Daily Survey

Beograd, 31. Jul 2012.

SRBIJA – EU

TERCI: NE VIDIM DA JE PREDUSLOV PRIZNANJE KOSOVA

BEOGRAD 30. jul (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Italije dulio Terci izjavio je danas da ne vidi da je priznavanje nezavisnosti Kosova preduslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju niti misli da bilo ko to Srbiji želi da postavi kao novi preduslov.
"U Evropi i Italiji znamo koliko je to pitanje politicki i emotivno osetljivo", rekao je Terci u intervjuu za RTS osvrcuci se na nedavnu izjavu bivSeg izaslanika UN za Kosovo i Metohiju Martija Ahtisarija da Beograd treba usloviti priznanjem Kosova, ako Srbija želi u Evropsku uniju.
Prema njegovim recima, najvažnije pitanje prilikom prisutpnih pregovora bice pitanje dijaloga Beograda i PriStine, dok su druga znacajna pitanja u tom procesu ona, o strukturnim reformama.
On je naveo da su njegovi razgovori sa predsednikom, premijerom i Sefom diplomatije potvrdili da postoji jasna volja Srbije da nastavi put ka EU i dodao da je bio zadovoljan kada je Evropski savet dao status kandidata Srbiji. "Sada se otvara novo poglavlje, a to je formalno otvaranje pregovora za clanstvo", rekao je Terci i dodao da je to pitanje u rukama Evropske komisije, koja ce predstaviti izveStaj u oktobru, koji ce biti osnova za dalje odnose Beograda i Brisela, o brojnim pitanjima.
Ukazujuci da je njegova poseta Srbiji uprilicena na pocetku mandata nove srpske vlade, on je istakao da to nije samo potreba Italije da uspostavi direktne, prijateljske odnose sa novom srpskom vladom, kakvi su bili i ranijih godina, vec da je to nacin da se kaže srpskoj vladi, parlamentu i srpskom narodu koliko je taj odnos znacajan za sve Italijane, posebno za italijansku vladu.
"Imamo mnogo prilika za privrednu saradnju, saradnju u trgovini, razvojnoj politici, a posebno na glavnom pitanju koje je sada na stolu, a to je odnos izmedu Srbije i Evropske unije", rekao je Terci.
On je istakao i da partnerstvo Srbije i Italije jaca i podsetio da je trgovinska razmena dostigla 2,2 milijarde evra, a da je proSle godine povecana za 15 odsto. "Tokom prvih meseci ove godine, kada je naSa ekonomija bila pogodena krizom, razmena je povecana za desetak odsto", rekao je Terci.
Italijanski Sef diplomatije je prvi strani zvanicnik koji je posetio Srbiju nakon Sto je formirana nova vlada, a u Beogradu se juce sastao sa predsednikom Nikolicem, premijerom Dacihem, potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vucicem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkicem.

