Bilten vesti

 

27. JUN 2007.

SADRZAJ


* * *

SRBIJA-EU

JEREMIC: SRBIJA ZELI U EVROPU

BRISEL, 26. juna 2007. (Beta) Sef srpske diplomatije Vuk Jeremic izjavio je danas u Briselu da je kljucni cilj Srbije clanstvo u Evropskoj uniji, ali da ce Srbija biti primorana da preispita odnose sa zemljama koje odluce da naruse njen suverenitet jednostranim priznavanjem nezavisnosti Kosova.

Jeremic je, u raspravi u Evropskom parlamentu, naglasio da vlada u Beogradu nudi kompromis, uzajamno prihvatljivo resenje kroz odluku Saveta bezbednosti UN i da nikako ne zeli da bude gurnuta ponovo u izolaciju.

Srbija i njena vlada, naglasio je Jeremic, imaju strateski cilj da udju u Evropsku uniju i zato je nuzno naci i kompromis za resenje statusa Kosova, a ne Srbiju gurati ponovo u izolaciju, sto ona nikako ne zeli, rekao je Jeremic u Spoljnopolitickom odboru Evropskog parlamenta.

Ministar spoljnih poslova Srbije je naglasio resenost Vlade Srbije da brzo resi pitanje pune saradnje s Haskim tribunalom, sprovede bitne reforme i potpise Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju s EU.

Srbija je spremna da odobri svaku vrstu samouprave i autonomije albanskim gradjanima na Kosovu i ne zeli da ponovo uspostavi institucionalnu i politicku kontrolu nad pokrajinom, dodao je Jeremic.

Beograd zeli da radi na kompromisu zajedno s albanskom stranom, Rusijom, SAD, EU i Kontakt grupom, ali je nuzna "prava osnova" za nagodbu, naglasio je on.

Evropski poslanici su u raspravi odali priznanje novoj srpskoj vladi na ubrzanim reformama, opipljivim rezultatima u saradnji s Haskim tribunalom, dok je izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin rekao da se pitanje integracije Srbije u EU mora odvojiti od resavanja statusa Kosova.

Na pitanje kako bi postupila Srbija ako bi neke zemlje EU priznale Kosovo i bez odluke Saveta bezbednosti UN, Jeremic je rekao da bi "Srbija sigurno dosla u veoma tesku situaciju, jer nijedna zemlja na svetu ne bi pristala, a to nece ni Srbija, da se otkine deo njene teritorije".

To bi, upozorio je sef srpske diplomatije, "bilo krsenje temeljnih nacela mira i reda" u svetu i narusavanje Povelje UN i Helsinskog akta.

"Srbija ne bi, u tom slucaju, imala drugog izbora vec da preispita odnose sa zemljama koje bi odlucile da naruse njen suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Jeremic.

"Nema nijedne zemlje na svetu koja bi drugacije postupila. Srbija ce sve uciniti da ne padne ponovo u izolaciju. Mi ne mozemo da ponovo dodjemo u izolaciju i, molim vas, ne gurajte nas u izolaciju. Mi ne zelimo da ponovo budemo izolovani", porucio je Jeremic poslanicima Evropskog parlamenta.

JEREMIC: ZA SRBIJU KOSOVO I EU SU DVA ODVOJENA PITANJA

BRISEL, 26. juna 2007. (Beta) Za Srbiju, proces evropskih integracija i potraga za kompromisnim resenje pitanja statusa Kosova su dva odvojena pitanja i treba ih tako i tretirati, porucio je danas u Briselu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic i dodao da "Srbija nikako ne moze da prihvati izbor izmedju EU i Kosova".

Jeremic je, u govoru pred spoljnopolitickim odborom Evropskog parlamenta, izjavio da je clanstvo u EU od sustinskog znacaja za Srbiju.

Za Srbiju je od velike vaznosti ne samo da potpise Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU vec i da do kraja 2008. dobije status kandidata za clanstvo, rekao je Jeremic.

