Daily Survey

Beograd, 30. April 2012.

SRBIJA – KiM - IZBORI

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ PRIMILA AKREDITIVNA PISMA

BEOGRAD, 30. aprila 2012. (Beta) Predsednica Skupštine Srbije koja zamenjuje predsednika Republike Srbije, primila je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Kipra i Bugarske, Nafsike Krusti i Angela Dimitrova.
Predsednica je ambasadorima poželela dobrodošlicu i izrazila uverenje da će za vreme njihovog mandata odnosi Srbije i država koje predstavljaju nastaviti da se razvijaju i obogaćuju, saopštio je njen kabinet.

U INOSTRANSTVU 38 BIRAČKIH MESTA U 22 ZEMLJE

BEOGRAD, 30. aprila 2012. (Beta) Za glasanje u inostranstvu na predsedničkim i parlamentarnim izborima 6. maja u Srbiji biće otvoreno 38 biračkih mesta u 22 zemlje, saopštilo je danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.
Zahvaljujući novom zakonu i uvođenju jedinstvenog biračkog spiska, prvi put će biti otvoreno onoliko biračkih mesta u inostranstvu koliko je građana izrazilo želju da glasa na predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima podnošenjem pismenog zahteva u diplomatskokonzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu, piše u saopštenju.
Navodi se da je za glasanje na prošlim parlamentarnim izborima 2008. godine bilo otvoreno 75 biračkih mesta u 42 države, a od ukupnog broja birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu glasala je samo jedna trećina birača.
Smanjenje broja biračkih mesta je još jedan od pozitivnih efekata uvođenja jedinstvenog biračkog spiska čiji je rezultat, između ostalog, značajna ušteda za državu i građane, ocenilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu.

OEBS POSTAVIO USLOVE ZA SPROVOĐENJE IZBORA NA KOSOVU

BEOGRAD, 27. aprila (Beta)- Predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju rekli su danas da je OEBS koji bi trebalo da asistira Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) u sprovođenju izbora na Kosovu, postavio određene uslove i da će to Ministarstvo tražiti da se o njima izjasni Vlada Srbije.
Savetnik ministra za Kosovo i Metohiju Vlada Jovičić rekao je na sednici RIK da je sa OEBS u načelu dogovoreno da asistira RIK u sprovođenju izbora na Kosovu, ali da je OEBS predložio uslove koji su "na granici legalnog".
Prema njegovim rečima, OEBS je, radi bezbednosti glasanja, tražio da se glasovi prebrojavaju van teritorije Kosova i Metohije, da birački odbori imaju samo predsedavajućeg i dva člana bez proširenog sastava, kao i da se simboli Srbije mogu isticati samo unutar biračkih mesta.
OEBS je tražio i da se biračka mesta fizički grupišu na 19 lokacija na kojima bi bilo 80 do 100 biračkih mesta, a da se u srpskim sredinama, pre svega na severu Kosova, otvori dodatnih nekoliko mesta.
Jovičić je rekao da je OEBS pristao da se sve ostale procedure sprovedu po zakonima Srbije i dodao da će Ministarstvo tražiti da se o postavljenim uslovima izjasni Vlada Srbije.
"UNMIK, koje je Ministarstvo prvo kontaktiralo oko sprovođenja izbora, prebacio je loptu na OEBS", rekao je on.
Članovi RIK iz Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke ocenili su da RIK ne može sprovesti izbore pod uslovima koje je postavio OEBS jer su protivzakoniti.
Sekretar RIK Veljko Odalović rekao je da to telo u postupku pripreme izbora radilo identično za teritoriju cele Srbije i da nije dovelo u pitanje regularnost izbora.
Odalović je podsetio da je Vlada Srbije 2008. godine omogućila RIK sprovođenje izbora i rekao da je najvažnije stvoriti bezbednost za sve učenike izbora, kao i garantovati regularnost glasanja.
Sednica RIK, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bilo obaveštavanje o aktivnostima i merama koje je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju preduzelo za sprovođenje izbora 6. maja, prekinuta je. Nastaviće se pošto Vlada Srbije toj komisiji dostavi mišljenje o tome da, kako je rečeno, li je bezbedno sprovesti izbore na Kosovu.

DAČIĆ: POSTOJE INFORMACIJE O OMETANJU IZBORA NA KOSOVU

BEOGRAD, 29. aprila (Beta)- Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da srpske i strane službe bezbednosti imaju informacije o pripremanju akcija ometanja izbora na Kosovu i Metohiji.
Ispred Beogradske arene, gde je izvedena pokazna vežba MUPa o rešavanju talačke situacije, Dačić je novinarima rekao da su planirani fizički napadi na biračka mesta na Kosovu, oduzimanje biračkog materjala, kao i hapšenja i napadi na ljude koji učestvuju u biračkim odborima.
"Postoje informacije koje nisu samo naše nego i stranih službi da, ne samo prištinske vlasti nego i razne grupacije koje se nikako ne mogu podvesti pod grupacije koje imaju bilo kakvu kontrolu Euleksa i Kfora, da pripremaju određene akcije koje bi bile usmerene ka ometanju izbora na Kosovu i Metohiji", rekao je ministar.
On je istakao da je zbog toga važno da se postigne dogovor s međunarodnom zajednicom o pomoći u održavanju izbora na Kosovu i Metohiji.
"Nama je bilo svejedno da li je Unmik i OEBS, jer Srbija ravnopravno učestvuje u obe organizacije", naveo je Dačić i izrazio nadu da će činjenica da će se izbori održati uz pomoć OEBSa predstavljati prepreku da dođe do tih nemira.
Prema njegovim rečima, napade planiraju ekstremisti sa Kosova koji su u političkim ekstremnim organizacijam i raznim paravojnim formacijama koje se, kako je kazao, uvek drže negde u rezervi.
"To se sigurno ne radi bez znanja prištinskih vlasti", rekao je ministar.