Daily Survey

Beograd, 29. Avgust 2012.

SRBIJA – REGION

MRKIĆ I PUSIĆ SE SASTAJU KRAJEM SEPTEMBRA U NJUJORKU

ZAGREB, 28. avgusta 2012. (Beta) Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić najavila je danas da će se krajem septembra u Njujorku susresti s novim mininistrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem. Ona je za Hrvatski radio rekla da su dogovorili da će do njihovog prvog susreta doći tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.
"Povlačenje međusobnih tužbi za genocid neće doći na dnevni red ako se prethodno ne reše otvorena pitanja poput nestalih, optuženih za ratne zločine ili povratka opljačkanjih umetničkih dela", rekla je šefica hrvatske diplomatije.
Ona je dodala da će njihov prvi susret biti "neka vrsta inventara", odnosno da će se razgovati o otvorenim pitanjima između dve države.

NA ZAPADNOM BALKANU JOŠ 12.656 NESTALIH

BEOGRAD, 29. avgust 2012. (Tanjug) Na podrucju zemalja zapadnog Balkana traga se za 12.656 nestalih osoba, medu kojima je blizu 4.000 Srba, receno je danas Tanjugu u Medunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK).

RAST JAVNOG DUGA NA ZAPADNOM BALKANU

BERLIN, 28. avgusta 2012. (Beta) Prosečan nivo javnog duga u zemljama Zapadnog Balkana do kraja 2012. povećaće se na 48 bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa relativno umerenog nivoa od 34 odsto BDP pre početka ekonomske krize, ocenila je Dojče banka (Deutsće).
Kako se navodi u avgustovskom istraživanju Dojče banke, većina zemalja regiona će zbog toga morati da se usredsredi na fiskalnu konsolidaciju, osim Makedonije, koja jedina ima prostor da ublaži fiskalnu politiku. Manevarski prostor monetarne politike i politike kursa istovremeno je dodatno ograničen, ocenili su analitičari Dojče banke i dodali da razvoj dešavanja u Srbiji ilustruje uskost prostora za promenu politike. Navodi se da je i pored najave nove koalicione Vlade u Srbiji da će proritet imati ekonomski rast, dinar rekordno oslabio zbog zabrinutosti investitora oko fiskalne konsolidacije i utiska da novi Zakon o Narodnoj banci Srbije smanjuje nezavisnost te institucije.
Kao odgovor na ta dešavanja, dodaje se u izveštaju, centralna banka je povećala referentnu kamatnu stopu, a Vlada Srbije se obavezala da smanji budžetski deficit ispod četiri odsto BDPa u 2013. i zatraži novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).
Kako se dodaje u izveštaju Dojče banke, koja je jedna od najvećih banaka u svetu, zemlje Zapadnog Balakana bi pored direktnih kanala prenošenja krize iz evrozone kroz ekonomske i finansijske veze mogle da budu izložene i indirektnim rizicima prenosa krize.
Visok nivo duga izlaže zemlje regiona riziku od prelivanja krize posebno u slučajevima visokog spoljnog duga ili kratkog roka dospeća zaduženja, kao i velikog dela zaduženja u stranoj valuti, a postoji i kamatni rizik zbog rastućih troškova zaduživanja.
Dojače banka je navela da je sa izuzetkom Albanije i Bosne i Hercegovine, stalni deficit tekućeg plaćanja doveo do relativno visokog nivoa spoljnog duga, posebno u Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji.
Nivo duga u stranoj valuti je takođe visok i čini više od 50 odsto ukupnog zaduženja privatnog sektora u regionu i više od 70 odsto kredita u Albaniji, BiH i Hrvatskoj, što ih čini ranjivim na slabljenje valuta. Dojče banke je ocenila i da postoje znaci da napetost u evrozoni povećava troškove zaduživanja na Zapadnom Balkanu. Analitičari Dojče banke su ocenili i da se u bankarskom sektoru regiona može očekivati postepeno smanjenje zaduženosti i nastavak ograničenosti rasta kredita stopom rasta domaće štednje.
Ističe se da iako postoji rizik da će se ubrzati smanjenje zaduženosti i povlačenje evropskih banaka sa tržišta zemalja Zapadnog Balkana, analitičari Dojče banke smatraju da je to malo verovatno.
Kao razloge navode da su, uprkos rastu problematičnih kredita, bankarski sektori zemalja regiona u relativno dobrom stanju, odnosno dobro kapitalizovani i profitabilni, posebno u Hrvatskoj i Srbiji, kao i da su portfelji banakaćerki u regionu mali u poređenju sa matičnim bankama.
U slučaju da centrale i razmaraju prodaju ćerkibanaka u regionu, veoma je teško da će u trenutnim ekonomskim uslovima pronaći kupce, a i Bečka inicijativa bi trebalo da pomogne da se izbegne nekontrolisano povlačenje evropskih banka sa Zapadnog Balkana, ocenjuje se u izveštaju.

