Bilten vesti

 

27. APRIL 2007.

SADRZAJ


* * *

SRBIJA – MISIJA SB UN - KOSOVO

TADIC: ALBANCI MOGU DA OSTVARE SVOJA PRAVA U SRBIJI

BEOGRAD, 26. aprila 2007. (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadic preneo je danas clanovima Misije Saveta bezbednosti (SB) UN da za Srbiju nije prihvatljiva nezavisnost Kosova, kao ni plan izaslanika UN Martija Ahtisarija, koji nije rezultat kompromisa.

"Mi za Kosovo i Metohiju predlazemo punu autonomiju unutar Srbije u okviru koje treba da se pronadje resenje prihvatljivo za obe strane", rekao je Tadic, posto su se ambasadori zemalja clanica SB UN interesovali kako Srbija vidi buduci status Kosova i sta bi bio kompromis koji Srbija predlaze.

U saopstenju Tadicevog kabineta navodi se da je predsednik Srbije istakao da je Srbija demokratska zemlja i izrazio uverenje da svi njeni gradjani, ukljucujuci i kosovske Albance, mogu u njoj da ostvare sva svoja prava.

"Tadic je naglasio da ce Srbija braniti teritorijalni integritet i suverenitet zemlje diplomatskim, pravnim i mirnim sredstvima ne zaboravljajuci evropsku perspektivu", pise u saopstenju.

Dodaje se da je Tadic ponovio da je pregovarcki tim Beograda ucestvovao u beckim pregovorima konstruktivno i ukazao na potrebu nastavka pregovarackog procesa, kako bi se doslo do uravnotezenog resenja prihvatljivog za obe strane.

Tadic je "argumentovao zavnicnim podacima da je posle 1999. godine Kosovo i Metohiju napustilo vise od 200.000 Srba i pripadnika drugih nealbanskih nacionalnih zajednica i da je sruseno 150 crkava i manastira".

Predsednik Srbije je naglasio da Srbi koji su ostali u pokrajini zive u izuzetno teskim uslovima u kojima ne ostvaruju osnovna ljudska prava i nemaju elementarnu bezbednost i slobodu kretanja.

"Tadic je rekao da je licno bio svedok teskog zivota Srba u enklavama Cernica, Silovo, Velika Hoca, Orahovac, Gorazdevac i drugim i izrazio nadu da ce Misija SB UN pored razgovora u institucijama Srbije i privremenim institucijama Kosova i Metohije posvetiti paznju i razgovorima sa ljudima koji zive u tim mestima", pise u saopstenju.

Predsednik Srbije je ukazao i na kontinuirane napade na Srbe i njihovu imovinu, kao i na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

KOSTUNICA OD SB UN OCEKUJE NOVE PREGOVORE O KOSOVU

BEOGRAD, 26. aprila 2007. (Beta) Predsednik Vlade Srbije Vojislav Kostunica rekao je danas da od Saveta bezbednosti UN ocekuje da se "dosledno preispita primena svih standarda iz Rezolucije 1244 UN i da se pokrenu novi i pravi pregovori o buducem statusu Kosova i Metohije".

Kako se navodi u saopstenju Vlade Srbije, Kostunica je danas razgovarao sa delegacijom Misije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koju je predvodio belgijski ambasador pri UN Johan Verbeke.

Dodaje se da je Verbeke rekao da je cilj posete delegacije SB da se uveri kakva je realna situacija na Kosovu i Metohiji i da o tome sacini izvestaj.

Kostunica je u razgovoru sa clanovima Misije SB UN naveo da je veoma vazno da Misija utvrdi pravo stanje ispunjenosti standarda na Kosovu i Metohiji i kako se sprovodi Rezolucija 1244 SB UN.

Predsednik Vlade je dodao da je Srbija konstruktivno ucestvovala na pregovorima u Becu i ponudila predlog za buduci status Kosova i Metohije koji se "zasniva na osnovnim principima medjunarodnog prava, Povelji UN, Rezoluciji 1244 i Ustavu Srbije, a to je sustinska autonomija u okviru Srbije".

Kostunica je dodao da predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija nije proistekao iz pregovora, vec je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN uvazio interese samo jedne strane albanske.

Prema njegovim recima, Ahtisarijev plan je protivpravan i nelegitiman i krsi Povelju UN i Ustav Srbije.

Kostunica je rekao da su "nedopustive ucene i pretnje albanskih separatista nasiljem ukoliko Kosovo i Metohija ne dobije nezavisnost" i dodao da medjunarodna zajednica "mora odmah najostrije da reaguje na te ucene".

Predsednik Vlade Srbije je rekao da Povelja UN "garantuje suverenitet i teritorijalni integritet svim drzavama i da Srbija ne moze i ne sme biti izuzetak".

Prema njegovim recima, na Kosovu i Metohiji se ne postuje Rezolucija 1244 SB UN i o tome jasno svedoce cinjenice.

Kostunica je naveo da je dve trecine srpskog i nealbanskog stanovnistva prognano sa Kosova i Metohije, 200.000 Srba ne moze da se vrati u svoje kuce, crkve i manastiri se unistavaju iako su mnogi od njih pod zastitom UNESKOa, srpske kuce su razrusene i opljackane.

