Daily Survey

Beograd, 28. Avgust 2012.


SRBIJA – EU

NIKOLIĆ I KACIN: EVROPSKI PUT SRBIJE JE PRIORITET

BEOGRAD, 27. avgusta 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i izvestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin složili su se danas da evropski put Srbije predstavlja prioritet i da što pre treba uspostaviti dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou, saopšteno je iz Nikolićevog kabineta. Predsednik Srbije je istakao da još postoje nedoumice oko tumačenja onoga što je prethodna vlada potpisala tokom pregovora sa Prištinom u Briselu i da neučešće na regionalnim konferencijama šteti samo Srbiji. "Istovremeno, želja za ulaskom u EU je san svakog ozbiljnog političara u Srbiji, ali ne po svaku cenu", naveo je Nikolić.
Izvestilac EU Jelko Kacin je pozdravio dosadašnje aktivnosti Vlade Srbije na borbi protiv kriminala i korupcije, istakavši da bi ta borba uz reformu pravosuđa trebalo da ostane prioritet vlade.
Osvrnuvši se na situaciju na Kosovu, Kacin je istakao da su multietničnost i pravna država centralna aktivnost evropskih institucija na tom području.
Sa današnjeg sastanka poslata je i poruka da su mir i stabilnost u regionu neophodan uslov za dalji napredak i bolji život svih građana.

DACIC: DATUM PREGOVORA NAJKASNIJE U PRVOJ POLOVINI 2013.

BEOGRAD, 28. avgust 2012. (Tanjug) Cilj Srbije je da dobije datum za pocetak pregovora o ulasku u Evropsku uniju do kraja godine ili najkasnije u prvoj polovini sledece, porucio je danas premijer Srbije Ivica Dacic. Dacic je rekao da poruku izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina da Srbija nece dobiti datum ove godine shvata kao Kacinovu procenu, a da su upozorenja izvestioca EP povodom potrebe reformi i spornih privatizacija podudarne sa politikom Vlade.
"Kacinov stav ( o datumu) je zasnovan na pitanju da li ce biti dovoljno vremena i da li ce Srbija stici sve da uradi da bi dobila datum, ali, mi cemo se truditi i naš cilj je da do kraja godine ili najkasnije u prvoj polovini sledece dobijemo datum", rekao je Dacic na pres konferenciji u Vladi Srbije.
Premijer je naveo da je njegov današnji razgovor sa Kacinom bio konstruktivan i naglasio da su unutrašnje reforme interes Srbije, te ona zbog toga mora da nastavi da radi na njima, a ne samo zato što je to nalog EU. Prema njegovim recima, opredeljenje Vlade po pitanju spornih privatizacija, o kojima je i Kacin juce govorio, je da se sve sporne privatizacije prespitaju i da se vidi da li je bilo zloupotreba. "Ispada da mi ne znamo da su te privatizacije sporne, a jedna trecina privatizacija je poništena. Bez obzira da li postoji interes EU ili ne, a taj interes svakako postoji, mi smo opredeljeni da se te privatizacije preispitaju, što sam rekao i prilikom izlaganja ekspozea", naglasio je Dacic.
Premijer je u razgovoru sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom izrazio ocekivanje da nece biti novih uslova na evropskom putu Srbije.
"Ocekujemo da uskoro bude odreden datum pocetka pregovora sa Evropskom unijom jer je nova Vlada Srbije cvrsto opredeljena da nastavi unutrašnje reforme koje su prvenstveno u interesu gradana Srbije. Oštra borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je jedan od prioriteta Vlade", naglasio je Dacic.
Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, u razgovoru je istaknuto da je Srbija generator regionalne saradnje i da ce Vlada Srbije nastojati da obezbedi sve uslove za nesmetan rad nezavisnih regulatornih tela.
U razgovoru premijera Dacica i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina, receno je i da ce krajem septembra Srbiju posetiti delegacija Evropskog parlamenta.
Kacin je posetu Srbiji zapoceo juce u Novom Sadu porukom da ove godine Srbija ne može da racuna na datum pocetka pregovora sa EU, a u Zrenjaninu i Beogradu potom objasnio da je kljucni problem u državi sistemska korupcija. "Datum pocetka pregovora sigurno nece biti u ovoj godini, a bice objavljen onda kada Srbija pokaže dokaze da je spremna za proces ulaska u EU", rekao Kacin.
Posle susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolicem Kacin je juce rekao da se sa Nikolicem složio da je sistemska korupcija rak rana društva, ali da veruje da aktuelna vlada i predsednik Srbije mogu voditi Srbiju napred.

