gototopgototop
четвртак, 29. новембар 2012. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Изјава министра спољних послова Републике Србије Ивана Мркића након сусрета са генералним секретаром Уједињених нација Бан Кимуном, у Њујорку, 28. новембра 2012. године
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић - Бан Кимун_2У разговору са генералним секретаром УН Бан Кимуном осврнули смо се на то како ми видимо његов извештај о коме смо јуче, на седници Савета безбедности УН говорили јавно - а сада детаљније и отвореније. Нисмо задовољни разним елементима тог извештаја, који не одражава стварно живот на КиМ и како то изгледа када се један Србин тамо пробуди и заноћи. Сагласили смо се да то убудуће треба да буде рефлектовано на вернији начин. Залажемо се за што јаче присуство УН и тражили смо од генералног секретара да се у пуној мери ангажује у том смислу.

Поново смо разговарали о чувеној тзв. пресуди Хашког трибунала хрватским генералима (то се тешко може звати пресудом). Пренели смо какво је расположење код нас и колико је такво расположење основано. Ако се тако нешто понови ми стварно треба да се запитамо јесмо ли претеривали у сарадњи са једном таквом институцијом, јер произилази да су само Срби кажњавани, а да истовремено нема ниједног појединца из Хрватске који је осуђен за злочине. Бан Кимун и чланови његове делегације примили су то са великим разумевањем. Не желе да се мешају у тзв. независност судства, али жале за нашим жртвама и то су нам у разговору пренели.

Разговарали смо и о потезима које Србија намерава да учини убудуће и информисали о ситуацији у региону - како се развија сарадња са суседима и земљама нашег подручја, као и о досадашњем току политичког дијалога између Републике Србије и Приштине.
Кључне речи: САД Иван Мркић УН