Daily Survey

ARHIVA

Beograd, 4. Septembar 2012.

SRBIJA – KiM - EU

MRKIĆ:FORMULISANJE POZICIJE ZA NASTAVAK DIJALOGA

BEOGRAD, 4. septembra (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić izjavio je da ce nova vlada u narednim nedeljama formulisati svoju poziciju za nastavak dijaloga sa Prištinom, ponovivši da će aktuelna vlast ispuniti sve što je prethodna dogovorila.
"Mi smo na samom početku naglasili da nam je čvrsta namera da sprovedemo ono što su prethodnici dogovorili tako radi svaka ozbiljna zemlja, to je sasvim prirodno i mi smo vrlo čvrsti u toj nameri", rekao je Mrkić.
On je sinoć za RTS rekao i da su sednica vlade od nedelje uveČe i usvojeni zakljuci u tom smislu i da je samo potvrdeno ono što je dogovoreno.
Predsednik Republike i predsednik vlade su prethodnih nedelja govorili da dijalog sa Prištinom moramo da podignemo na viši politicki nivo i da ce pored tih tehnickih razgovora biti potrebni i politicki razgovori, podsetio je Mrkić. Naglasio je da "Srbija u ovom trenutku formuliše tu svoju poziciju" objasnivši da "treba imati u vidu da je vlada tek nešto više od mesec dana u tom svojstvu".
"I sada kada to formulišemno, to će biti u narednim nedeljama siguran sam, onda ćemo ući u novu rundu pregovora sa Prištinom uz pomoć Brisela", rekao je šef srpske diplomatije.
Upitan za komentar iz Brisela da od Srbije zavisi dobijanje datuma početka pregovora sa EU, Mrkić je odgovorio da je vlada Srbije koncentrisana na to da što dublje i što ozbiljnije ude u reforme.
"Koncentrisani smo i da vodimo jednu dinamičnu zakondavnu aktivnost koja će potvrditi da smo mi ozbiljni u našoj nameri da postanemo deo te (evropske) porodice. Mi ćemo sada da se upodobljavamo nečemu što već postoji u EU, praktično ono što je kućni red u toj porodici i mi ćemo sada nastojati da se u to uklopimo", rekao je Mrkić. On smatra i da bi u tom procesu bilo pogrešno rukovoditi se "nekim rokovima, datumima", dodavši da je iskustvo pokazalo da to opterecuje i da stvara neke utiske koji su potpuno nepotrebni.

