Daily Survey

Beograd, 29. Februar 2012.

SRBIJA

JEREMIC: SAMO ISTRAGA POD MANDATOM SB UN OTKRIVA ISTINU

ŽENEVA, 29. februara (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic zatražio je danas pred Savetom UN za ljudska prava u Ženevi da se istraga o trgovini organima vodi pod mandatom Saveta bezbednosti i upozorio na ozbiljna kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.
Jeremic je, obracajuci se Savetu, istakao da transparentna i nezvisna istraga može da se sprovede jedino pod okriljem SB UN. "Oni koji su zaduženi za istragu ne smeju ni na jedan nacin biti ograniceni bilo vremenskom i teritrorijalnom jurisdikcijom ili na osnovu legitimnosti mandata. Naš je stav da to ne može biti dostignuto bez eksplicitne podrške Saveta bezbednosti", podvukao je Jeremic.
Kako je naveo, Srbija od sprecijanih izvestilaca UN traži da se ovom slucaju posveti posebna pažnja, a od svih zemalja clanica da podrže inicijativu Srbije da se u oviru UN sastavi odgovarajuca konvencija o ilegalnoj trgovini organima.
Posetivši da je Savet Evrope uložio velike napore da se takva konvencija sastavi, Jeremic je naveo da je Srbija spremna da inicira proces pregovora koji bi vodio usvajanju pravnih instrumenata protiv trgovine ljudskim organima, tkivima i celijama pod okrljiem UN.
Prema njegovim recima, mandat SB UN je imperativ da istina izade na videlo. "Moramo otkriti subine stotina nestalih na Kosovu za koje verujemo da su bili žrtve ovih neizrecivih zlocina. Moramo da utvrdimo ko je davao naredenja, a ko ih izvodio. Zavet cutanja mora biti prekinut", porucio je šef srpske diplomatije. On je podsetio da je sada vec prošlo više od godinu dana od kada je Savet Evrope objavio "duboko uznemirujuci izveštaj o trgovini organima na Kosovu", koji sadrži detaljne navode o vadenju i trgovini organima pre, tokom i nakon konflikta 1999. godine i pozvao zemlje clanice UN da podrže inicijativu Srbije.
"Naš je stav je da se takvi zlocini moraju smatrati žlocinima protiv covecnosti, a kada su pocinjeni u uslovima rata, i ratnim zlocinima. Pozivamo zemlje clanice da nam se pridruže", rekao je Jeremic.
On je Savet za ljudska prava UN upozorio na kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu, podsetiši da su usvajanjem Rezolucije 1244 SB UN administrativne nadležnosti prenete sa Srbije na UNMIK, koji je time preuzeo i obavezu da štiti ljudska i manjinska prava.
Potom su, podsetio je Jeremic, nakon unilaterlanog proglešenja nezavisnosti, kosovski Albanci, bez saglasnosti SB UN, preuzeli nadležnosti od UNMIKa . "Više izveštaja nekoliko generalnih seretara UN pokazali su rasprostranjeno i neprekidno kršenje ljudskih prava kosovskih Srba. Ono ukljucuje brojna etnicki motivisana ubistva, napade, provale, kamenovanje automobila, paljevine, uzurpaciju privatne imovine, uništavanje svetinja i grobalja, kao i napade na domace stanovništvo i interno raseljena lica", naveo je Jeremic. Ukazao je i da je takva situacija proteklih godina zabeležena u niz izvestaja koje su izradili UNESCO, UNDP, OEBS, Savet evrope, Amnesti internešnal, Hjuman Rajts voc, Fridom haus, i Trasparnesi internešnal.
Jeremic je ukazao da je, kada su u pitanju ljudska i manjinska prava, srpska vlada potpuno posvecena prevazilaženju preostalih izazova. Naveo je da je Srbija preuzela mnoge konkretne korake da promoviše i produbi ciljeve Saveta za ljudska prava UN u Jugoistocnoj Evropi, sa predsednikom Srbije Borisom Tadicem koji predvodi proces zatvaranja nekih veoma bolnih poglavlja u našoj savremenoj istoriji.
Prema Jeremicevim recima, 24. aprila u Sarajevu ce biti održana Donatorska konferencija koja bi trebalo da obezbedi sredstva neophodna za pomoc izbeglicama i interno raseljenim licima u regionu i pozvao medunarodnu zajednicu da se prikljuci.
"Nadam se da ce medunarodna zajednica nastaviti da podržava naše napore i time znacajno doprinosi procesu regionalnog pomirenja", porucio je Jeremic.
Šef srpske diplomatije ucestvuje na 19. zasedanju Saveta UN za ljudska prava u Ženevi,a tokom dana imace niz bilateralnih sastanaka sa ministrima spoljnih poslova Danske, Holandije, ministrom za evropske poslove Irske, kao i sa kolegama iz Estonije, Urugvaja, Malezije, Vijetnama, Konga..

