Daily Survey

Beograd, 29. Jun 2012.

SRBIJA

U JEREMICEVOM TIMU PONOŠ, FRATINI, MORATINOS...

BEOGRAD, 28. jun (Tanjug) –Pri kraju je formiranje tima koji ce u Njujorku pomagati Vuku Jeremicu da obavlja funkciju predsedavajuceg Generalnom skupštinom UN, a kako saznaje današnji "Blic" , šef kabineta bice Zdravko Ponoš, dosadašnji pomocnik šefa srpske diplomatije i bivši nacelnik Generalštaba.
Kako navodi list, savetnici Jeremica bice bivši sefovi diplomatija Italije i Španije, Franko Fratini i Migel Anhel Moratinos, a u timu ce biti i bivša predsednica i ministarka inostranih poslova Švajcarske Miselin KalmiRej i Dejan Šahovic, ambasador Srbije u Madarskoj i bivši ambasador u UN.
Izvor "Blica" kaže da je izvesno da ce Jeremicev saradnik biti i jedan visoki ruski diplomata.
"Jeremic ide u Moskvu 25.jula i tada bi trebalo da postigne konacan dogovor. Takode, u toku su pregovori i sa Bilom Ricardsonom, bivšim guvernerom Novog Meksika i nekadašnjim ambasadorom SAD u UN", naveo je sagovornik lista.
Kabinet predsedavajuceg Generalnom skupštinom UN brojace ukupno dvadesetak ljudi.

SAVETNIK PREDSEDNIKA: IZVRŠNA VLAST SE MEŠALA U BORBU

BEOGRAD, 29. juna 2012. (Beta) Savetnik predsednika Srbije za pravna pitanja Oliver Antić ocenio je danas da je glavna prepreka da Srbija postane pravna država bilo mešanje izvršne vlasti u borbu protiv kriminala, kao i činjenica da su mediji bili stogo kontrolisani.
Na skupu Društva sudija Srbije o suzbijanju korupcije, Antić je rekao da je izvršna vlast imala kontinuiran uticaj na rad pravosudnih organa i da se navodna borba protiv korupcije veoma često zloupotrebljavala u političke svhe, a da su, s druge strane, mnogi pravi kriminalci bili prikrivani.
Antić je kao primer za to naveo da su se velike afere uglavnom otkrivale nakon promene vlasti.
"U uslovima stogo kontrolisanih medija ne može biti borbe za pravo i pravdu. Ovde mediji nisu slobodni. Izuzetak su neki mediji i zato se moramo boriti za njihovu slobodu", rekao je Antić.
On je dodao da je nekompetentnost jednog broja zaposlenih u pravosuđu takođe bio izvor korupcije zbog toga što ljudi koji nisu jaki u svojoj struci ne mogu ni da se odupru pritiscima sa strane.
Antić je takođe kritikovao i nepostojanje kriterijuma prilikom reizbora sudija i dodao da je, kako se izrazio, haos koji je napravljen s promenom mreže sudova nemogće korigovati bez delimičnog vraćanja na prethodno stanje. On je naveo da je jedan od osnovnih zadataka predsednika Tomislava Nikolića sistemska borba protiv kriminala i da nema sumnje da je njegova najveća želja da se ubrza put Srbije ka pravnoj državi i vladavini prava.

