Daily Survey

Beograd, 28. Jun 2012.

SRBIJA

NIKOLIĆ DAO DAČIĆU MANDAT ZA FORMIRANJE VLADE

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je mandat za formiranje vlade poverio lideru koalicije okupljenje oko SPS Ivici Dačiću koji ga je uverio da ima većinu i da može da zakaže nastavak konstitutiivne sednice Skupštine Srbije.
Nikolić je na konferenciji za novinare rekao da ga je koalicija SPSPUPSJS danas uverila da je okupila većinu i da će u toj većini biti Srpska napredna stranka i Ujedinjeni regioni Srbije i "verovatno neki drugi predstavnici građana Srbije u Skupštini Srbije".
"Vlada Srbije treba da bude mala po broju, efikasna i odgovorna i da dogovorom odlučuje o bitnim stvarima za građane", rekao je Nikolić, posle sastanka sa Dačićem.
On je kazao da koja god vlada bude izabrana, ona će biti na evropskom putu i mora da bude posvećena tome da građanima obezbedi bolji život.
"Brisel se nije mešao u izbore što je bio sasvim jasan znak da na ovim izborima prvi put EU nije morala da ističe nekog kao favorita, pošto je potpuno jasno da bilo kakva vlada bude formirana biće na evropskom putu", istakao je Nikolić.
On je rekao da je danas Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika i da na današnji dan Srbija dobija promene, te se nada da će se građani obradovati toj "vidovdanskoj vesti".
"Te promene predstavljaju novu stranicu u našoj istoriji. Dan kada ćemo početi izgradnju stabilnog državnog sistema i boljeg života za naše potomstvo i vratiti naciji ponos kakav smo nekada imali", rekao je predsednik Srbije. Prema njegovim rečima, to neće biti lako jer breme koje je nasleđeno je teško, a pitanje Kosova rešavano na način na koji se izbegava odgovornost, a teret prebacuje na narod koji pokušava da preživi dugi niz godina u izuzetno teškim okolnostima.
"Mi želimo da preuzmemo odgovornost i stvorimo uslove za mir i stabilnost i gradimo mostove prijateljstva i međusobnog uvažavanja. Naši prijatelji su i na zapadu i istoku i sveru i jugu i svi susedi su nam važni", istakao je Nikolić.
Kako je naveo, predstoji borba protiv kriminala i korupcije, reforma pravosuđa i medija, ispitivanje sumnjivih privatizacija, izgradnja infrastrukture i jačanje ekonomije.

DAČIĆ: PREUZIMAM ODGOVORNOST ZA VOĐENJE NOVE VLADE

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta) Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je od Srpske napredne stranke i Ujedinjenih regiona Srbije dobio podršku da bude na čelu nove vlade koja će "vrlo brzo biti formirana" i da je odlučio da preuzme odgovornost za vođenje vlade.
Nakon što mu je predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio mandat za sastavljanje nove vlade, Dačić je novinarimka rekao da će razgovori već sutra biti nastavljeni, prvo sa SNS i URS, a potom i sa nekim drugim stranakama koje bi eventualno mogle da budu deo nove vlade.
Dačić je poručio da će prioriteti njegove vlade, ukoliko bude formirana, biti izgradnja jake države koja brine o nacionalnim interesima, nastavak evrointegracija, socijalna pravda i jednakost i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.
On je rekao da je politička realnost u Srbiji promenjena kada je na izborima pobedio Tomislav Nikolić i da je narod izabrao ovakvu koaliciju, a da to nije bio njegov prvi izbor, jer je on u drugom krugu glasao za Borisa Tadića. On je istakao da nova vlada neće nikako značiti povratak u devedesete, jer da je to hteo na tome bi radio prethodne četiri godine i dodao da će odgovorno i najbolje što može obavljati dužnost predsednika vlade u ineteresu srpskog naroda.
Kako je istako, buduća vlada neće biti ni proevropska, proruska, proamerička ili prokineska već prosrpska. On je kazao da ne bi bilo logično da se ponuda za predsednika vlade ne prihvati i naveo da oni koji ne žele tu ulogu kada su vremena teška ne treba ni da se bave politikom.
"Kandiduješ se za tu funkciju, a onda kazeš da ne želiš. Ako procenjuješ da li ćeš da budeš premijer u zavisnosti i od situacije u kojoj se zemlja nalazi, taj onda ne treba da se bavi politikom", rekao je Dačić.
On je rekao da je odluka bila teška zbog dobrih odnosa sa Demokratskom strankom i naveo da je ovo je veliki ispit za njegovu karijeru.
Dačić je rekao da nije bilo razgovora o koaliciji formiranoj u Beogradu u kojoj su na vlasti sa demokratama i da se već formirane koalicije na lokalu neće menjati.

