Daily Survey

Beograd, 28. Februar 2012.

SRBIJA - EU

EŠTON I TADIĆ OCEKUJU STATUS ZA SRBIJU

BRISEL, 27. februara (Tanjug) - Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton i predsednik Srbije Boris Tadić izrazili su veceras nadu da ce ministri EU sutra odobriti Srbiji status kandidata za clanstvo u Uniji.
Eštonova je u kratkoj izjavi novinarima posle razgovora sa Tadićem odala priznanje predsedniku Srbije za državnicku viziju, posvecenost evropskom putu i napretku Srbije. Eštonova je podsetila da je pre dva dana postignut važan dogovor Beograda i Prištine za koji, kako je rekla, veruje da predstavlja "novu prekretnicu u napretku".
"Odavno verujem da je Srbiji mesto u EU i zaista se nadam da ce sutra Savet za opšte poslove uciniti napredak u donošenju te odluke. Ali to ce biti i znak vaše državnicke vizije, vaše hrabrosti i posvecenosti vašem narodu", rekla je Eštonova obracajuci se Tadiću. Prema njenim recima, svest o onome što je buducnost za narod "omogucila nam je da stignemo do ove tacke".
Tadić je, podsecajuci na dug put koji je Srbija prešla od 2000. do danas, na izazove i probleme koje je na tom putu savladala, rekao takode da ocekuje pozitivnu odluku ministarskog saveta. "Nadam se da ce Srbija sutra dobiti status kandidata i to ce biti veoma važan korak ka punopravnom clanstvu u EU u buducnosti, ali to nije kraj ocekujum sutra da ce vaš i rad vaših kolega biti veoma plodan i mislim da Srbija zaslužuje status kandidata", rekao je Tadić.
Zahvalivši na priznanju koje mu je Eštonova iskazala, predsednik je dodao: "Ovde se ne radi samo o meni i mom timu, radi se o dobrobiti gradana Srbije."
On je naveo da je veoma zadovoljan što je u dijalogu Beograda i Prištine postignut dogovor o regionalnom predstavljaju i zajednickom upravljanju prelazima. "To je veoma važno za stvaranje boljih uslova u regionu jugoistocne Evrope, kreiranje boljih uslova za sve, za obicne ljude", istakao je on.
"Naš region je dosta patio 90ih godina i radimo sve što je moguce kako bismo dostigli mirna rešenja za probleme koji pogadaju sve nas, posebno u uslovima ekonomska krize. U isto vreme strateški cilj moje zemlje je da postane clanica EU. Mi delimo vrednosti i poglede drugih evropskih zemalja i ostacemo na tom putu", naveo je Tadić.
Prema njegovim recima, Srbija od pocetka demokratskih promena, oktobra 2000. godine ispunjava sve što je potrebno da bi se stvorili bolji uslovi za obicne ljude. "To nije lako, ali posveceni smo da nastavimo u tom pravcu", zakljucio je Tadić.