Premijer je naveo da Srbi zive u izolovanim enklavama, da su "svakodnevno zrtve etnicki motivisanog nasilja, a njihovi pocinioci ne bivaju otkriveni ni kaznjeni".

Predsednik Vlade Srbije je naveo da je u Pristini zivelo 40.000 Srba, dok ih danas ima svega 87 i zapitao zasto Srbi, ako ne mogu da se vrate u neka udaljena podrucja, ne mogu ni u Pristinu.

Kostunica je rekao da na Kosovu i Metohiji nema multietnicnosti i da je danas jedini multietnicki grad u Pokrajini severni deo Kosovske Mitrovice, gde Srbi cine vecinu stanovnistva.

Predsednik Vlade Srbije je ukazao da stvarno stanje na Kosovu i Metohiji "ne odgovora izvestajima koje sefovi UNMIKa podnose dva puta godisnje Savetu bezbednosti i pozvao clanove Misije da posete enklave, Srbe u kolektivnim centrima i razgovaraju sa njima".

Predsednik Vlade Srbije je naveo da od SB UN ocekuje da preduzme mere kojima ce se omoguciti povratak 200.000 prognanih Srba i stvoriti im uslove za normalan zivot.

Kostunica je predao dokumenta u kojima su "precizno evidentirani svi etnicki motivisani zlocini nad Srbima u Pokrajini i izostanak istrage nad njima".

Takodje je predao "precizno navedene podatke o broju Srba koji su proterani i zive u kolektivnim centrima".

Koordinator drzavnog pregovarackog tima za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardzic je izlozio kako su tekli pregovori o buducem statusu Kosova i Metohije u Becu.

Od ukupnog broja sastanaka, samo je jedan bio na najvisem nivou 24. juna 2006. godine, a na 15 se razgovaralo iskljucivo o tehnickim pitanjima, rekao je Samardzic.

U saopstenju se dodaje da je Samardzic naveo da od septembra 2006. do februara 2007. nije odrzan nijedan sastanak.

Prema njegovim recima, nakon sto je Ahtisari predstavio svoj predlog, odrzani su sastanci na kojima se razgovaralo o sest poglavlja tog plana, dok o sedam poglavlja nije uopste razgovarano.

Pritom, odbijeni su amandmani koje je dao Beograd na Ahtisarijev plan.

Koordinator drzavnog pregovarackog tima za Kosovo i Metohiju Leon Kojen je na sastanku predstavio plan Beograda za sustinsku autonomiju za Kosovo i Metohiju.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda RaskovicIvic predocila je Misiji SB podatke da se na Kosovo, prema podacima UNHCRa, vratilo pet odsto prognanika, dok je prema podacima Srbije taj broj manji od dva odsto.

Od 1999. godine izvrseno je 7.000 napada na Srbe, od toga 4.500 iz vatrenog oruzja i ubijen je 931 Srbin. UNMIK vodi istragu za svega 90 slucajeva, navela je Sanda RaskovicIvic, a prenosi Vlada Srbije.

VERBEKE: SRPSKI ZVANICNICI ZELE DA NADJU RESENJE

BEOGRAD, 26. aprila 2007. (Beta) Belgijski ambasador u UN Johan Verbeke, koji predvodi misiju Saveta bezbednosti UN, izrazio je danas u Beogradu zadovoljstvo danasnjim "konstruktivnim i interesantnim" razgovorima sa zvanicnicima Srbije, posebno njihovom spremnoscu da se pronadje resenje za status Kosova.

"Postoji spremnost da se nadje resenje za Kosovo", rekao je Verbeke na konferenciji za novinare nakon odvojenih razgovora sa premijerom i predsednikom Srbije Vojislavom Kostunicom i Borisom Tadicem.

Verbeke je potvrdio da je sa Kostunicom razgovarao i o predlogu "nadgledane autonomije" Kosova, koji je pandan predlogu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, i da je dobio pisani dokument koji ce odneti u Njujork na dalje razmatranje.

"Mogu da potvrdim da je premijer Kostunica elaborirao svoje predloge koji se ticu nadgledane autonomije i da smo dobili pisani dokument koji cemo odneti u Njujork na dalje razmatranje", rekao je Verbeke.

Belgijski ambasador je upozorio da je cilj misije prikupljanje informacija, a da ce Savet bezbednosti biti taj koji ce doneti odluku o statusu Kosova na osnovu onoga "sto ima na stolu".

"Ahtisarijev predlog je upravo to predlog koji je predat Savetu bezbednosti na razmatranje. Mi smo ovde da bismo prikupili informacije, a ne da donesemo odluku. To ce biti ucinjeno u Njujorku", rekao je Verbeke na pitanje da li postoji mogucnost da predlog specijalnog izaslanika UN bude promenjen posle posete misije.

Verbeke je rekao i da misija Saveta bezbednosti UN nece posetiti administrativnu granicu, gde je organizovan skup raseljenih Srba sa Kosova, zbog "logistickih problema" i nedostatka vremena.

"Svesni smo da je to vazno pitanje, ali morate da razumete logisticke probleme" koje bi izazvao odlazak na administrativnu granicu, rekao je on.

"Misija jeste kratka, ali je i prilican izuzetak i trebalo ju je smestiti u postojeci program Saveta bezbednosti UN", pojasnio je Verbeke i naglasio da je Savet bezbednosti insistirao da misija bude izbalansirana i da clanice SB iz prve ruke dobiju informacije od svih strana.