DEŽER: BORBA PROTIV KORUPCIJE I VLADAVINA PRAVA VAŽNI ZA EU

BEOGRAD, 29. juna 2012. (Beta) Evropska unija aktivno će sarađivati s novom vladom Srbije i parlamentom u borbi protiv koprupcije, jer su ta borba i vladavina prava veoma važni segmenti za pristupanje EU, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbije Vensan Dežer.
Na konferenciji u Beogradu o sistemskim preduslovima za suzbijanje kopucije koju organizuje Društvo sudija Srbije, Dežer je rekao da je nepohodno "više vođstva, više volje i ubeđenja u borbi protiv korpucije". "Mi ćemo vas podržavati i u toj borbi. Aktivno ćemo sarađivati s novom vladom i parlamentom u toj borbi, ali je neophodno da postoji jasan koncept vlade za sistemsku borbu protiv koprucije", rekao je Dežer. On je naveo da vladavina prava može biti uspešno primenjena jedino kroz nezavisan sudski sistem koji, kako je istakao, ne sme da trpi političke i ekonomske uticaje.
"Potrebno je da svi učesnici u ovom procesu imaju zajednički cilj, a to je nezavisno sudstvo, što podrazumeva i stabilnost sudske funkcije, ali i sudstvo mora samo da pokaže svoju nepristrasnost i integritet", kazao je Dežer.
Prema njegovim rečima, vladavina prava i borba protiv korupcije su veoma važni segmenti za pristupanje EU. "Ovo ni na koji način nisu novi uslovi, već osnovni, temeljni uslovi koje svaka zemlja mora da ispuni za članstvo", kazao je Dežer i dodao da se i EU integriše, pa tako i polje bezbednosti i pravosuđa u EU. "U tom smislu, nemojte se iznenaditi novim zahtevima u tim oblastima". kazao je Dežer.
On je naveo da su brojni nedostaci zabeleženi u reformi pravosuđa započetoj 2006. godine, poput niske stope izvršenja sudskih predmeta.
Govoreći o reizboru sudija, Dežer je rekao da je bilo brojnih nedostatak koji se preispituju od juna 2011. godine i da je više od 260 predmeta pred Ustavnim sudom.
"Ovaj proces se predugo razvlači i vreme je da se stavi tačka. Neki smatraju da je šteta nenadoknadiva", kazao je Dežer.

AMBASADORKA DANSKE: OHRABRUJUĆE PRIBLIŽAVANJE VLADE

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta) Ambasadorka Danske, zemlje koja predsedava EU, Mete Kjuel Nilsen izjavila je da je ohrabrujuće to što se Srbija približila formiranju nove vlade.
Kjuel Nilsen je u izjavi za Blic od petka rekla da je "veoma pozitivno što su sve stranke koje pregovoraju o formiranju nove vlade na jasno izraženoj proevropskoj liniji".
"Mislim da bi bilo dobro ako bi Srbija bila u poziciji da do kraja godine dobije datum početka pregovora", rekla je ambasadorka Danske govoreći o najavi da će vladu formirati koalicija Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije.

