gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Arhiva saopštenja Arhiva saopštenja iz 2017. godine
petak, 15. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sporan status "Kosova" u Svetskoj carinskoj organizaciji
+ larger fontnormal font- Smaller font
VRSNa vanrednom zasedanju Saveta Svetske carinske organizacije (SCO) u Briselu, 14. i 15, decembra ove godine, odlučeno je da se formira radna grupa koja bi se bavila pristupanjima Organizaciji, uključujući tzv. „Kosovo", u skladu sa odlukama Saveta SCO iz jula 2017. godine. To znači da tzv. "Kosovo" i dalje ne glasa i da je još uvek osporenog statusa u organizaciji od strane oko polovine članica koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Na zasedanju je odlučeno da će se radna grupa, sa zaključcima i predlozima, obratiti Savetu na sledećoj sednici, sredinom 2018. godine, koji treba da razmotri pristupanje tzv. „Kosova" SCO. Do tada, status tzv. „Kosova" je sporan i shodno tome zamrznut u ovoj organizaciji.

Podsetimo da je tzv. "Kosovo" pokušalo da postane član u januaru ove godine deponovanjem instrumenata o pristupanju Kraljevini Belgiji, u svojstvu depozitara Konvencije o osnivanju Saveta za carinsku saradnju, što su Republika Srbija i još polovina članica SCO osporili na sednici Saveta u julu ove godine, kada je tzv. „Kosovu" oduzeto pravo glasa.Kao i u julu, i na ovom, decembarskom zasedanju Saveta, pokazalo se da je SCO podeljena oko statusa tzv. „Kosova".

Ministarstvo spoljnih poslova, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Uprava carina su na decembarskom zasedanju Saveta SCO, nastavili zajedničko angažovanje na sprečavanju nelegitimnog pokušaja prijema tzv. „Kosova" u Svetsku carinsku organizaciju.