Misija veceras ide u dvodnevnu posetu Kosovu, gde ce sutra razgovarati s predstavnicima kosovskih vlasti i medjunarodne zajednice, kao i sa predstavnicima srpske zajednice i drugih manjina.

PREDSTAVNICI MISIJE SB UN U SKUPSTINI SRBIJE

BEOGRAD, 26.aprila 2007. (Beta) Srbija insistira da se za Kosovo nadje prihvatljivo resenje u okviru rezolucije 1244 Saveta bezbednosti (SB) i na temelju medjunarodnog prava, a Skupstina ce i dalje aktivno ucestvovati u resavanju tog pitanja, istakli su danas predstavnici poslanickih grupa u parlamentu Srbije.

Misija SB UN, koju predvodi belgijski ambasador Johan Verbeke razgovarala je danas u Domu Narodne Skupstine Srbije sa predstavnicima i zamenicima predsednika poslanickih grupa u Skupstini Srbije.

Iz Skupstine Srbije je saopsteno da je tokom razgovora sa predstavnicima Misija SB Ujedinjenih nacija (UN) predsedavajuca parlamenta Borka Vucic rekla da je parlament spreman da preuzme svoj deo odgovornosti u procesu resavanja pitanja Kosova i Metohije, na osnovu medjunarodnog prava i u skladu sa demokratskim vrednostima savremenog sveta.

Kako se navodi u saopstenju, predstavnici poslanickih grupa zalozili su se tokom razgovora za objektivno i realno resavanje pitanja buduceg statusa Kosova koje treba da obezbedi stabilnost i trajni mir u regionu.

Predstavnici poslanickih grupa saglasili su se da je poseta misije UN veoma vazna za celovito sagledavanje realne situacije na Kosovu i naglasili da treba nastaviti pregovaracki proces.

U razgovoru je ocenjeno da se resenje za Kosovo mora naci u okviru granica Srbije, kao i da bi prihvatanje plana specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti znacilo krsenje medjunarodnog prava i Povelje UN.

Kako se navodi u saopstenju, istaknuto je i da najmanje pet poslanickih grupa u Skupstini zastupa "stav da Kosovo moze biti iskljucivo sastavni deo Srbije".

O stavovima politickih partija o Kosovu, misiju SB UN upoznali su: sef poslanicke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolic, sef poslanicke grupe Demokratske stranke Dusan Petrovic, Milos Aligrudic u ime Demokratske stranke Srbije, Suzan Grubjesic iz G17 plus, Ivica Dacic iz Socijalisticke partije Srbije, Nenad Milic iz Liberalno demokratske partije.

U ime poslanicke grupe Vojvodjanski poslanici prisustvovao je Nenad Canak, a u ime Romske partije Srdjan SAjn.

MISIJA SAVETA BEZBEDNOSTI DANAS I SUTRA NA KOSOVU

BEOGRAD, 27. aprila 2007. (Beta) Misija Saveta bezbednosti UN, ciji je cilj da pre rasprave o buducem statusu Kosova proveri situaciju na terenu razgovarace danas i sutra sa predstavnicima kosovskih vlasti i manjinskih zajednica, a predvidjeno je i da poseti pojedine oblasti na Kosovu.

Sef misije, belgijski ambasador u UN Johan Verbeke rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu, posle odvojenih razgovora sa premijerom i predsednikom Srbije, da je Savet bezbednosti insistirao da misija, iako kratka, bude "izbalansirana" i da poseti i srpske i albanske i multietnicke zajednice na Kosovu.

Verbeke je dodao da misija nece ostati u Pristini, vec da ce ici na "izlete", ukljucujuci posetu Kosovskoj Mitrovici.

Delegacija Saveta bezbednosti u Pristinu dolazi iz Beograda gde se sastala sa srpskim zvanicnicima koji su joj predstavili plan "nadgledane autonomije" Kosova, kao pandan planu specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija koji predvidja nadgledanu nezavisnost Kosova.

Misija je pre dolaska u Beograd, boravila u Briselu gde se sastala sa zvanicnicima EU i NATO koji su pozvali na sto skorije resenje kosovskog statusa rezolucijom Saveta bezbednosti UN, na osnovu plana specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Kako je agencija Beta ranije saznala, misija Saveta bezbednosti UN bi u subotu trebalo da poseti srpski deo Orahovca, a potom i albansko selo Kruse, a postoji mogucnost da posete i selo Brestovik.

Misija ce u subotu u popodnevnim casovima posetiti Kosovsku Mitrovicu, gde ce razgovarati sa zvanicnicima oba dela tog podeljenog grada. Takodje ce obici i obliznje selo Svinjare koje je obnovljeno nakon nasilja marta 2004.

Delegacija Saveta bezbednosti ce u subotu otputovati za Bec, gde ce se sastati sa specijalnim izalsanikom UN Martijem Ahtisarijem, odakle ce se vratiti u Njujork.

Ocekuje se da ce Verbeke 2. ili 3. maja imati prvi informativni sastanak sa clanovima Saveta bezbednosti. Nakon toga, bice odrzan jos jedan sastanak na kojem ce biti zvanicno predstavljen izvestaj misije.