ROMPEJ:NAPREDAK S KOSOVOM, DAČIĆ:BEZ NOVIH USLOVA

BRISEL, 4. avgusta (Tanjug) - Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je danas da je kljucni uslov za dobijanje pregovora o clanstvu Srbije u EU vidljiv napredak u dijalogu s Prištinom i primena briselskih dogovora, a premijer Ivica Dačić potvrdio spremnost Srbije na primenu dogovorenog, ali ne i na nove uslove.
"Vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom ostaje kljucni uslov za sledeci korak na evropskom putu, odnosno za otvaranje pregovora o clanstvu. Zadovoljni smo što je Vlada Srbije donela odluku koja ce omogciti efektivnu i širu saradnju u regionu, ali se posao tu ne završava", kazao je Rompej novinarima posle razgovora sa Dačićem u sedištu EU.
On je naglasio da svi dogovri koji su do sada postignuti u dijalogu s Prištinom moraju da budu primenjeni, a posebno dogovor o integrisanom upravljanju administratvnim prelazima. Takođe je naglasio da se za situaciju na severu Kosova mora pronaci rešenje, koje ce, kako je ukazao, unaprediti zivote ljudi na toj teritoriji. "Zato podržavam Beograd i Prištinu da se konstruktivno posvete dijalogu pod okriljem EU", kazao je Rompej.
Prema njegovim recima, na putu ka otvaranju pregovora sa EU o clanstvu važno je da Srbija nastavi reforme u oblasti pravosuda, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodu medija, zaštitu manjinskih prava, kao i unapredenje ekonomske situacije, koja ce omoguciti bolje poslovne prilike, povecanje izvoza...
"Zadovoljan sam da cujem da su i premijer i vlada jednako posveceni i da ce uciniti sve što im je u moci da približe Srbiju EU. Sve zemje u regionu imaju mogucnost da prate primer Hrvatske. EU je spremna da pomogne Srbiji, ali, na kraju, progres zavisi samo od Srbije. Buducnost Srbije je u Evropi", porucio je Rompej.
Premijer Dačić je naglasio da je Srbija jasno opredeljena za evropski put i da je spremna da nastavi dijalog sa Prištinom i primeni sve dogovore postignute u dijalogu.
"Vlada ne dovodi u pitanje dogovore postignute ranije u dijalogu. Kao što ste i videli, donela je uredbu koja je omogucila učešće na regionalim forumima. Mi smo spremni za nastavak dijaloga ne samo o tehničkim, već i o političkim pitanjima i spremni smo da nivo učešća bude veoma visok", istakao je srpski premijer.
On je, medutim, zatražio da se pred Srbiju ne postavljaju novi uslovi u odnosu na one istaknute u zakljucima Evropskog saveta decembra prošle godine.
"Sigurno je da su šanse za dobijanje datuma pregovora u našim rukama. Ono što mi molimo naše partnere iz EU to je da ne pomeramo tablu na kojoj piše ''cilj'', odnosno da nema dodatnih uslova i proširivanja zahteva koji su postavljani u decembru prošle godine", izrict je Dačić.
On je naglasio i da evropsko opredeljenje Srbije podrazumeva da se nastave unutrašnje politicke reforme i harmonizacija sistema sa pravnim poretkom EU.
"U tom smilsu su zaključici Evropkog saveta, kada je rec o daljem evropskom putu Srbije shvaćeni su veoma ozbiljno i u Srbiji i svakako da će biti glavni predmet rada nove vlade", kazao je Dačić i istakao:
"Izgradnja demokratskog društva, slobodnog društva u kome će postojati slobodna tržišna ekonomija, uz ulogu države koja u uslovima krize pomaže gradanima i privredi, Srbija u kojoj ce se ravnopravno živeti i koja je faktor mira i stabilnosti to je cilj nove vlade", porucio je Dačić.
Susretom sa Van Rompejom predsednik srpske vlade poceo je dvodnevnu posetu Briselu, prvu po izboru premijera, tokom koje ce se sastati sa svim evropskim zvanicnicima.

DAČIĆ SA PREDSEDNIKOM EVROPSKOG PARLAMENTA

BRISEL, 4. avgusta (Tanjug)- Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se danas, tokom prve premijerske posete Briselu, sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.
Dačić, koji zajedno sa ministrom spoljnih poslova Ivnom Mrkićem boravi u dveodnevnoj poseti Briselu, razgovorao je ranije danas sa predsednkom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejom.
On je porucio da je Srbije posvecena evropskoj buducnosti i da je spremna da nastavi dijalog sa Prištinom i primeni postignute dogovora, ali ne i da se pred nju postavljaju novi uslovi za dobijenje datuma za pocetak pregovora.