SAD SPREMNE DA SARAĐUJU SA NOVOM VLADOM SRBIJE

VAŠINGTON, 28. jun (Tanjug) –Sjedinjene Americke Države ce saradivati sa svakom vladom koja u Srbiji bude formirana na legitiman nacin, izjavila je portparolka Stejt departmenta Viktorija Niland.

NIKOLIC PORUCIO DA CE BITI PARTNER PRIVREDENICIMA

BEOGRAD, 27. jun (Tanjug) –Predsednik Srbije Tomislav Nikolic veceras je na tradicionalnom prijemu Poslovnog gluba "Privrednik" porucio da ce biti partner privrednicima.
Nikolic je pozvao privrednike da ostanu u Srbiji i istakao da ce institucija predsednika razvijati partnerske odnose sa privredom.
Predsednik tog kluba Branislav Grujic porucio je da je privreda Srbije u stalnoj i progresivnoj krizi i da privrednici, nakon izborne kampanje koja je"progutala dosta vremena, novca i energije", više nisu spremni da cekaju. "Postizborna Srbija ocekuje sada i više (nego što je receno u kampanji) jer je i situacija gora nego letos ili jesenas. Privrednici zato nisu spremni da cekaju, ali jesu raspoloženi da deluju", naglasio je Grujic. On je ukazao da svetska ekonomska kriza ne može više biti izgovor za ono što u samom sistemu ne valja. "Svako pametan zna da u krizi treba raditi više a ne manje, da treba delovati brže a ne sporije. Kriza je izazov da se radi drugacije, pametnije", naveo je Grujic, koji je odbacio dilemu otvorenu u javnosti na pitanju treba li štedeti ili trošiti, odnosno investirati i istakao da svako ko vodi preduzece zna da je neophodno i jedno i drugo.
Grujic je porucio da privrednici od države ocekuju "manje restrikcija a mnogo više podsticaja, garancija i efikasnog upravljanja".
"Preko su nam potrebne veca likvidnost, konkurentnost i stabilnost privredivanja, skracivanje svih rokova, od naplate do dozvola, suzbijanje korupcije, pravna zaštita, bankarska podrška", naveo je predsednik kluba "Privrednik", koji se založio za nastavak evrointegracija i prihavatnje evorpskih vrednosti u poslovanju. "Srbija ima šanse, ako deluje brže i poveže se bolje sa onima koji su preduzimljivi i pošteni", porucio je Grujic. Prijem u klubu "Privrednik" održava se u junu svake godine, a tradicija okupljanja srpskih privrednika datira još s kraja 19. veka.
Medu zvanicama su premijer Srbije Mirko Cvetkovic, potpredsednica vlade Verica Kalanovic, guverner NBS Dejan Šoškic, lider Ujedinjenih regiona Srbije Mladan Dinkic, potpredsednica DS Jelena Trivan, ambasadori SAD i Nemacke, Meri Vorlik i Volfram Mas, kao i predstavnici domacih i stranih kompanija, državnih institucija, nauke, kulture, sporta i medija.

SRBIJA – EU

JEREMIĆ: EU TRAŽI PODIZANJE DIJALOGA NA POLITIČKI NIVO

BRISEL, 27. juna 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Briselu da Evropska unija smatra da bi dijalog BeogradPriština trebalo podići na višu, političku ravan i rekao da je Beograd za to spreman, ako bi se time otvorile i političke teme.
Jeremić je, posle sastanka s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, rekao novinarima da je "stav Srbije da je taj politički dijalog prekinut od strane Prištine i nakon toga je usledilo jednostrano proglašavanje nezavisnosti". "Do sada se to radilo na tehničkom nivou i o tehničkim pitanjima, a ukoliko postoji spremnost za važna politička pitanja, to bi trebalo da se radi na ozbiljnijem nivou i Srbija je spremna za politički dijalog", istakao je ministar. "Preneo sam zabrinutost zbog zategnutosti na Kosovu i Metohiji i očekivanja da će naši evropski partneri kao i Kfor biti angažovani i na oprezu", rekao je ministar i podsetio na "loša iskustva iz perioda kada se formirala vlada u Srbiji". Naveo je 2004. kada je u vreme formiranja vlade Srbije izbilo nasilje na Kosovu. "Preneo sam naše očekivanje da će EU i međunarodna zajednica učiniti sve što treba da bi se očuvala stabilnost u ovom veoma delikatnom političkom trenutku u kojem se Srbija nalazi", rekao je.
Ministar je preneo novinarima da je s Ketrin Ešton samo razmenio informacije o formiranju vlade u Srbiji i ukazao da se "vlada formira u Beogradu, a ne u Briselu".
Na pitanje koje poslednje informacije ima o formiranju vlade, Jeremić je uzvratio da nije ovlašćen da ih prenosi. "Verujem da će buduća vlada, kogod u njoj bude, nastaviti s evropskim procesom kao jednim od svojih prioriteta što se može zaključiti na osnovu izjava svih učesnika u političkom životu Srbije koji bi mogli doći u situaciju da formiraju vladu Srbije", rekao je Jeremić.
"Koliko kome verovati to je drugo pitanje, ali za sada nema razloga da se očekuje bilo šta osim nastavka evropskog procesa kogod bude u budućoj vladi", zaključio je Jeremić.
On je naveo i da je u svojstvu budućeg predsedavajućeg Generalne skupštine UN, razmotrio s Ešton pitanja važna za EU. Jeremić je istakao da će se konsultovati i sa drugim svetskim činiocima.