KACIN: SISTEMSKA KORUPCIJA RAK RANA SRPSKOG DRUŠTVA

BEOGRAD, 27. avgusta 2012. (Beta) Sistemska korupcija je rak rana srpskog društva i jedino je Srbija ta koja može da uspostavi pravnu državu, rekao je večeras izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin posle razgovora sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem.
"Mi tu možemo pomagati, hrabriti, pohvaliti sve što je napravljeno. Nemamo ni mandat ni volju ni želju da se bilo kako mešamo u srpske unutrašnje stvari", rekao je novinarima Kacin koji je danas počeo trodnevnu posetu Srbiji. On je izrazio uverenje da će "Srbija napraviti te odlučne korake koji će ojačati poverenje među građanima kako bi se stvorio širi konsenzus o neophodnim društvenim promenama i preduslovi za veća strana ulaganja, stvaranje novih radnih mesta i ekonomski i socijalni oporavak".
Upitan da pojasni svoju izjavu posle današnjeg sastanka sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom o "zloupotrebama od strane države prilikom privatizacije i reketiranju uspešnih", Kacin je istakao da "misli da će o svemu tome više govoriti organi Srbije koji se bave tim poslom".
"Mislim da se srpska država ne može i ne sme zloupotrebljavati za reketiranje, kao što je očigledno bilo slučajeva", naveo je izvestilac EP. On je dodao da misli da "građani Srbije imaju sasvim normalna evropska očekivanja", i da "žele da imaju bolju socijalnu sigurnost i budućnost u Srbiji, a ne u emigraciji".
Kacin je rekao da je sa Nikolićem imao "veoma otvoren, produbljen i odgovoran dijalog o tome šta Srbija može i ne može", i dodao da "misli, što se tiče institucije predsednika, da je u potpunosti posvećen svojoj funkciji, i da može mnoge stvari da objasni Srbiji bez bilo kakve kolateralne štete".
"Mi želimo da sa ovim predsednikom i ovom vladom Srbija brzo napreduje, da se pre svega finansijski konsoliduje, da postigne dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom, i da može da stvori preduslove da se bavi drugim stvarima", poručio je Kacin koji je razgovarao sa Nikolićem oko sat i 45 minuta. Kacin je danas posetio i farmaceutsku kompaniju Jugoremedija u Zrenjaninu, a za sutra su planirani sastanci sa premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednicom za evropske integracije Suzanom Grubješić.

GRUBJEŠIĆ RAZGOVARALA SA KACINOM

BEOGRAD, 28. avgusta 2012. (Beta) Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izrazio je danas u razgovoru sa potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić očekivanje da će Srbija nastaviti sa unutrašnjim reformama, jer je to najbolji način za ubrzanje puta ka članstvu u EU, saopšteno je iz Vlade Srbije. Suzana Grubješić je u razgovoru istakla da nova Vlada treba delima da ubrza evropske integracije i da političku volju, koja postoji, pretvori u konkretne aktivnosti.
"Moramo na delu da ubrzamo evropske integracije, ali ne zato što to traži Brisel, već zato što je to u interesu Srbije i njenih građana", rekla je Grubješić.
Potpredsednica Vlade je posebno istakla da je veoma važno da Srbija učešćem na regionalnim forumima aktivno brani svoje nacionalne interese, a ne da se samoisključuje.
Ona je ponovila da treba prestati sa licitiranjem o dobijanju datuma za početak pregovora sa EU, kao i o tome da li će godišnji izveštaj Evropske komisije biti pozitivan ili negativan, piše u saopštenju.
Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević.

