Daily Survey

Beograd, 27. Avgust 2012.


SRBIJA

NIKOLIĆ SA KONUZINOM: RUSIJA SPREMNA DA PRUŽI POMOĆ SRBIJI U NJENOM RAZVOJU

BEOGRAD, 27. avgusta 2012. (Beta) Rusija je spremna da realizuje kredit od 800 miliona dolara namenjen razvojnim projektima u Srbiji, izjavio je danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin tokom sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
U saopštenju službe za informisanje predsednika države navodi se da je Konuzin izrazio uverenje da je Rusija spremna da pruži pomoć Srbiji u njenom razvoju, kako bi se ujedno razvijali i dobri odnosi između te dve zemalje.
Tokom današnjeg susreta Nikolić i Konuzin razgovarali su o segmentima predstojećeg sastanka predsednika Srbije i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji će biti održan 11. septembra u Sočiju. Nikolić se zahvalio Rusiji na angažovanju u borbi protiv požara koji ovih dana besne po Srbiji i na brzoj reakciji ruskih vlasti povodom molbe Srbije o angažovanju još jednog aviona za gašenje požara.

VLADA SRBIJE TRAŽILA ILJUŠIN DO 15. SEPTEMBRA

BEOGRAD, 26. avgusta 2012. (Beta) Vlada Srbije zatražila je danas od Ruske Federacije da od 26. avgusta do 15. septembra ustupi Srbiji avion "Iljušin 76" za gašenje požara.
Kako je saopšteno posle sednice Vlade, avion bi trebalo da bude smešten na aerodromu "Konstatnin Veliki" u Nišu. U gašenju požara u Srbiji već učestvuje avion Ruskog Ministarstva za vanredne situacije tipa Beriev 200 kapaciteta 12 tona vode, a u toku dana trebalo bi da se priključi i ruski avion tipa Iljušin koji ima rezervoar za 42 tone vode, saopštio je ranije danas MUP.
Na sednici Vlada je ocenila da su na gašenju požara na teritoriji Srbije angažovane raspoložive snage i sredstva i da je neophodno uključiti i dodatne vazduhoplove kako bi te akcije bile efikasnije.

DIREKTORKA UNESKA ČESTITALA DAČIĆU

BEOGRAD, 26. avgusta 2012. (Beta) Generalna direktorka Uneska Irina Bokova čestitala je danas premijeru Srbije Ivici Dačiću na preuzimanju te dužnosti, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Bokova je u čestitki izrazila nadu da će saradnja Uneska sa Srbijom tokom Dačićevog mandata biti dodatno ojačana, a obećala je da će se i lično zalagati za postizanje tog cilja.
Ona je Dačiću čestitala na preuzimanju dužnosti i poželela puno uspeha na toj funkciji.

MILJORI ČESTITAO DAČIĆU STUPANJE NA DUŽNOST PREMIJERA

BEOGRAD, 25. avgusta 2012. (Beta) Predsednik Parlamentarne skupštine OEBSa Rikardo Miljori čestitao je premijeru Srbije Ivici Dačiću stupanje na dužnost, saopšteno je danas iz Dačićevog kabineta.
"U ime Parlamentarne skupštine OEBSa, želim da vam čestitam na imenovanju za predsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova", navodi se u čestitki Miljorija.
Predsednik Parlamentarne skupštine OEBSa istakao je da ta organizacija veoma ceni aktivnu ulogu Srbije u njoj. "Činjenica da je 2011. godine Srbija bila domaćin godišnjoj Parlamentarnoj skupštini OEBSa svedoči o saradnji i našem međusobnom interesu. Radujem se nastavku ove saradnje u budućnosti, sa vama lično kao i sa Vladom i Skupštinom Republike Srbije", navodi se u čestitki.
Ivica Dačić stupio je pre oko mesec dana na dužnost premijera Srbije.

VUČIĆ SA AMBASADOROM AZERBEJDŽANA O UNAPREĐENJU SARADNJE

BEOGRAD, 24. avgusta 2012. (Beta) Ministar odbrane Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Azerbejdžana u Srbiji Eldarom Hasanovim sa kojim je razgovarao o razvoju bilateralne saradnje kroz jačanje partnerskih i prijateljskih odnosa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.
"Pored vojnoekonomske, saradnja dveju zemalja biće unapređena i u vojnotehničkom, a posebno vojnomedicinskom domenu", navelo je Ministarstvo.
Obe strane su pokazale zainteresovanost za razvoj saradnje u svim oblastima odbrane, kao i za jačanje čvrstih političkih i ekonomskih odnosa dveju zemalja, dodaje se u saopštenju.

