuju parlamenti svih država clanica EU.
Srbija je potpisala S S P sa EU 2008. godine, a Skupština Srbije ga je ratifikovala iste godine.
Savet ministara EU je, medutim, tek u junu 2010. godine odlucio da odmrzne proces ratifikacije, pošto je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc obavestio ministre da je zadovoljan saradnjom sa Srbijom. S S P predstavlja okvir ugovornih odnosa izmedu EU i zemalja zapadnog Balkana i deo je procesa stabilizacije i pridruživanja.
Svaki sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prilagoden je specificnoj situaciji zemlje na koju se odnosi, dok istovremeno uspostavlja zajednicke politicke, ekonomske i trgovinske ciljeve i podstice regionalnu saradnju.

PETROVIĆ: VELIKE MOGUĆNOSTI SARADNJE SA AUSTRIJOM U AGRARU

BEOGRAD, 26. marta 2012. (Beta) - Srpski ministar poljoprivrede trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović izjavio je danas u Beču da su velike mogućnosti da u proizvodnji hrane Srbija i Austrija značajno unaprede saradnju.
Petrović se tokom današnje posete Beču sastao sa austrijskim ministrom poljoprivrede, šumarstva, životne sredine i vodoprivrede Nikolausom Berlakovićem, a glavna tema razgovora bila je učešće Austrije kao zemlje partnera i austrijskih kompanija na velikom Poljoprivrednom sajmu koji će u maju biti održan u Novom Sadu.
"Osvajanje statusa kandidata za članstvo u EU još jednom je potvrdilo Srbiju kao mesto gde su investitori dobrodošli a prilike koje vladaju u Austriji pokazuju veliko interesovanje za investiranje u našu zemlju", rekao je Petrović nakon sastanka.
Kako se navodi u saopštenju iz njegovog ministarstva, Petrović je podsetio da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Austrije u porastu i da je prošle godine srpski izvoz povećan za 60 miliona dolara.
Prema njegovim rečima, saradnja sa Austrijom u agraru je velika šansa za mala i srednja preduzeća iz Srbije koja u preradi hrane mogu da ostvare veliki napredak.
"Austrija je jedna od vodećih zemalja u proizvodnji organske hrane čije je tržište u stalnom porastu u celoj EU", ocenio je Petrović i dodao da se na tom polju očekuje uspešna saradnja dva ministarstva.
Austrijski ministar poljoprivrede, šumarstva, životne sredine i vodoprivrede Nikolaus Berlaković je istakao da Austrija vidi mnogo mogućnosti za jaču saradnju sa Srbijom.
Ovogodišnje učešće Austrije kao partnera na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu od 12. do 18. maja će, po oceni austrijskog ministra, pojačati saradnju dve države.

SRBIJA – KiM

BOGDANOVIĆ: NE ODUSTAJEMO OD IZBORA NA KOSOVU

BEOGRAD, 26. marta 2012. (Beta) - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da Beograd nije odustao od održavanja lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu ni posle negativnog odgovora UNMIKa.
"Nastavićemo razgovore s Misijom Ujedinjenih nacija, OEBSom, sa svim relevantnim međunarodnim faktorima kako bismo obezbedili nesmetano održavanje izbora na Kosovu", rekao je Bogdanović za izdanje beogradskog lista "Danas" od utorka.
Šef UNMIKa Farid Zarif naveo je u pismu Vladi Srbije 22. marta da misija UN, pod postojećim okolnostima, ne može da organizuje lokalne izbore na Kosovu.
Bogdanović je rekao da je bezbednost Srba glavna briga pri donošenju odluke o izborima i da se zato moraju uzeti u obzir svi problemi na terenu.
"Moramo uzeti u obzir sve činjenice: da se bez podrške međunarodnog prisustva južno od Ibra teško mogu organizovati izbori, dostaviti izborni materijali... postoje bezbednosni rizici, pretnje Prištine i albanskih ekstremista", rekao je Bogdanović.
Upitan koliko na odluku Beograda o izborima utiču Zapad i uslovi za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, Bogdanović je rekao da nije tajna da se održavanju lokalnih izbora protivi niz zemalja ali da je mnogo bitniji parametar poštovanje srpskih propisa i Rezolucije 1244 SB UN.
Bogdanović je ponovio da eventualno neodržavanje lokalnih izbora u Pokrajini neće dovesti do gašenja srpskih institucija. Rekao je da je održavanje izbora na Kosovu bitan, ali ne i jedini element politike Vlade Srbije koja se, kako je rekao, pokazala kao potpuno ispravna i realna.

BOGDANOVIC:ZA NAS SU SVI STANOVNICI KIM NAŠI DRŽAVLJANI

BEOGRAD, 26. marta (Tanjug) - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic izjavio je da ce narednih dana zapoceti konsultacije sa medunarodnom zajednicom kako bi se na teritoriji pokrajine omogucilo glasanje bar za republicki parlament.
Prema Bogdanovicevim recima, zvanicni Beograd posebno ce tražiti razjašnjenje poruka koje je poslednjih dana slao Vašington da je za njih prihvatljivo da na izborima ucestvuju svi gradani Kosova koji imaju "dvojno državljanstvo".
Nije nam baš najjasnije na šta SAD misle. Za nas su svi stanovnici Kosova državljani samo naše zemlje, rekao je Bogdanovic "Novostima" od utorka.
On kaže da ne postoje precizni podaci o tome koliko je Srba iz Pokrajine uzelo kosovska dokumenta, jer Priština te podatke ne objavljuje, ali dodaje da je znacajan broj naših gradana koji žive južno od Ibra to uradio.
Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovic naveo je da je, prema nezvanicnim podacima, Srbija izdala oko 30.000 licnih dokumenata za gradane koji žive na Kosmetu.
Vlada bi trebalo da insistira na tome da svi koji žive u pokrajini, a imaju naše "papire", bez obzira na nacionalnost, ucestvuju u glasanju, rekao je Ivanovic.