TADIC:OCEKUJEM POTVRDU DA JE SRBIJA NA PRAVOM PUTU

BRISEL, 28. februara (Tanjug) Predsednik Srbije Boris Tadic rekao je novinarima u pauzi ministarskog sastanka da ocekuje da ce evropske institucije potvrditi da je Srbija na pravom putu.
"Nije jos završeno, mnogo toga je na stolu, ali radimo na pozitivnom ishodu", izjavio je Tadic, isticuci da ne "želi da se bavi politickom prognozom", ali ostaje suzdržan optimista.
"Iz ovoga se vidi koliko je teško dobiti status kandidata i koliko je lako blokirati ga", rekao je Tadic, i podsetio da se mora pridobiti svih 27 zemaljaclanica Unije.
On je rekao da ce tokom dana razgovarati sa svim relevantnim faktorima u Briselu i da je to glavni razlog njegve posete sedištu EU.
Komentarišuci cinjenicu da se rasprava o pitanju statusa za Srbiju odužila zbog insistiranja Rumunije da se u zakljucke unese referenca na pitanje položja vlaške manjine u Srbiji, Tadic je rekao da "nije iznenaden" stavom Rumunije, da uvažava njenu poziciju, ali da primedbe na položaj Vlaha smatra neopravdanim. "O tome sam mnogo puta razgovarao sa mojim prijateljem predsednikom Baseskuom", rekao je Tadic I dodao da Srbija i Rumunija ostaju prijatelji.
"Ovo je pitanje individualnih ljudskih prava", rekao je Tadic, "a jedno od osnovnih individualnih prava je da vas niko ne prisiljava da se protiv svoje volje izjasnite kao deo nekog kolektiviteta."
Izvori iz Evropske komisije kažu da Rumunija zahteva da se Vlasi definišu kao rumunska manjina u Srbiji.
Tadic je rekao da smatra da je Srbija objektivno ispunila sve uslove, ne samo za kandidaturu vec I za dobijanje datuma za pocetak pregovora o pridruživanju. "Jedina prepreka za dobijanje datuma je kosovsko pitanje", istakao je Tadic. Prema njegovim recima, da Srbiju ne opterecuje kosovski problem, mi bi vec pregovarali o clanstvu." "Kao što znate, sva ostala pitanje I uslove Srbija ispunjava, ukljucujuci pitanje nacionalnih manjina, reforme pravosuda, borbe protiv organizovanog kriminala, izgradnje infrastructure I svih ostalih evropskih standard."
On je ukazao da dobijanje statusa kandidata ne doživljava kao razlog za slavlje, vec za dalji rad na strateškom cilju, a to je punopravno clanstvo u EU. "Ne moramo da slavimo svaki ispit koji položimo", rekao je Tadic i dodao da je status kandidata u stvari" licenca za bolji život gradana."
Tadic je rekao da bi dodeljivanje Kosovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je zahtev Prištine, "dovelo Srbiju u veoma težak položaj". "To ne bi bio problem samo za nas, vec I za one clanice EU koje nisu priznale Kosovo", rekao je Tadic, ali je dodao da "ne želi da kritikuje EU".

VESTERVELE: EVROPA ĆE ISPUNITI OBEĆANJE

BRISEL, 28. februara (Beta) - Ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele (Guido Westerwelle) je najavio da će Evropa danas ispuniti obećanje i dodeliti Srbiji status kandidata za prijem u Evropsku uniju (EU).
"Ja radim na tome da Srbija danas dobije status kandidata. Još postoji potreba da se o tome diskutuje, ali je ispravno da Srbija dobije status kandidata, kao i da se ispune obećanja data Kosovu", rekao je Vestervele u Briselu neposredno pred sastanak saveta ministara.
Šef nemačke diplomatije je naglasio da su "obe zemlje krenule na put ka Evropi i sprovele reforme od odlučujućeg značaja" i da su "međusobno, odnosno sa Evropom, postigle veoma dobar sporazum".
"Zato će danas Evropa održati reč i dati doprinos stabilizaciji Zapadnog Balkana", najavio je Vestervele.
Odbijajući da se upušta u "spekulacije" o početku pregovora sa Beogradom, Vestervele je istakao da je sada samo bitno da "Evropa održi reč".
"Mi smo Srbiji rekli da, kada sprovede reforme, kada sedne za isti sto sa Kosovom, kada sklopi sporazum sa Kosovom, dobiće status kandidata. To se dogodilo. Ja sam još pre nekoliko dana o tome pregovarao u Beogradu. Pošto je to sprovedeno, pošto su uklonjene barikade, ali i pošto su započele unutrasnje reforme i pokazana spremnost na dijalog, uveren sam da ćemo i mi Evropljani danas održati reč", rekao je Vestervele.
O demonstracijama na Kosovu posle potpisivanja sprazuma sa Beogradom, nemački šef diplomatije je rekao da toga "uvek ima u ovakvim situacijama" i da je to "normalno za demokratiju".
Ističući da Nemačka u potpunosti podržava teritorijalni integritet Kosova, Vestervele je istakao da "princip saradnje važi u oba pravca za Srbiju i za Kosovo".
"Zato upozoravamo obe strane da ne popuste ekstremistima i radikalnim snagama, već da imaju u vidu da moraju da pobede i da će pobediti ravnoteža i razum", izjavio je nemacki ministar.