OD DECEMBRA JOŠ JEDAN MALOGRANIČNI PRELAZ SA MAĐARSKOM

NOVI SAD, 27. avgusta 2012. (Beta) Malogranični prelaz između Srbije i Mađarske, odnosno između mesta Bački Vinogradi i Ašothalom biće otvoren do decembra, piše današnji novosadski "Mađar so" (Magyar Szo). Postoji sporazum između dve zemlje kojeg će parlament Srbije, kako se očekuje, ratifikovati tokom septembra i time će biti otklonjena i poslednja prepreka za završetak radova, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.
On je dodao da će to biti jedini granični prelaz u Srbiji na kojem će domaći i mađarski nadležni organi pasoše kontrolisati u istoj zgradi.
Granica između Bačkih Vinograda i Ašothaloma u više navrata bila je privremeno otvarana prilikom seoskih svečanosti. Od početka decembra taj granični prelaz biće otvoren svakodnevno, od 10 do 21 sat, čime će se u znatnoj meri skratiti put meštanima dva susedna sela sa mađarske i srpske strane granice.

SRBIJA – EU

GRUBJEŠIĆ: PRVO EU PA ONDA RUSIJA

BEOGRAD, 26. avgusta 2012. (Beta) Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije, zadužena za evropske integracije, izjavila je da je normalno je da Srbija ima najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom, ali da je Beogradu i dalje prioritet približavanje Evropskoj uniji.
"Ne vidim razloga za stvaranje takve lažne dileme da li će ova vlast biti okrenuta ka Rusiji ili ka EU, niti potrebu da još jednom ponovim da je ubrzanje procesa evropskih integracija jedan od osnovnih ciljeva ove vlade. Najbolji mogući odnosi sa Ruskom Federacijom se podrazumevaju", rekla je Grubješić u intervjuu za beogrdski list "Pres s" od nedelje.
Upitana da li strahuje da će ostati bez posla pošto se Srbija sve više približava Rusiji, Grubješić je odgovorila da to ne očkuje. "Kada se zemlje članice EU, i one najmoćnije poput Nemačke približavaju Rusiji, njihovi ministri za Evropu ne ostaju bez posla. Normalno je i da Srbija ima najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom, ali da prioritet ostane pridruživanje Evropskoj uniji", rekla je potpredsednica Vlade.
Upitana kada očekuje da će biti utvrđen datum početka pregovora sa EU o prijemu Srbije, Grubješić je ponovila da je nekoliko puta rekla da neće licitirati i da se toga pridžava.
"Moja očekivanja su da datum dobijemo što je pre moguće, ali zna se šta treba da se uradi za dobijanje datuma i otpočinjanje pregovora", kazala je ona.
Na pitanje o opadanju poverenje građana Srbije u EU, Grubješić je rekla da Poverenje građana u EU "zavisi pre svega od efekata koje proces pridruživanja ima na njihov svakodnevni život" i obećala da će nastojati da što više razgovara sa građanima širom Srbije, da čuje njihova mišljenja, "ali i da im realno i bez uvijanja predoči šta zaista možemo da očekujemo na kratak i srednji rok".
"Moj posao je i da uspostavim dobru koordinaciju svih ministarstava u delu koji se tiče obaveza iz evropskih integracija i ne sumnjam da ću to uspeti. Očekujem dobru saradnju i sa Narodnom skupštinom i Odborom za evropske integracije, ...i sa organizacijama civilnog društva", rekla je Grubješić i ukazala da su evropske integracije "ogroman i zajednički rad na izgradnji uređene države".
Zamoljena da oceni prvih 30 dana rada nove vlade, ona je rekla da ima pozitivne utiske.
"U ovako teškoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi bilo bi besmisleno i neodgovorno trošiti dragoceno vreme na priču. Odmah je počeo rad na konsolidaciji javnih finansija, obezbeđen je novac za penzije, lansiran je program podrške domaćoj privredi, ukinute su fiskalne kase za zanatlije, započeta je oštra borba protiv korupcije, saniraju se posledice katastrofalne suše...", kazala je ona.
Odgovarajcuhi na pitanje o razlici između DS i SNS na vlasti, Grubješić je rekla da je "manje marketinga i želje za ličnom promocijom, a više rešenosti da se povereni posao zaista obavi kako treba i u najkraćem roku. Raduje me što do sada nema ni ogovaranja ni neimenovanih izvora iz Vlade i što postoji dobra koordinacija među stranačkim liderima".
Na pitanje kakav je Ivica Dačić kao premijer pošto je URS svojevremeno tvrdio da lider socijalista ne može da vodi Vladu, Grubješić je odgovorila da je "Srbiji potreban jak premijer koji može od Vlade da napravi tim. Najvažnije je da se sada odluke donose u Vladi, a ne na drugim mestima".
"Više nema famoznih telefonskih sednica i politickih komesara. Nemam utisak da postoje ljudi iz senke koji bi Dačiću mogli da diktiraju šta treba da uradi", kazala je Grubješić.
Na podsećanje da je izjavila da u savez sa SNS ulazi počinjući od nule, zaboravljajući na radikalsku prošlost, Grubješić je rekla da "nie obolela od političke amnezije da bi naprasno zaboravila bilo čiju prošlost".
"Prihvatila sam realnost u kojoj se SNS jasno opredelio za evropski put i tako postala poželjan partner skoro svim strankama u Srbiji. Saradnja s njima je korektna, bez nepotrebnog izliva emocija ili potpisivanja nekih sporazuma o strateškom partnerstvu", dodala je potpredsednica Vlade.
Grubješić je na pitanje o sudbini fusnote pri predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima, rekla da je fusnota deo sporazuma s Prištinom uz posredstvo EU i da niko nema ambiciju da taj sporazum menja. "Ono što mislim da treba promeniti je instrukcija i iz nje izveden zaključak bivše vlade (Srbije), koja propisuje do najsitnijih detalja kako treba da se ponašaju naši predstavnici (Srbije) na regionalnim skupovima na koje su pozvani i predstavnici Prištine", kazala je ona.
Po njenim rečima, rezultat doslednog sprovođenja takve instrukcije jeste povlačenje i neučestvovanje predstavnika Srbije na skupovima što nije dobro jer je u tom slučaju Srbija na gubitku.

