gototopgototop
utorak, 14. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Mrkić za „Danas“: „Priština se vara da ćemo ući u nervozu”
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan MrkićOčekujem da će sledećeg meseca biti zaključen dogovor o oficirima za vezu Beograda i Prištine i da će početi da funkcioniše mehanizam „sui generis" tipa, koji će pomoći u ubrzavanju komunikacije sa vlastima u Prištini, kaže u razgovoru za Danas Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova Srbije. 

Došlo je do zastoja u pregovorima implementacionih timova Beograda i Prištine. Šta je glavni problem i očekujete li da će ishod pregovora biti uspešan?
- Verujem da će biti uspešno i da će naša strana učiniti sve da i ovi pregovori budu plodotvorni. Problem je izgleda u tome što prištinske vlasti misle da ćemo mi ući u nervozu i ishitreno povlačiti poteze zbog približavanja kraja juna. Vara se svako ko tako misli. Mi i sada, kao i do sada, nijednog trenutka nećemo ispuštati iz vida bilo šta što može naškoditi našim interesima.
Kako komentarišete protivljenje Srba sa severa Kosova primeni sporazuma? Šta bi moglo, prema Vašem mišljenju, da se desi da oni promene mišljenje?
- Mislim da je posle razgovora koje je sa njima u nedelju vodio Aleksandar Vučić, našim sugrađanima na severu Kosova sve mnogo jasnije i mislim da će se od tog dana mnogo lakše opredeljivati o tome šta je suštinski interes svih nas, a posebno našeg naroda na KiM. Olako tumačenje rezultata nastalih posle dugotrajnih napora našeg pregovaračkog tima, neodgovorno je, ne odgovara stvarnim okolnostima, i ne vodi mirnom životu i razvoju Srba na KiM.
Šta je plan Vlade Srbije ukoliko Srbi sa severa ne promene svoj stav?
- Mi nećemo nikoga prisiljavati, ali pošto su oni neraskidivi deo našega tkiva, ubeđen sam da će uskoro početi da rezonuju u svom i ukupnom interesu i da ćemo zajednički, po ko zna koji put, isplivati na površinu. Srpski narod je uvek bio neporažen kad je bio jedinstven i verujem da će to biti i ovog puta.
Koliko je realno da dobijemo datum početka pregovora do kraja juna? Da li će na to uticati i pregovori implementacionih timova?
- Mislim da je realno. Važno je da svako ko posmatra naš napor da dođe do realizacije prvog sporazuma sa Prištinom, uviđa našu dobru volju i vrlo odgovorno ponašanje. Suprotnoj strani mi ne možemo diktirati recipročno ponašanje.
Radi li Srbija već na formiranju tima koji će pregovarati sa EU po otvaranju pregovora za članstvo?
- Uveliko radimo na tome. U tome su prevashodno angažovani potpredsednica Vlade Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević, ali i moje ministarstvo. Dočekaćemo spremni odluku o otpočinjanju pregovora sa EU.
Ključne reči: Ivan Mrkić