RIM I DALJE UZ SRBIJU, STETNI NOVI USLOVI IZ EU

BEOGRAD 30. jul (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Italije dulio Terci porucio je danas u Beogradu da ce zvanicni Rim nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU , a u razgovorima sa srpskim zvanicnicma složio se da bi bilo izuzetno loSe za sve ukoliko bi Brisel naknadno izneo neke nove uslove za prikljucenje Srbije EU. Terci je prvi strani zvanicnik koji je posetio Srbiju nakon Sto je formirana nova vlada, a u Beogradu se sastao sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolicem, premijerom Ivicom Dacihem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkicem, a tokom popodneva razgovarace i sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vucicem.
Nikolic i Terci su saglasili da bi bilo izuzetno loSe za sve ukoliko bi Evropska unija naknadno iznela neke nove uslove za prikljucenje Srbije EU.
Terci je tokom susreta sa Nikolicem istakao da Italija podržava Srbiju u njenim nastojanjima da Sto pre postane punopravni clan Evropske unije, kao i da je spremna da pruži svu potrebnu pomoc u nastavku dijaloga sa privremenim vlastima u PriStini, navodi se u saopStenju iz PredsedniStva Srbije.
Oef italijanske diplomatije je izrazio spremnost Italije za saradnju na polju energetike i obavestio predsednika Nikolica da je Italija voljna da uloži sredstva u zajednicke projekte sa Srbijom, na izgradnji hidroelektrana na Ibru i srednjem toku Drine. Nikolic je zahvalio gostu na strateSkom partnerstvu izmedu dve države i na investicijama koje je Italija do sada ostvarila u naSoj zemlji, isticuci da Srbija racuna na njenu podrSku i u svom daljem putu ka EU.
Oef države je preneo spremnost Srbije da prihvati sugestije EU i otkloni propuste u reformi pravosuda, sprovodenju borbe protiv korupcije i kriminala i reSavanju problema spornih privatizacija.
Osvrcuci se na problem Kosova i Metohije, Nikolic je istakao da ce politika Srbije ubuduce biti vrlo transparentna i da ce Srbija insistirati da se na Kosovu i Metohiji obezbedi puna bezbednost i mir za sve gradane pokrajine, a nece pristati na nezavisnost tog dela Srbije.
On je dodao da ce se napraviti jedinstvena strategija za KIM, iza koje ce stati Srbija, i u izradi ce se konsultovati svi relevantni politicki subjekti u naSoj zemlji.
Na zajednickoj konferenciji za novinare, Terci i Dacic su istakli da je od presudne važnosti za evropski put Srbije su nastavak dijaloga Beograda i PriStine, kao i nastavak zapocetih reformi.
Premijer Srbije je izrazio zadovoljstvo Sto je od Tercija cuo da nece biti dodatnih uslovljavanja Srbije, nakon vec poznatih dogovora iz decembra proSle godine.
Isticuci spremnost Italije da cvrsto podržava Srbiju na evropskom putu, Terci je podsetio da je u tom smislu neohodno da Srbija nastavi reforme i dijalog sa PriStinom. Posebna pažnja bila je posvecana ekonomskoj saradnji dve zemlje, uzamjuci u vidu da je Italija jedan od najvecih investitora u Srbiji.
Dacic je najavio da ce proizvodnja i izvoz automobila iz kragujevacke fabrike "Fiat" krenuti u avgustu u manjem obimu, a da ce krajem godine ta kompanija izvoziti nekoliko desetina hiljada vozila.
On je, govoreci o privrednoj saradnji Srbije i Italije, rekao da bi SkupStina Srbije trebalo uskoro da ratifikuje sporazume o energetici, na osnovu kojih se ocekuju znacajne investicije iz Italije.
Oefovi diplomatija dve zemlje ocenili su da su odnosi izmedu dve zemlje prijateljski i partnerski i za sledecu godinu najavili održavanje treceg samita ItalijaSrbija.
Na zajednickoj konferenciji za novinare Terci je joS jednom podvukao da je Italiji stalo do Srbije, da veruje u njenu bolju buducnost i da ce je i dalje podržavati na evropskom putu, a Mrkic da je Italija prijatelj "na kojeg racunamo" i koja se vec dokazala u naSem približavanju EU.
Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vucic sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Italije duliom Tercijem i naglasio da su evropske integracije prioritet nove vlade, dok je njegov sagovornik porucio da ce zvanicni Rim nastaviti da podržava Srbiju na tom planu.
"Srbija nece napustiti evropski put. NaSa buducnost je u Evropskoj uniji. Ne obecavamo mnogo, ali ono Sto obecamo i ispunicemo", istakao je Vucic, navodi se u saopStenju vladine kancelarije za saradnju sa medijima. Vucic je u razgovoru kao prioritete vlade izdvojio i regionalnu i bilateralnu saradnju, kao i borbu protiv sistemske korupcije. Terci je naglasio da ce zvanicni Rim nastaviti da podržava Srbiju na planu evrointegracija. "Meduvladin samit ce pokazati kvalitet naSih odnosa i želju da sa novom vladom uspostavimo Sto bliže odnose", kazao je Terci.
On je joS dodao i da ce narocita pažnja biti posvecena povecanju italijanskih investicija u Srbiji. Prvi potpredsednik vlade zahvalio se na podrSci italijanske vlade i naglasio da ce nastojati da osigura donoSenje ekonomskog programa kojim bi se stranim investitorima obezbedila sigurnost i pojednostavile procedure.

