gototopgototop
Министарство спољних послова Архива саопштења
Архива саопштења из 2010. године
МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ВУК ЈЕРЕМИЋ БОРАВИЋЕ ДАНАС И СУТРА У МОСКВИ, ГДЕ ЋЕ УЧЕСТВОВАТИ У РАДУ ДЕВЕТОГ ЗАСЕДАЊА МЕЂУВЛАДИНОГ КОМИТЕТА ЗА ТРГОВИНУ, ЕКОНОМСКУ И НАУЧНО-ТЕХНИЧКУ САРАДЊУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
среда, 27. октобар 2010.
Београд, МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 27 октобар 2010 - Министар спољних послова Републике Србије Вук Јеремић боравиће данас и сутра у Москви, где ће учествовати у раду деветог заседања Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Републике Србије и Руске Федерације.

Током боравка у Москви, министар Јеремић ће се састати и са специјалним представником председника Руске Федерације Георгијем Полтавченком, као и са председником Комитета за спољне послове Државне думе Константином Косачевим.

Кључне речи: Вук Јеремић
Опширније...
 
СРБИЈА ПОДНЕЛА ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ УН РЕЗОЛУЦИЈУ КОЈОМ СЕ ПРЕДЛАЖЕ ЗАКЉУЧАК У ВЕЗИ СА САВЕТОДАВНИМ МИШЉЕЊЕМ МЕЂУНАРОДНОГ СУДА ПРАВДЕ Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
среда, 28. јул 2010.

РЕПУБЛИКЕ СРБИЈA
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Београд, 28 јул 2010.

Мисија Републике Србије при Уједињеним нацијама поднела је данас Генералној скупштини Резолуцију којом се том телу предлаже закључак у вези са саветодавним мишљењем Међународног суда правде.

Имајући у виду да Међународни суд правде није потврдио право косовских Албанаца на отцепљење од Србије, у Резолуцији се јасно наводи да једнострана сецесија није прихватљив начин за решавање територијалних питања.
Такође, Резолуција Републике Србије садржи позив да се путем дијалога дође до узајамно прихватљивог решења за сва отворена питања.

Резолуција је поднета након што су обављене консултације са широким кругом међународних чинилаца, укључујући и све сталне чланице Савета безбедности УН.

Министар спољних послова Републике Србије Вук Јеремић отпутовао је данас у Њујорк, где ће са генералним секретаром УН Бан Ки Муном разговарати о ситуацији на Косову и Метохији након изношења саветодавног мишљења Међународног суда правде.

Током боравка у Њујорку, министар Јеремић ће се обратити и форуму Покрета несврстаних и одржати велики број састанака са амбасадорима земаља чланица УН.

Министар Јеремић ће својим саговорницима пренети позицију Србије након изношења саветодавног мишљења Међународног суда правде и представити даље кораке које је Влада Републике Србије усвојила као статегију у одбрани суверенитета и територијалне целовитости.

Министар Јеремић ће, такође, одржати и низ консултација у циљу припреме за седницу Савета безбедности о Косову, која је заказана за идућу недељу.

**** оригинални текст Резолуције Републике Србије****

у вези са тачком 77. дневног реда 64. заседања Генералне скупштине:
„Захтев да Међународни суд правде донесе саветодавно мишљење о томе
да ли је једнострано проглашење независности Косова у складу са
међународним правом"

Генерална скупштина,
Руковођена принципима садржаним у Повељи Уједињених нација,
Имајући у виду своје функције и овлашћења на основу Повеље Уједињених нација,
Подсећајући на своју резолуцију 63/3 од 8. октобра 2008,
Свесна да није постигнут договор између страна о последицама једностраног проглашења независности Косова од Србије,
Водећи рачуна о чињеници да једнострана сецесија не може бити прихватљив начин за решавање територијалних питања,

1. Прима на знање Саветодавно мишљење Међународног суда правде донето 22. јула 2010. о томе да ли је једнострано проглашење независности Косова у складу са међународним правом,

2. Позива стране да пронађу узајамно прихватљиво решење за сва отворена питања путем мирног дијалога, у интересу мира, безбедности и сарадње у региону,

3. Одлучује да укључи у привремени дневни ред 66. заседања тачку под називом: „Даље активности после доношења саветодавног мишљења Међународног суда правде о томе да ли је једнострано проглашење независности Косова у складу са међународним правом."

Опширније...
 
НОВА СТРАТЕГИЈА ПАРТНЕРСТВА ПОТПИСАНА ИЗМЕДЈУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
петак, 25. јун 2010.
Београд, 25 јун 2010 - Канцеларија Уједињених нација (УН) у Србији, коју заступа стални координатор УН у Србији г. Wиллиам С. Инфанте и Влада Србије, коју заступа министар спољних послова Републике Сербије Вук Јеремић, потписали су нову петогодишњу Стратегију партнерства за Србију. Стратегија предвиђа улагање 250 милиона УСД кроз реализацију програма и пројеката у периоду од 2011. до 2015. годинем, које ће заједнички конципирати Влада и други партнери.

