Daily Survey

Beograd, 27. Jun 2012.

SRBIJA

NIKOLIC CLANICE BSEC POZVAO DA SNAŽNIJE SARAĐUJU

ISTANBUL, 26. jun (Tanjug) –Samit Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) u Istanbulu, na kojem je obeleženo dve decenije postojanja te inicijative, završen je danas uz uverenje ucesnika da je potrebno osnažiti instrumente saradnje zemalja crnomorskog basena kako bi se prebrodile zajednicke teškoce, pre svega one uzrokovane svetskom ekonomskom krizom.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolic je, izrazivši zadovoljstvo što predsedava ovom organizacijom upravo u vreme njenog jubileja, porucio da je uveren da ce mehanizam saradnje unutar BSEC ojacati i da ce biti baziran na razumevanju i medusobnom uvažavanju."To ce biti jedan od osnovnih principa u ostvarenju zajednickih ciljeva. Smatram da je naša organizacija spremna da zapocne novu eru saradnje u cilju prosperiteta i napretka svih naroda našeg regiona", rekao je Nikolic obracajuci se novinarima na završetku samita, zajedno sa domacinom, turskim predsednikom Abdulahom Gulom, koji 1. jula preuzima od Srbije predsedavanje inicijativom.
Nikolic i Gul su danas, u okviru samita, imali i bilateralne razgovore, fokusirane na razvoj saradnje, a pre svega ekonomskih odnosa Srbije i Turske.Nikolic je rekao da dobri odnosi dveju zemalja treba i dalje da se unapreduju u interesu njihovih gradana, i dodao da Srbija pridruživanje Evropskoj uniji smatra svojim strateškim ciljem i da od toga nece odstupiti.
Prema Nikolicevim recima, Srbija ima ogroman potencijal u prirodnim i ljudskim resursima, koji predstavljaju njenu komparativnu prednost.
Srbija ce i nadalje graditi mostove dobrosusedske saradnje i raditi na tome da bude ekonomski jaka i prosperitetna, porucio je Nikolic u razgovoru sa predsednikom Turske, koja je još ranije ponudila Srbiji pomoc za izlazak iz ekonomske krize, i to u vidu investicija u infrastrukturu.Predsednik Gul je istakao da Turska ocekuje od Srbije da bude temelj mira i stabilnosti u jugoistocnoj Evropi.
U obracanju šefovima država clanica BSEC, predsednik Srbije je porucio da je vreme da države regiona iskoriste iskoriste sve svoje unutrašnje razvojne mogucnosti kao i potencijale koji proisticu iz regionalne saradnje."Bio bih veoma ponosan kada bi se na sledecem skupu susreli i predstavili konkretne rezultate koje smo postigli u meduvremenu, a za cije je ostvarenje svaka zemlja dala svoj maksimalni doprinos", rekao je Nikolic.
Prema njegovim recima, znacaj jubileja BSEC dobija posebnu dimenziju imajuci u vidu izuzetno složene okolnosti na širem medunarodnom planu, u situaciji kada ekonomska kriza još uvek nije prevazidena, a ni crnomorski region nije pošteden tog nepovoljnog razvoja dogadaja."Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju, kao prvenstveno ekonomska organizacija, zato dobija još vecu ulogu i odgovornost da svojim delovanjem i saradnjom odgovori na rastuce izazove i iskoristi razvojne mogucnosti regiona u njegovom punom kapacitetu", rekao je Nikolic.
Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju osnovana je potpisivanjem povelje, 5. juna 1998. godine u Jalti, a taj dokument je stupio na snagu 1. maja 1999. godine.Nekadašnja državna zajednica Srbija i Crna Gora postala je clanica BSEC u aprilu 2004. godine, a nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, Srbija je nastavila clanstvo.
U poslednje vreme aktivnosti BSEC, osim na ekonomske projekte, fokusirane su i na nastojanja da se region približi standardima EU, cime bi se omogucilo njegovo ukljucivanje u evropske ekonomske tokove. Organizacijom predsedava jedna od zemalja clanica, po abecednom redu i sa šestomesecnim mandatom. Zemlje clanice BSEC su Albanija, Azerbejdžan, Bugarska, Gruzija, Grcka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Srbija, Turska i Ukrajina, a odreden broj zemalja i drugih organizacija ima status posmatraca Austrija, Belorusija, Hrvatska, Ceška, Egipat, Francuska, Izrael, Italija, Poljska, Slovacka, Tunis i SAD.