SRBIJA – EKONOMIJA

NIKOLIĆ ZATRAŽIO PODRŠKU SB ZA BUDŽET, POLJOPRIVREDU

BEOGRAD, 31. jula 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio je danas od direktorke Svetske banke (SB) za Srbiju Džejn Armitidž podršku te finansijske institucije za razvojne projekte u oblasti poljoprivrede i energetike, kao i podršku budžetu Srbije, kako bi zemlja mogla dobiti na vremenu da popravi stanje u svojoj privredi.
Kabinet predsednika je nakon sastanka u Beogradu saopštio da je Nikolić u ragovoru sa Armitidž istakao da je "Srbija danas visoko zadužena zemlja, sa brojnim ekonomskim problemima, ali da će osnovni cilj novih vlasti biti da promene takvo stanje i da u Srbiji počne da se radi i proizvodi".
Nikolić je kazao i da "Srbija mora postati država u kojoj će vladati pravo i pravda" i najavio obračun države sa kriminalom i korupcijom.
Predsednik Srbije je rekao i da "nije bio saglasan kada je tokom mandata prethodne Vlade Srbije došlo do poremećaja odnosa sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)", zbog čega pozdravlja najave nove Vlade o brzoj normalizaciji odnosa sa tom finansijskom institucijom.
Predstavnica SB za Srbiju Džejn Armitidž je istakla da pozdravlja stavove predsednika Republike Srbije. Ona smatra da je osnovni problem Srbije visoka nezaposlenost, a da bi se taj problem rešio potrebne su nove investicije, navodi se u saopštenju.
"Investitori svakako neće dolaziti u zemlje u kojima je stepen korupcije na visokom nivou i zato ohrabruje poruka predsednika Nikolića o rešenosti da se u Srbiji suzbije korupcija", navela je predstavnica SB. Armitidž je istakla i da je SB zainteresovana da sarađuje na realizaciji projekata opšteg značaja.

DACIC NAJAVIO MASOVNI IZVOZ FIJATOVIH AUTOMOBILA

BEOGRAD 30. jul (Tanjug) - Premijer Srbije Ivica Dacic najavio je danas da ce proizvodnja i izvoz automobila iz kragujevacke fabrike "Fijat" krenuti u avgustu u manjem obimu, a da ce krajem godine ta kompanija izvoziti nekoliko desetina hiljada vozila.
Dacic je na zajednickoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Italije dulijem Tercijem ponovio da ga je poslovodstvo fabrike obavestilo da ce uskoro poceti s proizvodnjom i izvozom velikog broja automobila i podsetio da je "Fiat" jedna od najvecih italijanskih kompanija u Srbiji, pored Benetona. "U avgustu se ocekuju ti veliki izvozni poslovi. U pocetku u manjem obimu, a do kraja godine ocekujemo izvoz nekoliko desetina hiljada vozila", rekao je Dacic.
On je, govoreci o privrednoj saradnji Srbije i Italije, rekao da bi SkupStina Srbije trebalo uskoro da ratifikuje sporazume o energetici, na osnovu kojih se ocekuju znacajne investicije iz Italije.
Uz podsecanje da dve zemlje imaju diplomatske odnose vec 133 godine, Dacic je rekao da je vlada koju vodi veoma zainteresovana da i dalje razvija bilateralne odnose sa Italijom, sa kojom posle Rusije i Nemacke ima najvecu poljnoptrgovinsku saradnju.
Dacic je naglasio da u Srbiji radi viSe od 400 italijanskih kompanija, koje su sada zajednicke domace firme, da je Italija jedan od najvecih donatora, da njihove banke cine 25 odsto ukupnog bankarskog sistemu, a osiguravajuca druStva viSe od 40 odsto. "Ako mi ne možemo da napravimo dobar ambijent za italijanske investicije, onda svi treba da podnesemo ostavke, racunajuci tu banke i osiguravajuca druStva", podrucije je Dacic odgovarajuci na pitanje da li ce nova vlada sprovesti mere koje je dogovorila prethodna, a koje se ticu olakaSica za strana ulaganja.
Dacic je medutim, naglasio da ce Vlada Srbije raditi na tome da olakSice omoguci ne samo stranim, vec i domacim investitorima.
Premijer je ocenio da je za strana ulaganja najvažnije da postoji politicka i ekonomska stabilnost i dodao da ce se nova vlada boriti za to, kao i za nastavak evropskog puta Srbije.
Iitalijanski ministar spoljnih poslova Terci podsetio je da je na prethodnim sastancima dveju vlada dogovoren veci broj projekata, od kojih su mnogi u realizaciji, kako Sto je saradnja u oblasti energetike, kroz projekat za gradnju hidroelektrana, autoidustrija i projekti u infrastrukturnim projektima u Srbiji, ali i zajednicki nastup na trecim tržiStima. "Uprkos tome Sto je privreda u zatiSju i u Italiji i u Srbiji, naSa privredna saradnja napreduje i raste i iznosi 2,2 milijarde evra, Sto je porast od 15 odsto u 2011. godinu i dodatnih 10 odsto u prvim mesecima 2012." , rekao je Terci.
Premijer Srbije složio se sa gostom iz Italije da zbog ekonomske krize nova vlada ima kao glavni cilj da pomogne privredu i gradane. "Istina, voleo bih da je kriza u Srbiji kao kriza u Italiji, sa 30.000 dolara po glavi stanovnika", naSalio se Dacic.