KACIN: PREGOVORI SIGURNO NEĆE POČETI OVE GODINE

NOVI SAD, 27. avgusta 2012. (Beta) Izvestilac Evropskog parlament za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas u Novom Sadu da Srbija do kraja godine sigurno neće dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Kacin je nakon sastanka sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom rekao da Srbija do početka pregovora mora da pokaže jasne rezultate u borbi protiv organozovanog kriminala i korupcije i vladavini prava. "Mi želimo da ohrabrimo Srbiju da se osposobi i dokaže sama pred sobom, jer evropske institucije malo toga mogu da urade po pitanjima koja nema u svom mandatu", rekao je Kacin.
Kazao je da tokom posete želi da prenese poruku svim institucijama u Srbiji da pripreme uveravanja da je zemlja osposobljena da se dokaže na tim poljima i da je sposobna da počne razgovore o članstvu u EU. "To su pitanja fiskalne konsolidacije zemlje i nastavak pregovora sa MMFom, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, nastavak reforme pravosuđa. Ona treba da pokažu da li su nove garniture u potpunosti posvećene da u dogledno vreme naprave proboj u tim pravcima", rekao je Kacin.
Kacin je rekao da se znatan deo njegovog višednevnog boravka u Srbiji odnosi na posete preduzećima "u kojima su primećene zloupotrebe od strane države prilikom privatizacije i reketiranju uspešnih". "Pretežno je reč o preduzećima sa čistim privatizacijama ili pritisku na uspešne da plate reket. To je jednostavno neshvatljivo, to nije evropska Srbija i oko toga se država mora jasno opredeliti", rekao je Kacin. Izvestilac EU je rekao da je juče posetio preduzeće DTD Ribarstvo, jutros je bio u ATP Vojvodina, a predstoji mu i poseta zrenjaninskoj Jugoremediji, za koju je rekao da je u pitanju borba da se sačuva farmaceutska industrija u Srbiji.
"To su kvalitetna radna mesta i Srbija ne može da vidi budućnost ako sve kupuje vani, već nešto treba da radi i da se novac zaradi ovde. Zato treba hrabriti i podupirati one koji žele da vlastitim sredstvima i znanjem žele da sačuvaju radna mesta i otvaraju nova", rekao je Kacin.
Govoreći o pitanju Vojvodine, Kacin je rekao da je Pokrajina najjači argument Srbije na putu u EU i ocenio da su iskustva i kapaciteti koje ima Vojvodina u saradnji sa EU dragoceni za Srbiju i da ih treba iskoristiti na najbolji način i preneti na druge regione.
Kacin je rekao da je osporavanje postojanja kancelarije Vojvodine u Briselu jedno "suludo" pitanje, jer ako svoje predstavništvo u EU mogu da imaju Kragujevac i Niš, on ne vidi razlog zašto ne bi mogla i Vojvodina. "Bilo bi vreme da se emocije malo smire, da se neko podigne iznad tog nivoa i sagleda koliko to Srbija štete sama sebi uporno čini iz godine u godinu, kada sama sebe obmanjuje avetima kojih jednostavno nema", rekao je Kacin. Ocenio je da je Vojvodina bila kolateralna šteta odnosa prema Kosovu i da smo, kako je rekao Kacin, konačno došli u situaciju da se nova vlast u Srbiji prema Kosovu obraća znatno racionalnije, a ne emotivno i istorijski i da u tome treba naći prostor za političku i ekonomsku saradnju.
Pastor je rekao da je Kacina obavestio o svim aktuelnim temama u Vojvodini i da je posebno bilo reči o odluci Ustavnog suda Srbije kojom su osporene pojedine nadležnosti Pokrajine i inicijativi da se nađe način da se nastali problemi prevaziđu.
"Ja sam izvestio Jelka Kacina o našim razmišljanjima i pronalasku kompromisnog rešenja koje će značiti iskorak iz situacije u kojoj se nalazimo", rekao je. Pastor je dodao da je sa Kacinom razgovarao i o najavama pojedinih političara da bi vojvođansko pitanje trebalo internacionalizovati.
"Ta rečenica je za mene sadržinski problematična zbog toga što Srbija u fazi evropskog približavanja ne može razdvojiti pitanja koja su značajna samo sa aspekta unutrašnje politike od pitanja koja su značajna za evropsko približavanje. Pitanje Vojvodine ne treba internacionalizivati jer se ono ne može sakriti", rekao je Pastor.