"Srbija je odlucna da realizuje ovaj plan. Ucinicemo sve sto je potrebno, ali trazim vasu pomoc kako se na putu ne bi pojavile birokratske prepreke. To znaci da treba zajednicki da radimo da obezbedimo da 2009. bude godina pocetka pregovora o pristupanju. Ako nastavimo tim tempom, onda bismo do kraja isteka mandata ove vlade, odnosno do maja 2011. godine, mogli da zakljucimo veci deo pregovora", dodao je on.

Jeremic je rekao i da je Srbija spremna da ispuni svoje obaveze prema Haskom tribunalu.

"Svi optuzeni moraju biti locirani, uhapseni i izruceni. Mislim da nista drugo ne pokazuje tako jasno posvecenost i odlucnost sa kojom mi idemo ka nasoj evropskoj buducnosti", navodi se u Jeremicevom govoru dostavljenom agenciji Beta.

Jeremic tvrdi da nametnuto resenje pitanja Kosova nece biti odrzivo "jer ce biti seme novog konflikta".

"Nametnuto resenje nije odrzivo jer ce samo biti seme novog konflikta. Ako nezavisnost bude nametnuta protiv volje demokratskog vodjstva Srbije, to bi moglo da izazove etnicke i verske probleme", naveo je ministar.

"Kosovski presedan nece pogoditi samo zapadni Balkan. Sirom sveta, postojeci konflikti mogli bi da eskaliraju, zamrznuti konflikti mogli bi ponovo da budu pokrenuti, a novi bi mogli da budu izazvani", upozorio je Jeremic i rekao da Beograd "nece stedeti napore da nadje balansirano resenje" pitanja Kosova.

Ako bi doslo do pravih pregovora, iskreno verujem da bi obostrano prihvatljiv komrpomis oko pitanja statusa Kosova mogao da bude postignut. Takvo resenje treba da postuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ali i da omoguci albanskim gradjanima na Kosovu da zadovolje svoj legitimni zahtev za znacajnom samoupravom, rekao je Jeremic.

Mesto Srbije je u EU i clanstvo je nas sustinski prioritet. Za Srbiju pitanje integracije u EU i kompromisnog resenja statusa Kosova su odvojena pitanja i treba ih tako i posmatrati jer Srbija ne moze da pristane na izbor izmedju EU i Kosova, zakljucio je Jeremic.

PETERING SE SASTAO SA VUKOM JEREMICEM

BRISEL, 26. juna 2007. (Beta) Predsednik Evropskog parlamenta HansGert Petering razgovarao je danas sa sefom srpske diplomatije Vukom Jeremicem i izjavio da Srbija treba da se usredsredi na reforme, razvoj i ispunjavanje uslova za ulazak u redove Evropske unije, jer ce 2009. stupiti na snagu novi Sporazum EU koji ce ukloniti sve prepreke za prosirivanje Unije.

Jeremic i Petering su razmotrili i resavanje statusa Kosova i razgovarali o unutrasnjoj situaciji i razvoju u u Srbiji.

"Bio je to dobar razgovor", naglasio je Petering.

Predsednik EP je zeleo posebno da ukaze da ce "Sporazum o novom uredjenju EU stupiti na snagu 2009, a samo je predvidjeno da se zadrzi (sadasnji) sistem glasanja (dvostrukom vecinom) do 2014, odnosno 2017. ako neke zemlje budu trazile".

"To znaci da stupanjem na snagu Sporazuma 2009. nestaju sve teoretske prepreke za ulazak novih clanica u EU", dodao je on.

A, zakljucio je Petering, "za Srbiju to konkretno znaci: razvijajte vasu zemlju i radite na ispunjavanju uslova".

FRATINI I JEREMIC: KOSOVO I PRIBLIZAVANJE EU NISU VEZANI

BRISEL, 26. juna 2007. (Beta) Sef srpske diplomatije Vuk Jeremic i evropski komesar Franko Fratini izjavili su danas u Briselu da ce 1. januara 2008. stupiti na snagu sporazum o viznim olaksicama i readmisiji EUSrbija.