SRBIJA MORA DA UVERI EU DA JE PRIVRŽENA POŠTOVANJU ZAKONA

ZRENJANIN, 27. avgusta 2012. (Beta) Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je danas ukazao u Zrenjaninu da Srbija mora da uveri EU da je privržena poštovanju zakona i da ne dozvoljava zloupotrebu. Kacin je to izjavio tokom posete firmi Jugoremedija rekavši da je ta poseta za njega dragocena i da očekuje brz rasplet krize te farmaceutske fabrike.
Kacin je posetu Srbiji započeo jutros u Novom Sadu sastankom sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastrom, danas popodne u Beogradu razgovara sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićema, a sutra i sa premijerom Ivicom Dačićem i drugim zvaničnicima.
Kacin je u Zrenjaninu, prilikom posete Jugporemediji, ukazao da su dvojica njenih funnkcionera pritvorena "na osnovu famoznog člana 359 koji se u zadnje vreme često zloupotrebljavao za potrebe reketiranja i vršenja pritiska na investitore u Srbiji, a oni koji bi to rekli su, po pravilu, dobili mogućnost da o tome razmišljaju u samoći na duže vreme" u zatvoru.
Kako je rekao, za takvu Srbiju nema mesta u EU, i nastavio: "Srbija mora konkretnim odlukama i postupcima ubediti države članice EU da je privržena i posvećena približavanju i poštovanju zakona i da ne dozvoljava zloupotrebu zakona za pojedinačan interes, protiv šireg društvenog interesa".
Jugoremedija je u velikoj finansijskoj krizi, zaposleni mesecima ne primaju platu, malo ih uopšte dolazi na posao, a vršilac dužnosti direktora Zdravko Deurić i još troje rukovodilaca su avgusta uhapšeni zbog sumnje da su preduzeće oštetili za 600.000 evra.
Srbija mora odgovoriti da li želi da ima farmaceutsku indusrtiju ili ne, rekao je Kacin. Jer, ako Srbija to želi, onda mora postupiti drugačije.
Govoreći o 24 privatizacije u Srbiji koje je EU označila kao sporne, Kacin je ukazao da je i Srbija sama, sa svojim institucijama, došla do procene koje su privatizacije sporne i šta bi trebalo uraditi.
"Ali, to što vam govorim je zloupotreba člana 359 u vezi tih privatizacija na svojevrstan način i to što se u ovom slučaju desilo, sa pritvaranjem dve osobe (iz Jugoremedije) je meni teško razumeti i rekao bih da je to onaj poslednji grč vasti koja je otišla i koja još odlazi" istakao je Kacin.
Do današnje posete Kacina došlo je na poziv nedavno uhapšenog direktora Jugoremdije Zdravka Deurića i Branislava Markuša koji su ga pre dva meseca pozvali radi razgovora o, kako su naveli, ispravljanju grešaka u privatizaciji i sprovođenju rezolucije Evropske unije povodom 24 sporne privatizacije.
Jugoremediju je 2002. godine kupila makedonska firma "Jaka 80", čiji vlasnik je Nišlija Jovica Stefanović Nini. Posle višemesečnog štrajka većeg dela zaposlenih koji su manjinski akcionari Jugoremedije, država je raskinula privatizaciju zbog nepravilnosti za koje je odgovoran Stefanović.

SRBIJA – EKONOMIJA

NIKOLIĆ KRAVČENKU: GORIVO U SRBIJI PRESKUPO

BEOGRAD, 27. avgusta 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u današnjem razgovoru s generalnim direktorom Naftne industrije Srbije (NIS) Kirilom Kravčenkom ocenio da je cena goriva u Srbiji previsoka u odnosu na standard građana, saopštila je Pres služba Predsednika Republike.
Nikolić je zato predložio da državni organi Srbije i ruski partneri zajedno pokušaju da nađu način da se cena goriva reguliše tako da bude prihvatljivija građanima i privredi.
Kravčenko je u razgovoru s Nikolićem kazao da NIS planira da se transformiše u energetsku kompaniju koja će proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora u skladu sa najvišim evropskim standardima.
Naftna industrija Srbije (NIS) započeće 1. novembra novu investicionu fazu, vrednosti najmanje 300 miliona evra, najavio je Kravčenko.
Ruski Gasrpomnjeft je od 2009. vlasnik većinskog dela NIS, a država Srbija ima 29,6 odsto akcija.

