gototopgototop
utorak, 12. februar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Susret ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivana Mrkića sa potpredsednikom Saveznog veća i ministrom inostranih poslova Švajcarske Didijeom Burkhalterom, 12. februara 2013. godine
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - Burkhalter_2Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić sastao se danas sa potpredsednikom Saveznog veća i ministrom inostranih poslova Švajcarske Didijeom Burkhalterom. Burkhalter došao je u prvu posetu Republici Srbiji na poziv ministra Mrkića.

Ministar Mrkić istakao je snažne veze, značaj i obostranu korist kontinuiranog političkog dijaloga, kao i zajedničke aktivnosti kao osnove za dobre bilateralne odnose i saradnju dve prijateljske zemlje.

Razgovarano je o saradnji povodom priprema za predstojeće konsekutivno predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, koje će Švajcarska i Srbija organizovati 2014. i 2015. godine, zajedničkom radnom planu, imenovanju specijalnih predstavnika i procesu ''Helsinki plus 40'', koji je posvećen unapredjenju evropske bezbednosti u savremenim okolnostima.

Ministar Mrkić preneo je zahvalnost na kontinuiranoj razvojnoj i donatorskoj pomoći koju je Švajcarska upućivala Srbiji u raznim sferama – od podrške evropskim integracijama, ekonomskom razvoju, vladavini prava, obrazovanju i dr. Istakao je značaj i potencijale švajcarskih investicija u Srbiji.

Potpredsednik Saveznog veća i MIP Burkhalter naglasio je da će Švajcarska nastaviti sa programima razvojne pomoći Srbiji, pre svega radi smanjenja nezaposlenosti. Istakao je da je razgovarao sa potencijalnim švajcarskim investitorima i preneo njihov optimizam u vezi sa mogućnostima ulaganja u Srbiji.