Na zajednickoj konferenciji za novinare posle razgovora, Fratini i Jeremic naveli su i da ce istovremeno, odmah poceti i politicki dijalog o tome sta treba ucintii za potpuno ukidanje viza EU za srpske gradjane.

Fratini i Jeremic su podvukli da ni pitanje resavanja statusa Kosova niti proces stabilziacije i pridruzivanja i kandidatura Srbije za clanstvo u EU ne mogu biit uslovi za uspostavljanje najpre viznih olaksica, a potom i ukidanje viznog rezima EU za gradjane Srbije.

Potpredsednik Evropske komisije zaduzen za unutrasnje poslove i pravosudje, naglasio je da je to pitanje pre svega dobre politicke volje i konkretnih uslova, kao sto su bolja bezbednost granica, borba protiv organizovanog kriminala i sigurne putne isprave, ukljucujcuhi i uvodjenje tzv. biometrijskih pasosa za srpske gradjane.

Fratini i Jeremic rekli su takodje da ce iduce godine u Beogradu biti otvoren centar za podnosenje molbi za izdavanje viza EU srpskim gradjanima.

Potpredsednik Evropske komisije je naglasio da je resenost EU da najpre uvede olaksice, a potom potpuno ukine vize EU za gradjane Srbije, poltika Brisela da se uspostave neposredne veze naroda Srbije i zitelja clanica EU.

Sef srpske diplomatije Vuk Jeremic rekao je da pitanje evropske buducnosti Srbije i buduceg statusa Kosova moraju biti dve odvojene stvari.

"To je nasa politika i to i politika EU", dodao je.

Jeremic je naglasio da Srbija nece nikada odustati od clanstva u EU, kao sto nikada nece odustati ni od suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Prema tome i Evropa i Kosovo. I ne moze biti nikako drugacije. To nije samo pitanje olaksavanja viznog rezima, vec bilo sta sto se tice naseg pristupanja EU ne moze biti vezano za buduci status Kosova", naveo je Jeremic.

SRBIJA

DJELIC: SRBIJA NECE ODUSTATI OD KOSOVA

BEOGRAD, 27. jun 2007.(Beta) Srbija nece odustati od Kosova, ali ne moze sebi da dozvoli izolaciju ni u slucaju da neke velike sile unilateralno priznaju nezavisnost te srpske pokrajine, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Bozidar Djelic.

Djelic je u intervjuu za sutrasnje "Vecernje novosti" ocenio da su "moguca samo dva scenarija resenja kosovskog problema".

"Prvi je nepovoljan, scenario konfrontacije sa silama koje po svaku cenu zele da se proglasi nezavisnost (Kosova), makar za to ne bila obezbedjena podrska u Savetu bezbednosti UN. Drugi je scenario kompromisa, cije su sanse i dalje slabe, ali rastu", rekao je Djelic.

On je dodao da je Srbija spremna na veliki broj komromisa i ustupaka, ali da nece odustati od ocuvanja svog teritorijalnog integriteta.

Odgovarajuci na pitanje kako ce Srbija reagovati ako dodje do unilateralnog priznavanja nezavisnosti, Djelic je kazao da "Srbija ne sme da dozvoli sebi izolaciju, jer je ona stetna za drzavne interese."

Potpredsednik Vlade je ocenio da drzavna politika Srbije "ocito pocinje da daje rezultate, vidimo to po odlaganju resenja za status, a time se bave i dva najmocnija coveka na svetu Dzordz Bus i Vladimir Putin."

Djelic je, takodje, istakao da su resavanje kosovskog pitanja i evropske integracije Srbije dva apsolutno odvojena procesa.

"Nema te trgovine Kosovo za Evropu, niti cemo to ikada prihvatiti", maglasio je on.

Prema njegovim recima, Srbija moze dobiti status kandidata za clanstvo u EU najkasnije 2009. godine, dok njen clan moze postati 2014. godine.

Odgovarajuci na pitanje kako saradjuje sa premijerom Srbije Vojislavom Kostunicom, Djelic je kazao da je saradanja "za sada besprekorna", a komunikacija "besprekorna i otvorena".