ZASEDALA RADNA GRUPA ZA SARADNJU U POLJOPRIVREDI

BEOGRAD, 27. avgusta 2012. (Beta) Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević i pomoćnik ministra poljoprivrede Holandije Roald Laper održali su danas Treći redovni godišnji sastanak Radne grupe za saradnju u oblasti poljoprivrede između Srbije i Holandije.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede Srbije, na sastanku se govorilo o postojećim i budućim zajedničkim projektima, važnim za poljoprivredni sektor.
Dodaje se da je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede Srbije formira Radnu grupu za podršku nastupa Holandije kao zemlje partnera na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2014. godine.
U saopštenju se ističe da je danas zvanično otvoren portal www.agribusinešnlsrb.com o aktivnostima te saradanje od 2000. godine do danas.

PESIMIZAM NEMAČKIH KOMPANIJA NEPOVOLJAN ZA SRBIJU

BEOGRAD, 27. avgusta 2012. (Beta) Kompanije u Nemačkoj su pesimistične u pogledu poslovanja u narednih šest meseci, ali to ne mora nužno da bude loše za nemačke investicije u Srbiji, ocenio je danas direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Mihael Šmit.
Indeks poslovne klime u Nemačkoj opao je u avgustu, četvrti mesec uzastopno, na 102,3 poena što je najniži nivo od marta 2010, objavio je Ifo institut iz Minhena.
Nemačke kompanije zabrinjava aktuelna privredna situacija, a naročito su pesimistične u vezi sa poslovanjem u narednih šest meseci.
Šmit je za poratl www.euracitv.rs ocenio da će izvoz nemačkih kompanija iz Srbije biti manji, ali da se nepovoljan trend može izbeći u zavisnosti od brzine realizacije investicionih projekata tih kompanija.
Kako je rekao, većina nemačkih kompanija u Srbiji ne proizvodi samo za nemačko tržište, te i od situacije u zemljama kao što je Kina zavisi koliko će se razvijati investicije u Srbiji.
Kad je reč o uvozu iz Nemačke, Šmit je naveo da interes za Srbiju raste, jer kompanije traže nova tržišta. "To je paradoks. Kad je dobra situacija, jugoistočna Evropa nije zanimljiva za nemačke firme, ali kada su problemi u evro zoni kompanije traže šansu na ovom tržištu", ocenio je on.
Kako je naveo EurAktiv, vesti o pesimizmu direktora firmi u Nemačkoj važne su za Srbiju jer je ta zemlja glavno izvozno tržište za srpske kompanije, a drugo uvozno tržište, odmah posle Rusije.
Za prvih šest meseci 2012. godine spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa Nemačkom iznosi 1,6 milijardi dolara, od čega izvoz u Nemačku iznosi 664,2 miliona dolara, dok uvoz iz Nemačke iznosi 1023,9 miliona dolara. Prošle godine je Srbija ostvarila rekordni izvoz u Nemačku od 1,4 milijarde dolara što je 33,8 odsto vise nego 2010. godine.
Spoljnotrgovinska robna razmena između dve zemlje u 2011. iznosila je 3,4 milijarde dolara.
Najveći izvoznici iz Srbije u Nemačku u prvih šest meseci 2012. su Simens(Siemens), Dreksmajer (Draxlmaier), Leoni, Impol Seval, Hemofarm, Frazenius medikal ker (Fresenius Medical Care), IGB Automotive, Bol pekidžing Evropa (Ball Packaging) i Valjaonica bakra Sevojno. Opširnije na euractiv.rs