Петогодишња Стратегија подржаће напоре Републике Србије у процесу европских интеграција. Стратегија је израђена у договору са министарствима и агенцијама Владе Србије, представницима грађанског друштва и другим партнерима, и усмерена је на три кључне области:
• одговорно управљање,
• одрживи развој и социјалну инклузију, и
• регионалну стабилност и сарадњу.

Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је да "стратегија означава почетак нове ере у сарадњи између Владе и народа Србије и Уједињених нација".

Сви програми и пројекти планирани у оквиру нове Стратегије темеље се на пет основних начела која дефинишу глобалне интересе Уједињених нација: родна равноправност и сузбијање дискриминације по основу пола, одрживост животне средине, заштита људских права, развој капацитета и управљање засновано на резултатима. Ово су основни принципи Миленијумских циљева развоја.

"Поносни смо што Влада Србије у нама види поузданог партнера достојног поверења. Стратегија ће се ослањати на искуство и експертизу више од 24 резидентне и нерезидентне агенције које ће пружати стручне савете за формулисање политике на државном нивоу и изградњу капацитета, остварити конкретне резултате, и учврстити позицију Србије као регионалног лидера", изјавио је г. Инфанте.

Опширније...
 
МСП РС ИЗРАЖАВА САУЧЕШЋЕ ПОВОДОМ НАПАДА НА ФЛОТУ КА ПОЈАСУ ГАЗЕ Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
уторак, 01. јун 2010.

Министарство спољних послова Републике Србије изражава искрено саучешће породицама цивила који су настрадали током јучерашњег дана у нападу на флоту која је преносила хуманитарну помоћ ка појасу Газе.

Истовремено, Министарство спољних послова подржава све захтеве, пре свега захтев Савета безбедности Уједињених нација, за хитном, непристрасном, веродостојном и транспарентом истрагом у складу са међународним стандардима.

Министарство спољних послова осуђује прекомерну употребу силе која је довела до жртава међу цивилима и позива на уздржаност и поштовање међународног права како би се створили предуслови да се на мирољубив начин пронађе решење за садашње неодрживо стање блокаде подручја Газе које погађа недужно становништво.

 

01.jun 2010.

Опширније...
 
СЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА ГРАНИЦУ ИЗМЕЂУ РС И БИХ Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
понедељак, 10. мај 2010.

Међудржавна дипломатска комисија за државну границу између Републике Србије и Босне и Херцеговине

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ

Дана 10. маја 2010. године, у Министарству цивилних послова Босне и Херцеговине, одржана је Четрнаеста седница Међудржавне дипломатске комисије за државну границу између Републике Србије и Босне и Херцеговине, чиме је означен наставак преговора о питању границе између две државе, после четворогодишњег прекида у раду те комисије, основане 2001. године.

Шефови делегација, помоћник министра спољних послова и шеф сектора за билатералну сарадњу у Министарству спољних послова Републике Србије, Здравко Понош и председавајућа Државне комисије за границу Босне и Херцеговине, Славица Вучић, изразили су задовољство што је Комисија наставила са радом и нагласили спремност обе стране да наставе рад на решавању питања границе.

На седници је било речи о резултатима досадашњег рада Комисије и о начину на који ће Комисија даље радити. Такође, на седници су разматрани начини даље сарадње и договорено је да се следећа седница Међудржавне дипломатске комисије одржи крајем јуна у Београду.

Опширније...
 
УТВРЂИВАЊЕ ГРАНИЧНЕ ЛИНИЈЕ ИЗМЕЂУ РС И Р. ХРВАТСКЕ Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
четвртак, 29. април 2010.

Међудржавна дипломатска комисија за идентификацију - утврђивање граничне линије и припрему уговора о државној граници између Републике Србије и Републике Хрватске

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ

Дана 29. априла 2010. године, у Министарству иностарних послова и европских интеграција Републике Хрватске одржана је Шеста седница Међудржавне дипломатске комисије за идентификацију - утврђивање граничне линије и припрему уговора о државној граници између Републике Србије и Републике Хрватске, чиме је означен наставак преговора о питању границе између две државе, после седмогодишњег прекида у раду те комисије, основане 2001. године.

Шефови дслегација, помоћник министра спољних послова и шеф сектора за билатералну сарадњу у Министарству спољних послова Републике Србије Здравко Понош и државни секретар за политичка питања у Министарству иностраних послова и европских интеграција Републике Хрватске др Давор Божиновић, изразили су задовољство што је Комисија наставила са радом и нагласили спремност присутну код обе стране да рад на решавању питања границе буде настављен.

На седници је било речи о резултатима досадашњег рада Комисије и о начину на који ће Комисија даље да ради. Поред тога, чланови Комисије размотрили су актуелно стање на граници, које су у безбедносном делу оценили добрим. Такође, на седници су разматрани начини даље сарадње, када је реч о пограничном саобраћају и граничним прелазима.

Загреб, 29. априла 2010. године.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 Следећа > Крај >>