ARMITIDŽ ZADOVOLJNA RADOVIMA NA KORIDORU 10

BEOGRAD 30. jul (Tanjug) - Regionalna direktorka Svetske banke za Evropu Džejn Armitidž izrazila je danas u Beogradu zadovoljstvo "zbog visokog stepena saradnje i veoma dobre realizacije projekata koji se rade po predvidenim rokovima i na nacin koji podrazumeva svetski nivo kvaliteta".
Prilikom susreta sa ministrom saobracaja Milutinom Mrkonjicem, direktorka Armitidž je kazala da se tokom posete svim gradiliStima na Koridoru 10, uverila u maksimalnu angažovanost kompletne gradevinske operative i naglasila da je ucinjen ogroman napredak, u odnosu na 2011, kako je saopStilo resorno Ministarstvo. To daje osnove za optimizam u pogledu zavrSetka tog najveceg projekta na zapadnom Balkanu, dodala je Armitidž.
Armitidž je naglasila da je obavila detaljne razgovore sa novim vlasnicima kompanije " Alpina", i da je dobila uveravanja "da ce vecina zapocetih poslova biti zavrSena do sredine naredne godine".
To se pre svega odnosi na deonice puta izmedu Grabovnice i Grdelice, Vladicinog hana i Prevalaca, Prevalaca i Suvog dola, kao i Suvog dola i Doljih Neradovaca, obilaznice oko Dimitrovgrada i mosta na Velikoj Moravi. "Razgovarali smo i o novonastaloj situaciji i pukotinama koje su se pojavile na tunelu kod Dimitrovgrada, Sto je zahtevalo da se pronade novi nacin rada, kako bi se radovi nastavili punim intenzitetom," kazala je Armitidž.
Ministar Mrkonjic je kazao kako se Svetska banka do sada pokazala da potpuno razume potrebe Srbije, a portfolio ministarstva kome je on na celu je kod te finansijske institucije najveci
Mrkonjic je, uz uveravanja da je opredeljenje nove vlade da maksimalno i krajnje dinamicno privede sve radove kraju. "Predstoji i veliki posao na rehabilitaciji puteva, a odobrenih 13 miliona dolara, želimo Sto pre da investiramo, kao i da drasticno poboljSamo bezbedonosne saobracajne uslove," primetio je ministar.
Generalni direktor "Koridora Srbije" Mihajlo MiSic složio se sa konstantacijom da "svi ugovorom pokriveni projekti idu veoma dobro i zbog cinjenice da se finasiranje odvija u kontinuiteti i bez ikakvih poteSkoca". Generalni direktor MiSic je potvrdio da se menadžment te firme slaže da bude prihvacen novi metod rada, zbog nastalih pukotina u tunelu. "To je posebno znacajno kako bi smo pre zime "uSli" u brdo, i tako stvorili uslove da u zimskom periodu radove izvodimo u zaSticenim uslovima," dodao je MiSic.
Armitidž je izrazila zadovoljstvo i zbog nedavno potpisanog sporazuma na rehabilataciji reke Save izmedu Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, istakavSi da je to primer dobre regionalne saradnje.
Neophodno je da se u narednih sedam dana predstavnici preduzeca "Koridori Srbije" i azerbejdžanske gradevinske firme "Az Virta" dogovore o uceScu domacih podizvodaca u izgradnji Koridora 11 (K11), izjavio je danas u Beogradu ministar za saobracaj Milutin Mrkonjic. "Cene iz potpisanog medudržavnog ugovora na osnovu kojih bi naSi podizvodaci dobili posao moraju da ostanu nepromenjene", istakao je ministar Mrkonjic prilikom razgovora sa delegacijom "Az Virta".
U razgovoru je bilo reci o mnogobrojnim tehnickim detaljima vezanim za izgradnju jednog od najznacajnijih projekata u saobracajnoj infrastrukturi Srbije.
Zakljuceno je da se radovi na deonici izmedu Ljiga i Vojkovaca odvijaju, ali ne potrebnom dinamikom koja bi zadovoljila obe strane, navedeno je u saopStenju.
Istaknuto je, takode, da je potrebno da se u projekat Sto pre ukljuce i najreferentniji srpski podizvodaci koji bi garantovali neophodan kvalitet i poStovanje dinamike radova. "To je uostalom definisano posebnim clanom medudržavnog sporazuma izmedu Srbije i Ajzerbedžana. Sredinom aprila o tome smo vas upoznali u pismu o namerama, i o neophodnosti da srpski podizvodaci Sto pre pocnu sa radom na izgradnji autoputa. To bi svakako ubrzalo dinamiku i povecalo obim posla", rekao je vodecim ljudima azerbejdžanske kompanije ministar Mrkonjic.
Mrkonjic je istakao kako domace gradevinske firme ucestvuju na svetskim tenderima i da su na visokom profesionalnom i strucnom nivou, Sto bi bez sumnje poboljSalo i organizaciju "Az Virta" na izgradnji "jadranskog autoputa", kako ga mnogi nazivaju.
Mrkonjic je insistirao da i cene predvidene ugovorom ostanu fiksne. "To je ugovoreno izmedu preduzeca 'Koridori Srbije' i 'Az Virta'. Cene iz ugovora su nepromenjive i na osnovu njih treba da date posao naSim podizvodacima. Smatram da to možemo da obavimo u narednih sedam dana, i krenemo u brzu operacionalizaciju velikog posla koji je pred nama," zakljucio je ministar Mrkonjic.