SRBIJA – EU – KANDIDATURA, REAGOVANJA

MINISTRI EU PREPORUČILI KANDIDATURU ZA SRBIJU

BRISEL, 28. februara (Beta)- Ministarski savet EU preporučio je danas da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, rekli su Beti zvaničnici na zasedanju.
Tu odluku treba da potvrde lideri EU 1. i 2. marta u Briselu.

ZAKLJUČCI SAVETA MINISTARA EU O KANDIDATURI SRBIJE

BRISEL, 28. februara (Beta)- Prenosimo prevod zaključaka Saveta ministara s današnjeg sastanka u Briselu na kojem je preporučeno da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU:
Savet ministara podseća na mišljenje Evropske komisije iz oktobra 2011. o zahtevu Srbije za članstvo i zaključcima Saveta od 5. decembra 2011. U skladu sa zaključcima Evropskog saveta od 9. decembra, Savet je ispitao i potvrdio da Srbija nastavlja da iskazuje uverljivu posvećenost i da je postigla dalji napredak u iskrenom sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu BeogradPriština, uključujući o integrisanom upravljanju prelazima, da je postigla sporazum o inkluzivnoj regionalnoj saradnji i da je aktivno sarađivala u omogućivanju Euleksu i Kforu da sprovode svoje mandate. U svetlu tog ispitivanja, Savet preporučuje da se Srbiji dodeli status kandidata i očekuje potvrdu ove odluke na martovskom zasedanju Evropskog saveta.
Povodom Kosova, Savet podseća na svoje zaključke od 5. decembra. Bez prejudiciranja stava država članica o statusu ili budućim odlukama Saveta, Savet uzima k znanju nameru Evropske komisije da pokrene studiju izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova.
Savet poziva obe strane da nastave sprovođenje svih do sada postignutih sporazuma.
U fusnoti se navodi da oznaka "Kosovo" ne pređudicira poziciju o statusu i da je uskladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenja Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.
Saopštenje Evropske komisije za zapisnik Saveta ministara
Aneks 1.
Studija izvodljivosti Evropske komisije ispitaće da li su ispunjeni politički, ekonomski i pravni kriterijumi za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Pokretanje studije izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom ne pređudicira pravni status i poziciju država članica o priznanju Kosova.
Aneks 2.
Poštovanje i zaštita manjina važan je element kriterijuma za pristup EU. Kao što je navedeno u Mišljenju iz oktobra 2011, Evropska komisija smatra da, dok u Srbiji postoji pravni i institucionlni okvir za poštovanje i zaštitu manjina, primenu treba dalje unaprediti. Komisija će nastaviti pažljivo da nadzire napore Srbije u ovom pogledu i izvestiće o tome u Izveštaju o napretku za 2012. koji treba da izađe u oktobru 2012.
Aneks 3.
Evropska komisija potvrđuje da će nadzirati da li Srbija održava nužni stepen pridržavanja kriterijumima o članstvu, uključujući doslednu primenu usvojenih zakona, s posebnom pažnjom na vladavinu zakona i unapređenje poslovnog okruženja, što je razmotreno u paragrafu 51. zaključaka sa Saveta ministara o opštim poslovima i biće navedeno u Izveštaju o napretku za 2012. Sprovođenje sporazuma postignutih u okviru dijaloga BeogradPriština takođe će biti praćeno.

