Daily Survey

Beograd, 29. Maj 2012.

SRBIJA

NIKOLIĆ: MOJA IDEOLOGIJA JE I EU I RUSIJA

MOSKVA, 28. maja (Beta) Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u Moskvi da je priključenje Srbije EU pod znakom pitanja, imajući u vidu krizu proširenja i evro koji je sve slabiji iz dana u dan, ali da bi Beograd trebalo da nastavi da radi na tome da postane deo EU, istovremeno ne okrećući leđa Rusiji.
"Obećao sam da ću Srbiju odvesti na put na kome niko više neće moći da kaže da ne želimo da uđemo u EU. Ali, istina je da je svet mnogo veći. Moja pobeda je pobeda ideologije i EU i Rusija, ne 'EU ili Rusija'", istakao je Nikolić u intervjuu za rusku televizijsku mrežu RT, objavljenom danas.
"Želim da Srbija bude kuća sa dvoje vrata, jednih prema Zapadu, a drugih prema Istoku... Mi imamo tradicionalne i duboke odnose sa Rusijom, ne samo zbog porekla, već i verske, istorijske, jezičke", dodao je on, istakavši da Srbija želi da sarađuje sa Rusijom na višem nivou, naročito u ekonomskom smislu. Novoizabrani srpske predsednik je, takođe, naglasio da bi "Srbija trebalo da nastavi da radi na tome da bude deo EU, što znači mnogo više od pukog pripadanja Uniji".
"To znači dobro organizovani pravosudni sistem, ljudska prava, slobodu izražavanja, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, prava manjina... Znam gde mi je srce i svi u Srbiji znaju to, ali takođe znam da bismo mogli da budemo dobar most između Evrope i Rusije i najbolji partner i Rusiji i EU", istakao je novi srpski predsednik.
Ukazujući da je Evropa "veoma privlačan partner za Srbiju", on je poručio da bi Beograd "trebalo da ispuni skoro sve uslove koje mu postavlja EU". "Taj proces bi trebalo da stane samo ako oni od nas budu tražili da se odreknemo dela naše teritorije; aludiram na Kosovo i Metohiju", rekao je Nikolić.
Na pitanje da li će nastaviti dijalog sa Prištinom, on je kazao da je "spreman za dijalog, ali ne sa (kosovskim premijerom) Hašimom Tačijem, zbog sumnje da je počinio zločine protiv srpskog naroda".
"Ne možemo da pregovaramo dok se ne završi istraga o njegovom slučaju, ali ću razgovarati sa drugim predstavnicima (Kosova)", poručio je Nikolić.
On je dodao da će, takođe, nastaviti da sarađuje sa Haškim tribunalom jer je "srpska vlada usvojila zakon o saradnji sa Tribunalom". "Moramo da poštujemo taj zakon i da ga podnosimo, kao što smo izdržali mnoge nepravde u ovom svetu", rekao je Nikolić.
Na pitanje novinara RT da li se plaši da će izgubiti podršku svojih tradicionalnih birača zbog svog stava prema Evropi, Nikolić je poručio da je on od početka bio iskren sa građanima i da će "odmah narodu reći" ukoliko EU bude postavila Srbiji uslov da se odrekne Kosova.
"Mislim da zato neću izgubiti popularnost. U našoj zemlji je skoro nemoguća smena predsednika, ali uprkos tome moj mandat će trajati pet godina samo ukoliko građani tako budu hteli. Ukoliko više ne budu želeli da me vide na tom položaju, otići ću. Trenutno sam ubeđen da je politika koju sam predstavio jedina dobra politika za Srbiju", kazao je Nikolić.
On je za rusku televiziju potvrdio da će organizovati referendum na kome će građani odlučiti da li žele da uđu u EU.
"Slažemo se sa demokratama da u trenutku kada budu ispunjeni svi uslovi za ulazak Srbije u EU, treba izaći pred narod sa pitanjem 'Da li želite da budete u EU?', i on će odlučiti... Mislim da je neophodno sarađivati sa građanima mnogo više nego što je do sada bilo uobičajeno", poručio je Nikolić.
"Moja jedina bojazan je da oni (EU) ne postave uslove koje ja lično ne bih mogao da prihvatim, a građani verovatno kažu 'hajde da ih ispunimo, takođe, jer želimo da budemo u EU'. Pobedio sam sa podrškom 50 odsto birača, i znam da druga polovina nije podržala moje ideje. Zato verujem da treba i njih da pitam", naveo je Nikolić.
On je poručio da želi da uvede red u Srbiji, "na način kako je Nemačka organizovana" i izrazio nadu da će zapadni mediji promeniti svoj negativan stav prema njemu.
Nikolić je podsetio da je pokazao da želi da bude predsednik svih građana Srbije, i da je podneo ostavku na funkciju šefa stranke (Srpske napredne stranke).
"Napustio sam je (stranku) kao da je dete. Sada je moj cilj da od Srbije napravim razvijenu i uspešnu zemlju, a za to mi je potrebna podrška svih građana, ne samo članova Srpske napredne stranke", poručio je novi srpski predsednik.
Nikolić je zaključio da on jeste nacionalista, kao što ga vide međunarodni mediji, ali je istovremeno i demokrata, istakavši da će poštovati evropske vrednosti, "zbog Ustava Srbije", koji je, kako je naveo, zajednički pisao sa bivšim predsednikom Borisom Tadićem, i liderom Demokratske stranke Srbije, Vojislavom Koštunicom.

