Daily Survey

Beograd, 30. Januar 2012.


SRBIJA

DELEVIĆ: ZA STATUS KANDIDATA ISPUNITI USLOVE IZ DECEMBRA

BEOGRAD, Jan. 29 (Tanjug) - Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delevic izjavila je danas da bez obzira na to što pojedine clanice EU Srbiji upucuju podrške ohrabrenja, uslovi koji su nam postavljeni u decembru moraju biti ispunjeni.
Ona je u intervjuu Tanjugu, na pitanje kakve su šanse da Srbija pocetkom marta dobije kandidaturu, odgovorila da svaka procena šansi podrazumeva i procenu onoga što je uradeno, ali da isto tako treba imati u vidu preostalo vreme za ispunjavanje uslova. "Ti uslovi su jasni i odnose se na postizanje dogovora regionalnom predstavljanju, primenu postignutih dogovora izmedu Beograda i Prištine, ukljucujuci i integrisano upravljanje prelazima, slobodu kretanja za Euleks i uslove za obavljanje mandata na celoj teritoriji KiM", istakla je Delevic.
Ona je rekla da su ohrabrujuce poruke iz Nemacke i SAD poslednjih dana, ali da je najvažnije postici napredak u ostvarivanju zahteva iz decembra, kada je Srbiji odložena dodela statusa kandidata.
"Smatram da je taj napredak važan ne samo zato što ga je Evropski savet definisao kao nešto što je potrebno za sticanje statusa kandidata, vec i zato što bi nam postizanje dogovra o tim tremama omogucilo ucešce na svim regionalnim skupovima", rekla je Delevic. U tom smislu ona nedavnu posetu evropskog posrednika Roberta Kupera Beogradu smatra kao dobru pripremu za postizanje kompromisnog rešenja koje bi moglo biti osnov za sazivanje sledece runde dijaloga.
Na pitanje da li ce i ovoga puta Nemacka biti kljucna za odluku o dodeli statusa kandidata Srbiji, Delevic je rekla da su za svaku odluku potrebni saglasnost i glas svake clanice. "Vec nekoliko puta smo bili u situaciji da ulazimo u proces odlucivanja na sastancima Saveta ministara i Evropskog saveta, da li se to odnosilo na potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pocetak primena prelaznog sporazuma, pocetak ratifikacije. Naucili smo da je potreban glas svake clanice i saglasnost svake od njih", objasnila je direktorka Kancelarije za evropske integracije.
Delevic je kazala i da Evropski savet nije pominjao nikakve druge uslove osim onih vezanih za pitanje Kosova. "To znaci da ono što je uradeno u oblasti reformi u ovom trenutku nije prepreka da se nastavi dalje. U ovom trenutku važno je nastaviti sa pracenjem reformskih procesa, pre svega onoga što je u proceduri, a naravno uz svest da se nalazimo u godini kada ce izborna dinamika odrediti i mogucnost da se puna pažnja posveti reformskim procesima", istakla je Delevic.
Komantarišuci poslednje rezultate istraživanja Kancelarije za evrointegracije, koji pokazuju blagi porast podrške gradana tom procesu, Delevic je kazala da je to rezultat "jednog klatna razuma i osecanja, gde gradani osecaju da ih ta uslovljavanja polarizuju".
Na pitanje da li ulazak Hrvatske može pozitivno da se odrazi na Srbiju, Delevic je rekla da je to znacajno za ceo region, jer pokazuje da se proces evrointegracija zaista završava clanstvom.
To ce i u odnosima dve zemlje biti podsticaj za rešavanje otvorenih pitanja koja medu njima postoje, a uz to od sredine 2013. godine Hrvatska ce biti otvorenija za srpske proizvode, rekla je Delevic.

CRNA GORA PODRŽAVA KANDIDATURU JEREMIĆA

PODGORICA, Jan. 30 (Tanjug) - Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova najavilo je danas da ce podržati kandidaturu šefa srpske diplomatije Vuka Jeremica za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Generalni direktor za multilateralne poslove i regionalnu saradnju u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore Zoran Jankovic kazao je da Podgorica u svim situacijama, kada se radi o kandidaturama u medunarodnim organizacijama, principjelno podržava najbliže susede, posebno sa prostora bivše Jugoslavije.
"Nema nikakvog razloga da tako i ne bude u ovom slucaju. Utoliko pre što se radi o visokom predstavniku Srbije", rekao je Jankovic. On je, kako prenose podgoricki mediji, kazao da je proces kandidovanja tek otvoren i da ce Crna Gora nastaviti da prati postupak predlaganja kandidata.
Šef parlamenta UN ima obavezu da zakazuje sednice, odreduje dnevni red, ali i predlaže mirovne misije i medunarodne inicijative.
Ministar Jeremic potvrdio je ranije da je kandidovan za mesto predsedavajuceg 67. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali je upozorio da je put do te pozicije "dug i složen".
Jeremic bi, u slucaju izbora, predvodio Generalnu skupštinu godinu dana, a njegovo prvo zvanicno pojavljivanje bilo bi u septembru 2012. godine, kada pocinje novo jednogodišnje zasedanje Generalne skupštine.