Ankes 2. unet je na zahtev Rumunije čiji je ministar spoljnih poslova Kristijan Dijakonesku dao saglasnost za preporuku da se Srbiji dodeli status kandidata, ako se Beograd obaveže da će poštovati prava nacionalnih manjina.
Prema pismenom zahtevu rumunskog ministra, u koji je agencija Beta imala uvid, Bukurešt traži da Evropska komisija do oktobra ove godine podnese Savetu ministara izveštaj kako Srbija sprovodi zakone o zaštiti nacionalnih manjina. U pismu Dijakoneskua navodi se da je takođe neophodno poštovanje protokola Bukurešta i Beograda i obrazovanje zajedničke komisije za zaštitu manjina na temelju odredbi OEBSa.

TADIĆ: JOŠ NIJE SVE GOTOVO

BEOGRAD, 28. februara (Beta)- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Savet ministara Evropske unije "samo preporučio" da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU i da "još postoji mogućnost da se poništri i ovakva preporuka".
"Ne treba reći da je sve gotovo, biće tek na Evropskom savetu, ja se nadam. Do tada treba da radimo kao što smo radili prethodnih 48 sati, kao što smo radili i prethodnih meseci ispunjavajući sve kriterijume". kazao je Tadić za beogradsku TV B92.
Povodom stava Rumunije da se naglasi obaveza Srbije da nađe rešenje za pitanje vlaške nacionalne manjine, on je rekao da ga ništa ne iznenađuje i poručio da Srbija neće odustati od poštovanja principa ljudskih prava.
"Niko u Srbiji ne može da ubedi bilo kog građanina da se izjasni na određeni način u nacionalnom smislu. Svako ima prava da se na popisu izjašnjava kao pripadnik bilo koje etničke grupe i to je pitanje ljudskih sloboda za koje smo se borili devedesetih godina. To je pitanje principa i od toga ne odustajemo", kazao je Tadić. Rekao je da se u iščekivanju konačne odluke o kandidaturi 1. ili 2. marta neće baviti prognazama, optimizmom ili pesimizmom.
"Srbija bi sa statusom kandidata dobila jednu legitimaciju, garanciju i sigurnost da svaka investiciuja koja dolazi u nju jeste u skladu sa interesima kompanija koje dolaze iz evropskih zemalja i SAD, kao i iz drugih zemalja sveta", poručio je Tadić. Istakao je da je status kandidata izuzetna i ekonomski veoma važna stvar, jer s njom rastu i šanse za otvaranje novih radnih mesta.
"Ako raste verovatnoća investicija, raste i verovatnoća za otvaranje novih radnih mesta, ako toga bude, biće i rasta standarda, zato je kandidatura i ekonomski važna", kazao je Tadić.