HOLANDIJA RATIFIKOVALA SSP

BEOGRAD, 28. februara (Beta) - Holandija je ratifikovala Sporazum Evropske unije i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), saopštila je danas Ambasada Holandije u Beogradu.
Holandija je juče dostavila takozvanu notu, odnosno ratifikacioni instrument Savetu ministara EU, objavljeno je na sajtu Saveta ministara.
"Holandija je 27. februara zvanično ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i njenih članica i Republike Srbije", navodi se na sajtu Ambasade.
U saopštenju na sajtu Ambasade piše da je SSP EU i Srbije potpisan 29. aprila 2008. u Luksemburgu, i da parlamenti svih 27 članica moraju da ga ratifikuju pre nego što stupi na snagu.
Holandija je 24. članica EU koja je ratifikovala SSP sa Srbijom, a to još treba da urade Belgija, Litvanija i Rumunija. Do sada su sve članice koje su ratifikovale ŠP sa Srbijom dostavile i ratifikacioni instrument Savetu ministara EU. Ove godine to su, pre Holandije, učinile Poljska 13. januara, Francuska 16. januara i Nemačka 24. februara.
Holandija je juna prošle godine pokrenula proceduru ratifikacije SSP sa Srbijom, pošto su vlasti u Beogradu krajem maja uhapsile i izručile haškom Tribunalu bivšeg ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića.
Donji dom Parlamenta Holandije je taj sporazum ratifikovao 20. decembra prošle godine.
Holandske vlasti su dugo pri svakom koraku u približavanju Srbije EU insistirale na punoj saradnji Beograda sa Tribunalom, pod čim su podrazumevale hapšenje Mladića. Zbog toga su i više puta blokirale napredak Srbije ka EU.
Tako je nakon potpisivanja SSP 2008, početak ratifikacije bio odložen zbog protivljenja nekih zemalja članica, pre svega Holandije koje su tražile veću saradnju Srbije sa Haškim tribunalom.
SSP je prvi ugovorni odnos EU i neke zemlje Zapadnog Balkana koja želi da postane članica te organizacije. Njime se stvara zona slobodne trgovine između zemljepotpisnice sporazuma i EU.

CVETKOVIĆ: VEOMA POZITIVNI EFEKTI

BEOGRAD, 28. februar 2012. (FoNet) Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković danas je, na proslavi 180. godišnjice Narodne biblioteke Srbije, izjavio da ocekuje da ce Srbija dobiti status kandidata za clanstvo u Evropskoj uniji i ocenio da to govori mnogo o ugledu zemlje i da ce imati veoma pozitivne efekte na Srbiju.
Kandidatura kao jedan od koraka ka clanstvu, predstavlja neku vrstu krune onoga što smo uradili za tri i po godine od formiranja ove Vlade, rekao je Cvetković novinarima na proslavi jubileja nacionalne ustanove kulture. Ukazao je da na pocetku mandata nije bio ratifikovan cak ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
Dobrobit od kandidature je teško pojedinacno izmeriti ciframa, ali je odskocna daska za dalje reforme, koje nam slede, zakljucio je Cvetković, dodajuci da se sa kandidaturom zatvara znacajan ciklus evropske integracije.

STEFANOVIĆ: SRBIJA PROŠLA VAŽNU STEPENICU

BEOGRAD, 28. februara (Beta)- Šef pregovaračkog tima Beograda za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je danas da je dobijanjem kandidature za članstvo u Evropskoj uniji (EU) Srbija prošla važnu stepenicu i potvrdila da je prosperitetna zemlja koja ima budućnost.
Stefanović je novinarima u Beogradu rekao da dobijanje kandidature za članstvo važan korak u nastavku procesa pristupanja EU.
"Neki procesi postaju nepovratni i mi idemo u dobrom pravcu. To je ono što građani treba da razumeju, da je ovo je težak i dug proces sa puno stranica i da je kandidatura jedna od najvažnijih na tom putu", rekao je Stefanović u Narodnoj biblioteci Srbije, koja je obeležila 180. godina od osnivanja.
Prema njegovim rečima, dobijanjem kandidature Srbija će dobiti potvrdu kreditnog rejtiga i sigurnost za ulagače.