SRBIJA – EU

DELEVIĆ: DUNAVSKA STRATEGIJA JE MAKROREGIONALNA STRATEGIJA EU

BEOGRAD, 29. juna 2012. (Beta) Evropska unija planira da uspostavi mali program za finansiranje Dunavske strategije koji će se primenjivati od 1. januara 2014. godine i koji će i Srbija moći da koristi, najavio je danas predstavnik Evropske komisije Johan Zolgruber (Johann Sollgruber).
"To neće biti veliki iznos, ali će u najmanju ruku pomoći primeni (Dunavske strategije) i podizanju administrativnih kapaciteta u kontekstu Dunava", rekao je on na skupu povodom Međunarodnog dana Dunava i prve godišnjice usvajanja Dunavske strategije u EU.
Kako je preneo EurAktiv Srbija, program će se zvati Jugoistočni dunavski transnacionalni program, obuhvatiće svih 14 podunavskih zemalja i Srbija će u njemu sigurno imati značajnu ulogu, istakao je Zolgruber iz Generalnog direktorata za regionalnu politiku Evropske komisije.
Dunavska strategija za sada nema poseban izvor finansiranja, zbog čega često postoji stav da ona ne pruža dodatne mogućnosti za projekte, rekao je on, dodavši da to nije tačno jer se ni novac koji je na raspolaganju ne koristi dovoljno.
U sadašnjem finansijskom okviru za 14 podunavskih zemalja može da koristi 100 milijardi evra za regionalne programe i programe saradnje, rekao je on.
"Apsorpcija struktuturnih fondova je veoma mala. Ako ona nije dobra u lošoj smo poziciji da tražimo nove fondove", istakao je Zolgruber a preneo EurAktiv.
On je istakao da je pokrenut Finansijski dijalog dunavskog regiona, čiji cilj je bolje povezivanje i pronalaženje rešenja za efikasnije korišćenje novca za projekte i da je do sada održan jedan sastanak, u Beču, u martu ove godine.
"Drago mi je što mogu baš u Beogradu da najavim da će se sledeći Finansijski dijalog dunavskog regiona održati u ovom gradu, verovatno početkom decembra ove godine ili početkom januara 2013. godine", kazao je Zolgruber. Uprkos svim teškoćama za pronalaženje novca za finansiranje projekata, izuzev evropskog novca, modele je moguće pronaći, rekao je on.
"Znam da su u Srbiji kamatne stope relativno visoke, pa tražite bespovratna sredstva. Znam da su i ona relativno ograničena", rekao je Zolgruber, dodavši da Dunavska strategija tu može da pomogne i da je bio projekata gde je u tom kontekstu zaključen ugovor o donaciji ili zajmu privatne banke.
Kao jednu od smetnji za razvoj saradnje na Dunavu, on je naveo fragmentiranost finansijskog tržišta na Zapadnom Balkanu, istakavši da investitore ne zanimaju granice, već su zainteresovani za region kao celinu.
Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da su u prvoj godini primene Dunavske strategije započeti brojni projekti i realizovane neke ideje.
Kao primere je navela rekonstrukciju Žeželjevog mosta u Novom Sadu, revitalizaciju Golubačke tvrđave, vodosnabdevanje Velikog Gradišta i remedijaciju Bačkog kanala.
Dunavska strategija je makroregionalna strategija EU, što podrazumeva saradnju bez obzira na odnos zemlje sa EU. Usvojena je pre godinu dana i obuhvata 14 zemalja.
Konferenciju su organizovali Evropski pokret u Srbiji, Kancelarija za evropske integracije i Fondacija Fridrih Ebert, a učestvuju predstavnici zemalja koje učestvuju u strategiji, civilnog društva i finansijskih institucija. Opširnije na www.euractiv.rs.

SRBIJA PREDALA EU AKREDITACIJU ZA UPRAVLJANJE IPA FONDOVIMA

BEOGRAD, 29. juna 2012. (Beta) Ministarstvo finansija Srbije predalo je Evropskoj komisiji akreditacioni paket za decentralizovano upravljanje IPA fondovima, saopštilo je danas to ministarstvo.
Nakon što revizori Evropske komisije zaključe da je uspostavljeni sistem prihvatljiv, to će značiti da Srbija ima sistem finansijskog upravljanja i kontrole razvijen po najstrožim međunarodnim standardima i da u skladu sa tim može da preuzme samostalno upravljanje i sprovođenje projekata vrednih 200 miliona evra godišnje. Istovremeno, to je i preduslov da Srbija zatraži da joj se povećaju sredstva IPA fondova.
"Za sve državekandidate za članstvo u EU, koje već samostalno upravljaju sredstvima IPA, preuzimanje ove odgovornosti bio je važan trenutak u procesu evropskih integracija, jer podrazumeva značajno unapređenje u kvalitetu rada državne administracije i intenzivniju saradnju sa Evropskom komisijom u Briselu", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.
Rad na uspostavljanju sistema za decentralizovano upravljanje IPA sredstvima je započet 2007.

