Daily Survey

Beograd, 28. Mart 2012.

SRBIJA

JEREMIC: VECINA ZEMALJA SVETA NA STRANI SRBIJE

NJUJORK, 28. marta (Tanjug)- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic izjavio je da veruje da ce vecina zemalja sveta biti na strani Srbije prilikom izbora predsedavajuceg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Šef srpske diplomatije je, u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga u Njujorku, ocenio da bi predsednicko mesto Generalne skupštine UN bilo velika afirmicija ne samo za Srbiju, vec i za citav regin Zapadnog Balkana.
"Sa tog mesta svako vas cuje, ne postoje vrata koja vam nisu otvorena i kada je rec o promociji državnih interesa Srbije ali i za region ovo bi bila izuzetno dobra prilika", kazao je Jeremic.
On je rekao da je Srbija prethodnih godina, braneci teritorijalnu celovitost morala da se suprotstavi nekim veoma mocnim zemljama, ali da i te zemlje danas poštuju Srbiju.
"Nacin, posvecenost i energija kojom smo vodili spoljnu politiku dovela nas je do toga da danas nema onih koji nas ne poštuju, cak i ako se ne slažu sa nama", smatra Jeremic.
On je ocenio da ce se to videti i prilikom izbora za predsedavajuceg Generalne skupštine UN.
Jeremic je juce imao niz bilateralnih susreta u zgradi UN sa ambasadorima država clanica Pokreta nesvrstanih, dok ce sutra imati sastanke sa predstavnicima karipskih država.
Predvideno je da se do petka sastane sa ambasadorima više od 40 država.
Pored Srbije, ciji je kandidat Jeremic, svog kandidata za mesto predsedavajuceg Generalne skupštine UN dala je i Litvanija.
Do sredine juna ce biti odluceno ko ce voditi Generalnu skupštinu u narednom jednogodišnjem mandatu.

DACIC ZAVRŠAVA POSETU BECU

BEC, 28. marta (Tanjug)- Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dacic završava danas dvodnevnu posetu Becu, gde je prisustvovao trilateralnom sastanku sa ministrima unutrašnjih poslova Austrije i Madarske.
Kako je najavljeno, Dacic ce završnog dana posete održati konferenciju za novinare, povodom uspešno sprovedenih zajednickih akcija ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Austrije u oblasti borbe protiv trgovine narkoticima.
Na trilateralnom sastanku ministara unutrašnjih poslova Madarske, Austrije i Srbije u Becu dogovoreno je da ce Madarska i Austrija Evropskoj komisiji predložiti da pruži pomoc Srbiji u uspostavljanju tehnickog sistema koji ce omoguciti automatski, elektronski nadzor granicne linije.
Dacic je, posle sastanka sa kolegama iz Austrije i Madarske Joanom MiklLajtner i Šandorom Pinterom objasnio da se to pre svega odnosi na liniju van granicnog prelaza, saopštio je MUP Srbije.
Dacic je istakao da je pored povecanja tehnickih kapaciteta na granicama, za Srbiju bitno i da poveca broj objekata za smeštaj azilanata, ciji se priliv znacajno povecao sa 77 u 2008. na više od 3.000 u prošloj godini.
On je dodao da je na sastanku zakljuceno da EU od vitalnog znacaja kako funkcioniše saradnja izmedu tri države, posebno Madarske i Srbije, kao i da postoji brza razmena podataka i obuka za ljude koji rade u granicnoj i kriminalistickoj policiji.
Tema trilateralnog sastanka u Becu bile su ilegalne migracije, azilanti, readmisija.

SRBIJA – KiM

ODALOVIĆ TRAŽI DA SE ZAKAŽE SASTANAK SA UNMIKOM

BEOGRAD, 27. marta 2012. (Beta) Sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović pozvao je večeras Ministarstvo za Kosovo i Metohiju da hitno zatraži sastanak sa Unmikom na kome bi se raspravljalo o organizovanju parlamentarnih izbora na Kosovu.
"Tražimo od Ministarstva za Kosovo i Metohiju, u čijoj je to nadležnosti, da hitno zatraži sastanak sa Unmikom da razgovaramo o načinu sprovođenja izbora, tehničkim stvarima i eventualnim problemima", rekao je Odalović na sednici RIKa u Beogradu.
Članovi Komisije ocenili su i da bi bilo od "izuzetnog značaja" da vlada, odnosno Ministarstvo za KiM, pruže svu neophodnu pomoć RIKu pri uspostavljanju kontakata sa Unmikovom administracijom.
RIK je na večerašnjoj sednici odgovorio predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću na dopis u kojem je on zatražio obaveštenje o svim pitanjima i radnjama koje je Komisija preduzela u vezi sa sprovođenjem parlamentarnih izbora na Kosovu.
Odalović je izrazio uverenje da će, "ako ne bude većih problema", RIK moći da na teritoriji KiM sprovede svoju nadležnost. "Mi s njima (Unmikom) hoćemo da razgovaramo. Ne tražimo ni Euleks, ni kosovske institucije", dodao je Odalović.
U pismu premijeru navodi se da će biračka mesta na teritoriji pokrajine biti određena na osnovu predloga načelnika upravnih okruga sa KiM, koji treba da RIKu budu dostavljeni najkasnije do 6. aprila.
Dodaje se i da će se na području KiM glasanje obaviti na biračkim mestima na kojima su ispunjeni zakonski uslovi za sprovođenje izbora i na kojima su potpuno bezbedni svi učesnici.
U pismu piše i da će biti formirana radna tela RIKa sa zadatkom da biračkim odborima na Kosovu predaju izborni materijal pre glasanja, preuzmu ga od biračkih odbora posle glasanja i da ga potom predaju Komisiji.

TAČI: SRBIJA NEĆE USPETI DA SPROVEDE IZBORE NA KOSOVU

PRIŠTINA, 28. marta 2012. (Beta)- Premijer Kosova Hašim Tači danas je izjavio da Srbija neće uspeti da na Kosovu organizuje izbore i ocenio da je to "agresija Srbije na Republiku Kosovo".
Tači je na sednici Vlade Kosova rekao da zajedno sa međunarodnom zajednicom kosovske vlasti rade na tome da se osujeti pokušaj Srbije.
"Mi ćemo u celosti poštovati Ustav i zakone Kosova. Ovaj pokušaj je procenjen i procenjuje se kao agresija Srbije na Republiku Kosovo, i on će u potpunosti biti neuspešan", kazao je kosovski premijer.
Tači je takođe rekao da će iskoristiti ustavni i zakonski okvir da ne dozvoli da Srbije utiče na unutrašnja kretanja i odnose na Kosovu.
Govoreći o zvaničnom dobijanju dokumenta iz EU o početku studije izvodljivosti, on je naveo da su time povećane odgovornosti za ostvarivanje kriterijuma i evropskih standarda kao preduslova za integraciju u EU.
"Poruke gospodina Filea (evropskog komesara za proširenje Štefana) su bile jasne, ali i podrška, dok su institucije Kosova odlučne da što pre idu napred i da u rekordnom roku obezbede uspeh", kazao je Tači.