Daily Survey

Beograd, 30. Maj 2012.

SRBIJA

NIKOLIC: BOLJI ODNOSI SA CRNOM GOROM

PODGORICA, maja 29 (Tanjug) - Izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolic izjavio je veceras da je crnogorska nezavisnost za njega završena prica, dodajuci da želi da dve države ubuduce imaju mnogo bolje odnose nego što je to sada slucaj.
On je kazao da Srbe i Crnogorce veže mnogo toga zajednickog. Priznajem zauvek Crnu Goru kao državu, ali ne priznajem razliku izmedu Srba i Crnogoraca, jer je nema, rekao je Nikolic Televiziji Crne Gore.
On je ponovio da nikada nece priznati nezavisnost Kosova, pa cak i po cenu odustajanja od evropskog puta Srbije.
Upitan da li postoji neka situacija u kojoj bi mogao da prizna nezavisnost Kosova, Nikolic je odgovorio negativno. Ne postoji takva situacija. Ima nešto što u životu ne možete da uradite, naveo je on. Nikolic je rekao da mu niko do sada nije postavio priznanje Kosova kao uslova za dalji napredak Srbije u evropskim integracijama.
Hipoteticko je pitanje da li ce neko postaviti taj uslov ili ne, ali me nije sramota i ne bežim od odgovornosti da saopštim da mene nema na spisku onih koji bi prihvatili da idemo u evropske integracije, a da se odreknemo Kosova i Metohije, kazao je izabrani predsednik Srbije.

DEVENPORT I NIKOLIC O EU INTERGACIJAMA SRBIJE

BEOGRAD, maja 29 (Tanjug) - Britanski ambasador Majkl Devenport preneo je danas izabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikolicu cestitke premijera Dejvida Kamerona na izbornoj pobedi i razgovarao sa njim o evropskim integracijama Srbije i nastavku dijaloga Beograda i Prištine, receno je danas Tanjugu u ambasadi Velike Britanije.
Devenport je prethodno u petak, u ime njenog velicanstva, cestitao Nikolicu izbor za predsednika Srbije i pozdravio njegovu privrženost evropskom putu Srbije. Takode, Devenport je tada ohrabrio Beograd da nastavi da se angažuje na jacanju odnosa u regionu i porucio da se Velika Britanija nada da ce zajedno s novoizabranim predsednikom i buducnom vladom Srbije "nastaviti da radi na izgradnji statusa kandidata za EU i sprovodenju nužnih reformi na putu Srbije ka EU".
"U tom kontekstu, pozdravljam privrženost novoizabranog predsednika buducnosti Srbije u EU. Velika Britanija ohrabruje Srbiju da pojaca saradnju sa Sarajevom i Zagrebom i da, putem dijaloga s Prištinom, nastavi da radi na vidljivom i održivom napretku u odnosima Beograda i Prištine", navedeno je u saopštenju od petka. U britanskoj ambasadi danas je istaknuto da je Devenport i danas preneo iste poruke Nikolicu.
Nikolic je danas, posle susreta sa šefom Delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom, novinarima, izmedu ostalog, rekao da je u sedištu Srpske napredne stranke razgovarao sa ambasadorima Japana Tošiom Cunozakijem i Velike Britanije Majklom Devenportom.
Tanjugu je u japanskoj ambasadi ranije danas receno da je ambasador Tošio Cunozaki cestitao Nikolicu na izbornoj pobedi. "Ambasador Cunozaki sastao se danas sa Nikolicem i iskoristio je priliku da mu cestita pobedu na predsednickim izborima", receno je Tanjugu u diplomatskom predstavništvu te zemlje.