KACIN: ZLOUPOTREBE DRŽAVE GLAVNI RAZLOG POSETE

NOVI SAD, 27. avgusta 2012. (Tanjug) Evropski izvestilac Jelko Kacin izjavio je danas da su zloupotrebe države u procesu privatizacije i zloupotrebe clana 359, gde se, kako je rekao, radi o takozvanom reketiranju, jedan od glavnih razloga njegove posete Srbiji.On je rekao da se svi oni koji su uspešni u Srbiji "prevaspitavaju i šalju na odmore kako bi razmislili da li im je jeftinije da plate reket ili da sede kuci i pletu carape"."To nije evropska Srbija i od toga se treba jasno ograditi", rekao je Kacin novinarima.Evropski izvestilac je rekao da je danas posetio Autotransportno preduzece (ATP) Vojvodina,a juce DTD "Ribarstvo" i da su to investicije koje su potpuno ciste."To što se sada 'delije igraju' oko tih investicija, to su srpska posla i nas u Evropskoj uniji ne zanimaju. Takva Srbija ne može u EU i ne može dobiti datum pocetka pregovora", upozorio je Kacin.Osvrcuci se na problem "Jugoremedije", on je kazao da se tu radi o borbi da se sacuva farmaceutska industrija u Srbiji i da su to, kako je rekao, kvalitetna radna mesta."Srbija ne može videti svoju buducost u tome da sve kupuje vani i da svi odu na zavod za zapošljavanje. Treba nešto raditi i zaraditi i u Srbiji", rekao je Kacin dodajuci da Srbiju treba neprestano ohrabrivati i podupirati one koji sopstvenim kapitalom i znanjem pokušavaju da sacuvaju rpostojeca radna mesta i otvore nova.

PAJEVIĆ: VOJVODINA TREBA DA BUDE PREDSTAVLJENA U BRISELU

NOVI SAD, 26. avgusta 2012. (Beta) Direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milan Pajević izjavio je da je u interesu i Vojvodine i Srbije da pokrajina bude predstavljena u Briselu.
Pajević je za današnji novosadski "Dnevnik" rekao da se odluka Ustavnog suda Srbije, koji je osporio Vojvodini pravo na predstavništvo u Briselu, mora poštovati, ali je ocenio da postoje "razne mogućnosti i rešenja koja treba mirno sagledati" da Vojvodina bude predstavljena u Briselu.
"To je nedvosmisleno u skladu i sa njenim, a i sa interesima ostatka Srbije", kazao je Pajević.