DAČIĆ: NIKOLIĆ I EŠTONO U NJUJORKU O NASTAVKU DIJALOGA

BRISEL, o4. septembra (Tanjug) - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas Tanjugu da ce pitanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine biti razmatrano narednih dana, i da ce prva prilika biti susret visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i predsednika Srbije Tomislava Nikolića u toku zasedanja Generalne Skupštine UN u Njujorku. "Bitno je da se o tome razgovora i da se kod nas u Srbiji definiše na koji nacin mi vidimo nastavak dijaloga, bilo da je u pitanju tehnicki ili politicki nivo", kazao je Dačić posle prepodnevne serije sastanaka sa najvišim evropskim zvanicnicima u Briselu, ukljucujuci predsednika EU Hermana van Rompeja i Eštonovu.
Na pitanje da li je u razgovoru sa Eštonovom precizirano kada će biti nastavljen dijalog i hoće li visoka predstavnica EU biti posrednik u novoj fazi dijaloga, Dačić je rekao da će se o tome tek razgovarati i da ce prvi sledeci korak biti susret Nikolića i Eštonove u Njujroku.
On je istakao da je Eštonovoj preneo cvrsto opredeljenje Srbije da ne može prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ali da je spremna da traži politicko rešenje mirnim putem i putem dijaloga.
Dačić je takode rekao da je na sastanku s Eštonovom jasno istakao da Srbija ne želi da se pregovori sa Prištinom pretvore u "nadmetanje" ko ce koga da prevari, i da dogovore ispunjava u poslednji minut, ali da tacno ocekuje da zna "šta je cilj i koji su uslovi koje treba ispuniti" na evropskom putu. "Svaka drugacija konstelacija ne može dovesti do rešenja svih problema", rekao je Dačić Tanjugu.
Upitan da li je i od Eštonove cuo "lekcije" kakve je, kako je ranije ukazao, u Beograd doneo specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, Dačić je odgovorio odricno isticuci da je razgovor bio otvoren, a sastanak sa visokom predstavnicom izvanredan. "Izneo sam ciljeve nove vlade republike Srbije i ono što mislim da je prioritetno u narednom periodu. Naš interes je da evropski put Srbije bude ubrzan i da se što više relaksiraju odnosi Beograda i Prištine, kako to ne bi predstavljalo problem na putu ka EU", kazao je Dačić.
On je naglasio da je Eštonovoj preneo cvrsto opredeljenje Srbije da ne prihvata nezavisnost KiM, ali je spremna na rešenje koje ce biti pronadeno u dijalogu.

ŽBOGAR: VELIKA OCEKIVANJA OD DAČIĆEVE POSETE

BLED, 03. septembra (Tanjug) - Izaslanik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da ima velika ocekivanja od sutrašnjeg sastanka srpskog premijera Ivice Dačića i visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton, dodajuci i da evropska strana ocekuje primenu svih postignutih sporazuma Beograda i Prištine. "Mislim da je sastanak Dačića i Eštonove u Briselu veoma važan. Posle tog sastanka bice jasnije koliko je nova srpska vlada ozbiljna kada je rec o pitanjima u vezi sa Kosovom", rekao je Žbogar u intervjuu slovenackoj agenciji STA tokom Strateškog foruma na Bledu.
Žbogar je ocenio da je ovo momenat kada politicki dijalog i pokušaji da se pronade politicko rešenje moraju poceti što pre kako bi obe strane mogle da "otpocnu normalniji život".
On je ukazao da su ocekivanja evropske strane sasvim jasna, a to je, pre svega, kako je naveo, primena svih potpisanih sporazuma.
Žbogar je dodao da ce fokus biti na primeni sporazuma o predstavljanju Kosova na regionalnim sastancima i sporazuma o kontroli administrativnih prelaza sa Kosovom. "Ova dva sporazuma su kljucna. Mislim da ce to biti neka vrsta pocetka i ocekuje se pozitivan signal od srpske strane. Ukoliko krenu sa konkretnom akcijom u vezi sa ova dva sporazuma koje je srpska strana u pregovorima do sada postigla, procenicemo ove srpske signale i izvodljivost ozbiljnog politickog dijaloga u cilju rešavanja situacije na severu Kosova", rekao je Žbogar.
On je izrazio optimizam u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine i rezultatima koje ce on doneti. "Moramo biti optimisti. Verujemo da cemo EU i ja na terenu uciniti sve što je u našoj moci da se dijalog sprovede i uspešno dovede do kraja i da ce ta velika prepreka na putu Srbije ka EU, kao i Kosova u njegovim širim odnosima, biti uklonjena", rekao je Žbogar.
On je ocenio da je situacija na Kosovu napeta, ali stabilna. "Situacija na Kosovu, ipak, nije sasvim dobra postoje tenzije na severu, barikada na mostu preko Ibra. Obe strane su nezadovoljne takvom situacijom", rekao je Žbogar.
Žbogar je, povodom odluke NATO da stavi u pripravnost nemackoaustrijski bataljon u sastavu Operativnih rezervnih snaga zbog potencijalnih tenzija na Kosovu, objasnio da bi bez tog bataljona snage Alijanse bile smanjene što, kako je naveo, ne bi bio dobar signal ni za srpsku ni za albansku stranu. "Kada bi NATO smanjio svoje prisustvo na Kosovu, to bi nagovestilo da je situacija normalizovana", naveo je Žbogar i ukazao da je NATO više puta ponovio stav da nece biti vojnog rešenja za Kosovo, ali da njegovo prisustvo može da pomogne u postizanju održivog politickog rešenja. "Srbi na severu Kosova prisustvo NATO vide kao neku vrstu zaštite i mislim da bi smanjenje njegovih snaga u ovom trenutku kada su ocekivanja u vezi sa nastavkom dijaloga visoka poslalo pogrešan signal ljudima na severu, što bi njih i citavu srpsku stranu ucinilo nervoznim", ocenio je izaslanik EU na Kosovu.

