gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Arhiva saopštenja Arhiva saopštenja iz 2017. godine
ponedeljak, 04. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ukupnom razvoju odnosa između Srbije i Republike Koreje značajno doprinosi intenziviranje dijaloga na visokom i najvišem političkom nivou
+ larger fontnormal font- Smaller font
DS Stevanovic_-_DS_MIP_R.KorejeDržavni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović susreo se 4. decembra sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova Republike Koreje, koju predvodi državni sekretar Ćo Hjun.

Obostrano je ocenjeno da su odnosi između dve zemlje dobri uz postojanje značajnih potencijala za njihovo dalje unapređenje, posebno kada je reč o ekonomskoj saradnji.

Konstatovano je da će ukupnom razvoju odnosa, koji poslednjih godina beleže pozitivan trend, značajno doprineti i intenziviranje dijaloga na visokom i najvišem političkom nivou. Upućen je poziv državnom sekretaru Stevanoviću da poseti Republiku Koreju, a sa naše strane ponovljen poziv za organizaciju političkih konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova u Beogradu.

Državni sekretar Stevanović posebno je ukazao na potrebu unapređenja trgovinske saradnje i smanjenja velikog deficita u robnoj razmeni na strani Republike Srbije.

Pozitivnim su ocenjene dosadašnje korejske investicije u Srbiju, za šta je kao odličan primer navedena kompanija „Jura". Sa naše strane je pozdravljena i najava korejske strane o novim investicijama u privredne potencijale u Srbiji.

Državni sekretar Stevanović je detaljnije upoznao korejsku stranu o mogućnostima učešća u projektima i procesu privatizacije u Republici Srbiji u oblastima infrastrukture, energetike, saobraćaja, rudarstva i dr.
Konstatovane su značajne mogućnosti za razvoj saradnje u oblasti IT industrije, farmacije, kao i hemijske industrije.