TADIC: SRBIJA NECE PRIHVATATI NEMOGUCE USLOVE

BEOGRAD, 29. februara (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadic izjavio je da je proces pridruživanja EU kompleksan proces, da u njemu svaka zemaljaclanica može da postavi svoj uslov, ali da Srbija nece prihvatati uslove koji su za nju nemoguci niti ce odustati od svojih principa.
Ako ne definišemo crvene linije niko nas nece uzeti ozbiljno, rekao je Tadic sinoc za RTS, dodavši da to važi i kada je u pitanju problem vlaške manjine. "Ako bi Srbija pokazala slabost i da prihvata ucene onda njima ne bi bilo kraja. Važno je da budemo cvrsti u onomo što smo odlucili da je nas princip", rekao je predsednik Srbije.
Kako je rekao, suština problema oko Vlaha je u tome što Rumunija ocekuje da se svi Vlasi koji žive u Srbiji izjašanjavaju kao pripadnici rumunske nacionalne manjine, a ima Vlaha koji to ne žele. "Razumemo Rumuniju. Ali mi ne možemo da odustanemo od svojih principa", rekao je Tadic, a jedan od njih je poštovanje medunarodnih konvencija o ljudskim pravima prema kojima svaki gradanin naše zemlje može da se izjašnjava shodno svojim osecanjima.
Na pitanje šta ce biti sledeci korak Srbije, ako na samitu šefova država ili vlada 1. i 2. marta bude potvrdjena odluka o statusu kandidata za Srbiju, Tadic je rekao Srbija zaslužuje pocetak pregovora i da je kosovsko pitanje jedina prepreka. "Ocekujem u dogledno vreme i datum za pocetak pregovora. Ukoliko Evropski savet potvrdi odluku o statusu kandidata odmah treba raditi na datumu za pocetak pregovora i to je dostižan cilj", rekao je Tadic.
On je još jednom ponovio da ne želi da prognozira ishod sastanka 1. i 2. marta.
"Moj posao je da radim da se to desi a ne da prognoziram. Bicu u komunikaciji sa evropskim sagovornicima narednih dana. Bice prilike da se obradujemo statusu kandidata ali tek kad bude sve gotovo", zakljucio je Tadic.

VAN ROMPEJ: SASTANAK S TADIĆEM POTVRDA PREDANOSTI EU

BRISEL, 28. februara (Beta)- Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej (Rompuy) izjavio je danas posle sastanka s predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Briselu da taj susret pružio priliku da se još jednom potvrdi zajednička predanost ka evropskoj perspektivi Srbije.
On je u saopštenju posle sastanka naveo da je predsednik Tadić nastojao da Srbiju približi Europskoj uniji "s vizijom, hrabrošću i odlučnošću".
Van Rompej oceno je da je Srbija ispunila tri zahteva koja je Evropski savet uputio 9. decembra 2011, a odnose se na regionalnu saradnju, integrisano upravljanje prelazima (IBM) i saradnju sa Euleksom i Kforom". "U tom kontekstu, predsedniku Tadiću čestitam na uspesnom ishodu dijaloga BeogradPriština koji je održan u Briselu od 22. do 24. februara 2012. godine", navodi se u saopštenju predsednika Evropskog saveta. "Želim odati počast obema stranama za donošenje dva važna sporazuma koji će doneti dugoročne političke i praktične prednosti za Srbiju, Kosovo i sve ljude u regionu. Nadam se da će Srbija nastaviti da podržava regionalnu saradnja i dobrosusedske odnose na zapadnom Balkanu", istakao je Van Rompej.
On je dodao da ključno pitanje ostaje primena svih postignutih dogovora.
"Moja je želja da Europski savet 1. i 2. marta potvrdi status kandidata Srbije", ističe se u saopštenju Van Rompeja.