"Praksa je pokazala da kada Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije rade zajedno Srbija ide napred i obrnuto. Zato je moja vizija da do ulaska u EU oko 2014. godine drzavu vodi ovakva konfiguracija snaga", rekao je Djelic.

ZAJEDNICKA VOJNA VEZBA SRBIJE, RUMUNIJE I BUGARSKE

DJERDAP, 27. juna 2007. (Beta) Na tromedji Rumunije, Bugarske i Srbije na Dunavu kod Djerdapa danas je odrzan glavni deo zajednicke vojne vezbe Dunavska straza 2007, cijem izvodjenju prisustvuju i predsednici tri drzave Boris Tadic, Georgi Prvanov i Trajan Basesku.

Cilj vezbe, izvedene pred najvisim vojnim i civilnim zvanicnicima tri drzave, jesu jacanje regionalne bazbednosti i zajednicka obuka nacionalnih sistema za upravljanje krizama.

Pripremnom vezbom nacionalnih tela za upravljanje u kriznim situacijama demonstrirana je zajednicka borba protiv terorizma, sprecavanje ekoloskih akcidenata, kao i intervencija u kriznim situacijama izavanih elementarnim nepogodama.

Na danas prikazanoj centralnoj vezbi pripadnici snaga bezbednosti tri drzave suprotstavljali su se imaginarnoj teroristickoj grupi Balkanski vukovi.

Pripadnici te grupe su, prema scenariju, izveli niz teroristickih akata ukljucujuci postavljanje eksploziva u mestu naseljenom civilima, hemijski napad na vodovod, kao i otimanje broda natovarenog hemijskim materijalom, sa koga su uzeti i taoci.

U pokaznoj vezbi koja ima tri sekvence, pripadnici bugarskih i rumunskih snaga bezbednosti izveli su akciju oslobadjanja talaca u reonu Novog Sela koje je u zoni odgovornosti Bugarske.

U sekvenci oslobadjanja i preuzimanja kontrole nad otetim brodom sa hemijskim materijama angazovane su snage sve tri zemlje.

Oslobadjanje i preuzimanje kontrole nad zaposednutim stratgijskim objektom na kopnu u rumunskoj zoni odgovornosti izvele su snage bezbednosti Rumunije i Srbije.

U vezbi Dunavska straza 2007. koja je pocela 25. juna, a zavrsice se 29. juna, ucestuje vise od 1.600 pripadnika vojske, policije i civilnih sluzbi tri drzave. Bugarska ima 360 ucesnika, Rumunija oko 700, a Srbija 550.

VUKICEVIC: STAV RUSIJE O KOSOVU ZNAK PODRSKE I RAZUMEVANJA

MOSKVA, 27. juna (Tanjug) - Protivljenje Rusije planu za nezavisnost Kosova i Metohije za Srbiju predstavlja znak podrske i razumevanja, izjavio je ambasador Srbije u Moskvi Stanimir Vukicevic na prezentaciji Drustva rusko-srpskog prijateljstva. "Srbija je danas u teskom polozaju. Ima pokusaja da nam se na nelegitiman nacin i protiv nase volje oduzme pokrajina Kosovo", rekao je juce Vukicevic na prezentaciji u Moskvi, ciji je cilj bilo promovisanje uzajamnog razumevanja, poverenja i prijateljstva dveju zemalja. "Rusija je zemlja koja zeli da spreci takav scenario, a Srbija smatra takav stav znakom razumevanja i podrske", istakao je on. Vukicevic je pohvalio Drustvo zbog ocuvanja tradiocionalnog, visevekovnog prijateljstva ruskog i srpskog naroda, preneo je Itar-Tas. Predsedavajuci Drustva, general-pukovnik u penziji Mihail Odincov najavio je da ta organizacija ima u planu nekoliko projekata koji bi trebalo da doprinesu jacanju prijateljstva mladjih generacija Rusa prema srpskom narodu.