OD SVETSKE BANKE 400 MILIONA DOLARA

BEOGRAD 30. jul (Tanjug) - Ministar finansija i privrede Mladan Dinkic izjavio je da je na danaSnjem sastanku sa delegacijom Svetske banke u Beogradu predoceno da bi u narednom periodu Srbija mogla da racuna na 400 miliona dolara direktne budžetske podrSke pod izuzetno povoljnim uslovima.
"Rec je o zajmovima sa rokom otplate od 18 godina i periodom poceka od pet do sedam godina, sa kamatnom stopom tek neSto viSe od jedan odsto, Sto predstavlja ubedljivo najpovoljnije uslove na svetskom tržiStu", objasnio je ministar Dinkic.
Dinamika odobravanja zajmova zavisice od tempa sprovodenja predloženih reformi i dogovora sa Medunarodnim monetarnim fondom (MMF), saopStilo je Ministarstvo finansija i privrede posle sastanka.
Drugi paket zajmova odnosi se na investicione projekte namenjene unapredenju poljoprivrede, saobracajne infrastrukture, zdravstva i slicno, navedeno je dalje u saopStenju. "Zadovoljan sam sastankom koji smo održali. Razgovarali smo o merama koje planiramo da primenimo kako bismo uveli red u finansijskom sektoru i javnim finansijama u celini. Svetska banka je izrazila spremnost da nastavi da pruža podrSku Srbiji. To je veoma važno kako bi Sto brže bila prevazidena katastrofalna situacija u kojoj se budžet trenutno nalazi", rekao je posle sastanka Dinkic.
Na sastanku je zakljuceno da ce biti nastavljeno sa realizacijom projekata koji su zapoceti u Srbiji uz podrSku Svetske banke.
Pored realizacije vec dogovorenih aktivnosti u predstojecem periodu ima mogucosti i spremnosti za pokretanje novih projekata, navedeno je u saopStenju.
Delegaciju Svetske banke predvodili su koordinatorka za jugoistocnu Evropu Džejn Armitidž i Sef kancelarije u Srbiji Lu Brefor.

ZA ŽITELJE EU I BALKANA NAJVEĆA NEVOLJA NEZAPOSLENOST

BRISEL, 31. jula 2012. (Beta) Nezaposlenost je najveća nevolja, a ekonomska situacija će neko vreme biti još gora, uvereni su građani zemalja Evropske unije, isto kao i Srbi i drugi žitelji država kandidata za članstvo u EU, pokazalo je najnovije istraživanje Evropske komisije.
Prema anketi "Eurobarometar 77", 30 odsto su pesimisti, ali više od 40 odsto građana Evropske unije su ipak mišljenja da će se na srednji rok Evropa izvući iz krize ojačana, da neće propasti "zona evra".
Oni ocenjuju da će opštem oporavku najbolje moći da pomogne EU, potom nacionalne vlade, Međunarodni monetarni fond, a donekle i SAD.
Skoro polovina građana evropske dvadesetsedmorice nezaposlenost smatraju najvećim ekonomskosocijalnim problemom, a to isto misli i sedamdeset odsto Hrvata, 60 odsto Makedonaca, 56 procenata Srba, neznatno manje Turaka i 44 odsto Crnogoraca, dok je to nevolja samo za petinu Islanđana.
Ubedljiva većina u EU i zemljama kandidatima jako strahuje da će nezaposlenost biti još veća, jer se ne vidi kako bi na kratak rok mogla da se popravi opšta loša ekonomska situacija i u Evropi i u svetu.

KIM

VULIN: INSISTIRACEMO NA REZOLUCIJI 1244 I USTAVU

BEOGRAD 30. jul (Tanjug) - Najava predsednika Srbije Tomislava Nikolica da ce zauzeti tvrdi stav od prethodnika u pregovorima Beograda i PriStine, prema recima sefa vladine Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina, proizlazi iz uverenja da prethodna vlada nije dovoljno koristila mogucnosti koje daje Rezolucije 1244 UN i da nije dovoljno obracala pažnju na realnost na terenu.

