gototopgototop
среда, 22. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Срби ослобођени из затвора у Либији
+ larger fontnormal font- Smaller font
libya flag by marafet-d49ten1Надлежни либијски правосудни органи у граду Зинтану, донели су 20. маја 2013. године одлуку о пуштању на слободу петорице српских држављана ухапшених крајем августа 2011. године.

После истраге коју су спроводили надлежни органи либијске војне и цивилне безбедности, као и остварене сарадње са безбедносним службама Србије, окoнчан је судски поступак, токoм кога је у више судских сесија утврђено да нема доказа да су српски држављани починили било какво кривично дело.

Током истраге која је вођена против њих, испољен је коректан третман у затвору у Зинтану, уз поштовање њихових људских права у датим околностима, што показује да правни систем у Либији функционише у складу са либијским законима и основним стандардима међународног права.

Ослобођени српски држављани изразили су приликом пуштања на слободу, захвалност војним и цивилним органима власти у Зинтану, на коректном и људском третману а посебно на непристрасном и фер примењивању релевантних либијских закона и прописа у конкретном случају.

Министарство спољних послова изражава захвалност привременој либијској влади која, у тешкој и сложеној ситуацији, чини заиста огромне напоре за реформу правосудног система и стварање функционалних институција правне државе у демократском духу.

Изражавамо наду и уверење да ће се ситуација у Либији смирити и стабилизовати и да ће тај нама пријатељски народ доживети свој нови просперитет и развој.

Министарство спољних послова Републике Србије уверено је да ће односи између наша два пријатељска народа наставити да се развијају, јер наше две земље повезују пријатељство и сарадња.
Кључне речи: Либија