DEŽER: KANDIDATURA VAŽNA ZA SRBIJU, REGION I ZA SAMU EU

BEOGRAD, 28. februara (Beta)- Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izrazio je danas uverenje da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU i dodao da će to biti veoma važno i za Beograd i za region i za samu Uniju.
"Nadam se pozitivnoj odluci... To bi bio korak napred ka članstvu. Sledeći korak je početak pregovora. Imamo puno energije i entuzijazma da ostvarimo taj cilj", rekao je Dežer novinarima posle uručenja donacije EU opštinama u Srbiji.
Dežer je ukazao da su koraci koju Srbiju čekaju na daljem putu ka EU, "jasni" i da posebno treba raditi na unapređenju odnosa Beograda i Prištine.
Podsetivši da je u tom smisu prošle nedelje načinjen "važan korak" u dijalogu Beograda i Prištine, Dežer je naglasio da jasan put ka EU donosi više investicija u regionu, više radnih mesta za njegove stanovnike i više trgovinskih odnosa.
Dežer je takođe rekao da je EU zadovoljna saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom i ostvarenim reformama. On je ukazao i da je napredovanje Srbije ka EU važan korak i za ceo region. "Ako Srbija napravi korak na tom putu, to će biti sila koja će povući i ceo region napred ka EU", rekao je. Istakao je da je to dobro i za samu EU koja želi da u regionu promoviše pomirenje, stabilnost i prosperitet.

UTABANA STAZA ZA EKO SARADNJU SRBIJE I BELGIJE

BEOGRAD, 27. februara (Tanjug) Uprkos krizi javnog duga i otežanom poslovanju, postoji prostor za privrednu saradnju Srbije i Belgije, a jacanju ekonomskih veza svakako može da doprinese opredeljenje Srbije ka evropskim integracijama, ocenili su ucesnici Poslovnog foruma SrbijaBelgija održanog danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Belgijski amabasador u Srbiji Alen Kundicki izjavio je da je izuzetno važno za Srbiju, to što je snažno angažovana na putu evropskih integracija, što joj samo može pomoci u osnaživanju privrede.
Prema oceni Kundickog pregovori Prištine i Beograda "utabali" su put Srbiji da dobije status kandidata za clanstvo u EU i ambasador veruje da postoji mogucnost da ga naša zemlja i dobije.
Govoreci o saradnji, belgijski ambasador je istakao da Srbija ima veliki potencijal da zainteresuje belgijske investitore naglašavajuci da su za bolju saradnju potrebne reforme za unapredenje uslova poslovanja. Kundicki je podsetio da belgijski privrednici vec tradicionalno dugo posluju u Srbiji, podsetivši da su krajem šezdesetih godina u rudarstvu, belgijske kompanije, bile prisutne u našoj zemlji, a poznata je od ranije i bliska saradnja izmedu belgijske i srpske centralne banke.
Novoimenovana ambasadorska Srbije u Belgiji Vesna Arsic izrazila je zadovoljštvo što ce biti diplomatski predstavnik u toj zemlji, u važnom ekonomskom i politickom trenutku za Srbiju.
Arsic je ocenila da je naša zemlja ucinila veliki napredak u procesu evrointegracija i da je "gotovo izvesno da ce Srbiji biti dodeljen status kandidata u EU". Ukazala je da našu zemlju i pored uspeha koje je postigla u privlacenju investicija, karakterišu nedovoljna industrijska proizvodnja i privredni rast, a takode i visoka stopa nezaposlensoti stanovništva.
"Srbiji je potrebno pet odsto godišnjeg rasta", ukazala je Arsic i pozvala belgijske privrednike da ulažu u našu zemlju. "Belgija sa deset miliona stanovnika ima deset puta veci Bruto domaci proizvod (BDP) od našeg i od njih možemo samo da naucimo", ukazala je Arsic. Istakla je i da ce odredeni podsticaj saradnji dati cešci bilateralni susreti i potpisivanje sporazuma o podsticanju i zaštiti ulaganja i o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.
Potpredsednik PKS Mihailo Vesovic istakao je da Srbija nije vidljiva na tržištu Belgije i da je zadatak PKS i diplomatskih predstavništava da to promene. Takode karakteristicno je i nedovoljno poznavanje tržišta Srbije od strane belgijskih prirednika. Vesovic je podsetio da je u prošloj godini vrednost uvoza iz Belgije iznosila 218,3 miliona dolara, a uvoza 133,8 miliona dolara, pa je tako u toj spoljnotrgovinskoj razmeni deficiti bio na našoj strani 84,5 miliona dolara.