SRBIJA – EU

KACIN: ZEMLJA SRBIJA MORA POSTATI DRŽAVA SRBIJA

BEOGRAD, 29. avgust 2012. (Tanjug) Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da "zemlja Srbija mora postati država Srbija", jer za "državu Srbiju ima mesta u Evropskoj uniji", kao i da je sistemska korupcija "rak rana" naše zemlje.
Kacin je, gostujuci na TV B92, rekao da kaže "zemlja Srbija, a ne država Srbija", jer, kako je rekao, pravna država nije efikasna, a svojina je nezašticena. Govoreci o datumu za pocetak pregovora za ulazak Srbije u EU, Kacin je naveo da je skoro septembar, da su do kraja godine ostala još tri meseca i da nije realno da Srbija dobije datum za pocetak pregovora u tom periodu. "To je realno postici sledece godine", rekao je Kacin, dodajuci da ce Evropska komisija u oktobru dati izveštaj o napretku Srbije.
Prema njegovim recima, "rak rana" srpskog društva je sistemska korupcija, a "koliko daleko Srbija moze otici u tom pravcu je drugo pitanje". Izvestilac EP za Srbiju je naveo da mu se cini da je aktuelna srpska vlast posvecena borbi protiv sistemske korupcije i da ce, ako je posvecena tom pitanju na samom pocetku svog mandata, to moci i da uradi. "Iz razgovora koje sam imao do ovog momenta, rekao bih sa su stvarno posveceni da se tu napravi proboj i ako se napravi na samom pocetku mislim da se u mandatu može dosta uraditi, da se može veoma popraviti imidž Srbije i da se mogu privuci strana ulaganja", smatra Kacin. On je dodao i da "treba spreciti da se neko goni, jer ima neadekvatnu krvnu grupu", što, kako je objasnio, znaci da država mora biti poštena, cvrsta i tvrda za sve podednako. "Kako sada izgleda, ova koalicija je tu spremna da napravi veoma konkretne korake. Ali, to što sam cuo su izjave, a doci cu ponovo i videcemo koliko ce se toga do tada implementirati i na osnovu rezultata treba napraviti i procenu da li je to tako", kazao je Kacin.