BILT: SAČEKAJMO DA SRBIJA DOBIJE VLADU

LUKSEMBURG, 26.juna 2012.(Beta) Ministri inostranih poslova Evropske unije su, pored odluke da predlože pregovore s Crnom Gorom, danas razgovarali i o izgledima za članstvo za sve zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je u Luksemburgu švedski ministar Karl Bilt.
Na pitanje novinara da li smatra da Srbija relativno brzo može takođe dobiti "zeleno svetlo" EU za pregovore o članstvu, Bilt je uzvratio: "Sačekajmo najpre da vidimo da li će Srbija dobiti vladu".
Zapitan da li Srbija, ukoliko uskoro bude imala novu vladu, onda može dobiti i datum pregovora do kraja godine, švedski ministar je odgovorio da to "ne bi znao".
Bilt je rekao i da od "napretka na terenu" zavisi i koliko dugo će trajati pregovori Crne Gore s EU, dajući poređenje s Hrvatskom kojoj je za dovršetak pregovora o članstvu trebalo osam godina.
"Hrvatska je imala svoje specifične probleme, koji su ih kočili, a još nije rešila sve svoje probleme na drugim poljima", primetio je šef švedske diplomatije.
I, kako je objasnio, šefovi diplomatija EU su danas "podrobno raspravljali o proširenju na Zapadni Balkan, a rasprava se usredsredila na Crnu Goru, pa i Makedoniju".
Švedska i neke druge članice su, po njegovim rečima, "bile zabrinute zbog organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori, iako smo ukazali, što je jasno, da to nije isključivi problem Crne Gore".
Ali je napomenuo da taj problem u Crnoj Gori "ima osobenosti koje smo morali uzeti u obzir, iako je istina da je Evropska komisija predočila da je napredak postignut, potreban je mnogo veći trud Podgorice".
Bilt je istakao da pre nego što počnu sami pregovori sledi "dubinski snimak" reformi u zemlji kandidatu za članstvo, potom Evropska komisija završi "snimanje" i podnese izveštaj.
A ministri EU su se dogovorili i da zajedno bude sačinjen i specijalni izveštaj EU agencije za suzbijanje organizovanog kriminala Europola.
On je stavio do znanja da će se "tom izveštaju vraćati i u slučaju Crne Gore, ali i u slučaju svih drugih zemalja u regionu", i dodao da bi voleo da je "Bosna i Hercegovina spremnija".
Švedski ministar je želeo da ukaže na to da su "neke kriminalne mreže u Srbiji i Crnoj Gori čvrsto povezane", dodavši: "Moramo biti pošteni i reći da je Srbija u tome učinila više".
"Tu su te mreže, povezane i s Kosovom, da ne govorimo da su povezane i sa celom Evropom i svetom", rekao je Bilt. Među zemljama članicama EU ima onih koje su vrlo zainteresovane za suzbijanje organizovanog kriminala na Balkanu, rekao je šef švedske diplomatije, naglasivši da on lično to već neko vreme pažljivo prati jer "oko 40 posto droge dolazi u Švedsku zapadnobalkanskom vezom i putanjom".
Dodao je da je više ministara spomenulo i slučaj Makedonije, mada je zaključak bio da napretka nema jer jedna članica EU koči pregovore sa Skopljem dok se ne reše bilaterali problemi.
Bilt je primetio da je Crna Gora posebno izdvojena jednostavno jer sad kreće ka pregovorima.
On je dodao da će isto postupiti i prema i drugim zemljama regiona kad dotle dođu, pa će to biti slučaj i sa Srbijom. Ali je istakao da "sa Srbijom radimo veoma blisko, to je za njih prioritet, i postignut je izvestan progres, kao u Šarićevoj mreži".
"Mnogo je hapšenja bilo u vezi s tim švercom kokaina, mada je onaj glavni još uvek na slobodi, a govorimo o milijardama evra ilegalnog profita, taj novac je tu negde okolo...tu je i Crna Gora negde".
Bilt je podvukao da je pitanje organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu sad u žiži zanimanja EU, rekavši da region ima i posebno obeležje, a to je nasleđe ratnih sukoba, pa je zbog rata, kriminala i šverca to stvorilo i prave "kriminalne kulture" u nekim zemljama.