SRBIJA – REGION

DACIC I DŽOMBIC ZA RAZVOJ SPECIJALNIH VEZA

BEOGRAD, 28. avgust 2012. (Tanjug) Premijeri Srbije i Republike Srpske Ivica Dacic i Aleksandar Džombic saglasili su se danas da je potrebno konkretizovati saradnju u svim oblastima društvenog života Srbije i Republike Srpske, posebno u oblasti ekonomije.
Dacic i Džombic složni su u oceni da se moraju poštovati odredbe Dejtonskog sporazuma koji ne sme da se menja bez saglasnosti sva tri naroda BiH i oba entiteta.
Nakon sastanka u sedištu Vlade premijer Dacic je naglasio da nije u potpunosti zadovoljan dosadašnjom saradnjom Srbije i RS. "Dosta je bilo ljubljenja i grljenja i zaklinjanjanja u specijalne veze jer dosadašnjim ucinkom nisam zadovoljan. Ako želimo pravu saradnju ona mora da se ostvaruje kroz konkretne projekte. To ce biti prioritet Vlade Srbije, a nadam se i Vlade RS", naglasio je Dacic.
Precizirajuci teme o kojima je danas bilo razgovora Dacic je najavio da ce u oktobru biti održana nova zajednicka sednica, ovog puta u Republici Srpskoj (prethodna je bila u decembru u Beogradu). "Dogovorili smo izradu studije o komplementarnosti privreda Srbije i Srpske koja bi bila osnov za dalju dugorocnu ekonomsku saradnju", kazao je premijer Srbije.
Govoreci o zapocetim projektima Dacih je najavio da ce Srbija kreditirati dva projekta u RS u oblasti železnickog saobracaja i informatike, cija ce vrednost biti oko 20 miliona evra.
U oblasti privrede i poljoprivrede dogovreno je da Srbija isporuci 20 tona pšenice na pozajmicu Srpskoj, kao i da je u oblasti obrazovanja u fazi završetka projekat izgradnje fiskulturne sale "Srbija" u osnovnoj školi na Palama, kao i Instituta "Ivo Andric" u Andricgradu u Višegradu.
Prema Dacicevim recima u saobracajnoj infrastrukturi razgovarano je o izgradnji mostova na Drini i povezivanju autoputa (ili nekog puta niže kategorije) od Pojata do Višegrada, a planirano je uvedenje aviosaobracaja na liniji BeogradBanjalukaBec. "Dogovoreno je da što pre bude ratifikovan dogovor u oblasti energetike koji podrazumeva projekte na srednjoj Drini. Takode, uputio sam u ime Vlade Srbije pismo ruskom premijeru Dimitriju Medvedevu kako bi se akcija razminiranja, koja u Srbiji traje pet godina, proširila i na RS, buduci da ce tim putem proci i jedan krak gasovoda", rekao je Dacic.
On je još jednom ponovio da svi dogovori ne treba da ostanu "mrtvo slovbo na papiru" vec da se njihova uspešnost mora ogledati samo kroz rezultate.
Složivši se sa Dacicem da je i ova poseta važan podsticaj daljoj saradnji Džombic se zahvalio na pomoci Srbiji u realizaciji raznih projekata i pre svega na poštovanju Dejtonskog sporazuma. "Spremnost za jacanje ekonomske saradnje je od krucijalnog interesa i ja sam podneo izveštaj šta je do sada uradeno od sredstava koje smo dobili iz Srbije, a koji su bili namenjena školiu na Palama i Institutu u Višegradu", izjavio je Džombic. Premijer RS je precizirao da je u projektu "Srednja Drina", gde je planirana izgradanja cetiri elektrana ukupne vrednosti izmedu 700 i 800 miliona evra. izabrani strateški partner jedna italijanska kompanija. "Otvoreni smo za saradnju, a sve detalje dogovoricemo na zajednickoj sednici dve vlade u oktobru kako bismo u narednom periodu bolje povezali naš, gotovo jedinstven, ekonomski prostor".