FILE: NADAM SE DA ĆE SRPSKA VLADA BITI PROEVROPSKA

BRISEL, 28. juna 2012. (Beta) Evropski komesar za proširivanje Štefan File izjavio je danas u Briselu da se "nada da će nova vlada Srbije biti proevropska i da će biti u stanju da blisko nastavi rad u postupku koji vodi članstvu" zemlje u EU.
File je u razgovoru s grupom novinara naglasio da je "Srbija deo toga, Srbija je dobila status kandidata za članstvo u martu uz ključni prioritet koji su utvrdili šefovi država ili vlada EU i ako ostvari taj prioritet, Evropska komisija će moći da predloži početak pregovora o članstvu".
Evropski komesar je predočio da je "mnogo šta na stolu pred novom vladom" i izrazio nadu "da će ona biti sposobna da se izbori sa izazovima i zadacima i spremna da otelotvori težnje srpskih građana".
"Veoma sam srećan da su učinjeni prvi opipljivi koraci posle ishoda izbora u cilju da se sastavi nova vlada Srbije", istakao je File u odgovoru na pitanje da li EU smatra da formiranje vlade naprednjaka, socijalista i Ujedinjenih regiona Srbije (URS) može istinski značiti nastavak prethodne proevropske politike Srbije. Evropski komesar je ukazao na to da početak pregovora o članstvu s Crnom Gorom, davanje statusa kandidata Srbiji i skori ulazak Hrvatske u redove Unije dokazuje da nisu bile utemeljene tvrdnje "nekih političara i analitičara" da je u politici prijema novih članica u EU došlo do zastoja.
Zamoljen da kaže da li činjenica da je Savet ministara EU naložio da evropska agencija za suzbijanje organizovanog kriminala Europol izradi poseban izveštaj o Crnoj Gori znači da se u EU Crna Gora prepoznaje kao "zemlja organizovanog kriminala", File je uzvratio da to nije slučaj.
On je, međutim, naglasio da "to znači da stvari vezane za korupciju i organizovani kriminal jesu ozbiljan izazov za Crnu Goru", dodavši da je na to, kao ključne prioritete za Podgoricu, Evropska komisija ukazala i u godišnjem izveštaju i majskoj oceni za Crnu Goru.
Važno je i to, dodao je, da je Evropska komisija podvukla da je tu ostvareno dosta napretka, mada još mnogo šta još treba uraditi.
Evropski komesar je objasnio da je i angažovanje Europola sastavni deo novog pristupa EU postupku prijema novih članica, a to je da se najpre pregovara o poglavljima pravosuđa i vladavine prava.
To na najdelotvorniji način treba da pomogne i EU i kandidatima za članstvo da se izbore s izazovom korupcije i organizovanog kriminala, zaključio je File.

SANINO OČEKUJE SA DAČIĆEM NASTAVAK EVROPSKOG OPREDELJENJA

BRISEL, 28. juna 2012. (Beta) Visoki zvaničnik Evropske komisije Stefano Sanino izjavio je danas u Briselu da načelno Evropska unija nema razloga da ne veruje u evropsko opredeljenje nove srpske vlade koju bi formirali SNS, SPS i URS, ali je naglasio da će EU pratiti njenu politiku "kroz dobre mehanizme provere". Sanino, generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji, rekao je na skupu o Zapadnom Balkanu da je mandatar, lider SPSa Ivica "Dačić već bio u prethodnoj vladi četiri godine i za nas je to neka vrsta kontinuiteta". "A da li je dovoljno samo reći da si proevropski, da li to automatski jeste to, pomno ćemo pratititi buduće poteze nove vlade u Srbiji, ali u načelu nema razloga da ne verujemo da će ona biti proevropska, mada to ne uzimamo zdravo za gotovo i gledaćemo politiku, poteze", podvukao je Sanino u raspravi u Centru za evropsku politiku u Briselu.
Na primedbu iz publike da su i predsednik i prvak SNSa Tomislav Nikolić i mandatar Dačić svojevremeno učestvovali u vlasti i politici Slobodana Miloševića, zvaničnik EK je odgovorio da se treba okrenuti budućnosti.
"Kad bi se gledalo ko je u današnjem italijanskom parlamentu u prošlosti bio fašista ili komunista, tri četvrtine poslanika bi trebalo ukloniti", rekao je Sanino i dodao da će se nova vlada meriti kroz ono što bude činila. Znalac balkanskih prilika, novinar londonskog Ekonomista Tim Džuda ocenio je u raspravi da "ono što je najdramatičnije što stoji pred Srbijom nije ipak ni Kosovo ni Bosna, već teško stanje u privredi i nezaposlenost od 24 odsto".
"To je ono što nova vlada treba da reši ako hoće da zemlju povede napred", ukazao je Džuda.
Glavna analitičarka Centra za evropsku politiku (EPC) Roza Balfur je o izgledima za vladu SNŠPSURS navela da to "nije baš obećavajuće, jer na jedan način neki mogu imati osećaj da se prošlost vraća". Analitičarka EPC Hedvig Molnaj je bila mišljenja da je i prethodna srpska vlada uradila nekoliko dobrih stvari kao što je ukidanje EU viza za srpske državljane.
Ali je primetila da je drugde podbacila, i to u ekonomiji i socijalnim pitanjima, pa je narod to na izborima kaznio. "Sad ćemo videti šta sad ovi obećavaju i šta će učiniti", dodala je Hedvig Molnaj.

