gototopgototop
sreda, 29. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sporazumi Srbije i Laosa o kulturnoj saradnji i vizama
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - Sisulit Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i zamenik premijera i šef diplomatije Laosa Tonglun Sisulit potpisali su u Beogradu sporazume o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja i o ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše. 
Mrkić i Sisulit su, na konferenciji za novinare, ocenili da dve zemlje povezuje tradicionalno i dugotrajno prijateljstvo i najavili nastavak jačanja odnosa i u budućnosti.
"Želim da zahvalim Laosu na podršci koju nam pruža u pogledu pozicije prema Kosovu i Metohiji. Laos je zemlja koja postojano prati međunarodno pravo i podržava Srbiju u tom smislu, na čemu smo joj izuzetno zahvalni", izjavio je Mrkić.

Podsetivši da Laos ima najveći privredni rast u tom delu sveta i da se intenzivno razvija, Mrkić je rekao da Srbija traži mogućnosti da učestvuje u tom razvoju.
Dvojica državnika su ocenila da potpisivanje dva sporazuma, kao i priprema novih sporazuma - o zaštiti i promovisanju investicija i o izbegavanju dvostrukog oporezivanja - postavljaju temelje za jačanje bilateralne ekonomske saradnje.
Sisulit je najavio i jačanje saradnje u oblasti turizma, što će, kako je napomenuo, podstaći i kontakte između građana dveju zemalja.
Zamenika premijera Laosa, koji je doputovao u Srbiju na čelu brojne delegacije sutra će, između ostalih, primiti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić.
Sisulit je rekao da će Nikoliću preneti poziv predsednika Laosa Čumalija Sajasonea da poseti Vientian.
Ključne reči: Laos Ivan Mrkić