MISIJA RAZGOVARALA SA PREGOVARACKIM TIMOM PRISTINE

PRISTINA, 27. aprila (Tanjug) - Misija Saveta bezbednosti razgovarala je danas u Pristini sa pregovarackim timom kosovskih Albanaca, a sef tog tima i predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da ocekuje da se posle ove posete zavrsi proces utvrdjivanja statusa Kosova na osnovu plana Martija Ahtisarija.

"Mi smo dali nas deo garancija za polozaj manjina na Kosovu i obavezali smo se da cemo izgraditi moderno drustvo u kojem ce se postovati standardi za manjine", rekao je Sejdiju novinarima posle susreta sa delegacijom Saveta bezbednosti. "Bicemo odgovorna vecina za manjine na Kosovu. Bicemo veoma aktivni u angazovanju manjina u kosovskom drustvu", tvrdi privremeni predsednik Kosova. On je ponovio da za Kosovo nema druge opcije osim nezavisnosti i dodao da Kosovo kao drzava garantuje sva prava manjinama.

Predsednik Demokratske partije Albanaca i clan pristinskog pregovarackog tima Hasim Taci rekao je da kosovski Albanci "nece stvarati drzavu samo za vecinu, vec i za manjine".

Na pitanje novinara cime je pregovaracki tim Kosova potkrepio spremnost da garantuju prava manjinama, lider partije ORA Veton Suroi je rekao: "Znate da je Skupstina Kosova usvojila rezoluciju po kojoj preuzima obaveze prema manjinskim zajednicama. To je konsenzus politickih partija i deo ugovora koji imamo sa medjunarodnom zajednicom". "Buduce nezavisno Kosovo je deo medjunarodne zajednice", uveren je Suroi.

Clanovi Misije, koji su sinoc francuskim vojnim avionom doputovali u Pristinu, jutros su razgovarali sa zvanicnicima medjunarodnih civilnih i vojnih misija, UNMIK-a i Kfora, Joahimom Rikerom i generalom Rolandom Katerom.

CEKU: KOSOVO SPREMNO DA UPRAVLJA SAMO SOBOM

PRISTINA, 27. aprila (Tanjug) - Predsednik privremene vlade Kosova Agim Ceku izjavio je danas, posle sastanka sa Misijom Saveta bezbednosti u Pristini, da je Kosovo spremno da upravlja samo sobom i da nema razloga da se ceka sa usvajanjem nove rezolucije o statusu Kosova.

"Mi smo prezentirali nasa dostignuca. Potvrdili smo sa je Kosovo spremno (da upravlja samo sobom), da je izgradilo drzavnu infrastrukturu, da se smatra drzavom i da funkcionise kao drzava", rekao je Ceku novinarima posle sastanka sa delegacijom SB, kojem su prisustvovali i svi clanovi kosovske vlade. Ceku je rekao da nema razloga da se trazi bilo koje resenje osim onog koje je predlozio specijalni izaslanik Marti Ahtisari.

"Sve garancije koje nudimo su u Ahtisarijevom predlogu. Mi smo to predlozili i na kraju prihvatili ono sto je Ahtisari predlozio i mislim da necete naci nijednu drzavu na svetu gde manjine imaju veca prava za zivot nego ovde na Kosovu", dodao je on. Kosovski premijer je , istovremeno, optuzio vlasti u Beogradu za, kako je rekao, "manipulaciju kosovskim Srbima" i dodao da je Beograd opstruirao do sada masovniji povratak izbeglih lica.

Posle ovog sastanka Misija ce razgovarati sa predsednikom kosovske skupstine i predstavnicima poslanickih klubova, a potom sa predstavnicima Srba - Randjelom Nojkicem, poslanikom u skupstini Vesnom Jovanovic i Branislavom Grbicem, ministrom u vladi Kosova zaduzenim za povratak.

FRANCUSKI AMBASADOR IMPRESIONIRAN ANGAZOVANJEM PRISTINE

PRISTINA, 27. aprila 2007. (Beta) Ambasador Francuske u UN Zan Mark de la Sablijer (JeanMarc de La Sabliere) izjavio je danas da je impresioniran opredeljenjem i anagzovanjem zvanicne Pristine za ostvarivanje predloga izaslanika za status Kosova Martija Ahtisarija, posebno u delu koji se odnosi na manjine.

"Treba da kazem da sam impresioniran angazovanjem koje se odnosi na ostvarivanje paketa Ahtisarija, posebno oko pitanja manjina, sto je veoma znacajno", rekao je francuski diplomata koji boravi u Pristini u okviru Misije Saveta bezbednosti UN.

Sablijer je rekao da se Misija SB interesuje za garancije za manjine na Kosovu.

Istakao je da je misija delegacije SB UN veoma znacajna jer to telo treba da donese odluku o statusu Kosova.

"Dosli smo ovde da bismo bolje shvatili problem Kosova, jer je potrebna odgovornost da bi se donela tako znacajna odluka", naveo je on.

Sablijer nije hteo da odgovori dali ce biti novih predloga za status Kosova i ponovio da Francuska podrzava predlog izaslanika za status kosova Martija Ahtisarija.

"Francuska je jasno izrekla stav sto se tice paketa. Kosovo je u zavrsnoj fazi, tako da ce SB i posebno Francuska iskazati veliku odgovornost", rekao je Sablijer.