DENIO OD NOVE VLADE OČEKUJE KORAKE KA EU

BEOGRAD, 29. juna 2012. (Beta) Ambasador Francuske u Beogradu FransoaGzavije Denio izjavio je danas da očekuje da će prioritet nove srpske vlade biti bolja ekonomska situacija u Srbiji, sprovođenje reformi, i približavanje Evropskoj uniji (EU).
"Mislim da je očigledno da (srpski) narod traži bolju ekonomsku situaciju, reforme, angažman na putu ka EU, više demokratije... To je ono o čemu se govorilo tokom predizborne kampanje, i mislim da se to može očekivati od (nove) vlade", rekao je on u pauzi konferencije "Sistemski preduslovi za suzbijanje korupcije" koja je danas održana u Aero klubu u Beogradu.
Na pitanje da li se, s obzirom na sastav nove vlade Srbije, može očekivati da će to zaista biti njeni prioriteti, Denio je odgovorio da je na srpskom narodu i njegovim predstavnicima, i ni na kom drugom, da odluče koji će biti prioriteti Srbije.
"O vladi će se suditi na osnovu onoga što bude učinila", rekao je Denio.
Govoreći o reizboru sudija u Srbiji, Denio je kazao da je na osnovu onoga što se moglo čuti na današnjoj konferenciji "očigledno da problem postoji", i da će rešenje morati da se pronađe.
"Reizbor sudija je samo jedan aspekt reformi pravosuđa, ali nažalost proces koji je do sada vođen nije dao uverenja da je bio transparentan, i strogo i pravilno sproveden, i za to će sigurno morati da se pronađe rešenje. Nije moje da kazem kakvo bi to rešenje trebalo da bude", rekao je on.
Francuski ambasador je izrazio uverenje da će u izveštaju o stanju u srpskom pravosuđu, koji će danas biti predstavljen na konferenciji, biti ponuđen čitav niz rešenja, među kojima je i onaj koji se tiče medijacije. "To je veoma dobar način da se pronađe rešenje koje je zadovoljavajuće za sve strane", naglasio je FransoaGzavije Denio.

KIM

VIŠE DESETINA POVREĐENIH U SUKOBIMA NA KOSOVU I PRELAZIMA

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta) Više desetina ljudi povređeno je danas na Kosovu i administrativnoj liniji, u sukobima Srba i kosovske policije i napadu na autobus sa srpskom decom u Prištini.
Na administrativnom prelazu Meradare, grupa, najverovatnije navijača Partizana, sukobila se sa kosovskim policajcima. Prema podacima srpske i albanske strane, povređeno je 20 Srba od kojih su trojica ranjena i 32 kosovska policajca.
Navijači su, po svemu sudeći, krenuli na Gazimestan povodom Vidovdana, ali ih je kosovska policija vratila na Merdare zbog čega je izbio sukob.
U međuvremenu, u Prištini je kamenovan autobus sa srpskom decom koji su se vraćali u Gračanicu sa Gazimestana i njih 16 je povređeno. Incident se desio i u Gračanici, većinski naseljenoj Srbima, kada su tri dečaka kamenovala jedan autobus, a u tom napadu nije bilo povređenih.
Napad na Srbe u Prištini osudio je Kfor, a sukobe na prelazu Merdare osudili su srpski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i predsednica Kosova Atifete Jahjaga.
Bogdanović je tražio da se istragom utvrdi šta se tačno desilo na prelazu Merdare kako ne bi bila okrivljena samo jedna strana, a Jahjaga je pozvala vlasti u Srbiji da spreče pokušaje "huligana" da izazovu nerede na Kosovu. U još jednom incidentu na administrativnoj liniji jutros je kod punkta multietničke policije u blizini sela Dobrosin u opštini Bujanovac lakše ranjen jedan policajac.
Na njega i njegove kolege pucalo je više napadača iz pešadijskog naoružanja, a srpska policija navela je da je napad izvršen iz pravca administrativne linije sa Kosovom, od koje je policijski punkt udaljen stotinak metara.