OPOZICIJA DOPRINOSI ŠIREM KONSENZUSU I EVROINTEGRACIJAMA

BEOGRAD, 29. avgusta 2012. (Beta) Aktivno učešće srpske opozicije u radu odbora Skupštine Srbije doprinosi stvaranju šireg političkog konsenzusa i podrške evrointegracijama u srpskoj javnosti, izjavio je danas u Beogradu izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.
Kacin je, posle sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, izrazio zadovoljstvo činjenicom da je srpska opozicija preuzela odgovornost da vodi Odbor za evropske integracije u srpskom parlamentu. Opozicija "preko tog rada u Narodnoj skupštini stvara što je moguće širi politički konsenzus koji omogućava i podršku evrointegracijama u srpskoj javnosti", kazao je Kacin.
Izvestilac EP izrazio je očekivanje da će srpski parlament u procesu evrointegracija raditi "po redovnoj proceduri bez ishitrenih projekata koji često zahtevaju popravne ispite".
Kacin je kazao da će Srbija u naporima za dobijanje datuma za početak pregovora krenuti u pravcu kojim je krenula Crna Gora i istakao da će prva poglavlja koja će biti otvorena u pregovorima biti poglavlja 23 i 24. "To su najteža, najbolnija poglavlja, koja će biti na kraju poslednja zatvorena, kako bi bilo vremena da sve institucije ojačaju, da budu potpuno nezavisne i da uspostavimo punu vladavinu prava za sve građane Srbije i sve strane ulagače", rekao je Kacin.
Kacin je ukazao da EU želi dokaze da je Srbija u potpunosti posvećena jačanju institucija kako bi mogla da počne pregovore i otvori ta "veoma teška ekonomska poglavlja".
Stefanović je posle razgovora istakao da će srpski parlament učiniti sve da donosi zakone u skladu sa propisima EU, kako bi se država približila dobijanju datuma za početak pregovora i članstvu u EU.
Stefanović je kazao da je sa Kacinom razgovarao o naporima parlamenta i vlade da se aktivno uključe u borbu protiv korupcije što, kako je rekao, podrazumeva i jačanje nezavisnosti pravosuđa.

KIM

VULIN: OMOGUĆITI DA SE TELEVIZIJA MOST VIDI U CELOJ SRBIJI

ZVEČAN, 28 avgusta 2012. (Beta) Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin predložio je danas da kablovski operateri u zemlji preuzmu program Televizije Most iz Zvečana kako bi svi građani Srbije mogli direktno da saznaju šta se dešava na severu pokrajine.
Vulin je za TV Most iz Zvečana izjavio i da će njegova kancelarija svakodnevno raditi na pronalasku konkretnih životnih rešenja kako bi žitelji Kosova, između otalog, imali vodu, struju, plate i penzije i znali da o njima neko brine. "Nije stvar samo u pronalaženju pojedinih rešenja. Svakoga dana moramo da pronalazimo konkretna životna rešenja za to da po velikoj vrućini, kao ovoj, ima vode, da bude dovoljno struje zimi, novca za plate, penzije, kao i da socijalna pomoć stiže na vreme i da sve to funkcionše, da bi se ljudi osećali kao da neko brine o njima", kazao je on.
Vulin je rekao da Kancelarija u tom smislu sarađuje posebno sa organizacijama iz međunarodne zajednice. "Naš zadatak je da nam one što više pomažu, a što manje odmažu i da tu nekako pokušamo da život učinimo pravednijim", rekao je Vulin.

KACIN: POSTIGNUT DOGOVOR O PREDSTAVLJANJU KOSOVA

BEOGRAD, 29. avgusta 2012. (Beta) Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je danas u Beogradu da je postignut dogovor o predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima, ne iznoseći više detalja. "Dogovor o tome kako će se predstavljati Kosovo je postignut", rekao je Kacin novinarima posle razgovora sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.
"Prepustio bih vremenu da vidite Srbiju na tim skupovima, izolacija nikome ne koristi, Srbija mora da preuzme odgovornost", kazao je izvestilac EP i dodao da su svi najviši predstavnici Srbije posvećeni da naprave korake u tom pravcu. Najviši predstavnici Srbije izrazili su spremnost za nastavak dijaloga sa Prištinom na svim nivoima, uključujući i najviši nivo, rekao je Kacin i to pozdravio.

PETROVIC OCEKUJE SARADNJU SA SRPSKIM VLASTIMA

FRANKFURT, 29. avgust 2012. (Tanjug) Zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrovic pozvao je srpsku vlast da uspostavi kontakt sa Srbima u privremenim prištinskim institucijama i izrazio ocekivanje da ce nova Vlada Srbije imati konstruktivan pristup rešavanju problema na Kosmetu.

