gototopgototop
sreda, 22. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbi oslobođeni iz zatvora u Libiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
libya flag by marafet-d49ten1Nadležni libijski pravosudni organi u gradu Zintanu, doneli su 20. maja 2013. godine odluku o puštanju na slobodu petorice srpskih državljana uhapšenih krajem avgusta 2011. godine.

Posle istrage koju su sprovodili nadležni organi libijske vojne i civilne bezbednosti, kao i ostvarene saradnje sa bezbednosnim službama Srbije, okončan je sudski postupak, tokom koga je u više sudskih sesija utvrđeno da nema dokaza da su srpski državljani počinili bilo kakvo krivično delo.

Tokom istrage koja je vođena protiv njih, ispoljen je korektan tretman u zatvoru u Zintanu, uz poštovanje njihovih ljudskih prava u datim okolnostima, što pokazuje da pravni sistem u Libiji funkcioniše u skladu sa libijskim zakonima i osnovnim standardima međunarodnog prava.

Oslobođeni srpski državljani izrazili su prilikom puštanja na slobodu, zahvalnost vojnim i civilnim organima vlasti u Zintanu, na korektnom i ljudskom tretmanu a posebno na nepristrasnom i fer primenjivanju relevantnih libijskih zakona i propisa u konkretnom slučaju.

Ministarstvo spoljnih poslova izražava zahvalnost privremenoj libijskoj vladi koja, u teškoj i složenoj situaciji, čini zaista ogromne napore za reformu pravosudnog sistema i stvaranje funkcionalnih institucija pravne države u demokratskom duhu.

Izražavamo nadu i uverenje da će se situacija u Libiji smiriti i stabilizovati i da će taj nama prijateljski narod doživeti svoj novi prosperitet i razvoj.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uvereno je da će odnosi između naša dva prijateljska naroda nastaviti da se razvijaju, jer naše dve zemlje povezuju prijateljstvo i saradnja.
Ključne reči: Libija