JAHJAGA OSUDILA NAPAD NA KOSOVSKU POLICIJU

PRIŠTINA, 28. juna 2012. (Beta) Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je oštro osudila "napad grupe huligana iz Srbije" na kosovsku policiju na prelazu Merdare, saopšteno je iz njenog kabineta.
"Pokušaji grupa huligana da silom uđu na teritoriju Republike Kosovo treba onemogućiti jer predstavljaju ozbiljno kršenje reda i zakona i pogoršavaju bezbednosnu situaciju na Kosovu", ukazala je predsednica Kosova. Jahjaga je ukazala da se napad huligana na kosovsku policiju kamenjem i vatrenim oružjem ne može tolerisati i da predstavlja napad na ustavni poredak Kosova.
"Predsednica Jahjaga ističe da će institucije Kosova braniti demokratski sitem u zemlji i da će preduprediti svaki pokušaj destabilizacije", upozoreno je u njenom saopštenju.
Jahjaga je pozvala vlasti u Srbiji da spreče huligane u njihovom nastojanju da uđu na teritoriju Kosova radi remećenja javnog reda i mira.
Ona je srpske vlasti podsetila da je politika dobrosusedstva obaveza i preduslov za učlanjenje u EU.
U međuvremenu, predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići rekao je da bi trebalo obezbediti da Vidovdan na Kosovu slave samo Srbi sa Kosova, to jest da ne dolaze Srbi iz Srbije dok se ne poboljša situacija. Na Administrativnom prelazu Merdare jutros je povređeno 20 osoba, od kojih su trojica ranjena bojevom municijom. Kako je rečeno agenciji Beta, grupa, najverovatnije navijača Partizana, sinoć je u dva autobusa došla u Kosovsku Mitrovicu sa namerom da danas odu na Gazimestan povodom Vidovdana.
Njih je jutros u Vučitrnu zaustavila kosovska policija i uz pratnju sprovela do adminitrativnog prelaza Merdare gde su izašli iz autobusa i sukobili se sa pripadnicima KPS.

EULEKS: TUŽILAC ISPITUJE INCIDENT NA MERDARU

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta) Euleksov i lokalni tužilac istražuju incident na administrativnom prelazu Merdare u kom su se sukobili kosovska policija i Srbi, koji su pošli na proslavu Vidovdana na Gazimestanu. "Euleksov i lokalni tužilac, zajedno u mešovitom timu, istražuju incident koji se dogodio jutros na prelazu tri na Merdaru. Nekoliko pripadnika kosovske policije je navodno povređeno tokom incidenta", izjavila je portparolka Euleksa Irina Gudeljević za agenciju Beta.
Ona je rekla da je mešoviti tim već posetio mesto na kojem se incident dogodio i prikupio dokaze.
Na Administrativnom prelazu Merdare jutros je povređeno 20 osoba, od kojih su trojica ranjena bojevom municijom. Kako je rečeno agenciji Beta, grupa, najverovatnije navijača Partizana, sinoć je u dva autobusa došla u Kosovsku Mitrovicu sa namerom da danas odu na Gazimestan povodom Vidovdana.
Njih je jutros u Vučitrnu zaustavila kosovska policija i uz pratnju sprovela do adminitrativnog prelaza Merdare gde su izašli iz autobusa i sukobili se sa pripadnicima KPS.
Povodom oružanog napada na punkt multietničke policije kod sela Dobrosin u opštini Bujanovac u kom je jutros jedan policajac lakše ranjen, Euleks je saopštio da se i taj slučaj istražuje.
"Euleks je upoznat sa incidentom koji se dogodio u selu Dobrosin blizu prelaza pet Bela zemlja. Euleksova i kosovska policija istražuju incident u mešovitom timu", dodaje se u saopštenju.