LOPANDIĆ: PORED PROMENA U EU POSTOJE I KONSTANTE

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta) Pridruživanjem Evropskoj uniji nije ugrožen nacionalni i državni identitet zemlje, već se on tim procesom nadograđuje, istaknuto je danas na konferenciji u Beogradu.
Ministar za kulturu i informisanje Srbije Predrag Marković kazao je na skupu "Nacionalni i evropski identitet u procesu evropskih integracija" da je predrasuda da se ulaskom u EU i uspostavljanje evropskih standarda poništava nacionalni i državni identitet.
"Ključno u očuvanju identiteta je prepoznavanje vrednosti. Granice u kojim čuvate identitet su pomerljive i onoliko koliko svoje vrednosti kao standard predstavljate utoliko možete da pomerate granice i bogatite indentitet", rekao je Marković.
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Duško Lopandić kazao je da se identitet stalno nadograđuje i da je zato bitan proces evropskih integracija.
Kako je naveo, u novom političkom okviru mogu se potvrditi osnove na kojima se razvija državni i nacionalni identitet. On je kazao da pored promena u EU postoje i konstante koje omogućavaju i obezbeđuju modernizaciju zemlje i vrednosti kao što su demokratija, poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Rukovodilac projekta Hansa Zajdela fondacije za Srbiju i Crnu Goru Lutz Kober rekao je da je neophodno odagnati strah od gubitku delova identiteta prilikom ulaska u EU i poželeo uspešno razvijanje prema cilju evropskih integracija.
Konferencija je bila u Institutu za međunarodnu politiku i privredu.

KIM

DAČIĆ: OBEZBEDITI MIR NA KOSOVU

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta) Mandatar za sastav nove vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas, povodom jutrošnjih incidenata na Kosovu, da međunarodne snage moraju da obezbede mir jer u Pokrajini nema srpskih snaga bezbednosti.
Dačić je novinarima ispred Predsedništva Srbije kazao da su incidenti za svaku osudu i da njih pre svega treba da spreče međunarodne bezbednosne snage.
"Vidovdan je veliki praznik za srpski narod i za svaki Vidovdan se dešavaju incidenti na Kosovu i Metohiji. Ako srpski narod na Kosovu i Metohiji ne može da obeleži Vidovdan dan velikog srpskog stradanja, onda se postavlja pitanje kako neko može da obezbedi miran život Srba na Kosovu", rekao je on.
"Vi znate da na Kosovu i Metohiji ne postoje naše bezbednosne snage, ali nova vlada Republike Srbije, ako bude formirana, insistiraće upravo na tome. Svi razgovori koji se vode o Kosovu i Metohiji, moraju da polaze od toga da se sačuva mir", rekao je Dačić.
Na prelazu Merdare ranije danas izbio je sukob kosovske policije i kako se veruje, navijača Partizana, u kojem je povređeno i iz vatrenog oružja ranjeno 20 Srba.