JAHJAGA POSLALA PISMO KETRIN EŠTON O MANDATU EULEKSA

PRIŠTINA, 3. Septembra (Beta) - Predsednica Kosova Atifete Jahjaga poslala je danas pismo visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton o produžetku mandata misije Euleksa na Kosovu nakon okončanja nadgledanja nezavisnosti Kosova, javila je RTK.
Pismu predsednice je prethodio dogovor o mandatu Euleksa koji su postigli zvaničnici Vlade Kosova i predstavnici Evropske unije koji se odnosi na period nakon što bude doneta odluka o okončanjuu nadgledanja nezavisnosti Kosova.
Dokument kojim se potvrđuje dogovor između Kosova i EU neće imati oblik sporazuma već će to biti razmena pisama između predsednice Kosova Atifete Jahjaga i visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
Očekuje se da sutra, 4. septembra, predlog Jahjage razmotri Savet ministara EU, dok će se razmena pisama ratifikovati u Skupštini Kosova 7. septembra.
Za ratifikaciju pisama potrebna je dvotrećinska većina poslanika Skupštine Kosova 80 poslanika treba da glasa za produženje mandata Euleksa.
Osim pokreta Samoopredeljenje, ostale političke partije su se izjasnile u prilog produženja mandata Euleksa.

SRBIJA

VUČIĆ: UČEŠĆE NA SKUPOVIMA NIJE USTUPAK SRBIJE

KRALJEVO, 3. septembra (Beta) - Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Republike Srbije izjavio je danas u Kraljevu da je usvajanje instrukcije o učestvovanju Srbije na međunarodnim skupovima na kojima učestvuje i Kosovo nije ustupak međunarodnoj zajednici i kosovskim Albancima.
"To ne može da se tumači kao ustupak, ali ako se tako gleda, onda može da se tumači kao ustupak koji je Boris Tadić dao nekome, a mi samo sprovodimo ono što je Vlada ranije dogovarala i još nismo učestvovali u takvim razgovorima", rekao je Vučić novinarima u Kraljevu.
Vučić je danas u Kraljevu pruisustvovao otvaranju sportske hale u Osnovnoj školi "Svetozar Marković" u čije je renoviranje Evropska komanda SAD uložila 300.000 dolara.
U renoviranju te školske fiskulturne hale učestvovala su 32 pripadnika Nacionalne garde Ohaja i 20 pripadnika Vojske Srbije.

KACIN: PRAVA ODLUKA U PRAVO VREME

BRISEL/BEOGRAD, 3. septembra (Beta) - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je danas odluku srpske vlade o učešću Srbije na regionalnim skupovima i ocenio da je Srbija time poslala "pozitivnu poruku u region i Evropu".
"Iskreno pozdravljam instrukciju Vlade Srbije od 2. septembra kojom je omogućena primena sporazuma Beograda i Prištine o učešću na regionalnim skupovima", navodi se u saopštenju Kacina.
Kacin je takođe ocenio da se tom odlukom "napokon stvara mogućnost za aktivnu, regionalnu i ekonomsku politiku Srbije".
"Samoizolacija i odsustvo Srbije sa nekih regionalnih skupova su u prethodnom periodu samo nanosili štetu ekonomiji i političkoj klimi u Srbiji i širem regionu", smatra Kacin.
"Vlada Srbije je ovom odlukom poslala pozitivnu poruku u region i Evropu i pružila svojevrsno uverenje da će i ostali dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine biti uskoro primenjeni. Pred dolazak premijera Ivice Dačića u Brisel, to predstavlja pravu poruku u pravom trenutku", naveo je Kacin.
Premijer Dačić sutra će u Briselu razgovarati sa evropskim zvaničnicima.
Vlada Srbije usvojila je juče instrukciju koja će omogućiti zvaničnicima Srbije da učestvuju na forumima sa Kosovom po uslovima koji su predviđeni sporazumima iz Brisela.
Prema toj odluci, pored table na kojoj je ispisano "Kosovo *" (Kosovo sa zvezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu. U fusnoti se navodi "ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i misljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".