SRBIJA – KIM - DIJALOG

STEFANOVIC: NEMAMO INFOMACIJE DA CE BITI PAUZE U DIJALOGU

BEOGRAD, 27. februara (Tanjug) - Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanovic izjavio je danas da je Beograd ne raspolaže infomacijama da ce biti pauze u dijalogu dok se ne završe parlamentarni izbori u Srbiji.
Stefanovic je Tanjugu, komentarišuci izjavu evropskog posrednika Roberta Kupera prištinskom Zeriju da ce dijalog biti nastavljen posle izbora u Srbiji, rekao da u razgovorima sa Kuperom nije bilo reci o tome i da je Beograd u svakom trenutku spreman da se vrati za pregovaracki sto.
"Naš stav je da smo u svakom trenutku spremni da nastavimo dijalog jer i dalje ima tema koje nisu rešene, a koje su bitne", rekao je Stefanovic Tanjugu.
Šef beogradskog tima je rekao da je nakon dogovora o regionalnom predstavljanju postignutog prošle nedelje u Briselu rekao da je sa Kuperom dogovoreno da se nastavi stalna komunikacija, ali da nije bilo reci o datumu sledece runde. On je naveo da je Beograd zainteresovan da se na pregovaracki sto stave teme rasvetljavanja sudbine nestalih, povratka Srba na Kosovo, kao i povratka imovine.
"To su stvari koje su za nas veoma bitne, a još nisu rešene", rekao je Stefanovic podsecajuci da je su u dosadašnjem dijalogu otvorena i pitanja telekomunikacija i elektricne energije u kojima su stavovi dve strane najudaljeniji. "U dogovorima sa posrednikom EU bice precizirano koje ce se teme naci na stolu", pojasnio je Stefanovic.
Prištinski list Zeri preneo je danas Kuperovu izjavu u kojoj se navodi da ce dijalog Beograda i Prištine biti nastavljane nakon izbora u Srbiji..
Kako se navodi, u telefonskom razgovoru za prištinski dnevnik, Kuper je rekao da je isto ucinjeno i pred izbore na Kosovu, pa da zato ne postoji nijedan razlog da to ne bude omoguceno i Srbiji.
"Mi smo iza sebe ostavili devet uspešnih rundi pregovora i postigli smo dosta uspešnih sporazuma. Medutim, nakon devete runde imacemo pauzu zbog izbora u Srbiji. Isto smo postupili i kada su na Kosovu bili organizovani izbori, sada cemo pauzirati zbog izbora u Srbiji, mada imamo još dosta toga da uradimo", rekao je Kuper.

STEFANOVIC: IZA FUSNOTE NEMA ZAMKE

BEOGRAD, 28. februara (Tanjug) - Poslednja tacka Sporazuma o ucešcu predstavnika Prištine na regionalnim forumima da su "rešenja usvojena na privremenoj bazi", ne krije nikakve zamke, vec, naprotiv, štiti naše državne interese, izjavio je šef tima Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanovic.
"Ova formulacija dodatno ukazuje na to da ovo nije pravi medudržavni sporazum, vec prosto dogovor dveju strana o odredenom pitanju. Takode, on otvara prostor da se u buducnosti možda postigne i bolje rešenje, naravno uz obostranu saglasnost", kazao je Stefanovic za današnje "Novosti".
On veruje da ne mogu da produ eventualni jednostrani potezi Prištine da izbriše fusnotu, jer ce Brisel obavestiti sve regionalne organizacije da predstavnici Kosova mogu da nastupaju samo po dogovorenoj formuli.
"U svakom slucaju, Vlada ce na nekoj od narednih sednica potvrditi postignuti sporazum i uz njega najverovatnije doneti i uputstvo za naše delegacije, kako da se ponašaju u slucaju 'incidenata' Prištine", naglasio je Stefanovic.
Šef pregovarackog tima Beograda, u izjavi današnjoj "Politici", ukazao je da Priština ne može biti predstavljena ni u Savetu bezbednosti UN, niti u OEBSu, niti u Savetu Evrope, kao ni u drugim medunarodnim organizacijama. "Ovaj sporazum se odnosi na regionalne organizacije, kojih je tridesetak, a u kojima je Priština vec clan u više od 90 odsto", rekao je Stefanovic.