NIKOLIC SA DEŽEROM O POSETI BRISELU

BEOGRAD, 29. maja (Tanjug) - Izabrani predsednk Srbije Tomislav Nikolic izjavio je danas da je sa šefom delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom razgovarao o aktuelnoj situaciju u Srbiji i njegovoj poseti Briselu 14. juna.
Nakon sastanka sa Dežerom Nikolic je novinarima saopstio je da ce ga u Briselu primiti predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i šef diplomatije EU Ketrin Ešton.
Kako je dodao, sa Dežerom je razgovarao i o poštovanju ljudskih i manjinskih prava, stanje na jugu Srbije, na Kosovu i Metohiji, pregovirima na tu temu, kao i o uslovima koje Srbija treba da ispuni kako bi otpocela pregovore o pridruživanju EU.
Nikolic je ponovo apelovao na stranke koje vode pregovore o formiranju vlade da "to ucine što pre" i da mu vec u ponedeljak, ako imaju dogovor, "to i kažu", a ako ne od ponedeljka ce poceti konsultacije sa strankama shodno njihovoj snazi u parlamentu naprednjacima, demokratama, koalicijom SPSPUPSJS...

EU PRIPREMA NIKOLICEVU POSETU BRISELU

BRISEL, maja 29 (Tanjug) U Evropskoj uniji pripremaju se za posetu izabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolica i nadaju brzom formiranju vlade i nastavku dijaloga Beograda i Prištine, receno je danas u sedištu Evropske komisije.
Pija Arenkilde Hansen, portparolka predsednika Komisije Žozea Manuela Baroza izjavila je na brifingu za novinare da tacan datum posete, koju je Nikolic najavio za 14. jun, još nije utvrden i da se na tome radi.
"Radujemo se dijalogu sa predsednikom Nikolicem i spremamo plan sastanaka tokom njegove predstojece posete Briselu", izjavila je ona.
Hansen je odbila da komentariše Nikolicevu nedavnu izjavu nemackom listu "Frankfurter algemajne cajtung" o Vukovaru i povratku Hrvata u taj grad, napomenuviši jedino da je iz EU još ranije poruceno da se od novih srpskih vlasti ocekuje proevropska orijentacija.
Upitana o planovima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, portparolka šefice diplomatije EU Ketrin Ešton Maja Kocijancic je rekla da se u Briselu nadaju da ce taj dijalog što pre biti nastavljen nakon što se u Beogradu formira vlada.
"Potrebno je još dosta uraditi na tehnickim aspektima dijaloga i na implementaciji dosad postignutih sporazuma", rekla je Kocijancic novinarima.