SRBIJA – FRANCUSKA

DRASKOVIC: AHTISARI BIO OBAVEZAN DA PREDLOZI KOMPROMIS

PARIZ, 26. aprila 2007. (Beta) Sef diplomatije Srbije Vuk Draskovic izjavio je danas u Parizu da je specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari bio obavezan da predlozi kompromisno resenje statusa Kosova, "a on je predlozio resenje koje je u korist samo jedne strane albanske".

Kako se navodi u saopstenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Draskovic je politickom direktoru francuskog Ministarstva spoljnih poslova Zeraru Arou rekao da je Srbija spremna da na osnovama tehnickog dela Ahtisarijevog plana postigne kompromisni dogovor sa Pristinom.

Draskovic je, medjutim, porucio da "o delovima Ahtisarijevog plana u kojem on menja status Srbije i njene drzavne granice, ne moze biti pregovora jer niko nema mandat da pregovara sa bilo kim o drzavnim granicama koje su garantovane poveljom UN", zakljucuje se u saopstenju.

DRASKOVIC:NE MOZE SE OPRAVDATI NEZAVISNOST KOSOVA

BEOGRAD, 26. aprila 2007. (Beta) Ne postoji nijedna cinjenica kojom se moze opravdati teritorijalno razbijanje Srbije, rekao je veceras u Parizu ministar spoljnih poslova Vuk Draskovic.

U saopstenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da je Draskovic na predavanju u pariskom Centru za diplomatske i strateske studije rekao da "ni jedna zemlja na svetu ne moze priznati nezavisnost Kosova dok je na snazi rezolucija 1244, koja je doneta na osnovu Glave sedam Povelje UN".

Draskovic je detaljno predstavio poziciju Srbije o pitanju Kosova i Metohije navodeci da je "Srbija neosporno orijentisana ka Evropskoj uniji i daljem jacanju odnosa sa susedima i da je spremna na kompromis oko Kosova u vidu najveceg stepena autonomije uz postovanje teritorijalne celovitosti Srbije", navodi se u saopstenju.

DRASKOVIC ZADOVOLJAN POSETOM FRANCUSKOJ

PARIZ, 27. aprila (Tanjug) - Srpski ministar inostranih poslova Vuk Draskovic izjavio je danas u Parizu, na koncu trodnevne radne posete Francuskoj, da je zadovoljan posetom tokom koje je nastojao da svoje sagovornike upozna sa sustinom "kosovskog cvora" i stavom Srbije u pogledu buduceg statusa Kosova i Metohije.

"Pokusao sam da ne samo politickoj eliti, vec i intelektualnoj javnosti Francuske objasnim bit problema... Nastojao sam da ih upoznam sa sustinom razloga zbog kojih Srbija nikako ne moze pristati na razbijanje sopstvene, drzavne teritorije", izjavio je Draskovic u razgovoru sa srpskim novinarima. "Moje sagovornike sam upoznao s maksimalno kompromisnim stavom Srbije kad je rec o pitanju resenja statusa Kosova i Metohije", dodao je sef srpske diplomatije, podsecajuci da, po misljenju Beograda, kosovski Albanci treba da imaju vlast i maksimalnu samoupravu u pokrajini, uz jednu jedinu obavezu - "da postuju prava Srba i srpske crkve i manastire i da ne diraju u drzavne granice Srbije".

Odgovarajuci na pitanje dopisnika Tanjuga - zasto, po njegovom misljenju, Francuska ima tako cvrst stav o Kosovu, podrzavajuci plan Martija Ahtisarija, a ne uzimajuci u obzir srpske argumente, Draskovic je rekao da je siguran da bi vecina clanica Evropske unije bile protiv nezavisnost Kosova kad bi mogle da se o tome slobodno izjasne. "To znaci da postoji neka tajna sila koja drzave sprecava da slobodno iskazu svoju volju", naglasio je srpski ministar.

SRBIJA

TADIC I SOJGU: IZUZETNO DOBRI ODNOSI RUSIJE I SRBIJE

BEOGRAD, 27.aprila (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadic izjavio je danas, posle razgovora sa ministrom Rusije za vanredne situacije Sergejom Sojguom, da Srbija posebno ceni principijelan stav Rusije povodom odredjivanja buduceg statusa Kosova i Metohije.

Tadic i Sojgu su izjavi novinarima posle razgovora zajednicki ocenili da izmedju Rusije i Srbije postoje izuzetno dobri bilateralni odnosi i da neprestani razvoj privredne saradnje i potpisivanje sporazuma o regulisanju klirinskog duga jasno pokazuju uzlaznu liniju u odnosima dve zemlje.

SRBIJA I RUSIJA REGULISALE DUG OD 288,6 MILIONA DOLARA

BEOGRAD, 27. aprila (Tanjug) - Predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su danas u Beogradu medjudrzavni sporazum kojim se regulise klirinski dug dve zemlje od 288,6 miliona dolara.

U Vladi Srbije potpisana su dva dokumenta - Sporazum vlada Srbije i Rusije o regulisanju obaveza bivseg SSR-a po obracunima vezanim za robni promet izmedju SSR i SFRJ i Protokol izmedju srpskih ministarstava finansija i rudarstva i energetike i Ministarstva finansija Rusije o usagalsavanju spiska robe i usluga koje se isporucuju za racun izmirenja dugovanja Rusije Srbiji.

