Daily Survey

Beograd, 30. Mart 2012.

SRBIJA

JEREMIĆ: O PREDSEDNIKU GENERALNE SKUPŐTINE IPAK GLASANJE

NJUJORK, 30. marta (Tanjug)- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da ce, po svemu sudeci, doci do glasanja o izboru predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, iako je Srbija ucinila sve da se postigne dogovor.
Jeremić, koji je kandidat Srbije za tu funkciju, ocenio je da ce, kako sada stvari stoje, u trci ucestvovati i kandidat Litvanije. Generalna skupština UN ce do polovine juna odluciti ko ce od septembra preuzeti jednogodišnje predsedavanje.
"Ucinili smo sve da dode do dogovora, i ovo nije uobicajena situacija da se ide na glasanje, ali nije ni prvi put da se tako nešto dešava", istakao je srpski šef diplomatije u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga u Njujorku. On je izrazio uverenje da ce Srbija uspeti da dobije poverenje sveta da predvodi UN u narednih godinu dana.
"Kada je Srbija u pitanju, naprosto ništa nije lako, ali mislim da ima razloga da budemo optimisti", ocenio je Jeremić. Naglasio je da je Srbija nekoliko poslednjih godina vodila aktivnu spoljnu politiku prema citavom svetu i da ce to biti cenjeno prilikom odlucivanja u Generalnoj skupštini UN.
Jeremić je boravio u višednevnoj poseti Ujedinjenim nacijama, gde je imao viŠe od 40 bilateralnih susreta sa ambasadorima niza zemalja.
Tokom posete Njujorku on se, izmedu ostalog, sastao sa predstavnicima Indije, Republike Koreje, Slovacke, Poljske, Norveške, SAD, Rusije, Slovenije, Gvatemale, Kolumbije, Turkmenistana, Bahreina.
Jeremić iz SAD putuje u Kinu, a nakon toga u Egipat.

TADIC: SRBIJA NAJPRIRODNIJI IZBOR ITALIJANSKIH INVESTITORA

TRST, 30. marta (Tanjug) Predsednik Srbije Boris Tadic porucio je danas, otvarajuci italijanskosrpski biznis forum u Trstu, da je naša zemlja iz više razloga najprirodniji partner za ekonomsku saradnju i najpogodnija destinacija za italijanske investirtore.
"Srbija je od velike važnosti za Italiju, jer ima posebne sporazume o slobodnoj trgovini sa Kazahstanom, Rusijom, Turskom, Belorusijom, zemljama clanicama Cefta, a uskoro i sa Ukrajinom", rekao je Tadic i podsetio da je rec o tržištu od preko 850 miliona stanovnika.
Obracajuci se ucesnicima biznis foruma koji su zajednicki organizovale Srbija i italijanska pokrajina Friuli Venecija Đulija, Tadic je istakao da italijanske kompanije saradnjom sa Srbijom mogu da racunaju na preimucstva koja pružaju takvi preferencijalni sporazumi i da na taj nacin zapravo ocuvaju radna mesta u Italiji i doprinesu razvoju italjanske privrede.
Stoga je, ukazao je predsednik Srbije, potpuno izlišna debata da li Srbija oduzima radna mesta gradanima Italije zato što italijanske kompanije investiraju u našoj zemlji.
Prema njegovim recima, zemlje sa kojima Srbija ima povlašcene sporazume su upravo one zemlje koje proširuju svoja tržišta, što je svakako pogodnost za italijanske proizvodace.
Tadic je takode ukazao na cinejnicu da svaka nova italijanska kompanija koja dode u Srbiju može da racuna sa svojevsrnom logistickom strukturom, imajuci u vidu da 30 odsto bankarskog sektora u Srbiji "pokrivaju" italijanske banke, da su kljucna osiguravajuca društva u Srbiji italijanska, te da u našoj zemlji ima još niz drugih investicija koji italijanskim kompanijama cine poznatijim ambijent u kojem ce da posluju.
"Tome bih dodao", kazao je Tadic, "i cinjenicu da Srbija ima posebne odnose sa brojnim zemljama clanicama Pokreta nesvrstanih, sa kojima Italija nema tako produbljene veze". "Saradnja srpskih i italijanskih privrednika nema granice i moguca je u svim sektorima", konstatovao je predsednik Tadic i dodao da tehnološke inovacije cine sektor u kojem je posebno moguce zajednicki napraviti veliki iskorak.
Prema njegovim recima, postoje planovi za investicije u energetski sektor u Srbiji, pri cemu je podvukao da je neiskorišcen sektor proizvodnje energije iz biomase, te da su investicije u ovoj oblasti od strateškog znacaja za Srbiju. Takode, Tadic je izrazio želju za produbljivanjem saradnje u avioindustriji.
Predsednik regije Friuli Venecija Đulija Renco Tondo potvrdio je veliki interes te regije da saraduje sa Srbijom. "Pored ekonomskih odnosa ova regija neprestano razvija saradnju i na polju kulture, zdravstva i drugih oblasti i institucija", rekao je Tondo.
Ucesnicima foruma obratio se i gradonacelik Trsta Roberto Kosolini.
O znacaju saradnje Srbije i ove regije govorili su državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Srbije Branislav Zec, Predsednik Predsednik privredne komore Srbije Miloš Bugarin i predsednik Privredne komore Trsta Antonio Pauleti.
Za biznis forum u Trstu vlada veliko interesovanje, kako srpskih, tako i italijanskih privrednika.