KACIN: ULAZAK SRBIJE U EU I STATUS KOSOVA DVE ODVOJENE STVARI

LJUBLJANA/BRISEL, 26. juna 2007. (Beta) Slovenacki poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin rekao je danas u Briselu da su ulazak Srbije u Evropsku uniju i resenje statusa Kosova dva odvojena pitanja.

"Kao sto smo upravo culi od ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremica, Srbija se i dalje nalazi u teskoj situaciji, suocena sa bolnim problemom resenja konacnog statusa Kosova", rekao je Kacin na sednici Spoljnopolitickog odbora Evropskog parlamenta.

"Cvrsto sam uveren da su srpska integracija u EU i status Kosova dve odvojene stvari, i da bi pokusaj njihovog spajanja mogao dovesti do stetnih posledica", dodao je on.

U govoru poslanicima spoljnopolitickog odbora EP, koji je dostavljen dopisnistvu Bete u Ljubljani, Kacin je naglasio da ne zeli da se problem Kosova ne pominje u njegovom izvestaju o Srbiji i pozvao je clanove parlamenta da "ne ulazu amandmane koji se izricito odnose na konacni status Kosova", imajuci posebno u vidu da je EP u izvestaju Josta Legendajka vec formirao stav o Kosovu.

Kacin je istakao da Srbija ima novu, ambicioznu proevropsku i prodemokratsku vladu, "koja je vec dokazala svoju spremnost za saradnju sa Medjunarodnim sudom u Hagu", sto je omogucilo obnovu pregovora o stabilizaciji i pridruzivanju, "koji mogu biti zavrseni do kraja ove godine".

Zelim da naglasim, "da poslednja hapsenja Zdravka Tolimira i Vlastimira Djordjevica dokazuju da je Srbija sposobna da uhvati sve optuzene za ratne zlocine", rekao je on i izrazio uverenje da ce "uskoro izruciti i preostala cetiri optuzena".

Slovenacki poslanik u EP i izvestilac za Srbiju je naveo i niz drugih pozitivnih pomaka u Srbiji, ali i izrazio zabrinutost cinjenicom da zaostavstina proslosti jos uvek opterecuje Srbiju.

"Poslednji politicki motivisani napadi, rasiren govor mrznje u medijima, politicki napadi na aktiviste za ljudska prava, novinare i politicare, koji se usudjuju odupreti nacionalistima, zabrinjavajuci su znak u Srbiji", rekao je Kacin.

U tom kontekstu je, prema njegovom misljenju, poslednje izvinjenje predsednika Borisa Tadica Hrvatskoj za sve ratne zlocine ucinjene u ime Srbije, "prelomni gest, koji zasluzuje posebno priznanje".

POLT: SRBIJA TREBA DA SE OKRENE BUDUCNOSTI

BEOGRAD, 26. aprila 2007. (Beta) Americki ambasador u Beogradu Majkl Polt pozvao je danas Srbiju da se okrene buducunosti tako sto ce u potpunosti resiti pitanje saradnje s Haskim tribunalom i prihvatiti nezavisnost Kosova.

U govoru o americkosrpskim odnosima pobodom 60. godisnjice Marsalovog plana, Polt je pozvao Srbiju da na kriticki nacin preispita svoju proslost i ne dozvoli da je definisu neuspesi i lideri, koje je, kako je rekao, proslost diskreditovala.

"Ucinite, i to sada, da Ratko Mladic i Radovan Karadzic odu iz vasih zivota i budu predati u ruke pravde. Njima je tamo mesto a ne medju vama. Putstite Kosovo da ode. Ono se nece vratiti. Saradjujte sa Srbima i Albancima na Kosovu kako biste pomogli nezavisnom i multietnickom Kosovu da postane sto bolja zemlja i prijatelj snaznoj i uspesnoj Srbiji", rekao je on.

Polt je, takodje, ocenio da je plan za resenje satusa Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija slican Marsalovom planu u smislu da nudi racionalno resenje za probleme.