ŠUTANOVAC: KANDIDATURA JE IZAZOV I STRATEŠKO OPREDELJENJE

BEOGRAD, 28. februara (Beta)- Odluka ministara spoljnih poslova država clanica EU o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo u EU za Srbiju je znacajan momenat ne samo u procesu evropske integracije već i u opštem procesu reformi u zemlji, izjavio je danas potpredsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac.
On je u pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta naveo da status kandidata za clanstvo u EU predstavlja novi izazov, ali i stratesko opredeljenje Srbije, i da traži angazovanje celokupnog drustva i svih građana, koji i najviše dobijaju od tog statusa.
"Ovo je konačna i zvanična potvrda koja dolazi od naših partnera iz Evrope da je Srbija duboko zagazila i uspešno ostvarila neophodne korake kako bi zaista postala razvijena, demokratska, napredna evropska drzava", naveo je Šutanovac. Kazao je da će za nekoliko dana, kada Evropski savet potvrdi odluku o dodeljivanju statusa kandidata, početi novi period za Srbiju u kome će biti u drugačijoj političkoj ali i ekonomskoj situaciji.
Šutanovac je dodao da Srbija u nastavku tog procesa treba da održi istu energiju i posvećenost evropskim integracijama i napretku, odlučnost i jasnost u svim koracima, mudrost i veštinu u pregovaranju i zaštiti nacionalnog interesa, ali i veliku podršku građana za sve sto se preduzima. Prema njegovim rečima, država koja je kandidat za članstvo u EU mnogo je pogodnija za sve one koji su zainteresovani za investiranje u Srbiju. "Investicije su neophodne za otvaranje novih radnih mesta, poboljšavanje standarda nasih građana, što je zapravo i osnovni cilj evropske integracije Srbije bolji zivot svih nas je suština ovih napora", rekao je Šutanovac.
On je ocenio da nije bio jednostavna put Srbije do statusa kandidata i da je možda bio najteži u poredenju sa svim ostalim državama. "Nisu nam na ruku išle ni politicke ni ekonomske prilike u EU, a teško nasleđe devedesetih godina nas je pratilo, i nastaviće da nas prati, na svakom koraku", rekao je potpredsednik DSa.
Šutanovac, koji je i ministar odbrane Srbije, naveo je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije (VS) odlukom o dodeljivanju Srbiji statusa kanidata za člansvo u EU takođe potvrđeni kao uspešni tvorci reformi u Srbiji.
FILE UVEREN DA ĆE EVROPSKI SAVET POTVRDITI KANDIDATURU

BRISEL, 28. februara (Beta)- Evropski komesar Štefan File je danas u Briselu "toplo pozdravio" preporuku Saveta ministara Evropske unije da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo i izrazio uverenje da će to odobriti i vođi EU na zasedanju u četvrtak i petak.
File je, na završetku zasedanja šefova diplomatija EU, naglasio da odobravanje kandidature Srbiji otvara novu eru u pristupanju EU i podstiče dalje reforme koje vode članstvu. Ukazao je da je to i rezultat napretka u dijalogu BeogradPriština i predočio da je Srbija ispunila politička i ekonomska merila za status kandidata za članstvo.
On je ponovio da je za početak pregovora Srbije o članstvu nužno da budu ispunjeni od vođa EU potvrđeni uslovi, a to su "postizanje vidljivih i trajnih pospešenja odnosa s Kosovom, a što je deo uslova u procesu stabilizacije i pridruživanja". "A to znači da se ispoštuju u potpunosti merila uključenja svih strane u regionalnu saradnju, puno poštovanje odredbi regionalnog ugovora o energiji, pronalaženje rešenja za telekomunikacije, kao i dalja iskrena primena svih postignutih dogovora, kao i da se aktivno sarađuje s Euleksom", objasnio je File.
Evropski komesar je podsetio da je "Savet ministara EU naložio Evropskoj komisiji da podnese izveštaj o tome da Srbija ispunjava te ključne prioritete, čim dovoljan napredak bude postignut".