KIM

PREDSEDNIK MALIJA DEMANTUJE DA JE PRIZNAO KOSOVO

BAMAKO, 24. avgusta 2012. (Beta) Afrička država Mali nije priznala nezavisnost Kosova, saopštio je kabinet predsednika Malija. Prvi zamenik premijera Kosova Bedžet Pacoli 18. avgusta je na konferenciji za novinare u Prištini pokazao dokument o priznanju Kosova za koji je rekao da ga je potpisao predsednik Malija Dioncounda Traor. "Predsedništvo želi da kategorički negira ovu laž koja ima za cilj da uprlja imidž Malija", navodi se u saopštenju. U saopštenju se navodi da u svetu cirkuliše dokument koji ukazuje da je Mali "prizao Republiku Kosovo", prenosi danas kineska agencija Sinhua.
"Predsedništvo Malija želi da informiše i nacionalnu i međunarodnu zajednicu da predsednik nije potpisao dokument o priznanju Kosova i zadržava pravo da preduzme mere kojim će se identifikovati i kazniti autori tog lažnog dokumenta", navodi se u saopštenju.

TAČI: PRIŠTINA IMA PODRŠKU DA UKLONI STRUKTURE SRBIJE

BEOGRAD, 25. avgusta 2012. (Beta) Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da će međunarodna zajednica izvršiti jak pritisak na Beograd da ukloni srpske bezbednosne strukture na severu Kosova, i ukazao da će se tom pritisku pridružiti i Priština.
"Međunarodna zajednica će izvršiti jak pritisak da Beograd ukloni nelegitimne strukture, ali i Vlada Kosova će delovati svom svojom ustavnom i zakonskom snagom kako bi se nelegitimne strukture suočile ili sa pravdom, ili bile proterane", rekao je Tači za Radio slobodna Evropa.
Intervjuu je na internetu objavljen pod naslovom "Imamo podršku za proterivanje paralelnih struktura MUPa Srbije". Tači je naveo da je dijalog Vlade Kosova sa Srbima na severu posebno pitanje ustavna i zakonska obaveza koju će Priština obaviti. To podrazumeva vladavinu zakona na severu, demokratiju, slobodu kretanja, slobodne izbore, legitimno vođstvo, kao i socijalne i ekonomske investicije, rekao je on.
Po Tačijevim rečima, ohrabrujuće je to što se svi slažu da je potrebna normalizacija odnosa Kosova i Srbije. To, kako je naveo, znači dobrosusedske odnose, recipročno priznavanje, kompenzaciju Srbije Kosovu za posledice rata, kao i "izvinjenje Srbije za genocid na Kosovu".
Tači je naveo da smatra da bi se uporedo mogli voditi dijalozi i sa Beogradom, i sa srpskom zajednicom na severu Kosova. "Problem na severu Mitrovice stvoren je pre 13 godina. To je problem koji je prenet na svaku posleratnu vladu. Prvi put smo, prošle godine, 25. jula, delovali i tako ugasili san Srbije o podeli Kosova. To poglavlje je zatvoreno; tamo su danas, na simboličan način, kosovski policajci i carinici", kazao je premijer Kosova. Tači je podsetio da je u najvažnijim glavnim gradovima sveta predstavio svoj plan za integraciju severa, koji, kako je naveo obuhvata potpuno poštovanje obrazovanog sistema, javnih usluga i zdravstva, "socioekonomske investicije", uz odlučnost Prištine za proterivanje "paralelnih i nelegitimnih struktura MUPa Srbije" kojima "diriguje Vlada Srbije, konkretnije, premijer Dačić".
"Na tom putu imamo potpunu podršku. Uveren sam da postoji volja i odlučnost i u SAD i u EU da se izvrše pomaci na tom putu. Što se tiče normalizacije odnosa sa Srbijom, to je posebno pitanje na kojem svi treba da radimo", kazao je on. "Što brže rešavanje pitanja severa biće u interesu celog političkog spektra, svih vlada, jer će svakoj vladi u budućnosti biti lakše da se koncetriše samo na privredu, red i zakon, reforme, stvaranje novih radnih mesta, te poboljšanje socijalne zaštite. Pitanje severa nije samo teret Vlade, već svih, tako da moramo delovati zajednički", rekao je premijer Tači.