BANOVIC: SRBIJI NIJE UGROŽEN BEZVIZNI REŽIM

BEOGRAD, 26. jun (Tanjug) –Srbiji nije ugrožen bezvizni režim sa zemljama Evropske unije, a merama koje sprovode nadležne institucije broj lažnih azilanata iz Srbije je osetno smanjen, rekao je Tanjugu nacelnik Uprave granicne policije Nenad Banovic.

EU NAJVEĆI TRGOVINSKI PARTNER SRBIJE

BEOGRAD, 27. juna 2012. (Beta) Evropska unija je najvažniji trgovinski partner Srbije, a u poslednje dve godine od svega što je uloženo u Srbiju, 90 odsto stiglo je iz EU, izjavila je danas pomoćnica ministra ekonomije Bojana Todorović. Pomoćnica ministra ekonomije Bojana Todorović kazala je, na skupu "Zapadni Balkan i evropska (dez)integracija" u Aero klubu u Beogradu, da je ekonomija Zapadnog Balkana integrisana u EU, zbog čega svaka promena u Evropi utiče na taj region, odnosno Srbiju.
"Srbija 56 odsto ukupne trgovine obavlja sa EU. Ako se dodaju zemlje CEFTA, preko 80 odsto izvoza Srbije vezano je za te zemlje", kazala je ona tokom panel diskusije "Kriza u EU i budućbnost zone evra". Pored trgovine, EU je i najveći investitor u Srbiju, kazala je Bojana Todorović. "Od 2001, u Srbiju je uloženo 17 milijardi evra, a od toga je 60 odsto stiglo iz EU i zemalja CEFTA", kazala je pomoćnica ministra ekonomije. U poslednje dve godine, zbog ekonomske krize došlo je do pada priliva stranih investicija u Srbiju, ali i do rasta učešća evropskih investicija u odnosu na ceo svet, kazala je Bojana Todorović.
"Tako je 2011. od svega uloženog, 1,8 milijardi evra, 90 odsto došlo iz zemalja EU", dodala je.
Procenjuje se da će BDP Srbije ove godine opsati za 0,3 odsto, a 2013. porasti za 1,9 odsto, kazala Bojana Todorović i dodala da se sledeće godine očekuje rast broja zaposlenih, prvi put za pet godina.

KIM

PRIŠTINA POKUŠAVA DA MI USKRATI SLOBODU KRETANJA

KOSOVSKA MITROVICA, 26. jun (Tanjug) –Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic potvrdio je danas da mu nije odobrena poseta Kosovu, ocenivši da predstavnici kosovskih institucija na taj nacin žele da mu ogranice slobodu kretanja.

HODŽIĆ: KANCELARIJA SE NEĆE SUKOBLJAVATI SA SRBIMA

PRIŠTINA, 27. juna 2012. (Beta) Šefica administrativne kancelarije Vlade Kosova za sever Mitrovice Adrijana Hodžić rekla da mandat te institucije nije da se bori protiv srpskih institucija ili politike, već da pomogne građanima da žive bolje.
"Naš mandat nije da se borimo protiv barikada, institucija ili politike Srbije, već isključivo da zaštitimo interese građana", rekla je Adrijana Hodžić za prištinski Koha ditore.
List piše da je istog dana kada je imenovana za šeficu Administrativne kancelarije na severu Mitrovice, Adrijana Hodžić, rođena Mitrovčanka, razgovarala o tome sa svojom susetkom, Srpkinjom, u severnom delu Mitrovice.
"Pitala me je da li je tačno da će Administrativna kancelarija zatvoriti sve srpske institucije koje deluju na severu i da će oni izgubiti svoja radna mesta? Rekla sam joj da je to čista laž", navela je Adrijana Hodžić. MeštaniSrbi i zvaničnici u Beogradu protestovali su zbog otvaranja kosovske Kancelarije na severu Kosova.