Od ukupne sume duga, 105,5 miliona dolara bice ulozeno u revitalizaciju agregata hidroelektrane "Djerdap 1", a 188,2 miliona dolara za regulisanje duga kompanije "Srbijagas" ruskom "Gasprom eksportu", za gas isporucen od 1994. do 2000. godine. Ostatak novca bice potrosen za nabavku akceleratora za potrebe Nuklearnog instituta u Vinci. Cilj potpisivanja sporazuma i protokola jeste jacanje trgovinskih, finansijskih i ekonomskih odnosa dve drzave.

MIP: PREGOVORI O SUKCESIJI U TOKU

BEOGRAD, 26. aprila (Tanjug) - S obzirom na interesovanje medija kada je u pitanju sukcesija diplomatske imovine SFRJ, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izdalo je danas saopstenje u kojem napominje da su pregovori o tome u toku, i da se povremeno odrzavaju sastanci ovlascenih predstavnika drzava sukcesora.

"S nase strane, zalazemo se da se striktno postuje Sporazum o sukcesiji koji predvidja da se prvo postigne dogovor o raspodeli svih objekata po regionima, pa tek onda pristupi realizaciji dogovorenog", navodi se u saopstenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

PAJTIC: STAJERSKA NAJBOLJI PARTNER VOJVODINE

NOVI SAD/GRAC, 26. aprila 2007. (Beta) Predsednik Izvrsnog veca Vojvodine Bojan Pajtic pozvao je danas strucnjake iz austrijske pokrajine Stajerske da ucestvuju u zajednickim projektima, kojima bi Vojvodina konkurisala za finansijska sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU).

Pajtic je u Privrednoj komori Stajerske u Gracu rekao da je saradnja sa ovom austrijskom pokrajinom "najsadrzajnija i najkvalitetnija" regionalna saradnja koju Vojvodina ima.

On je naveo da Vojvodina i Stajerska zajednicki realizuju projekte iz oblasti ekologije i privrede, kao i da se saradnja odvija i izmedju univerziteta u Novom Sadu i u Gracu.

Privrednopoliticka delegacija vojvodjanske vlade, ucestvuje u dvodnevnom programu "RISTRadionica Vojvodina 07" u Privrednoj komori Stajerske u Gracu.

Teme radionice su zajednicki projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, iz oblasti vodoprivrede, otpadnih voda i sanacije kanalizacionih sistema za navodnjavanje.

Pajtic je kazao da ce ove godine biti nastavljeno resavanje problema vodosnabdevanja izradom studije izvodljivosti za region srednjeg Banata, koji je jedan od regiona sa najlosijim kvalitetom vode za pice u Vojvodini.

Tokom 2007, bice zavrsena i studija savremenog sistema upravljanja medicinskim otpadom u Vojvodini, sa pilot projektom za juznu Backu, dodao je vojvodjanski premijer.

Pajtic je danas imao i odvojene razgovore sa Kristijanom Buhmanom, ministrom Vlade Stajerske za privredu, inovacije i finansije.

VLADA ODOBRILA PROIZVODNJU OPEL ASTRE KLASIK U ZASTAVI

BEOGRAD, 26. aprila 2007. (Beta) Vlada Srbije odobrila je danas saradnju "Zastava automobila" i "Dzeneral motorsa" o sklapanju dva modela automobila "opel" u kragujevackoj fabrici, izjavio je ministar privrede Predrag Bubalo.

On je na konferenciji za novinare posle sednice vlade kazao da ce od sledece godine poceti uvoz bez carine opelovog modela "astra klasik" i njegovo sklapanje u "Zastavi", a potom i jos jednog modela tog proizvodjaca automobila.

Bubalo je precizirao da je vlada omogucila saradnju "Zastave" i "Dzeneral motorsa" danasnjom izmenom odluke iz 2005. godine o kriterijumima za uvoz odredjenih roba, kojom je odredjeno koji se proizvodi potrebni za sklapanje ta dva modela mogu uvesti.

Predstavnici "Zastave" i americke kompanije "Dzeneral motors" parafirali su pre dve nedelje ugovor o proizvodnji jednog od opelovih modela automobila u pogonima kragujevacke fabrike.

Sadrzaj ugovora o saradnji gotovo je istovetan onom koji je "Zastava" potpisala sa italijanskim "Fijatom", sto znaci da bi najpre bio omogucen slobodan uvoz odredjenog modela, a potom bi bila montirana linija za proizvodnju u "Zastavi".

Vlada je na danasnjoj sednici odobrila angazovanje konsultanta za pripremu tenderske dokumentacije i proveru projekta za izgradnju autoputa od Leskovca do makedonske granice, koja ce delom biti finansirana iz Helenik plana, kazao je Bubalo.

To, prema njegovim recima, znaci pocetak sprovodjenja projekta o izgradnji te deonice autoputa, ali nije precizirao kada bi tender nmogao biti raspisan.

Izabrani konsultant trebalo bi da proveri tehnicku dokumentaciju, pripremi tender i izabere najboljeg ponudjaca, naveo je Bubalo.

Zamenik ministra inostranih poslova Grcke Evripidis Stilijanidis izjavio je prosle nedelje u Beogradu da bi tender za izgradnju deonice autoputa od Leskovca do granice Makedonije, vredne 450 miliona evra, trebalo da bude raspisan pocetkom leta.

