gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Arhiva saopštenja Arhiva saopštenja iz 2017. godine
četvrtak, 23. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Učešće ambasadora Filipovića na Godišnjoj konferenciji Evropske odbrambene agencije i razgovori u Sekretarijatu NATO-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
Filipovic BriselVršilac dužnosti pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović učestvovao je sa general-majorom Bojanom Zrnićem, načelnikom Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane i predstavnicima Misije Republike Srbije pri EU i Vojnog predstavništva pri NATO-u na Godišnjoj konferenciji Evropske odbrambene agencije (EOA), koja je održana 23. novembra 2017. godine u Briselu.

Skup je otvorila Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, koja je po funkciji na čelu EOA, počasni govornik na konferenciji bila je predsednica Estonije Kersti Kaljulaid, a učesnicima skupa se obratio i Džulijan King, evropski komesar za bezbednost.

Tema ovogodišnje konferencije je bila "Bezbednost u digitalnoj eri: doprinos evropskoj saradnji", a na dva panela su razmatrana pitanja sajber bezbednosti i sajber odbrane u kontekstu strateških pretnji u sajber prostoru i pronalaženju evropskih rešenja za globalne probleme.

Tokom konferencije ambasador Filipović i general Zrnić razgovarali su sa ambasadorom Horheom Domekom, izvršnim direktorom Agencije koji je izrazio zahvalnost što je naša delegacija bila zastupljena na takvom nivou, a na ovom susretu su razmenjena i mišljenja o aktivnostima u narednom periodu u pravcu jačanja saradnje Srbije sa Evropskom odbrambenom agencijom.

Srbija od 2013. godine sarađuje sa EOA, kada je potpisan Administrativni aranžman između Agencije i Ministarstva odbrane, čime je omogućeno naše učešće u različitim programima EOA, što je od značaja za unapređenje interoperabilnosti, položaja namenske industrije Srbije, kao i istraživačkih potencijala domaćih instituta, što sve doprinosi tehnološkoj modernizaciji oružanih snaga Srbije.

Tokom posete Briselu, ambasadora Filipovića je u sedištu NATO-a primila zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler, a v.d. pomoćnika ministra imao je sastanak sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a Takamom Ildemom, tokom kojih su razmenjena mišljenja o dinamici realizovanja konkretnih dogovora o razvoju partnerske saradnje, koji su proistekli iz nedavne uspešne posete predsednika Republike Aleksandra Vučića sedištu NATO-a, razgovora koje je imao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i njegovog učešća na sednici Severnoatlantskog saveta.