Daily Survey

Beograd, 28. Maj 2012.

SRBIJA

PUTIN NIKOLIĆU: MOŽETE RAČUNATI NA PODRŠKU RUSIJE

BEOGRAD, 26. maja (Beta) - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas u Moskvi novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da može da računa na rusku podršku u realizaciji svoje politike, prenosi Radiotelevizija Srbije.
Nikolić je, kako se navodi, rekao tokom razgovora sa Putinom da će saradnja dve zemlje teći progresivno.
Predsednici Srbije i Rusije razgovarali su uporedo sa održavanjem kongresa Putinove partije Jedinstvena Rusije. Razgovor se na početku odvijao pred novinarima, a zatim je nastavljen iza zatvorenih vrata.
Nikolić je zahvalio Putinu na podršci Rusije Srbiji na međunarodnom planu, posebno u vezi sa očuvanjem Kosova i Metohije u sastavu Srbije. "Uveravam vas da će saradnja Srbije i Rusije teći progresivno. Uveravam vas da je Srbija partner Rusije na Balkanu", rekao je Nikolić Putinu.
"Srbija je na putu ka EU. To je dalek i neizvestan put. Mi ćemo uređivati zemlju po pravilima koja postoje u EU", rekao je Nikolić i dodao da do sada nije čuo da postoji uslov za priznanje Kosova i Metohije.
Prema njegovim rečima, Srbija to ne može da uradi, "pa makar tog časa i prekinula razgovore".
Nikolić je takođe rekao da Srbija neće ući u NATO i dodao da je to otvoreno govorio građanima tokom kampanje i pobedio. On je kazao šefu ruske države i da je tokom kampanje "otvoreno govorio građanima Srbije da ne bi pobedio jedino da mu je protivnik bio Vladimir Putin".
"Vi ste omiljeni u Srbiji, a to ste zaslužili načinom na koji ste vodili Rusiju", rekao je Nikolić.
Putin je čestitao Nikoliću na pobedi na predsednickim izborima i poželeo mu da ostvari sve ono što je obećao srpskom narodu. "U tome možete računati na pomoć Rusije", dodao je ruski predsednik.
Takođe je izjavio da Nikolić, kad zvanično postane predsednik Srbije, može da poseti Rusiju u bilo koje vreme. On je takođe zamolio Nikolića uz opasku da se radi o neobičnoj molbi da pozdravi Borisa Tadića kad se vrati u Srbiju.

TADIC I NIKOLIC: ŠTO PRE FORMIRATI INSTITUCIJE

BEOGRAD, 28. maja (Tanjug)- Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolic i bivši predsednik Boris Tadic složili su se danas da je potrebno što pre formirati sve institucije u zemlji, kako bi one što pre pocele da rešavaju probleme u zemlji.
Tadic i Nikolic su istakli da je zajednicki cilj bolji život gradana Srbije, rešavanje ekonomskkih i drugih problema, evropske integracije, konsenzus o Kosovu i Metohiji, borba protiv korupcije i kriminala... Tadic, koji se sa Nikolicem zajednicki obratio medijima posle sastanka, rekao je da su se saglasili da je potrebno što pre formirati sve institucije kako ne bi došlo do institucionalnog vakuuma.
Tadic je istakao da se na sastanku nije razgovaralo samo o prenosu nadležnosti, vec i o tome kako u buducnosti treba da funkcionišu institucije. "Razgovarali smo o tome koliko je važno da se izbegne institucionalni vakuum, primopredaja prode na najbolji nacin, a institucije konstituišu na svim nivoima lokalnom, republickom i predsednickom", rekao je Tadic. Naglasio je da je potrebno vreme za tehnicke razgovore o formiranju buduce vlade i kako bi se stranke okupile oko njene politike, te napomenuo da je potrebna sinergija na svim nivoima vlasti bez obzira na to koje stranke ce formirati vladu. Kako je rekao, u najskorije vreme bice održana i inauguracija novog predsednika.
Prema njegovim recima, današnji razgovor sa Nikolicem bio je još jedan dobar razgovor, koji je sa njim održao u poslednje vreme, a koji sigurno nece biti poslednji.
Nikolic je porucio da sa mnogo više optimizma može da se gleda na politicku stabilnost u zemlji, jer više nece biti sukoba medu onima koji ce zemlju voditi oko toga šta treba uciniti. "Predsednik Tadic i ja smo razgovarali kako Srbija treba da izgleda u buducnosti", rekao je Nikolic i naveo da su razgovarali i o ostvarivanju saradnje bez obzira na to ko bude formirao vladu.
On je ocenio da je ovo bila prva demokratska primopredaja, jer predsednika Tadica nije zamenio predsednik druge politicke stranke, buduci da je on dao ostavku na mesto predsednika SNS. Nikolic je naglasio da ce svakome ko obezbedi vecinu u parlamentu odmah omoguciti da dobije mandat za sastav vlade. On je naveo da je Srbiji potreban ekonomski prosperitet i da treba pobediti u borbi protiv kriminala.
Nikolic je rekao da se sa Tadicem dogovorio da se intenziviraju svi razgovori kako bi se obezbedio konsenzus po pitanju Kosova i Metohije, jer to, kako je rekao, nije pitanje samo za predsednika države ili za predsednika vlade, "vec za sve gradane koji u nas imaju poverenja". On se zahvalio Tadicu što je otvoren za saradnju, i što je, kako je rekao, svestan da nema previše vremena i da vlada treba brzo da bude formirana.
Nikolic je rekao da ce on sa svoje strane i vlada sa svoje angažovati sve prijatelje u svetu, kako bi bio postignut ekonomski napredak i pobeda protiv kriminala i da gradani ne strahuju kada dodu izbori da li ce na vlast doci neko loš ili ne. "U Srbiji više nema loših, Srbiju ce u buduce moci da vode samo bolji od onih koji su bili pre njih", rekao je Nikolic i dodao da se nada da ce položiti zakletvu do kraja ove sedmice.
U zgradu Predsedništva u meduvremenu je stigla i predsednica parlamenta, koja zamenjuje predsednika Republike, Slavica Đukic Dejanovic, koja takode treba da razgovara sa izabranim predsednikom Srbije Nikolicem. Zajedno sa njom stigao je i lider SPS Ivica Dacic, kao i sekretar Skupštine Veljko Odalovic.