On je tada kazao da je Grcka spremna da Srbiji dodeli 100 miliona evra iz Helenik plana za izgradnju te deonice autoputa na panevropskom koridoru 10, ukoliko prihvati da (grcka) kompanija 'Egnatija' bude savetnik za taj projekat.

Stilijanidis je kazao da je "Egnatija" ranije besplatno uradila studiju izvodljivosti izgradnje tog autoputa, sto bi inace kostalo stotine hiljada evra.

MEMORANDUM O RAZUMEVANJU MUPA SRBIJE I MADJARSKE

BEOGRAD, 26.aprila 2007. (Beta) Ministar policije Dragan Jocic potpisao je danas u Budimpesti Memorandum o razumevanju Ministarstva pravde i unutrasnjih poslova Madjarske i ministarstava unutrasnjih poslova zemalja zapadnog Balkana.

Kako se navodi u saopstenju MUPa Srbije, potpisivanje memoranduma i razvoj sistema za komunikaciju i razmenu informacija o ilegalnim migracijama na zapadnom Balkanu doprinece razvoju efikasnijih metoda za sprecavanje ilegalnih migracija, kao oblika organizovanog kriminala.

Dodaje se da je to jos jedan vid izrazavanja cvrste opredeljenosti Srbije da i dalje ulaze znacajne napore i saradjuje sa susednim zemljama kroz zajednicko cuvanje granica i suzbijanje svih oblika organizovanog kriminala u regionu.

Jocic predvodi delegaciju Srbije na Konferenciji ministara unutrasnjih poslova zemalja zapadnog Balkana koja se odrzava u okviru regionalne inicijative pod nazivom "Budimpestanski forum".

IBER: SRBIJA TREBA DA ISKORISTI PRILIKU ZA PRIBLIZAVANJE EU

BEOGRAD, 26. aprila (Tanjug) - Srbija treba da iskoristi predsedavanje Ministarskim komitetom Saveta Evrope (SE), koje preuzima 11. maja, za priblizavanje Evropskoj uniji, istakao je danas u Beogradu specijalni izaslanik generalnog sekretara SE Deni Iber. Na promociji najnovijeg broja casopisa "Evropski forum", koji je posvecen predsedavanju Srbije, Iber je ukazao da je rec o izuzetnoj prilici, jer se svakoj zemlji jednom u 24 godine ukaze prilika da bude na celu SE.

"Moja je zelja da za Srbiju ovo bude godina Evrope", rekao je on i objasnio da je nasa zemlja dobila sansu da, kao prva medju jednakima, narednih sest meseci brani ideale SE, a to su ljudska prava, demokratija i pravna drzava. Srbija ce raditi na ostvarenju prioriteta koje je SE zacrtao na Samitu u Varsavi pre dve godine, medju kojima su mere za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala, korupcije i trgovine ljudima, kao i dosije o saradnji sa EU, naveo je Iber. Buduci da ce nastupati pred SE, Evropskom unijom, OEBS-om i Ujedinjenim nacijama, Srbija ce imati priliku da potvrdi vlastiti kredibilitet i dokaze autenticnost teznji da postane clan evropske porodice naroda, istakao je on. Iber je ocenio da se Srbija u sadasnjim okolnostima za predsedavanje SE spremila najbolje sto moze negirajuci da je zakasnila sa objavljivanjem programa rada i prioriteta, posto je uobicajeno da ih ministar spoljnih poslova obrazlozi na prvom sastanku kojim predsedava.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije sacinilo je sirok program rada i odredilo prioritete u skladu sa ciljevima SE, rekao je Iber, odavsi priznanje nasoj zemlji na dobro obavljenom poslu. Preostalo je da vlada ove prioritete i politicki potvrdi i usvoji budzet za njihovu realizaciju, zakljucio je Iber.

KOSOVO I METOHIJA

REN:KOSOVO POSLEDNJE TERITORIJALNO PITANJE BIVSE JUGOSLAVIJE

BRISEL, 26. aprila 2007. (Beta) Evropski komesar Oli Ren ocenio je danas da bi se otklanjanjem problema Kosova resilo poslednje statusnoteritorijalno pitanje bivse Jugoslavije i time "otvorila evropska buducnost zapadnog Balkana".

Ren je, posle susreta s novom albanskom ministarkom za evropske integracije Madzlindom Bregu, pohvalio vladu u Tirani za "vodjenje konstruktivne i umerene politike prema resavanju statusa Kosova".

On je izrazio nadu da ce albanska diplomatija i s novim ministrom nastaviti dosadasnji spoljnopoliticki pravac.

Ren je rekao da je juce u Briselu misiji Saveta bezbednosti UN "predocio vaznost pravno i politicki jasnog resenja (kosovskog statusa), na temelju rezolucije SB UN, bez izlisnog odlaganja".

"To je takodje veoma vazno za evropsku perspektivu celog zapadnog Balkana, kao i za regionalnu saradnju", ocenio je komesar EU.

Ren je rekao da "mi time treba da zakljucimo poslednje poglavlje raspada bivse Jugoslavije i resimo poslednje otvoreno statusno pitanje u teritorijalnoj organizaciji bivse Jugoslavije".

"A to otvara put evropskoj buducnosti zapadnog Balkana, umesto da se ostane u nacionalistickoj proslosti", zakljucio je Ren.