RIK UTVRDIO IZVESTAJ O PREDSEDNIČKIM IZBORIMA 6. I 20. MAJA

BEOGRAD, 28. maja 2012. (Beta) Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je na današnjoj sednici Izveštaj o sprovedenim izborima za predsednika Srbije održanim 6. i 20. maja 2012. godine.
Prvo glasanje 6. maja obavljeno je na osnovu utvrđene liste na kojoj je bilo 12 predsedničkih kandidata. Glasanje je obavljeno na 8.391 biračkom mestu, od čega su 8.353 bila u Srbiji, a 38 u inostranstvu.
Ukupan broj birača na izborima 6. maja bio je 6.770.013, a glasalo je 3.908.652 osoba sa pravom glasa. Nevažećih glasačkih listića na predsedničkim izborima 6. maja je bilo 174.660, a ukupan broj važećih listića je 3.733.992.
U drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja na kome su učestvovala dva kandidata Boris Tadić (Izbor za bolji život) i Tomislav Nikolić (Pokrenimo Srbiju), prema izveštaju RIKa, glasalo je 3.132.679 upisanih birača.
Ukupan broj birača upisanih u birački spisak za glasanje 20. maja iznosio je 6.771.479. Prema izveštaju RIKa, na ponovljenim izborima 20. maja bilo je 98.664 nevažećih listića. Ukupan broj važećih listića na ponovljenim predsedničkim izborima je 3.034.015.
Na predsedničkim izborima 6. maja Tadić je osvojio 989.454 glasova birača (25,31 odsto), Tomislav Nikolić 979.216 (25,05 odsto).
Prema podacima RIKa, na ponovljenom glasanju za predsednika Srbije 20. maja Boris Tadić je osvojio 1.481.952 (47,31 odsto) glasova, a Tomislav Nikolić 1.552.063 (49,54 odsto)
RIK je na današnjoj sednici usvojio i rešenja kojima se kao nesnovani i neblagovremeni odbacuju prigovori dva birača iz Priljepolja.

SUSRET SRPSKIH I TURSKIH TEKSTILACA PODSTIČE DALJA ULAGANJA

BEOGRAD, 29. maja (Beta) - Poslovni forum tekstilaca odlična je osnova za unapređenje saradnje Srbije i Turske kroz povećanje plasmana roba i zajednička ulaganja, ocenjeno je danas na skupu "Tekstilna industrija šansa za stratešku saradnju Srbije i Turske" u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Dobar osnov za sardanju je i niz sporazuma koji su dve zemlje potpisale, a naročito Sporazum o slobodnoj trgovini, rečeno je u uvodu foruma kome su prisustvovali predstavnici 25 srpskih i 17 turskih kompanija iz oblasti tekstila, koji su danas razgovarali o mogućoj saradnji.
Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, koji je i kopredsedavajući Mešovitog međudržavnog komiteta za saradnju Srbije i Turske, kazao je da je nakon niza sporazuma u poslednjih 10 godina stvorena mogućnost za uspostavljanje zajedničke proizvodnje i plasmana dve zemlje na treća tržišta.
On je dodao i da je "investiranje u nerazvijena područja najbolja podrška turske privrede ekonomskom razvitku Srbije i poboljšanju životnog standarda".
Kao primere uspešne poslovne saradnje dve zemlje Ugljanin je naveo kompaniju Džins Istanbul u Leskovcu, koja planira da do kraja godine zaposli 500 radnika i proširi proizvodnju, kao i kompaniju Boral aluminijum iz Doljevca koji planira ulaganje 55 miliona evra i zapošljavanje 300 radnika, ali i ulaganje 10 miliona evra Bomeksa iz Srbije koji je započeo proizvodnju vatrostalne opeke u Turskoj.
Ugljanin je ohrabrio privrednike da povećaju plasman svojih proizvoda, ali i da ulažu u obe zemlje.
Ambasador Turske u Srbiji Ali Riza Čolak kazao je da se Srbija pokazala na visini zadatka u prethodnom izbornom procesu i izrazio nadu da će brže napredovati ka Evropskoj uniji (EU).
Čolak smatra da je saradnju Srbije i Turske moguće unaprediti dodatnim smanjenjem birokratije i korišćenjem potencijala malih i srednjih preduzeća koja su pokazala fleksibilnost u svetskoj ekonomskoj krizi.
"Tekstilna industrija je dinamična i zahvalna za ulaganje, uloženo se brzo vrati", rekao je on i pozvao sve zainteresovane da se obrate ambasadi Turske za pomoć ukoliko žele saradnju sa turskim kompanijama.
Potpredsednik PKS Mihailo Vesović kazao je da je od 2006. do 2011. godine izvoz u Tursku iz Srbije porastao za 370 odsto, kao i da je poboljšana struktura proizvoda u korist robe više faze prerade.
"Tekstilna industrija prednjači i očekujemo da će dati još bolje rezultate i u budućem periodu", kazao je on podsetivši da je ta industrija najbolje iskoristila Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom.
Kopredsedavajući Poslovnog saveta SrbijaTurska Aleksandar Međedović naveo je da je Turska četvrti najveći izvoznik tekstila u svetu, odnosno da 25 odsto ukupnog izvoza zemlje čini tekstilna industrija.
"Srbija može da pruži dobre uslove turskim proizvođačima i bude Turskoj strateški parner na putu ka EU", kazao je Međedović i pozvao predstavnike turskih kompanija da ulažu u Srbiju.