KACIN:VREME JE DA SRBIJA UCINI NEŠTO ZA SEBE

BEOGRAD, 28. maja (Tanjug)- Potpredsednik Evropskog parlamenta za jugoistoicnu Evropu Jelko Kacin izjavio je danas da je došlo vreme da Srbija ucini nešto za sebe, jer je ekonomska situacija u zemlji toliko loša, gradani iscrpljeni, a rezervi više nema.
Nova vlada mora biti jaka na delima, jer je cekaju ekonomski izazovi, a ona ne može krenuti da se razvija dok se ne raskine sprega politike, organizovanog kriminala, korupcije, monopola i oligopola i dok se firme "guše" i zatvaraju, umesto da se otvaraju nova radna mesta, rekao je Kacin novinarima u Privrednoj komori Beograda.
"Znaci, pravna država je preduslov da bi strana ulaganja ponovo došla u Srbiju, jer je sada trend stranih ulaganja negativan. Ja mislim da je to trenutak istine koji Srbija mora shvatiti, ne samo vladajuca vecina, nego i opozicija i biti odgovorna prema sadašnjosti i buducnosti", ocenio je Kacin.
Odgovarajuci na pitanje da li prolongiranje formiranja nove vlade može usporiti priliv stranih inevsticija, Kacin je rekao da on ne zna da li ce Crna Gora pre zapoceti pregovore za ulazak u EU, ili ce Srbija pre dobiti novu vladu, ali je ubeden da to nece trajati godinu i po dana kao u BiH, a kamoli tri godine kao u slucaju Belgije.
Kacin se osvrnuo i na slobodu medija u Srbiji, ocenjujuci da u Srbiji nema ni jednog medija koji nije zavistan od firmi od cijih reklama zavisi.
U odgovoru na pitanje da li ce Srbija moci uskoro da koristi pretpristupne IPA fondove EU, Kacin je rekao da najveci deo IPA fondova otpada baš na Srbiju, a na našoj zemlji je da se organizuje i da taj novac "koji leži na podu" uzme i iskoristi ga kao podsticaj za stvaranje bolje perspektive.
Taj novac se najlakše može upotrebiti za razvoj malih i srednjih preduzeca, jer ona mogu najbrže da se razvijaju i da zaposli mladu generaciju, rekao je Kacin.

KOSOVO I METOHIJA

KRASNICI:EU DA UTICE NA UKIDANJE "ILEGALNE VLASTI"

PRIŠTINA, 28. maja (Tanjug)- Predsednik kosovskog Parlamenta, Jakup Krasnici, pozvao je Evropsku Uniju da više utice na Beograd kako bi rasformirao "ilegalne strukture vlasti'' na severu Kosova.
U izjavi za kosovsku televiziju RTK, Krasnici je izrazio ubedenje da bi Srbija bila primorana da popusti i da odustane od svih politika koje destabilizuju Kosovo, ukoliko bi Evropska Unija vršila veci pritisak na Beograd.

HODŽAJ: JOŠ TRI DRŽAVE PRIZNAĆE KOSOVO

PRIŠTINA, 28. maja (Beta) - Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj je najavio da će narednih dana još tri države priznati Kosovo.
U intervjuu za dnevnik Lajmi, Hodžaj je rekao da Kosovo ima vrlo aktivnu spoljnu politiku.
"Spoljna politika je prioritet Kosova, međutim ona se brzo ne menja ne samo na Kosovu nego i u bilo kojoj državi sveta. Kosovo ima vrlo aktivnu spoljnu politiku, ne samo u priznanju države, ali su priznanja prioritet za nas", kazao je Hodžaj.
Hodžaj nije hteo da kaže o kojim je državama reč. Kosovo je do sada priznalo oko 90 država.