ŠESNAEST SRBA POVREĐENO U PRIŠTINI U NAPADU NA AUTOBUS

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta) Šesnaest Srba je povređeno, od kojih dvoje teže, kada su u centru Prištine na njihov autobus koji se vraćao sa Gazimestana bačeni molotovljevi kokteli i kamenice.
Kako za je KiM radio rekao načelnik Hitne medicinske službe u Lapljem selu Dejan Milanović, povređenima je pružena prva pomoć u toj ustanovi, dok su dvojica teže povređenih prebačeni na odeljenje hirurgije u Gračanici. Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković rekla je agenciji Beta da je, prema informacijama hitne službe tog doma zdravlja, reč o napadu na autobus školske dece, starosti od osam do 16 godina, koja su se vraćala sa Gazimestana u Gračanicu.
Ona je dodala da je 14 učenika lakše povređeno i da su oni pušteni kući, dok su dva dečaka prebačena u bolnicu u Gračanici, zbog posekotina po glavi.
Policija za sada nije komentarisala incident, ali je iz kancelarije za informisanje Policije Kosova u Prištini saopšteno da će se tokom dana oglasiti saopštenjem povodom tog incidenta.

TUČA POSLANIKA DPK I SAMOOPREDELJENJA U SKUPŠTINI KOSOVA

PRIŠTINA, 28. juna 2012. (Beta) Poslanici Demokratske partije Kosova i Samoopredelenja u Skupštini Kosova danas su se potukli međusobno nakon završetka sednice parlamenta, piše portal Indexonline. Na parkingu ispred zgrade Skupštine, poslanik DPK Ljatif Gaši, prvo se verbalno sukobio sa poslanikom Samoopredeljenja Redžepom Seljimijem oko optužbi koje je na sednici na adresu bivše Obaveštajne službe Kosova bliske DPK izrekao Seljimi.
Posle verbalnog došlo je do fizičkog razračunavanja između njih dvojice.
Prema istom izvoru u sukob su se umešali i Bekim Hadžiu iz DPK i Fljorin Krasnići iz Samoopredeljenja. Očevici su za portal izjavili da je Hadžiu okrvavljen napustio parking dok je Krasnići trenutno još u holu Skupštine i da je dobio nekoliko udaraca tokom sukoba sa Hadžiuom.

BOGDANOVIĆ: ISPITATI ŠTA SE DOGODILO NA MERDARU

ZVEČAN, 28. juna 2012. (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je danas da se hitno utvrdi kako je došlo do incidenta na prelazu Merdare u kom je, po izveštaju lekara povređeno 20 Srba, od kojih najmanje trojica iz vatrenog oružja.
Bogdanović je za televiziju Most iz Zvečana rekao da je to neophodno kako ponovo ne bi bila "okrivljena jedna strana i kako bi se nastala situacija rešila na ispravan način".
"I pored jučerašnjih najava da će kosovski policajci štititi Srbe i da će im pružiti pratnju prilikom posete Gazimestanu i Gračanici, smatram da vraćanjem sa prelaza Merdare i napadom na Srbe nije poslata pozitivna poruka kako srpskom narodu na Kosovu i Metohiji tako i svima koji su iz različitih krajeva pošli put Kosova i Metohije", rekao je ministar .
On je dodao da je ovakvim postupcima Kosovske policije stvorena dodatna tenzija što doprinosi destabilizaciji stanja i onemogućava normalan i bezbedan suživot Srba i Albanaca.
Bogdanović je naveo da su "kosovski policajci dužni da obavljaju dužnost na savestan i efikasan način, da sačuvaju živote građana, da im osiguraju bezbednost".
Ministar je izrazio nadu da će istraga pokazati šta se stvarno desilo na prelazu Merdare i zašto je korišćeno vatreno oružje od koga je povređeno desetak Srba.
"Svima nama mora da bude nauk da ovakvi i slični postupci koji dolaze sa bilo koje strane moraju da se osude i svi moramo dati svoj doprinos za očuvanje mira i stabilnosti, ne samo na Kosovu i Metohiji već i na čitavom zapadnom Balkanu", rekao je Bogdanović.
Kosovska policija vratila je danas sa Merdara dva autobusa sa, kako se navodi, osamdesetak navijača Partizana koji su krenuli na centralnu proslavu Vidovdana na Gazimestanu. Oni su potom izašli iz autobusa i sukobili se sa policijom. Povređeno je i ranjeno 20 Srba, od kojih je najteže ranjeni upucan u lumbalni deo i hitno prebačen na nišku hiruršku kliniku.
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi rekao je da su Srbi napali policajce kamenjem i da su povređena 32 policajca. Redžepi nije govorio o upotrebi vatrenog oružja.