EUA PRIZNALA PRVIH 73 DIPLOMA SA KOSOVA

BRISEL, 27. juna 2012. (Beta) Evropska unverzitetska asocijacija (EUA) overila je danas 73 diplome sa Kosova u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine postignutom u dijalogu uz posredovanje Evropske unije. Posrednik u tom dijalogu Robert Kuper pozdravio je priznavanje diploma i ocenio da "to poboljšava život građana, a istovremeno srpsku praksu približava evropskim normama".
"Time se ispunjavaju dva od postavljenih ciljeva zbog kojih je uspostavljen dijalog, mada na skroman način", saopštio je Kuper.
Kuper je takođe naveo da će tim mladim ljudima biti omogućeno da koriste diplome za nastavak studija ili za traženje posla u Srbiji ili drugde u Evropi.
Za diplome sa Kosova zadužena je komisija akademskih stručnjaka EUA koja je utvrdila da su ovlašćene institucije korektno i u skladu sa najboljom evropskom praksom izdale diplome.
Te diplome biće u Srbiji tretirane kao i diplome izdate drugde izvan zemlje. To znači da će diplomci koji žele da nastave studije ili da se zaposle u Srbiji moći da diplomu sa sertifikatom EUA podnesu univerzitetu koji izaberu. Univerzitet će im potom izdati potvrdu o prijemu.
Sa tom potvrdom diplomci mogu da učestvuju u akademskim programima ili da konkurišu za posao u državnoj administraciji.
Sporazum o univerzitetskim diplomama timovi Beograda i Prištine postigli su u julu 2011. godine.

REGION

CVETKOVIĆ ČESTITAO LUKŠIĆU POČETAK PREGOVORA SA EU

BEOGRAD, 26. juna 2012. (Beta) Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković čestitao je danas premijeru Crne Gore Igoru Lukšiću početak procesa pregovora sa Evropskom unijom.
"Najiskrenije vam čestitam početak pregovora o članstvu u EU. To je priznanje za sve reforme koje ste u prethodnom periodu sproveli. Istovremeno, ta odluka predstavlja ohrabrenje svim državama regiona da nastave svoj započeti put ka EU", navodi se u čestitki Cvetkovića.
Savet ministara EU je ranije danas odlučio da Crnoj Gori odobri početak pregovora o članstvu.

PRIKLJUČENJE RS NA JUŽNI TOK NACIONALNI PROJEKAT

BANJALUKA, 26. juna 2012. (Beta) Vlada Republike Srpske danas je dala status nacionalnog projekta realizaciji priključenja RS na gasovod "Južni tok" i smatra ga strateškim ciljem RS, saopšteno je iz vlade. U saopštenju se navodi da je Vlada RS usvojila informaciju iz Memoranduma o razumevanju RS i kompanije "Gasprom" iz Moskve o realizaciji gasnog projekta â?" povezivanju RS na gasovod "Južni tok".
Ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević rekao je da je entitetska vlada dala podršku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku pri zaključenju Memoranduma.
"Realizacija gasnog projekta, pored priključenja RS i isporuke prirodnog gasa, podrazumeva i izgradnju magistralnog gasovoda i omogućava gasifikaciju svih gradova i opština u RS", rekao je Kovačević.
Ministar je naglasio da je posebno važna izgradnja distributivne mreže i distribucija gasa duž tog gasovoda. Prema njegovim rečima, preduzeće "Gas Republike Srpske" zaduženo je da u najkraćem roku bude u punom kapacitetu radi angažovanja stručnjaka za oblast gasifikacije i realizacije projekta gasifikacije gradova i opština i tamo gde za to postoje realne potrebe.
"Ove aktivnosti uključuju i prelazak toplana na gas i izgradnju dodatnih kombinovanih blokova na termoelektranama, te da uz saglasnost Vlade RS, osnuje zajedničku kompaniju sa ruskim 'Gaspromom'", rekao je Kovačević. Ministar je precizirao da će zajednička kompanija biti operator sistema RS.