SPOLJNOPOLITIČKI ODBOR EP OČEKUJE STATUS KANDIDATA SRBIJI

BRISEL, 29. februara (Beta)- Članovi Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta izrazili su danas u Briselu očekivanje da će lideri Evropske unije krajem ove nedelje Srbiji odobriti status kanidata za članstvo u EU.
U raspravi o nacrtu rezolucije o evropskoj integraciji Srbije izvestioca Jelka Kacina, učesnici su izrazili zadovoljstvo ostvarenim napretkom Srbije, ali su istakli i da još mnogo toga predstoji da uradi.
Rumunski poslanici u raspravi su izrazili neslaganje sa rezervama koje je Rumunija pokazala prema kandidaturi Srbije na jučerašnjem ministarskom sastanku u Briselu.
Poslanik najjače rumunske opozicione stranke, Socijaldemokratske partije, Joan Mirča Pasku rekao je da ne razume logiku stava "zemlje" koja se protivila kandidaturi Srbije.
"Nadam se da će rezerve biti povučene i da će stav biti promenjen", rekao je Pasku ocenivši da ako je u pitanju bila želja da se pošalje poruka, taj cilj je postignut.
Adrijan Severin, takođe iz redova socijaldemokrata, izrazio je uverenje da će "Evropski savet potvrditi status kandidata za Srbiju", dodajući da će "to biti važno ne samo za Srbiju nego za celu EU".
On je rekao da prema najnovijim informacijama kojima raspolaže, veruje da se može očekivati da će Rumunija ostati privržena evropskoj budućnosti Srbije i da za to neće biti tražen nikakav "kvid pro kvo".
"Ne možemo zamisliti stabilni i integrisan Zapadni Balkan bez Srbije", istakao je Severin.
Slovački poslanik Eduard Kukan ocenio je da je Kacin "dao dobar nacrt" rezolucije koji može imati najširu moguću podršku. On je pozdravio napredak u dijalogu Beogarda i Prištine, ali i istakao da je za Srbiju "to samo početak teškog rada".
Kukan je pozdravio stav predsednika Srbije Borisa Tadića povodom nedavno održanog referenduma kosovskih Srba i izrazio nadu se da će "sličan razuman stav" biti zauzet u odnosu na izbore na Kosovu.
Izvestilac EP za Kosovo, austrijska poslanica Ulrike Lunaček, rekla je da je važno da Srbija ne održi lokalne izbore na Kosovu i da Evropski savet treba jasno da poruči Srbiji da treba od toga da odustane.
"Takođe je važno naglasiti da dijalog treba da se nastavi posle izbora u Srbiji", rekla je Lunačekova, dodajući da su "ostala nerešena pitanja kao što su telekomunikacije i energija kojima se treba pozabaviti u dijalogu odmah posle izbora u Sribji.
Na važnost nastavka dijaloga Beograda i Pristine posle izbora u Srbiji ukazao je i izvestilac Jelko Kacin.
Slovenački poslanik Alojz Peterle podržao je davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, rekavši da će time biti podstaknut razvoj u regionu.
Kacin je ocenio da je diskusija u Spoljnopolitičkom odboru bila u vrlo pozitivnom duhu i da je postignut široki konsenzus oko osnovnog teksta rezolucije, ukazavši da treba sačekati i na rezultate predstojećih izbora u Srbiji.
"Verujem da će se pokazati da je Srbija u vrlo proevropskom duhu, i mogao bih da kažem da je postignut značajan pomak", rekao je Kacin.
U nacrtu rezolucije o Srbiji navodi se, pored ostalog, da Srbija treba da dobije status kandidata za članstvo u EU u martu, kao i da bi pregovori o prijemu Srbije u EU "trebalo da počnu što pre".
Rasprava o nacrtu reozlucije o Srbiji u Spoljnopolitičkom odobru EP biće nastavljena sutra. Taj dokumnet treba da bude usvojen na plenarnom zasedanju EP.

