gototopgototop
понедељак, 22. април 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
О препоруци ЕК за Србију министри поново у јуну
+ larger fontnormal font- Smaller font
slikaaaaШефови дипломатија ЕУ оценили су споразум Београда и Приштине као историјски и најавили да ће о препоруци Европске комисије да се отворе преговори о придруживању са Србијом поново расправљати у јуну, саопштено је после седнице Европског савета у Луксембургу. У међувремену фокус ће бити на спровођењу договора Београда и Приштине.
"Засад смо добили само почетне реакције на извештај јер је представљен тек данас, па министри нису имали времена да се консултују са са својим престоницама", рекао је председавајући Савета Ејмон Гилмор. Он је рекао да су, будући да је извештај представљен јутрос, доступне само прве рекације, а упитан какве су оне биле и да ли је превладавао позитиван или негативан став, истакао је да је у дискусији стално коришћена реч "историјски". "Осећај је да је споразум историјски и да мења перспективу. Позитиван је и за Косово и за Србију и многе похвале су изречене", додао је Гилмор. Он је објаснио да ће земље чланице до јуна разматрати споразум на радном нивоу и пратити имплементацију. "Размотрићемо извештаје за Србију, Косово и Македонију пре него што у јуну предузмемо било какве наредне кораке", рекао је Гилмор. Европски комесар за проширење Штефан Филе је истакао очекивање да имплементација споразума почне и додао да ће континуирана подршка земаља чланица бити усмерена управо на тај процес. "Ово је преломни споразум и до њега би било немогуће доћи да није било храбрости двојице премијера", рекао је Филе наводећи да је ЕК препоручила отварање преговора за Србију и да је Србија испунила политичке критеријуме. Филе је косовским Србима поручио да "одвоје време и пажљиво прочитају споразум".
"Споразум који је постигнут максимално поштује права и интересе народа који живе на северу Косова и не само њих", нагласио је Филе.