VUČIĆ: U AVGUSTU SASTANAK DRŽAVNOG VRHA O KOSOVU

BEOGRAD, 31. jula 2012. (Beta) Ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da u avgustu predstavnici Vlade Srbije, državnog vrha i parlamentarnih političkih stranaka razgovaraju o Kosovu, kako bi se postigao nacionalni konsenzus o toj temi.
"Posle toga, očekuje nas vruć mesec septembar u kojem nas očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine i veći pritisak nego što je trenutno", rekao je Vučić novinarima u Generalštabu Vojske Srbije.
Vučić je danas, prvi put od stupanja na dužnost ministra odbrane, posetio Generalštab Vojske Srbije u Beogradu, gde ga je dočekala počasna četa jedinice Garde. Nakon dočeka, Vučić je prisustvovao kolegijumu Generalštaba.

TACI: SRBI NECE BITI UGROŽENI VLASCU PRISTINE

LONDON 30. jul (Tanjug) - Kosovski premijer HaSim Taci odbacio je navode da ce Srbi u Kosovskoj Mitrovici biti ugroženi nametanjem vlasti priStinskih institucija.
Odgovarajuci na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolica iz intervjua britanskom "Gardijanu", Taci je kazao da ne treba zaboraviti da dve trecine Srba živi u južnom delu Kosova i da su u potpunosti integrisani. "Oni imaju samoupravu na lokalnom nivou ali istovremeno ucestvuju u svim institucijama na centralnom nivou", rekao je Taci za britanski list.
On je naveo i da nema nameru da procenjuje sadaSnje vodstvo Srbije na osnovu onoga Sto je radilo u proSlosti. "Procenjivacu ih na osnovu onoga Sto ce uraditi sada i, narocito i posebno, u vezi sa Kosovom", rekao je Taci.
Kosovski premijer smatra da naslede sadaSnjeg vodstva u Srbiji "ne obecava mnogo", ali da je ono ustanovljeno kao rezultat demokratskog procesa u Srbiji, a da "volja naroda treba da se poStuje".

GRUBJESIC: DIJALOG SA PRISTINOM NA NAJVISEM NIVOU

BEOGRAD 30. jul (Tanjug) - Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana GrubjeSic izjavila je jutros da ce se dijalog sa PriStinom voditi na najviSem politickom nivou, da ce o njemu odlucivati predsednik, premijer i ostali visoki funkcioneri, kao i da ce u njega biti ukljucen neko iz tima za evropske integracije.
Prema njenim recima, dijalog sa PriStinom trebalo bi da se nastavi pocetkom ili sredinom septembra. "Ne mogu da vam kažem u kojoj meri cu ja ili neko iz tima za evropske integracije biti ukljucen u taj dijalog. Bilo bi dobro da neko iz te evropske price bude ukljucen u dijalog, jer je to politicki uslov za dobijanje datuma za pocetak pregovora", rekla je GrubjeSic gostujuci na RTS.
Ona je istakla i da svi koji budu ucestvovali u dijalogu znaju tacno dokle mogu da idu i Sta su sve spremi da urade i porucila da za razliku od proSlog puta to sve treba da bude transparentnije. "Vec od pocetka treba uspostaviti iskren, javan odnos sa drugom stranom", smatra GrubjeSic.
Ona je rekla i da ne želi da licitira kada ce Srbija dobiti datum za otpocinjanje pregovora za ulazak u EU, ali da ce uspeh njenog tima biti ako taj datum bude u najskorije moguce vreme. "Na nama je da radimo na tome, a sam datum otpocinjanja pregovora ce doci kao rezultat tog rada i napora koji ulažemo", rekla je za RTS GrubjeSic i dodala da ce uspeh biti ako se daju maksimalni napore da se taj proces ubrza.
"Znaci i da dijalog sa PriStinom bude otvoren, jasan, bez kalkulacija u smislu prenoSanjenja informacija Sto Evropljanima Sto gradanima Srbije i ako taj ocekivani datum za otpocinjanje pregovora bude u najskorije moguce vreme", rekla je GrubjeSic.
KomentariSuci koji ce to biti prvi potez vlade, ona je istakla da najpre treba sacekati godiSnji izveStaj Evropske komisije koji je vecim delom vec uraden. "Negde do polovine septembra imamo vremena da tu neSto dodamo, izmenimo dopunimo u naSu korist", rekla je GrubjeSic.
Ipak, GrubjeSic je istakla da Srbija može da radi na unutraSnjim reformama i to pre svega na reformi pravosuda koja, kako je istakla, nije tekla onako kako su njeni tvorci mislili i Evropljani ocekivali, ali i na ekonomskim reformama.