Zamoljen da se osvrne na ocene u Evropskom parlamentu da je Makedonija ispunila uslove za pocetak pregovora o clanstvu u EU, evropski komesar za prosirivanje je rekao da ce ocena o tome biti poznata kada Evropska komisija u novembru objavi godisnji izvestaj o sprovodjenju evropskih reformi u Makedoniji i drugim zemljama regiona.

SHEFER: STO BRZE DO RESENJA, ALI POD NADZOROM

OSLO, 27.aprila 2007. (Beta) Generalni sektretar NATO Jap de Hop Shefer upozorio je danas u Oslu da bi nekontrolisani proces resavanja statusa Kosova imao nepredvidive posledice i zatrazio da se taj proces odvija pod nadzorom i na temelju rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Shefer je na neformalnom sastanku sefova diplomatija NATO naglasio da resavanje statusa Kosova mora da se odvija na pravnoj osnovi i uz utvrdjeni redosled poteza, rekli su Beti izvori zasedanja.

Generalni sekretar NATO je takodje rekao da atlantski saveznici traze da se sto je pre moguce resi status Kosova, a da plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija predstavlja jedini put da se ide napred.

"Ovo je presudan trenutak, kucnuo je cas odluke.Saveznici su za sto brze resenje (statusa Kosova) i nisu za bilo kakvo odlaganje tog procesa, ali s tim da on bude pod nadzorom", rekao je Shefer.

Podvukao je da je Kfor na Kosovu spreman za svaki razvoj situacije i da trupama NATO nisu potrebne bilo kakve specijalne pripreme, cime je odgovorio na pitanje sta ce se dogoditi ako bi doslo do jednostranih poteza u resavanju kosovskog procesa .

Sef ruske diplomatije Serger Lavrov je posle sastanka sa NATO kolegama izjavio da o statusu Kosova treba da odluce neposredno Pristina i Beograd i naglasio da o tome ne treba da presude NATO i Rusija.

Prema izvorima NATO, Lavrov je na sastanku jasno stavio do znanja da nema nikakve promene u ruskom stavu prema resavanju statusa Kosova.

Izvori na zasedanju su takodje rekli da je jedan visoki americki diplomata istakao da u sklopu Ahtisarijevog plana treba naci mnogo fleksibilnija resenja i udovoljiti nekim zahtevima koje postavlja srpska strana.

Agencija Rojters je, pozivajuci se diplomatske izvore NATO, javila iz Osla da su SAD i nekoliko drugih zemalja izrazile spremnost da prilagode plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti za Kosovo.

"SAD i drugi su rekli da su spremni da uzmu u obzir neke zabrinutosti u vezi srpske manjine, ne dovodeci u pitanje sire principe Ahtisarijevog predloga", rekao je Rojtersu neimenovani diplomata posle ministarskog sastanka NATO u Oslu.

RAJS: NE TREBA ODLAGATI RESAVANJE STATUSA KOSOVA

OSLO, 26. aprila 2007. (BetaRojters) Americki drzavni sekretar Kondoliza Rajs (Condoleeza Rice) izjavila je danas u Oslu da se stabilnost Balkana ne moze poboljsati ukoliko se odlaze resavanje statusa Kosova.

"Necemo poboljsati mogucnosti za stabilnu situaciju na Balkanu odlaganjem. Moracemo da delamo", kazala je ona na samitu ministara spoljnih poslova zemalja clanica NATOa.

Prema njenim recima, kosovski Albanci ce morati da prihvate "neke obaveze o zastiti prava manjina, zastiti verskih lokaliteta, kao i obaveze oko toga kako izgraditi multietnicku drzavu".

"Srbija nema cega da se plasi... Ona ce sve dobiti blizom saradnjom s Evropom", kazala je Kondoliza Rajs.

U petak ce se ministri spoljnih poslova 26 zemalja NATOa, drugog dana nezvanicnog sastanka u Oslu, izmedju ostalog, posvetiti i Kosovu.

AUSTRIJA PODRZAVA AHTISARIJEV PREDLOG

BEC, 26. aprila (Tanjug) - Austrija stoji u potpunosti iza predloga izaslanika UN za Kosovo i Metohiju Martija Ahtisarija, istakla je danas u austrijskom parlamentu ministar inostranih poslova Ursula Plasnik.

Ona je, posto je, prilikom razmatranja budzeta bilo reci o spoljnoj politici Austrije, naglasila da i EU ima jedinstven stav o Kosovu.

Inace sef poslanickog kluba Narodne partije Austrije (OVP), bivsi austrijski kancelar Volfgang Sisel, zatrazio je jedinstvo svih predstavnika drzave o spoljnoj politici zemlje. Prema njegovim recima kancelar, predsednik i svi drugi, moraju u spoljnoj politici "govoriti jednim glasom", usprotivivsi se "paralelnim" i "tajnim pregovorima". Time on je prozvao kancelara Alfreda Guzenbauera koji je u poslednje vreme bio posebno aktivan na spoljnopolitickom planu, pre svega oko Kosova.

Portparol za spoljnopoliticka pitanja Socijaldemokratske partije (SPO) Kaspar Ajnem branio je Guzenbauerov angazman u Srbiji, isticuci da je Austrija u toj zemlji veoma cenjena, i da ima tesne ekonomske veze, te da bi bilo korisno da doprinese resenju kosovske krize.