gototopgototop
utorak, 22. januar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Povodom Saopštenja Vlade Albanije u vezi sa uklanjanjem spomenika u Preševu, 20. januara 2013. godine
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava snažan protest povodom Saopštenja Vlade Albanije u vezi sa uklanjanjem spomenika u Preševu, 20. januara 2013.
Ministarstvo spoljnih poslova smatra da rečnik koji je upotrebljen u navedenom saopštenju, direktno podstiče na dalje aktivnosti usmerene ka destabilizaciji situacije na jugu Srbije, ali i širem regionu, u susednim zemljama nastanjenim albanskom manjinom.
Kvalifikacije i optužbe usmerene protiv Vlade Srbije su ispod svakog dostojanstva, i u potpunoj su suprotnosti sa uveravanjima datim lično od strane albanskog premijera Beriše, tokom nedavne posete MSP Srbije Mrkića Tirani, da je Albanija spremna da okrene novi list u bilateralnim odnosima dve zemlje.
Pravdanje zapaljive retorike zabrinutošću za položaj albanske nacionalne manjine na jugu Srbije predstavlja grubu manipulaciju, imajući u vidu da je zaštita albanskih i svih drugih nacionalnih manjina u Srbiji u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, mnogo višim od onih koji se primenjuju prema nacionalnim manjinama koje žive u samoj Albaniji.
Upravo imajući u vidu nepostojanje bilo kakvog pravnog okvira za zaštitu srpske i ostalih nacionalnih manjina u Albaniji, smatramo da bi albanske vlasti trebale da preduzmu hitne i ozbiljne mere kako bi se obezbedila zaštita svih zajednica u skladu sa važećim međunarodnim standardima.
Od Albanije, kao države koja kao svoj prioritet naglašava prihvatanje evropskih vrednosti i članstvo u EU, očekujemo da se zaista i ponaša u skladu sa proklamovanim prioritetima i da svojim akcijama ne doprinosi destabilizaciji situacije u susednim zemljama.