RAZEŠENJE PROBLEMA SRBIJE I HRVATSKE SVE LAKŠE

ZAGREB, 27. avgust 2012. (Tanjug) Izmedu Hrvatske i Srbije postoje mnogi otvoreni problemi, kao što su granica na Dunavu, pitanje nestalih lica, gonjenje ratnih zlocinaca i pitanja vlasništva, ali razrešavanje tih pitanja postaje sve jednostavnije, izjavio je danas hrvatski predsednik Ivo Josipovic.
"Kao posledica rata postoje mnogi otvoreni problemi izmedu Hrvatske i Srbije, kao što su granica na Dunavu, pitanje nestalih lica, gonjenje ratnih zlocinaca i pitanja vlasništva", rekao je Jospovic i naveo da postoji mnogo pitanja koja se moraju razjasniti, ali da to postaje sve jednostavnije. "Vec smo imali mnoge uspehe, iako smo još daleko od potpunog rešenja", rekao je Josipovic za austrijsku novinsku agenciju APA tokom Evropskog foruma u Albahu u Austriji.
Na pitanje hoce li dolazak Tomislava Nikolica na mesto predsednika Srbije otežati ili olakšati bilateralna pitanja, Josipovic je, kako prenose hrvatski mediji, odgovorio da treba pricekati neko vreme. "Hrvatska ima veliki interes za razjašnjenje tih pitanja kao i za dobre odnose sa Srbijom, ali znate da je politicka istorija predsednika Nikolica za nas pomalo teška, a nakon što je izabran dao je nekoliko izjava koje nisu bile od pomoci. Najvažnije je da sad bude spreman da bude drugaciji politicar od onog što je bio u 90im godinama", rekao je Josipovic.
"Hrvatska ce podržati susedne zemlje u njihovom približavanju Evropskoj uniji, a izmedu ostalog dace im na raspolaganje svoja iskustva i tehnicka znanja", kazao je Josipovic. "U našem je strateškom interesu da naši susedi budu u EU i u bezbednosnom i u ekonomskom kontekstu", rekao je hrvatski predsednik. Josipovic je podsetio da mnogi hrvatski gradani imaju rodbinu ili prijatelje u tim zemljama, pre svega u Bosni i Hercegovini i Srbiji, kao i da je Hrvatska poklonila Srbiji i BiH prevod evropske pravne tekovine i da je Hrvatski sabor odlucio da Hrvatska nece susedima stvarati prepreke na putu prema EU.Isticuci da ni s BiH nije još sve rešeno, kao što su granice, Josipovic je ocenio da to nisu veliki politicki problemi. APA podseca na svadu njega i saborskog poslanika Samostalne demokratske srpske stranke i predsednika Srpskog narodnog veca Milorada Pupovca, kao i da je Josipovic izjavio da je primio pritužbe mnogih Srba u Hrvatskoj da su Pupovac, SDŠ i SNV zauzeli ceo politicki i finansijski prostor u Hrvatskoj namenjen Srbima. "To sam izgovorio i mislim da svi naši srpski sugradani moraju imati iste mogucnosti ucešca u politici i korištenja svojih ustavnih manjinskih prava", rekao je Josipovic.
On, kako je rekao, ne ocekuje zastoj u procesu ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s EU, i pored spora oko Ljubljanske banke i novca štediša koji ta banka nije vratila. Ocenio je i da je raspoloženje prema EUa u Hrvatskoj dobro, i pored krize evra.
Na pitanje o pristupu Hrvatske evro zoni, Josipovic je podsetio da Hrvatska trenutno ne ispunjava kriterijume za pristup i da ce do toga proci još najmanje pet do 10 godina.

KIM

VULIN: VAŽNA PODRŠKA SRBA SA KOSOVA PREGOVARAČKOM TIMU

KOSOVSKA MITROVICA, 27. avgusta 2012. (Beta) Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ocenio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je važno da srpski pregovarački tim u razgovorima sa Prištinom ima potpunu podršku Srba sa Kosova.
"Za naš pregovarački tim neće biti ništa važnije i preče nego da može da kaže da iza njega stoji sto posto Srba", rekao je Vulin nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Pokrajine.
Vulin je kazao da su tema današnjeg razgovora bili i problemi lokalnog stanovništva.
"Razgovarali smo kako ćemo dalje i kako će naš narod da živi bolje i pravednije", rekao je Vulin i istakao da će Srbi sa Kosova i Metohije aktivno učestvovati u stvaranju platforme i opšteg koncenzusa o pitanju Kosova. Govoreći o raspodeli kosovskog dodatka, Vulin je kazao da on neće biti ukinut i da će ga Vlada pravednije raspodeljivati.
"Kosovski dodatak ne treba davati samo onima koji rade u državnim institucijama i javnim preduzećima već to mora biti u najvećoj mogućoj meri distribuirano svima koji žive i rade na KiM, da bi im se život bar donekle olakšao", rekao je on.
Osvrćući se na postavljanje barikada na severu Kosova, Vulin je rekao da "nema veće sramote od nasilja koje je izazvalo barikade".
"Dovoljno bi bilo da međunarodna zajednica garantuje da neće biti nasilja i da može da utiče na one koji su pre godinu dana pokušali da organizuju veliku nevolju i nesreću", rekao je šef vladine kancelarije osvrćući se na pokušaj kosovskih specijalaca da zauzmu prelaze na severu Kosova.
On je istakao da Vlada Srbije neće učiniti ništa što može izazvati nasilje i neće se služiti nasiljem kao sredstvom za postizanjem bolje pregovaračke pozicije.
Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je novinarima da je sa Vulinom dogovoreno da u narednom periodu budu jedan tim.
"Mi nemamo rezervnu državu, imamo zvanični Beograd i želimo da sve probleme rešavamo sa Beogradom", rekao je Nedeljković.