SRBIJA

POSTAVLJANJE DIREKTORA KANCELARIJE ZA DIJASPORU

BEOGRAD, 28. avgusta 2012. (Beta) Srpski svetski kongres dijaspore saopštio je danas da je "dijaspora šokirana" postavljanjem potpredsednice Nove Srbije Dubravke Filipovski za direktorku Kancelarije za dijasporu. "Dijaspora je protiv postavljanja Dubravke Filipovski ili Aleksandra Vlajkovića za direktora Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu. Želimo da budemo konsultovani u vezi sa postavljanjem direktora Kancelarije za dijasporu", piše u saopštenju Kongresa.
Ako Vlada Srbija želi da pokaže poverenje prema dijaspori i postavi dijasporu i Srbe u regionu za partnere, neka postavi za rukovodstvo Kancelarije lidere dijaspore, a ne potpresednika opštine, piše u tekstu. "Želimo da ne budemo diskriminisani u odnosu na ostale Kancelarije, gde se najavljuje da će direktori kancelarija za Vere i Ljudska prava biti veliki poznavaoci tih oblasti", navodi se u saopštenju.
Kongres je naveo da je prethodni ministar za dijasporu Srđan Srećković "uspeo da za pola miliona smanji" broj ljudi koji su se na popisima izjasnili kao Srbi u dijaspori, i dodao da se naglo smanjuju i doznake iz inostranstva zbog bojkotovanja dijaspore.
"Uvereni smo da će Dubravka Filipovski biti još uspešnija u asimilaciji srpske dijaspore", naveo je Srpski svetski kongres dijaspore. Filipovski će, kao iskusni portpalor, svaki dan, ceo dan, kao i Srećković, gostovati u medijima u ime dijaspore i pričati kako je dijaspora povratila poverenje u Srbiju, ocenio je.

KACIN: OČEKUJEM NAPREDAK SRBIJE U BORBI PROTIV KRIMINALA

BEOGRAD, 28. avgusta 2012. (Beta) Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin izrazio je danas očekivanje da će iz Srbije ubuduće dobijati "kvalitetne poruke" o uspostavljanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i uspostavljanju efikasnog pravosudnog sistema, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije. Kacin je u razgovoru sa ministrom pravde Srbije Nikolom Selakovićem u Beogradu rekao da je njegov osnovni zadatak da kritikuje loše poteze Vlade Srbije koji ne zadovoljavaju evropske standarde, ali i da podrži dobre odluke.
Selaković je ponovio da se Vlada Srbije i on lično zalažu da u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i uspostavljanju vladavine prava u Srbiji ne sme biti nedodirljivih.
Ministar pravde je istakao da se put jačanja pravne države i njenih institucija poklapa sa putem evropskih integracija Srbije i da na tom putu Srbija ima iste ciljeve koje su postavljale i ostvarivale sve zemlje EU. Pridruživanje Srbije EU je odgovoran zadatak za čitavu državu i za Ministarstvo pravde, pa je Selaković zahvalio Kacinu na podršci koju EU i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju daju u ovom procesu, navelo je Ministarstvo pravde. Kacin je naveo da je put svake zemlje a ne samo Srbije u evropskim integracijama prepun različitih stanica i stepenica, a jedna od najvažnijih je uspostavljanje vladavine prava u zemlji koja želi članstvo u EU. Selaković i Kacin su istakli spremnost za obostranu saradnju i međusobnu pomoć na putu Srbije ka EU.