SRBIJA – KiM - DIJALOG

BOGDANOVIĆ: ZAGOVORNICI REFERENDUMA DA PREUZMU ODGOVORNOST

BEOGRAD, 28. jan. - (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da će "inspiratori i zagovornici" referenduma na severu Kosova morati da preuzmu svu odgovornost za njegove posledice.
"Neshvatljivo je da predstavnici lokalnih samouprava severa pokrajine ignorišu zahteve svoje Vlade i misle da mogu da ostvare više od države", kazao je Bogdanović za današnje izdanje lista "Pravda".
Ministar je ocenio da je nekim predstavnicima lokalnih samouprava na severu Kosova stranački interes iznad interesa građana i rešavanja životnih problema.
"Argumentacija za održavanje referenduma, koju iznose predstavnici lokalnih samouprava dolazi iz stranačkih kuhinja", dodao je Bogdanović.
On je kazao da održavanjem referenduma na severu Kosova, predstavnici lokalne vlasti dovode u delikatan položzaj državu i građane na Kosovu.
"Predsednici lokalnih samouprava na severu Kosova imaju pravo na svoj stav o referendumu, ali takav stav je štetan kada je u pitanju državna politika", kazao je Bogdanović.
Prema njegovim rečima svojim odlukama lokalna samouprava ne sme da smanjuje potencijal i otežava položaj države u rešavanju kosmetskog problema.

DORIS PAK: REFERENDUM ĆE ODMOĆI SRBIJI

NOVI SAD, 29. jan.. (Beta) Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak ocenila je da će održavanje referenduma u srpskim opštinama na severu Kosova imati negativne posledice po evropske integracije Srbije.
Pak je za današnji novosadski Dnevnik kazala da se na terenu ne vide rezultati dijaloga Prištine i Beograda, što je preduslov da Srbija dobije status kandidata za Evropsku uniju.
"Na žalost, u ovom trenutku ne vidim da se u međuvremenu išta promenilo", kazala je Doris Pak, koja je podržala Rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se od Evropskog saveta traži da u martu podrži kandidaturu Srbije.
Prema njenim rečima, od Beograda se u ovom momentu očekuje samo potvrda dobre volje u odnosima sa Kosovom. "Svi, ipak, treba da imaju na umu da je razlaz Kosova sa Srbijom direktna posledica aparthejda koji je režim Slobodana Miloševića provodio na Kosovu. A to ja dobro znam, jer sam tih godina redovno tamo boravila", navela je Doris Pak.

TAHIRI: KOSOVO DA BUDE PREDSTAVLJENO KAO NEZAVISNA DRŽAVA

PRIŠTINA, 27. jan. (Beta)- Zamenica premijera Kosova i šefica kosovske delegacije u dijalogu Prištine i Beograda Edita Tahiri, saopštila je posredniku EU Robertu Kuperu da Kosovo zahteva da u regionalnim incijativama bude predstavljeno kao nezavisna i suverena država.
Kako je saopšteno iz njenog kabineta posle razgovora video linkom sa Kuperom, glavna tema razgovora je bilo predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima. Tema razgovora bila je i sprovođenje sporazuma koji su do sada postignuti, kao i okončanje tehničkog protokola dijaloga o integrisanom upravljanju granicama, odnosno prelazima.
Tahiri je kazala da Kosovo na regionalnim skupovima i incijativama treba da bude predstavljeno kao nezavisna i suverena država sa svojim državnim simbolima i da bude potpisnica regionalnih sporazuma.
Ona je odbacila predloge Srbije da Kosovo bude predstavljeno sa referencom na rezoluciju 1244, koja je, prema njenom mišljenju, pravno i politički prevaziđena. Zamenica premijera Kosova je zatražila da Srbija do kraja poštuje i primenjuje sporazum o slobodi kretanja i slobodnoj trgovini, tražeći istovremeno da EU poveća pritisak na Beograd da ukine prepreke i tarife za osiguranje vozila i da ubrza ostvarivanje svih sporazuma. Zatražila je da se do 10. februara pripremi i potpiše protokol o ostvarivanju sporazuma IBM o integrisanom upravljanju granicama.
Ona je pozvala Kupera da naredne nedelje poseti Kosovo.
Prema navodima saopštenja, Kuper je primio k znanju stavove Prištine i izrazio spremnost da se angažuje na približavanju za sada izuzetno udaljenih stavova dve delegacije.

IMENOVANI NOVI ŠEFOVI EULEKSOVOG TUŽILAŠTVA

PRIŠTINA, 27. jan. (Beta)- Euleks je za novog šefa Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova imenovao Ane Signe Justesen koja ima gotovo 30 godina radnog iskustva u oblasti vladavine prava u Danskoj.
Misija je kako navodi, izabrala i novog Glavnog Euleksovog tužioca koji treba da stigne na Kosovo i preuzme svoju dužnost, ali o njemu nije saopštila više podataka.
Novoimenovana šefica Kancelarije sprecijanog tužilaštva Kosova Ane Justesen je 10 godina bila odgovorna za vodenje zajedničkih timova policije i tužilaca i vođenje istraga, saopštio je Euleks.
"Radujem se novom poslu na kojem ću kombinovati izvršne poslove u upravi i saradnju sa lokalnim kolegama i istražnom policijom", izjavila je Justesen koja je do sada u Euleksu bila savetnik za novoformirani Tužilački savet Kosova.
"Uzimajuci u obzir radno iskustvo koje imam u Tužilačkom savetu svesna sam mnogih problema i izazova sa kojima se suočavaju moje lokalne kolege. To će mi pomoći u daljem jačanju saradnje među tužiocima u Kancelariji specijalnog tužilaštva", rekla je Justesen.