SRBIJA – KiM

STEFANOVIĆ: NAĆI REŠENJE ZA SPROVOĐENJE IZBORA NA KOSOVU

BEOGRAD, 29. marta 2012. (Beta)- Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je danas da državni organi i UNMIK treba da nađu najbolje moguće rešenje za sprovođenje izbora na Kosovu.
"Procedura je u toku, državni organi rade svoj posao. Republička izborna komisija, UNMIK i svi ostali treba da pronađu najbolje moguće rešenje da vidimo kako će se ta stvar odvijati", rekao je Stefanović novinarima posle sednice skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.
On je dodao da se UNMIK i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ne mogu zaobići na Kosovu od 1999. godine.
Na pitanje da li je Vlada Srbije ovastila RIK da sprovede i lokalne izbore na Kosovu, Stefanović je odgovorio da ne zna, ali da su "sve radnje u toku i da će odluke biti donete kad im bude vreme".
Povodom Rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se navodi da će Srbija, ako organizuje lokalne izbore na Kosovu, prekršiti međunarodno pravo i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti, Stefanović je rekao da su odluke tog tela neobavezujuće i da ne mogu biti u koliziji sa srpskim Ustavom i zakonima.
"To je stav većine poslanika evropskog parlamenta očigledno, ali su to isti oni poslanici koji su doneli i neke pozitivne odluke za Srbiju u nedavnoj prošlosti", kazao je Stefanović.
On je rekao da je EP organ Evropske unije "za respekt" i da Srbija mora s pažnjom pratiti njegove stavove, ali i podsetio da se u to telo biraju poslanici iz svih zemalja članica EU, od kojih je većina priznala nezavisnost Kosova.
"Mi imamo Ustav, zakone i nacionalni interes i moramo ga se držati i sve učiniti da on bude maksimalno uklopljen sa našim strateškim pravcima kretanja u budućnosti i članstvom u EU ali istovremeno pokusavamo da našu politiku, koja je i Kosovo i EU, i koja je dobila svoju verifikaciju, i dalje potvrđujemo", rekao je Stefanović.