"To fer i promisljeno resenje, ako ga konstruktivno primene dve strane uz pazljivo nadgledanje medjunarodne zajednice, omogucice Srbiji da uhvati buducnost, a da pritom postuje svoju proslost i sadasnjost", rekao je on.

Polt je dodao da gradjani Srbije, a pre svega mladi, treba da ohrabre lidere da iskoriste tu priliku i ocenio da ce, ako se sada ne iskoristi ta prilika, buduce generacije biti na steti.

Americki ambasador je rekao da SAD zele Srbiju kao prijatelja i partnera i ocenio odnose kao jake, "iako vecina Srba i dalje SAD vide kao protivnika, a zemlja cesto spremno traga za podrskom drugih, kada sumnja u posvecenost Vasingtona odnosima ili u americke stavove o osetljivim pitanjima".

U govoru u Centru za lepe umetnosti Gvarnerijus, Polt je istakao da je traganje za podrskom drugih pravo Srbije i dodao da SAD zele da Srbija zauzme svoje mesto u Evropi, koje joj pripada.

U raspravi nakon izlaganja, Polt je ponovio da SAD podrzavaju nadlegdanu nezavisnost za Kosovo kao jedino odrzivo i kompromisno resenje.

Na pitanje o mogucem kompromisu ili ustupcima na predstojecem sastanku predsednika SAD i Rusije DZordza Busa i Vladimira Putina, Polt je podsetio da je Bus jasno stavio do znanja americki stav.

"Mi smatramo da je kompromis vec postignut", rekao je americki ambasador i ponovio da ce SAD uciniti sve za konstruktivni dijalog sa Rusijom.

On je dodao da je manjkavost plana srpskih vlasti za Kosovo u tome sto Beograd ne zna kako da ga sprovede i za to mu treba pomoc medjunarodne zajednice, dok za sprovodjenje plana koji podrzavaju SAD, EU i NATO, nije potrebna pomoc, ukljucujuci pomoc Srbije, iako bi ona svakako bilo od koristi.

U govoru, Polt je rekao da je pre 60 godina tadasnji drzavni sekretar DZordz Marsal dao smernice za zajednicku demokratsku buducnost Evrope i SAD i njihovo trajno partnerstvo.

Osim sto je pomogao da se obnovi Evropa opstosena posle Drugog svetskog rata, Marsalov plan je doprineo i nastanku ujedinjene Evrope sa vizijom jedinstvenog, slobodnog kontinenta koji zivi u miru.

JAPAN ZA SEDAM GODINA DONIRAO SRBIJI 190 MILIONA EVRA

CACAK, 26. juna 2007. (Beta) Ambasador Japana u Beogradu Tadasi Nagai rekao je danas u Cacku da je njegova zemlja od 2000. godine do danas dala Srbiji donacije u ukupnom iznosu od 190 miliona evra.

On je na konferenciji za novinare u Opstini Cacak rekao da je Japan novcanim donacijama pomogao izgradnju brojnih objekata iz oblasti infrastrukture, nabavku medicinske opreme, kao i ucila u oblasti obrazovanja.

Neurohirurg Branko Djurovic ocenio je da zdravstveni sistem u Srbiji duguje zahvlanost Japanu na brojnoj medicinskoj opremi za "gotovo sve bolnice" i ocenio da je zahvaljujuci toj pomoci "zdravstveni sistem funkcionisao i u najtezim vremenima".

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilic rekao je da su u toku pregovori Vlade Srbije i ambasade Japana oko buduce pomoci u finansiranju u oblasti infrastrukture, narocito u vodosnabdevanju.

KOSOVO METOHIJA-STATUS

JEREMIC: KFOR DA ZAJAMCI BEZBEDNOST NA KOSOVU

BRISEL, 27. juna 2007. (Beta) Sef srpske diplomatije Vuk Jeremic i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer ocenili su danas u Briselu da je na Kosovu situacija "slozena" i Jeremic je zatrazio da NATO ucini sve da ne budu ugrozeni mir i bezbednost Srba na Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Srbije je u susretu sa generalnim sekretarom Atlantskog saveza ponovo preneo stav Beograda da je "nezavisnost Kosova potpuno neprihvatljiva".