KOSOVSKI LIDERI IZJAVAMA DOLIVALI ULJE NA VATRU

BEOGRAD, 28. jun (Tanjug) –Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovic izjavio je danas da je kosovska policija bila nespremna za obeležavanje Vidovdana, a da su izjave pojedinih kosovskih lidera dolile "ujle na vatru".

SRBIJA – REGION

BOLJA SARADNJA TURISTIČKIH ORGANIZACIJA MAĐARSKE I SRBIJE

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta) Nacionalne turističke organizacije Srbije i Mađarske potpisale su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju, koji će biti osnov za poboljšanje saradnje u turizmu.
Kako je saopštila turisticka organizacija Srbije (TOS), tim dokumentom se turističke organizacije Srbije i Mađarske obavezuju da će podržavati zajedničke program turističke industrije, koji će biti predstavljeni i ponuđeni na sajmovima u Evropi i na prekookeanskim tržištima.
Ističe se da će predstavnici dve nacionalne turističke organizacije raditi na unapređenju prekogranične saradnje lokalnih turističkih organizacija i kreiranju zajedničkih projekata koji će biti upućeni Evropskoj komisiji i drugim međunarodnim organizacijama.
Sporazum će podrazumevati obavezu dve nacionalne turističke organizacije da organizuju razmenu stručnjaka iz oblasti menadžmenta i marketinga, razmenu iskustava, znanja i statističkih podataka, kreiranje obrazovnih programa, stručnih obuka i seminara.
"Memorandum koji je danas potpisan dobar je okvir za pospešenje bilateralne saradnje sa Mađarskom na polju turizma, ali i jedan vid podsticaja regionalne saradnje sa zemljama u okruženju", izjavila je direktor TOS Gordana Plamenac.

DODIK ZA MAKSIMALNU SARADNJU SA VLADOM SRBIJE

VIŠEGRAD, 28. jun (Tanjug) –Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ocekuje "maksimalnu saradnju" sa državnim organima Srbije posle izbora nove vlade, i da tradicija najbližih odnosa Beograda i Banjaluke bude nastavljena.
"Raduje me iskazana podrška Republici Srpskoj, kao što mi podržavamo Srbiju", rekao je Dodik novinarima u Višegradu, gde je, zajedno sa državnim zvanicnicima Srbije, prisustvovao svecanom obeležavanju godišnjice radova na kulturnomemorijalnom kompleksu Andricgrad.
Dodik je rekao da postoji obostrana želja da se u Andricgradu 2014. obeleži 100 godina od pocetka Prvog svetskog rata u kojem je srpski narod sradao i podneo mnoge žrtve, jer ce, kako je istakao, to biti prilika da srpska nacija "i države Srbija i Republika Srpska" pokažu da su spremni da se suocavaju sa istorijskim izazovima. "Sve velike stvari koje se dešavaju podrazumevaju pre svega obavezu da se usudite da to uradite, ovde smo zajednicki imali pricu o sadržajima u Andricgradu, i obradovan sam cinjenicom da ce i buduca Vlada Srbije imati tu vrstu pažnje i da cemo zajedno završiti ovaj projekat koji traži još mnogo posla", rekao je Dodik.