KACIN: OSIGURATI BRZO OTVARANJE PRISTUPNIH PREGOVORA

BEOGRAD, 28. februara (Beta) Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas povodom preporuke o statusu kandidata da Srbija ima kapaciteta da postigne značajan napredak i da treba da osigura brzo otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.
Kacin je danas pošto su šefovi diplomatija članica EU preporučili Evropskom savetu da Srbiji dodeli status kandidata, ocenio da se Srbija uporno borila za status kandidata i ona ga u potpunosti zaslužuje".
"Srbija može i treba da bude ambicioznija. Potrebno je da se osigura brzo otvaranje pregovora o članstvu u EU i naročito poglavlja 23 i 24 o pravosuđu i osnovnim pravima i pravdi i unutrašnjim pitanjima kako bi evropska perspektiva postala vidljivija i opipljiva građanima Srbije", navodi se u Kacinovoj izjavi dostavljnoj agenciji Beta.
On je ocenio da će evropske reforme doneti bolji život građanima, rast ekonomije Srbije, kao i napredak čitavom Zapadnom Balkanu, ali da je "vreme da Beograd ubrza reforme, pre svega kroz obezbeđivanje istinske vladavine prava u zemlji i jačanje borbe protiv sistemske korupcije".
Izvestilac Evropskog parlamenta dodao je da posle "nedavnog proboja" u dijalogu Beograda i Prištine, Kosovo više nije blokirano u regionalnoj saradnji i izrazio nadu da će "uskoro biti jos dobrih vesti".

DEŽER: IZVESTAN STATUSA KANDIDATA ZA SRBIJU

BEOGRAD, 29. februara 2012. (Beta) Šef kancelarije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer čestitao je danas Srbiji izvesno dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.
Dežer je u Beogradu, na konferenciji o zaštiti zivotne sredine "Zelena Srbija", rekao da bi od ponedeljka trebalo da raditi punom snagom ka sledećem koraku otvaranju pregovora o prijemu Srbije u EU.
Ocenio je da je kandidatura veliko dostignuće Srbije, dobra vest i za region i za Evropu, jer, kako je istakao, "svi živimo na istoj planeti i svi imamo zajendičke ciljeve". EU je, prema njegovim rečima, u poslednjih deset godina Srbiju pomogla sa 2,2 milijarde evra, od čega je više od 25 procenta za žastitu životne sredine.
Dežer je kazao da je vreme obilja i jeftinih resursa "iza nas" i da se svakoga dana rađa 20.000 novih stanovnika planete, na kojoj će 2050. biti devet milijardi ljudi, zbog čega "moramo da promenimo svoje životne navike". "U EU 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda protiče iz industrije životne sredine u kojoj rade milioni ljudi", naglasio je Dežer i dodao da je EU vodeća u zaštiti životne sredine, po zakonodavstu, standardima i njihovom sprovođenju, a da rast "zelene ekonomije" podržava 70 odsto građana EU.
Srbija je, kako je rekao, do sada mnogo uradila u oblasti zašttite životne sredine, ali mora da nastavi da radi i dalje jer je životna sredina najveće poglavlje u pregovorima o pridruživanju EU.

KOSOVO I METOHIJA

UNMIK SE POVLAČI SA REGIONALNIH SKUPOVA

PRIŠTINA, 29. februara 2012. (Beta) Unmik je odlučio da ne učestvuje na regionalnim skupovima gde će Kosovo biti predstavljeno svojim imenom i uz fusnotu, kako je predviđeno Spoazumom o regionalnom predstavljanju Beograda i Prištine.
"Za nas je značajno da Kosovo bude predstavljeno u regionalnim incijativama. Mi nemamo interesa da učestvujemo na sastancima regionalnih inicijativa gde ima alternative za predstavljanje Kosova i o čemu se slažu sve strane", rekao je portparol Unmika Oliver Slagado.
On je istakao da je misija UNa zainteresovana da pomogne ostvarivanju sporazuma.
U tački šest Sporazuma o regionalnom predstavljanju Kosova koji su Beograd i Priština dogovorili prošle nedelje, ostavljena je otvorenom mogućnost da i Unmik učestvuje na regionalnim incijativama.
Ta tačka predviđa da će predstavnik Unmika biti pozivan na sastanke koji se organizuju u okviru dogovora čiji je Unmik potpisnik. Na Unmiku je da odluči da li će da prisustvuje nekom sastanku.
Prema Sporazumu, na regionalnom predstavljanju uz ime Kosova u fusnoti stoji formulacija koja ne prejudicira status Kosova i koja je u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskom proglašenju nezavisnosti.