MERI VORLIK: SAD POZDRAVLJAJU ODLUKU VLADE SRBIJE

KRALJEVO, 3. septembra (Beta) - Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik pozdravila je danas odluku Vlade Srbije o učešću na regionalnim skupovima na kojima učestvuju i predstavnici Kosova.
"Nadamo se da će ovo biti korak napred u učešću predstavnika Vlade Srbije na regionalnim skupovima, što je dokaz rešenosti Vlade da napreduje u procesu dijaloga, i mi to pozdravljamo", rekla je Meri Vorlik novinarima u Kraljevu.
Ambasadorka SAD je sa komandantom Nacionalne garde Ohaja Deborom Ešenhurst, ministrom odbrane i potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem u Kraljevu prisustvovala otvaranju renovirane sportske hale u Osnovnoj školi "Svetozar Marković".
Sanaciju sportske hale oštećene u zemljotresu koji je 3. novembra 2010. godine pogodio Kraljevo, finansirala je sa 300.000 dolara Evropska komanda Oružanih snaga SAD i u njoj su učestvovala 32 pripadnika Nacionalne garde Ohaja i 20 pripadnika Vojske Srbije.

SRBIJA - EKONOMIJA, FINANSIJE

BAČEVIĆ U MOSKVI O KREDITU I INVESTICIJAMA

MOSKVA, 04. septembra (Tanjug) - Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačevć izjavio je danas da je na pomolu dogovor o ruskom kreditu za pomoc srpskom budžetu.
Bačević je, u izjavi Tanjugu posle sastanka sa ministrom energetike Rusije Aleksandrom Novakom, precizirao da je reč o sumi od 300 miliona dolara, koja bi trebalo da bude povucena do sredine decembra.
Prema recima ministra, Srbija je tražila pomoc Rusije i za sledeci budžet i velika je verovatnoca da ce i tu odgovor biti pozitivan. Bačević, koji je sa Novakom kopredsednik međuvladine Komisije za ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju, rekao je da će sutra sa njim potpisati protokol koji se sastoji od više tačaka, a jedna od njih je i pitanje kredita.
Medu ostalim tačkama su, kako je dodao, ubrzanje radova na Južnom toku, pitanje železare Smederevo i Železnice Srbije. Bačević je rekao da su u razgovorima pokrenuta i neka sporna pitanja, kao što je pitanje dugovanja Srbijagasa Gaspromu.
Ministar rudarstva je u Moskvu doputovao juce, a posetu završava sutra.

NEMAČKA GLAVNI SPOLJNOTRGOVINSKI PARTNER SRBIJE

BEOGRAD, 4. septembar (Tanjug) - Glavni spoljnotrgovinski partner Srbije u prvih sedam meseci ove godine bila je Nemačka, uz domaci izvozni bilans od 763,7 miliona dolara, a uvozni od 1,21 milijardi dolara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.
U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Nemačke, bile su Bosna i Hercegovina sa 610,6 miliona dolara, Italija 580 miliona, Rumunija 569,7 miliona i Crna Gora 454 miliona.
Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Nemačke, bile su Ruska Federacija sa 1,2 milijardi dolara, Italija 1,05 milijardi, Kina 788,7 miliona i Madarska 526,9 miliona.
Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.
Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 745,5 miliona dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvožđa i čelika.
Posmatrano pojedinacno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Od ostalih zemalja, u prvoj polovini godine, ističe se i suficit sa Rumunijom i Slovačkom.
Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom, zbog uvoza mobilnih telefona i lap topova, kao i sa Ruskom Federacijom, zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa. Sledi deficit sa Italijom, Nemackom i Madarskom.