LAJCAK: SRBIJA NA ISTORIJSKOJ PREKRETNICI

BRISEL, maja 29 (Tanjug) - Šef slovacke diplomatije Miroslav Lajcak ocenio je da se Srbija ponovo nalazi na istorijskoj raskrsnici i da EU mora odmah da se ukljuci u intenzivan dijalog sa srpskim vlastima i svim politickim liderima, zakljucivši da je politicki pejzaž zemlje postao kompleksniji posle izborne pobede Tomislava Nikolica.
Sabravši utiske posle prošlonedeljne posete Beogradu, Lajcak je istakao da su sastanci sa novoizabranim predsednikom Tomislavom Nikolicem i drugim visokim srpskim zvanicnicima pokazali da postoji snažan konsenzus medu glavnim politickim snagama u vezi sa evropskim putem Beograda. "Vreme je da se ta vizija konkretizuje u vrlo bliskoj buducnosti, a to je važno za narod Srbije, za stabilnost regiona i za Evropu kao celinu", porucio je slovacki ministar spoljnih poslova, u autorskom tekstu objavljenom na sajtu "EU Observer".
Prema Lajcakovim recima, zajednicki poziv koji su visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo uputili novom srpskom predsedniku da poseti Brisel "potvrduje da EU želi da nastavi sa otvorenim pristupom Srbiji u skladu sa evropskom buducnošcu te zemlje". "Srbija je prešla dug put da bi postala kandidat za clanstvo u EU, a sada se nalazi na važnoj tacki na tacki otpocinjanja pristupnih pregovora", podsetio je on, dodajuci da bi takav korak konacno uneo evropsku agendu u politiku Srbije i ucinio bi buduce clanstvo vidljivim i opipljivim ciljem.
"Ova godina bi mogla biti prekretnica u evropskoj istoriji Srbije", istakao je šef slovacke diplomatije, ali je i podsetio da kriterijumi koje su postavile države clanice EU i EK moraju da se zadovolje kako bi se obezbedilo zapocinjanje pristupnih pregovora i da reforme zapocete tokom prethodnih godina moraju da se nastave.
Lajcak je porucio da je Slovacka, kao clanica EU, spremna da podrži Beograd i podeli sa njim lekcije koje je naucila tokom procesa integracije. "Evropska unija ocekuje od nove srpske vlade da se u potpunosti fokusira na neophodne reforme, sa pristupanjem EU kao konacnim ciljem", rekao je on, podsetivši da, medu kriterijumima, normalizacija odnosa sa Prištinom ima prednost i da je pitanje Kosova veoma osetljivo u srpskoj politici.
Kako navodi Lajcak, mnogi srpski predstavnici su pokušali da pronadu ravnotežu izmedu nacionalnog interesa u evropskoj integraciji i tog pitanja, ali on smatra da to više nije progresivni metod. "Da bi se postigao uspeh, bice neophodno u potpunosti se fokusirati na pristupanje EU", porucio je šef slovacke diplomatije u autorskom tekstu. Proces dijaloga izmedu Beograda i Prištine usaglašen rezolucijom Generalne skupštine UN koju su zajednicki predložili EU i Srbija u septembru 2010. godine do sada je doveo do sporazuma o brojnim pitanjima, zakljucio je Lajcak.
On je naveo da je to doprinelo cinjenici da je Srbiji dodeljen status kandidata za clanstvo u EU, istakavši da je nastavak dijaloga nužan, kao i primena ranije postignutih sporazuma. "EU je odigrala veoma važnu ulogu u olakšavanju dijaloga Beograda i Prištine i trebalo bi da nastavi da je igra jer samo Unija obema stranama pruža perspektivu zajednicke realnosti", ocenio je on.
Lajcak je dodao da forma ili struktura dijaloga mogu da se izmene kako bi se on ucinio regularnijim i kako bi u njemu ucestovali i viši politicki predstavnici, ali je naglasio da je suština jasna pregovori moraju da se nastave i trebalo bi da rezultuiraju sporazumima i njihovom primenom.
Uspostavljanje održive i funkcionalne situacije na severu Kosova bice veoma osetljivo za relevantne strane, podsetio je Lajcak, istakavši da medunarodna zajednica ocekuje da Srbija doprinese ostvarenju tog cilja. "Moramo da izbegnemo stvaranje još jednog zamrznutog sukoba u Evropi, sukoba koji bi umanjio šanse pripadnika još jedne generacije da prožive život kao evropski gradani", upozorio je on i porucio da istorijski momenti zahtevaju od lidera da donose odgovorne odluke.
U zakljucku, Lajcak je ocenio da nova politicka realnost u Srbiji baca svetlo na znacaj odgovornog pristupa svih relevantnih politickih snaga. "Odluke koje treba doneti otvorice novo evropsko poglavlje u buducnosti Srbije, a širok politicki konsenzus bice najvažniji faktor koji može da dovede Beograd, kao važan deo Zapadnog Balkana, i Evropsku uniju do novog nivoa saradnje", porucio je Lajcak.

MERKEL ČESTITALA NIKOLIĆU NA IZBORNOJ POBEDI

BEOGRAD, 30. maja (Beta) - Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je danas Tomislavu Nikoliću izbor za predsednika Srbije i izrazila nadu da će on nastaviti integraciju zemlje u Evropsku uniju.
"Nadam se da ćete se snažno zalagati za nastavak integracije Srbije u Evropsku uniju. Nemačka će biti pouzdan partner Vama i Vašoj zemlji u sprovođenju za to neophodnih reformi", navodi se u čestitki nemačke kancelarke.
Novoizabrani predsednik Srbije razgovarao je danas u Beogradu sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, Hansom Diterom Lukasom.
Nikolić je izrazio želju za najboljom i najbližom mogućom saradnjom Srbije i Nemačke, kako na ekonomskom, tako i na političkom planu.
Nikolić i nemački zvaničnik saglasili su se da su evropske integracije proces kojim će Srbija u budućnosti obezbediti ekonomski napredak, a da bilateralna saradnja između dve zemlje može da bude podignuta na viši nivo.