DRŽAVNU CEREMONIJU GODIŠNJICE BOJA NA KOSOVU PREDVODI DS U MINISTARSTVU RADA

BEOGRAD, 28. jun (Tanjug) –U Srbiji se danas obeležava Vidovdan kao pomen na stradanje Srba i kneza Lazara Hrebeljanovica u bici protiv turske vojske na Kosovu polju 1389. godine.
Komemorativna ceremonija povodom obeležavanja 623. godišnjice Boja na Kosovu, bice održana u Kruševcu, a kako je navedeno, državnu ceremoniju, kod Spomenika kosovskim junacima, predvodice državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Negovan Stankovic.
Patrijah srpski Irinej izjavio je danas u Gracanici, gde je povodom Vidovdana služio svetu arhijerejsku liturgiju, da je Kosovo bila, jeste i da ce ostati sveta srpska zemlja srpski Jerusalim.
Svetoj arhijrejskoj liturgiji prisustvovao je ispred Vlade Srbije državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovic a bio je prisutan i ruski ambašador u Beogradu Aleksandar Konuzin.
Srbi su organizovano autobusima, uz pratnju kosovske policije, a neki i pojedinacno automobilima doputovali u Gracanicu jutros iz severnog dela Kosovske Mitrovice, gradova centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.Duž magistralnog puta Kosovska MitrovicaPriština vidljivo je pojacano prisustvo policijskih patrola, što je u skladu sa najavom predstavnika kosovske policije da ce danas u regionu Mitrovice i Prištine biti povecan broj policajaca.
Deo magistralnog puta PrištinaGnjilane, koji vodi pored manastira u Gracanici, zbog današnjeg obeležavanja zatvoren je za saobracaj pa se vozila preusmeravaju na alternativne puteve, javlja dopisnik Tanjuga sa lica mesta. Praznovanjem Vidovdana, SPC i srpski narod obeležavaju 623. godišnjicu secanja na bitku srpske vojske koja je 1389. godine na Kosovu branila svoje zemlje i hrišcanstvo od mocne Otomanske imperije.
Kako su organizatori ranije najavili, nakon parastosa, na spomen obeležju u Tašmajdanskom parku, delegacije oba udruženja ce položiti vence.

IVANOVIC: KOSOVO JE PITANJE SRPSKOG IDENTITETA

GRACANICA, 28. jun (Tanjug) –Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovic izjavio je danas da su Gracanica i Kosovo pitanje srpskog identiteta.
Ivanovic koji je ispred Vlade Srbije prisustvovao današnjoj vidovdanskoj liturgiji u porti manastiru Gracanica izjavio je Tanjugu da ce i u buduce svojim dolascima u pokrajinu narod proveravati šta oseca prema Kosovu i Metohiji.
Kosovo je veliko i važno pitanje koje ce se rešavati a Vlada Srbije bilo koja i bilo kakva da se sastavi morace da razmišlja i o ovom prostoru kao svom otvorenom pitanju i pitanju koje treba da se rešva, ocenio je Ivanovic. "Nadam se da ce Vlada Srbije biti jaka, nije dovoljno da bude samo sastavljena od 126 poslanika jer takve vlade po pravilu brinu samo o sebi", rekao je on.
Snažna Vlada sa snažnim osecajem za nacionalne interese i cvrstom rešenošcu da istraje kroz dijalog i reši ovo pitanje, to je ono cemu se nadaju svi Srbi sa Kosova i Metohije, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za KiM.

RASMUSEN: NEĆE BITI PODELE KOSOVA, NEKA SVI TO SHVATE

PRIŠTINA, 27. juna 2012. (Beta) Generalni sekretar NATOa Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da bi svi trebalo da shvate da neće biti podele Kosova.
Generalni sekretar NATOa je prištinskom listu Koha Ditore rekao da će NATO kroz misiju Kfora na Kosovu učiniti sve da obezbedi slobodu kretanja za sve.
Rasmusen je naveo da je novo smanjenje snaga Kfora odloženo zbog incidenata na severu Kosova.
Istakao je da je pitanje severa Kosova trebalo rešiti politički i da bi do njega trebalo doći dijalogom.
Rasmusen je ponovio da Euleks nema potrebne kapacitete za izvršenje svih zadataka i istakao da NATO i EU o tome otvoreno razgovaraju.

REDŽEPI: BOGDANOVIĆ ĆE BITI UHAPŠEN AKO DOĐE NA KOSOVO

PRIŠTINA, 27. juna 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je danas da su prištinske vlasti zabranile ulazak na Kosovo ministru za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goranu Bogdanoviću i da će on biti uhapšen ako bude pokušao da ilegalno uđe na Kosovo.
"Zabrana važi za ministra Boganovića zato što se u prošlosti nije pridržavao upustva da ne daje političke izjave. Zbog toga mu je zabranjen ulazak", rekao je Redžepi.
Redžepi je najavio i da će i nekim "ekstremnim grupama" biti zabranjen dolazak na Kosovo na proslavu 623. godišnjice Kosovskog boja, kojoj je nameravao da prisustvuje i Bogdanović.
Ministar unutrašnjih poslova Kosova rekao je da će dolazak na proslavu Vidovdana u Gračanici i na Gazimestanu biti dozvoljen svima čiji cilj nije izazivanje problema.
On je najavio da je Policija Kosova zajedno sa Euleksom sačinila poseban plan obezbeđivanja sutrašnje manifestacije.