VULIN: NEMA ZATIRANJA IDENTITETA DOK POSTOJI SRPSKA DRŽAVA

LEPOSAVIĆ, 27. avgusta 2012. (Beta) Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas u Leposaviću da nikakav pokušaj zatiranja nacionalnog identiteta nije moguć sve dok postoji srpska država.
Vulin je na otvaranju izložbe "Baština za budućnost" rekao da ko god je bio u Gračanici, Dečanima, Bogorodici Ljeviškoj ili Prizrenskoj bogosloviji, ne bi mogao da pomisli da je srpski narod van civilizacije, van sveta i van Evrope, a ko god je video 17. mart 2004. godine, nije mogao da se ne zapita odakle takva mržnja i takav rušilački bes.
"Ponosan sam što pripadam kulturnoj tradiciji naroda čija istorija ne beleži primer nasilnog uništavanja svega što su stvarali pripadnici drugih naroda. Još ću biti ponosniji kada borba za očuvanje našeg kulturnog identiteta i nasleđa bude dovedena u položaj da ceo svet prizna da ono najlepše i najbolje što je preževelo sve vekove mržnje i nasilja pripada mom narodu , rekao je Vulin.
Izložba je otvorena u okviru "Gospojinski sabor"Leposavić 2012", koji će trajati do 28. avgusta.

JAHJAGA: DIJALOG TREBA DA DOPRINESE NORMALIZOVANJU ODNOSA

PRIŠTINA, 27. avgusta 2012. (Beta) Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da očekuje da nastavak razgovora Beograda i Prištine doprinese normalizaciji međusobnih odnosa dve države, kao i da će se problem severa rešavati kroz unutrašnji dijalog.
Kosovska predsednica je u intervjuu za radio Slobodna Evropa ponovila da Priština sa Beogradom neće razgovarati o severu Kosova jer je to unutrašnje pitanje koje će biti rešeno kroz dijalog sa građanima i njihovim predstavnicima. "Biće unutrašnjeg dijaloga sa građanima i njihovim predstavnicima, biće dijaloga i sa srpskim građanima u tri opštine na severu Kosova, kao što je slučaj sa ostalim građanima iz drugih zajednica, uključujući i opštine sa većinskim srpskim stanovništvom", kazala je ona.
Jahjaga je dodala da spoljnjeg dijaloga o unutrašnjim pitanjima Kosova nema niti će ga biti.
Prema njenim rečima, i za Kosovo i za Srbiju put ka EU bi bio lakši ukoliko bi pomogle jedna drugoj i ukoliko postanu primer dobrosusedskih odnosa drugim zemljama.
"Smatram da, pre ulaska u EU (Kosovo i Srbija) moraju rešiti sva pitanja i pokažu spremnost da ispune sve standarde, norme i uslove kako bi postali član EU. I za Kosovo, i za Srbiju put ka EU bi bio lakši ukoliko bi pomogle jedna drugoj i ukoliko postanu primer dobrosusedskih odnosa", kazala je ona.
"Kosovo je suverena, nezavisna država sa potpunim teritorijalnim integritetom; uspostavlja odnose sa svim ostalim državama kao međunarodni i ravnopravni subjekat. Kao takva, biće i u odnosu sa Srbijom. Kao dve susedne države, treba da normalizujemo odnose Beograda i Prištine, tako što ćemo uspostaviti diplomatske veze", kazala je ona.
Jahjaga je rekla da pod političkim dijalogom podrazumeva izraženu volju i spremnost dve zemlje u rešavanju i postizanju sporazuma o bilo kojem pitanju.
Predsednica Kosova je odbacila opozicione pozive da podnose ostavku nakon odluke Ustavnog suda o njenom mandatu. "Odluka Ustavnog Suda tiče se jednog konkretnog amandmana Ustava Republike Kosova, koji je proglašen protivustavnim i procenjeno je da se amandmanom ne može uskratiti ustavni mandat ni jedne izabrane institucije. Izabrana sam glasovima Skupštine Kosova i mom kandidovanju je prethodio sporazum tri najveće političke partije. Obavezna sam da poštujem Ustav i zakone", kazala je ona.