Prema njegovim recima, "nezavisno od politickog i diplomatskog razvoja (u resavanju kosovskog statusa), apsolutni prioritet mora biti odrzavanje mira i stabilnosti kako na Kosovu tako i u regionu".

"Ja sam izrazio zabrinutost zbog bezbednosne situacije u nasoj juznoj pokrajini i", naznacio je srpski ministar, "zatrazio od Shefera da NATO ucini sve da javni red i mir ne budu ugrozeni i da pre svega ne bude u opasnosti bezbednost Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu".

"To je bila glavna tema razgovora", istakao je Jeremic i dodao: "Shefer se u potpunosti saglasio s tim da je situacija slozena, ali je podvukao da ce Kfor uciniti sve u svojoj moci da u potpunosti zastiti mir i stabilnost na Kosovu". Ministar inostranih poslova Srbije je preneo i da je u njegovim razgovorima sa Sheferom bilo reci i o neophodnosti bliske saradnje Vojske Srbije i NATO kroz programe Partnerstva za mir.

"Ja sam trazio da se kroz te programe sto pre dobiju podaci o mestima koja su bila ciljevi za vreme NATO bombardovanja 1999. da bi moglo da se okonca ciscenje terena od neeksplodiranih kasetnih bombi", rekao je Jeremic.

"Slozili smo se da bi to trebalo da bude jedan od prioriteta kroz saradnju Partnerstvo za mir", kazao je.

To bi Vojska Srbije, kako je objasnio je ministar Jeremic, mogla da uradi s jedne strane administrativne linije, a Kfor s druge strane.

ODRZAN SASTANAK EKSPERATA O KOSOVU, BEZ NAPRETKA

UJEDINJENE NACIJE, 26. juna 2007. (Beta) U Savetu bezbednosti UN odrzane su ekspertske konsultacije o Kosovu, bez ucesca Rusije, ali nikakav napredak nije postignut, receno je Beti u UN.

Kako je Beti receno u kancelariji portparola generalnog sekretara UN, konsultacije su odrzane nocas, ali nikakav napredak nije postignut i za sada nikakav novi sastanak bilo eksperata ili ambasadora nije zakazan.

Za sada se ne zna ni da li ce biti jos razgovoa o nacrtu rezolucije, kao i kada ce biti glasanja o istoj.

DJELIC: IZ BUDZETA ZA KOSOVO I METOHIJU 5,4 MILIJARDI

BEOGRAD, 27. juna 2007. (Beta) Izdvajanjem 5,4 milijarde dinara za Kosovo i Metohiju u ovogodisnjem budzetu, Vlada Srbije je pokazala da ne vodi samo deklarativnu politiku prema toj pokrajini, izjavio je danas potpredsednik Vlade Bozidar Djelic.

Na sednici Odbora Skupstine Srbije za Kosovo i Metohiju na kojoj se nije odlucivalo zbog nedostatka kvoruma, Djelic je rekao da je ovogodisnjim budzetom za Kosovo i Metohiju izdvojeno skoro dva puta vise nego prosle godine.

Prvobitno je vlada u budzetu opredelila 3,4 milijarde dinara za Kosovo, a naknadno je odlucila da izdvoji jos dve, sto je ukupno 5,4 milijardi, naveo je Djelic i istakao da je to najveci budzet za Kosovo i Metohiju od 2001. godine.

Djelic je precizirao da je, od ukupne sume, oko 1,4 milijarde dinara izdvojeno za projekte iz Nacionalnog investicionog plana na teritoriji Kosova.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardzic je rekao da utvrdjeni budzet znaci da ce Srbija investirati na Kosovu, odnosno da nece samo finansirati svoje funkcije u pokrajini.

Dodao je da je to veoma vazno zbog ljudi koji tamo zive, ali i zbog vecinskih Albanaca i medjunarodne zajednice da vide da Srbija ulaze u svoje ljude.