MUP KOSOVA: HAPŠENJE POŠTO SU IZBORI NELEGALNI

PRIŠTINA, 29. marta 2012. (Beta) Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je danas da je hapšenje predstavnika srpskih "ilegalnih institucija" koji su nosili izborni materijal u skladu sa stavom kosovske vlade da su srpski izbori nelegalni na teritoriji Kosova.
MUP Kosova je podsetio da su kod prelaza Bela zemlja uhapšene četiri osobe koje su nosile izborni materijal za srpske izbore 6. maja, čime su, kako je navedeno, oni prekršili ustavni poredak Republike Kosovo.
Policija Kosova je u utorak kod prelaza Bela zemlja uhapsila predsednika "paralelne opštine" Vitina Srećka Spasića, radnike opštinske uprave Ivicu Nojkića i Aleksandra Stojiljkovića i pripadnika MUPa Srbije iz policijske uprave Uroševac, Svetozara Naskovića. Kako se navodi, kosovska policija priprema plan za sprečavanje srpskih izbora na Kosovu, zakazanih za 6. maj.
Prema tom tumačenju, Vlada Kosova i cela međunarodna zajednica smatraju da su napori Srbije da organizuje lokalne izbore na teritoriji Kosova nelegalni i u suprotnosti sa međunarodnim pravom.
"Vlada Republike Kosovo će iskoristiti sva ustavna i pravna sredstva da spreči agresiju Republike Srbije na Kosovu" ističe se u saopštenju.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SAD I KOSOVA

PRIŠTINA, 29. marta 2012. (Beta) Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i američki ambasador na Kosovu Kristofer Del danas su u Prištini potpisali sporazum o saradnji vlada SAD i Kosova.
Tim bilateralnim sporazumom se reguliše dalja diplomatska, ekonomska i kulturna saradnja.
Nakon potpisivanja sporazuma Jahjaga i Del nisu davali izjave.
Američka ambasada u Prištini je juče saopštila da potpisivanje bilateralnog sporazuma predstavlja važno dostignuće u partnerstvu sa kosovskom vladom.
"To takođe potvrđuje neprekidnu posvećenost SAD vladi i narodu Kosova", saopštila je ambasada.

DEŽER: EU NE TRAŽI OD SRBIJE DA SE ODREKNE TERITORIJE

BEOGRAD, 30. marta 2012. (Beta) Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da EU ne traži od Srbije da se odrekne svoje teritorije niti će nametati rešenje kosovskog problema ali isto tako to pitanje ne može da ignoriše.
Na konferenciji posvećenoj političkim i ekonomskim posledicama odluke da Srbija dobije status kandidata, Dežer je istakao da EU želi da vidi Srbiju u svom članstvu, kao i njenu političku posvećenost Uniji. Dežer je ponovio da je jedno od najbitnijih pitanja na evropskom putu Srbije ka EU rešavanje kosovskog pitanja, kroz dijalog Beograda i Prištine.
"Mi ne verujemo da će to prouzrokovati konfliktnu situaciju, već da se kroz dijalog može naći rešenje", istakao je Dežer, navodeći da EU neće nametati rešenje, već da želi da pomogne da se do njega dođe. EU, kako je naveo, ne može samo da ignoriše kosovski problem, da ga "zamrzne" i da se ponaša kao da ne postoji.
"Problem Kosova je postojao i ranije u istoriji i nije ga izmislila EU. Moramo da pokrenemo proces koji će dovesti do rešenja", izjavio je on i dodao da očekuje napredak i da će Srbija taj problem rešiti do ulaska u Uniju.
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da Srbija od kandidature i evropskih integracija ima ekonomske koristi.
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je da u procesu pridruživanja Srbije Uniji "ima prednosti ali i rizika". "To pitanje treba da rešavaju Srbi, a Rusija će nastaviti da razvija saradnju sa Srbijom, bez obzira na njenu odluku", rekao je on. Konuzin je dodao da će Rusija tražiti oblike saradnje i sa Srbijom i sa EU, tako da bude "dobro za sve".
Direktorka Vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da kandidatura Srbije za članstvo u EU puno znači za njenu geostratešku sudbinu, budući da je deo Evrope, ali i za njenu ekonomiju. Ona je istakla da kandidatura ne znači da se treba odreći starih prijateljstava i traženja novih.