ŽBOGAR: POLITICKI DIJALOG TREBA SADA DA POCNE

PRISTINA 30. jul (Tanjug) - Visoki predstavnik Evropske unije i Sef kancelarije EU na Kosovu Samjuel Žbogar smatra da politicki dijalog izmedu Beograda i PriStine treba vec sada da pocne i da lideri dve zemlje treba da preuzmu odgovornost za reSavanje problema severa koji, kako je ocenio, podiže tenzije i onemogucava razvoj.
U intervijuu za priStinski "Koha ditore" Žbogar je rekao da je tokom poslednjeg susreta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin ESton sa kosovskim premijerom HaSimom Tacijem, EStonova pojasnila detalje zahteva EU za politickim dijalogom izmedu Beograda i PriStine.
Ocekuje se da taj zahtev vrlo brzo bude objaSnjen i premijeru Srbije, Ivici Dacicu. Prema EU, kako navodi list, Beograd i PriStina treba da reSe sve otvorene probleme oko severa i medusobne odnose kako bi se olakSao put ka razvoju, odnosno integrisanju u EU.
Visoki predstavnik EU je izrazio nadu da ce izveStaj o studiji izvodljivosti konstatovati da Kosovo može da zapocne dijalog o procesu stabilizacije i pridruživanja, kako bi o tome odluku u decembru donele zemlje clanice EU.
Žbogar je, inace, tokom proSle nedelje boravio u Sjedinjenim americkim državama gde je objasnio ciljeve EU i za njih dobio podrSku zvanicnog VaSingtona, kao i podrSku za nastavak misije Euleksa.

KUCI: SRBIJA DA SE NE MESA U UNUTRASNJA PITANJA KOSOVA

PRISTINA 30. jul (Tanjug) - Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuci izjavio je da je sever neodvojivi deo Kosova i da Srbija na treba da se meSa u unutraSnja pitanja zemlje.
"Sever je neodvojivi deo i integrisace se prema Ustavu i planu (Martija) Ahtisarija. Tu svoju ulogu imaju medunarodne i domace institucije. Dovoljno je da se Srbija ne meSa u unutraSnja pitanja naSe zemlje", kazao je Kuci za dnevnik Kosova sot.
On je naglasio da ce svaka odluka o severu Kosova biti doneta shodno Ustavu i u punoj koordinaciji sa Evropskom unijom i SAD.
Kuci je odgovarajuci na pitanje zaSto SAD i EU traže nastavak dijaloga na politickom nivou kazao da Kosovo svaku odluku donosi shodno Ustavu i interesima zemlje, uz korodinaciju sa EU i SAD. "U svakom slucaju Kosovo deluje kao nezavisna i suverena država", porucio je zamenik premijera Kosova.
Predstavnici opozicionih partija smatraju da se integracija severa može ostvariti i bez razgovora i isticu da vlast u PriStini nema potrebe da o svojoj teritoriji i gradanima razgovara sa bilo kim.

SRBIJA

SRBIJA NECE BITI CLAN VOJNIH SAVEZA

BEOGRAD 31. jul (Tanjug) - Ministar odbrane Aleksandar Vucic izjavio je danas da Srbija nece biti clan nijednog vojnog saveza, ali da ce kao clan Partnerstva za mir nastaviti da razvija saradnju predvidenu tim partnerstvom. "Politika naše zemlje je potpuno jasna, i ni ja niti bilo ko drugi nema pravo da je menja. Imamo Ustav, imamo skupštinsku deklaraciju. Republika Srbija je clanica Partnerstva mir i naša vojska i odbrambene snage nastavice saradnju u okviru tog partnerstva, ali mi necemo biti clanica nijednog vojnog saveza", rekao je Vucic tokom obilaska Generalštaba.
On je naveo da je vec razgovarao sa predstavnicima americke vojske, da ce se danas sastati sa ruskim vojnim predstavnicima, a najavio je i da ce u narednom periodu razgovarati i sa predstavnicima svih drugih zemlja sa kojima Srbija ima vojnu saradnju.