NOVA AMBASADORKA SAD OBEĆALA SNAŽNU PODRŠKU KOSOVU

PRIŠTINA, 27. avgusta 2012. (Beta) Ambasadorka Sjedinjenih američkih država u Prištini Trejsi Jakobson danas se sastala sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem i istakla snažnu podršku Vašingtona ekonomskom razvoju i evropskom putu Kosova.
"Imala sam mogućnost da potvrdim snažnu podršku SAD ekonomskom razvoju Kosova i daljem napretku kao demokratske multietničke države na evropskom putu", kazala je Jakobson.
Ona je navela da je sa premijerom razgovarala i o zadacima na putu Kosova ka Evropskoj uniji.
Ona se založila za blisku saradnju SAD i Vlade Kosova.
Razmotreni su i dijalog sa Srbima na severu Kosova i normalizacija odnosa Kosova i Srbije, rekao je premijer Tači, dodavši da je ambasadorku informisao i o konkrenim planovima Vlade za integraciju Srba na severu Kosova. "Cilj nam je da i na severu bude napretka, da se obezbede sloboda kretanja, vladavina zakona, demokratije, socialne i ekonomske investicije. Čvrsto sam uveren da ćemo u ovom procesu imati punu podršku i SAD, ali i celog demokratskog sveta, NATO i EU", kazao je Tači.
Kosovski premijer je rekao da je sa ambasadorkom razgovarao o "narednim koracima u ustavnim promenama koje se očekuju, o građanskom i političkom jedinstvu Kosova i usaglašavanju svih narednih koraka, kako u Parlamentu, tako i u svim drugim institucijama, da bi se ovaj proces okončao potpunim uspehom", rekao je premijer Tači.
SRBIJA

BAN KI MUN ČESTITAO DAČIĆU MESTO PREMIJERA

BEOGRAD, 28. avgusta 2012. (Beta) Predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću stupanje na dužnost premijera Srbije čestitao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, saopštila je danas vladina Kancelarija za odnose sa medijima.
"Želim da iskažem svoju najiskreniju zahvalnost na toplom prijemu i bogatim diskusijama tokom moje zvanične posete Srbiji od 23. do 24. jula 2012. godine", naveo je Ban u čestitki.
Generalni sekretar UN je naveo da ceni Dačićevu čvrstu opredeljenost za saradnju s UN "koju ste dokazali dok ste bili na funkciji ministra unutrašnjih poslova i zamenika predsednika Vlade" i istakao da se raduje proširenju te saradnje.
Ban je takođe pozdravio izjavu Dačića da želi što pre da reši sva nerešena pitanja između Beograda i Prištine.
"UN ostaju vaš partner u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Takođe sam bio ohrabren Vašom posvećenošću na putu Srbije ka Evropskoj uniji i želim Vam uspeh u sprovođenju reformi na tom putu", navodi se u čestitki Ban Ki Muna.

SELAKOVIC RAZGOVARAO S KUNDICKIM O PRAVOSUĐU

BEOGRAD, 27. avgust 2012. (Tanjug) Ministar pravde i državne uprave Nikola Selakovic sastao se danas s ambasadorom Belgije u Srbiji Alenom Kundickim kome je preneo rešenost novih vlasti da srede tešku situaciju u pravosudu. Selakovic je istakao da ce Ministarstvo pravde uložiti sve potrebne napore da ostvari cilj vlade, a to su "sredivanje teške situacije u pravosudu, uspostavljanje vladavine prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala", saopšteno je iz tog ministarstva.
Ambasador Kundicki je, uz cestitke na izboru, novom ministru poželeo puno uspeha u radu, ukazavši kolika je važnost Ministarstva pravde i državne uprave u procesu evropskih integracija Srbije.
Prema saopstenju, Kundicki je pritom naveo da ce buduci pregovori Srbije i EU zapoceti upravo Poglavljem 23 koje se odnosi na pravosude i ljudska prava.