gototopgototop
четвртак, 30. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Боља контрола европских граница!
+ larger fontnormal font- Smaller font
granicaПредставници Европског савета, Комисије и Парламента постигли су касно синоћ договор о изменама Шенгенског споразума којим се омогућава боља контрола европских граница, саопштила је данас комесарка за за унутрашње послове Цецилија Малмстрем.
"Ово је важан корак у унапређењу функционисања Шенгенског система", рекла је Малмстерм у саопштењу за медије и истакла да је добро што договор штити слободу кретања унутар Шенгенске зоне кроз јасна правила о контроли спољних и унутрашњих граница.
Важно је напоменути и да у договор о Шенгену није укључена ставка о суспензији визних олакшица (такозвани заштитни механизам) због повећаног прилива лажних азиланата, првенствено из Србије и Македоније.
С обзиром да земље чланице које су тражиле увођење овог механизма о томе нису постигле договор са Комисијом и Парламентом, то значи да ће грађани Србије и других земаља у региону и убудуће моћи да без виза путују у Шенгенску зону.
Договор о изменама Шенгенског споразума је резултат вишемесечних преговора кључних европских институција са земљама чланицама у вези са питањем када се привремено могу увести граничне контроле унутар Шенгенске зоне.
Синоћ је коначно договорено да Европска комисија добије кључну улогу у одлучивању о привременом успостављању граница, чему су се раније противиле неке чланице које су тај прерогатив желеле за себе.
Према споразуму, Комисија ће имати право да не само одлучује да ли нека ванредна ситуација захтева да се уведу унутрашње контроле, већ ће моћи да шаље ванредне инспекцијске тимове који ће реаговати на покушаје земаља чланица да упркос шенгенским правилима успоставе контролу над својим границама.
Споразум такође јача улогу Фронтекса, европске службе за контролу граница, која ће од сад имати бољи увид у то ко улази и излази из шенгенске зоне.
Овај споразум би већ следећег месеца могао да се нађе пред Европским парламентом, након чега ће почети да се примењује.