DACIC VRATIO JAPANCU UKRADENI BICIKL

BEOGRAD 30. jul (Tanjug) - Predsednik Vlade i ministar unutraSnjih poslova Srbije Ivica Dacic vratio je danas Japancu Riju Asadžiju bicikl koji mu je ukraden ispred tržnog centra "USce" na Novom Beogradu, ocenivSi da je ovaj dogadaj sramota za Srbiju, a Asadži je na ceo nemili dogadaj stavio tacku izjavom da ostaje prijatelj Srbije.
"Ovo je sramota za Srbiju", rekao je Dacic i podsetio da je Asadži svojim biciklom je proputovao celu Afriku i 11 zemalja Evrope, da bi bez njega ostao u naSem glavnom gradu.
Asadži se zahvalio Sto mu je bicikl pronaden i istakao da "oseca jako prijateljstvo sa Srbijom". On je kazao da su mu u Africi ukradene cipele, a u Nikaragvi kamera, a Dacic je primetio da mu ti predmeti, za razliku od bicikla, nisu vraceni.
Premijer je ipak ocenio da je rec o veoma neprijatnoj epizodi koja naravno baca negativno svetlo na Srbiju. Ministarstvo unutraSnjih poslova i policija odmah su se ukljuciliu potragu za biciklom i kradljivcem, naglasio je i posebno se zahvalio medijima koji su pomogli objavljivanjem fotografije i snimka, nakon cega je lopov prepoznat. "Mi smo objavili fotografiju i snimak u medijima da bi se lakSe prepoznalo lice. To je bio put do njega. Videokamere na objektu su zabeležile sve. Policija ga je tražila na adresi, ali on nije bio tamo, i kasnije se sam prijavio sa pricom da nema veze sa ovim dogadajem, da bi potom bio pronaden bicikl kod njega", objasnio je on dodajuci da je rec osobi koja u dosijeu ima viSe od 10 krivicnih dela krade, za koje je dva puta osudivana. "Time je zavrSena ova neprijatna epozioda, a Asandžu želim da se izvinim u ime gradana Srbije i poželim srecan put ka Tokiju, uz nadu da ce poneti lepe uspomene iz naSe zemlje, a ne samo negativne", porucio je Dacic.
Istovremeno predsednik vlade je ocenio da se moraju pooStriti propisi, odnosno propisati nove vrednosti ukradene robe ispod koje nije nadležna policija. "Za vreme mog mandata za duplo je smanjen broj krada vozila. Oko cetiri vozila se dnevno krade u Beogradu, a ranije duplo viSe. Kada je rec o drugim prevoznim sredstvima i njihovim kradama, ona se nažalost ne vode po službenoj dužnosti zbog vrednosti predmeta. Postoji neka cifra, kada je krada ispod 15.000 dinara, do koje se goni po privatnoj tužbi i policija je nemocna". Dacic je objasnio da insistira na videonadzoru i njegovom povezivanju, jer se tako lako dode do pocinioca. "Da nije bilo videonadzora teSko bi se reSio ovaj slucaj", priznao je on i dodao da je Asadži plakao kada je cuo da mu je pronaden bicikl.
Ambasador Japana u Srbiji ToSiju Cunazaki se zahvalio svima koji su doprineli da se ovaj slucaj srecno zavrSi. "Hvala premijeru Dacicu, ministarstvu, medijima i svim gradianima Beograda koji su pomogli u pronalaženju bicikla japanskog državljanina, koji ce, zahvaljujcuhi njihovim zalaganju, moci da nastavi zanimljivo putovanje", rekao je. "Veoma mi je drago Sto je Ministarstvo unutraSnjih poslova brzo reagovalo i pokazalo veliku efikasnost i spremnost da pomogne naSem sunarodniku. Japanska policija je, takode, poznata po efikasnosti, zbog cega se ta zemlja smatra jako bezbednom. Sada sam se uverio da je srpska policija svakako podednako efikasna i sposobna kao i japanska, ako je nije cak ni nadmaSila", ukazao je on.

KINESKI PREMIJER ČESTITAO DAČIĆU IZBOR ZA PREMIJERA

BEOGRAD, 31. jula 2012. (Beta) Kineski premijer Ven Điabao čestitao je danas predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću izbor za premijera Srbije, saopštila je Vlada Srbije.
Kineski premijer je u pismu, koje je Dačiću uručio ambasador Kine u Beogradu Đang Vanhue, poželeo da nova vlada ostvari rezultate i istakao da se odnosi dve zemlje uspešno odvijaju poslednjih godina. "Naše zemlje unapređuju bilateralnu razmenu, produbljuju političko poverenje, a ekonomska i trgovinska saradnja je sve plodnija. Kineska vlada posebnu pažnju pridaje doslednom razvoju odnosa sa Srbijom. Želim da zajedno ulažemo napore u širenju svestrane bilateralne saradnje naše dve zemlje i podizanju strateškog partnerstva Kine i Srbije na viši nivo", ističe se u pismu premijera Kine.