KONUZIN: PRIŠTINA KRŠI MEĐUNARODNA I LJUDSKA PRAVA

GRACANICA, 28. jun (Tanjug) –Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je danas da vlasti u Prištini zabranom ulaska na Kosovo pojedinim funkcionerima Vlade Srbije krše medunarodna, osnovna ljuda prava i tradiciju. Konuzin je ocenio da zabrana dolaska na Kosovo i Metohiju ministru Goranu Bogdanovicu ne doprinosi podizanju autoriteta kosovskih institucija.
On je, govoreci o rešavanju kosovskog problema, rekao da ga vidi onako kako da vide Srbi. "Kada se vi Srbi odlucite kako cete rešiti problem Kosova budite sigurni da cemo vas mi podržatižiti", rekao je ruski ambasador nakon vidovdanske liturgije u porti manastira Gracanica.
On je objasnio da je došao na Kosovo sa brigom i nadom, i da je, kako je rekao, vrlo moguce da je došao poslednji put. "Za mene je to veoma uzbudljivo da vidim osecanja dobra koja Srbi ispoljavaju prema Rusima", rekao je Konuzin.

REDŽEPI: KOD MERDARA POVREĐENA 32 POLICAJCA

PRIŠTINA, 28. juna 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih postova Kosova Bajram Redžepi je kazao danas da su u incidentu na prelazu Merdare povređena 32 kosovska policajca, koji su sa Kosova prema Srbiji pratili jednu grupu Srba.
Radi se o povredama koje su nanete kamenjem kojim je ova grupa napala pripadnike policije, kazao je Redžepi. Ministar je na sednici Skupštine Kosova, koja je u toku, rekao da je zatvoren prelaz Merdare i da Policija Kosova nikome ne dozvoljava ulazak na Kosovo.
Grupa od oko sedamdesetak Srba je izvršila "remećenje javnog reda i mira", navodi se u saopštenju Policije Kosova i zbog toga je doneta odluka da se deportuju do prelaza Merdare.
Kada su prebačeni autobusima do Merdara napali su kamenicama pripadnike Policije.
Ministar zdravlja Kosova Ferid Agani je rekao da je u Urgentnom centru Kliničko bolničkog centra Kosova do sada prijavljeno devet slučajeva povreda među policajcima i da su svi povređeni tvrdim predmetima. Redžepi je rekao da je bilo pucnjave, ali da se sve to događalo na teritoriji Srbije.
Srpska strana je optužila kosovsku policiju da je u obračunu koristila palice i vatreno oružje. U prokupačku bolnicu smešteno je 20 najteže povređenih i ranjenih. Najteže ranjeni među njima pogođen je u lumbalni deo i hitno je prebačen u nišku bolnicu, a dopisnik Bete javlja da je reč o navijačima Partizana koji su krenuli na Gazimestan.
Srpska policija je do Prokuplja dovezla dva autobusa sa navijačima Partizana koji su navodno učestvovali u sukobu sa kosovskom policijom. Oni su kasnije sprovedeni kroz grad uz policijsku pratnju. Mnogi od njih bili su sa zavojima na glavama i rukama.

STUPIO NA SNAGU SOFA SPORAZUM SAD I VLADE KOSOVA

PRIŠTINA, 27. juna 2012. (Beta) Sporazum SAD i Vlade Kosova o statusu bezbednosnih snaga (SOFA) danas je stupio na snagu.
"Sporazum o statusu bezbednosnih omogućava produbljivanje naše bilateralne saradnje i partnerstva na promovisanju bezbednosti i sigurnosti građana Kosova, kao i doprinos miru i stabilnosti na Balkanu", navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Prištini.
Dodaje se da se sporazum u suštini odnosi na bolju saradnju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i zvaničnika Ajove unutar Programa o državnom partnerstvu (SPP).
Sporazumom, koji je potpisan 18. februara 2012. godine, uređue se pravni status vojnog osoblja SAD i državljana SAD koji rade na Kosovu na programima podrške zajedničkoj bezbednosti.
"Ovaj Sporazum pokazuje snagu saveza SAD i Kosova", navela je Ambasada SAD u Prištini.