INFANTE: UNDP ĆE POMOĆI JAČENJE KREDIBILITETA INSTITUCIJA

BEOGRAD, 28. avgusta 2012. (Beta) Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović i koordinator agencije UN za razvoj (UNDP) za Srbiju Vilijam Infante razgovarali su danas o načinima na koje će ta agencija pomoći u realizaciji prioriteta novog saziva Parlamenta i jačanju kredibiliteta i te institucije i Vlade Srbije. Infante je ocenio da je značajno što se imidž Srbije u svetu popravlja, što će svakako pomoći ekonomskim interesima Srbije, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsednika skupštine.
Prema njegovim rečima, UNDP će pomoći da Vlada i Parlament jačaju kredibilitet u domaćoj, ali i stranoj javnosti i da će i dalje ohrabrivati jačanje uloge javnosti u donošenju odluka u Parlamentu.
Stefanović je tokom razgovora naglasio da su prioriteti u novom sazivu Parlamenta podrška borbi protiv korupcije, kao i jačanje ugleda i položaja Parlamenta u društvu.
Tokom susreta oni su posebno pomenuli načine na koje će UNDPi shodno svom programu, čija realizacija traje do 2015.godine, pomoći ostvarivanju prioritetnih ciljeva Parlamenta.
Stefanović je na sastanku ukazao na ulogu UNDPa u pružanju pomoći za ostvarivanje parlamentarnih ciljeva i izrazio očekivanje da će značajnu pomoć ovaj saziv Skupštine i on kao predsednik imati i dalje od te agencije Ujedinjenih nacija.
Prema Stefanovićevim rečima UNDP će kao i do sada podržavati dalje otvaranje Skupštine i njene otvorenosti prema javnosti i ispunjenju uloge u kontroli izvršne vlasti.
U razgovorima je posebna pažnja posvećena Izveštaju o jačanju odgovornosti Skupštine Srbije kroz završni izveštaj o evaluaciji tog projekta kao i promociji aktuelnog projekta jačanja nadzorne uloge i transparentnosti Parlamenta koji UNDPi radi u saradnji sa skupštinom.
Infante je izrazio zadovoljstvo što predsednik skupštine ističe ulogu kontrole Parlamenta nad izvršnim vlastima. On je podržao borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i nulte tolerancije za neregularnosti u državnim organima, naglasivši potrebu daljih reformi u pravosuđu.
Sagovornici su takođe dogovorili i nove vidove saradnje koji se odnose na zaštitu ljudskih prava kao i prava deteta na čemu će se u narednom periodu intenzivnije zajednički raditi.

SRBIJA – EKONOMIJA

KACIN: PROTIV KORUPCIJE SISTEMSKI

BEOGRAD, 29. avgusta 2012. (Beta) Sistemska korupcija je rak rana Srbije protiv koje se treba boriti sistemski, izjavio je danas u Beogradu izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.
"U Srbiji postoji sistemska korupcija i protiv te sistemske korupcije treba se boriti sistemski", kazao je Kacin posle razgovora sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.
Odgovarajući na pitanje o izjavi koju je dao posle sastanka sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastromom u ponedeljak, o "zloupotrebama od strane države prilikom privatizacije i reketiranju uspešnih", Kacin je rekao da "nema građanina Srbije koji o tome ne bi govorio, raspravljao u komšiluku, na radnom mestu". "To je rak rana i bolest ove zemlje, ali mislim da nisam ja taj koji bi morao dati detaljniji odgovor na to pitanje. Odgovor moraju dati vaši istražni i drugi organi, sa konkretnim slučajevima i dokazom da se na jednoj strani pokaže odlučnost da se to raščisti, i na drugoj strani da se poštuje pretpostavka nevinosti", rekao je Kacin.
Izaslanik Evropskog parlamenta za Srbiju kazao je da je posle razgovora sa ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem stekao utisak da je Selaković odlučan da uspostavi nezavisne institucije koje se moraju baviti izazovima kakva je korupcija.

KINEZI ZAINTERESOVANI ZA IZGRADNJU KORIDORA 11

BEOGRAD, 28. avgusta 2012. (Beta) Savetnik predsednika Srbije Predrag Mikić razgovarao je danas sa predstavnicima kineske Eksim banke i kineske kompanije za izgradnju puteva i mostova CRBC o njihovom učešću u izgradnji saobraćajnog koridora 11.
Kako je saopštila je Pres služba Predsednika Republike, sa predstavnicima kineske banke i kompanije je bilo reči o izgradnii te saobraćajnice uz korišćenje povoljnog finansijskog aranžmana i angažovanje domaće operative.
Srbija, ističe se, ima mogućnosti da dobije deo sredstava za izgradnju te saobraćajnice po preferencijalnim uslovima.
Navedeno je da postoji zajednička želja da se sredstva iskoriste za velike projekte u infrastrukturi energetici i zaštiti životne sredine i dodaje da bi na tim projektima zajednički radile srpske i kineske firme.
Kineski premijer Ven Điabao (Wen Jiabao) je u aprilu 2012. godine u Poljskoj objavio da je Kina izdvojila 10 milijardi dolara za podršku zajedničkim projektima u centralnoj i istočnoj Evropi, podseća se u saopstenju Pres službe predsednika Srbije.