gototopgototop
четвртак, 30. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Предавање Љубице Васић, помоћнице министра спољних послова Р.Србије на „Вудро Вилсон центру“ - “Изазови Р.Србије на путу европских интеграција“
+ larger fontnormal font- Smaller font
ljubica amerikaУ организацији „Вудро Вилсон центра", ПМСП Љ.Васић одржала је предавање на тему, "Изазови Р.Србије на путу европских интеграција". Џ. Лампи, виши истраживач на „Вудро Вилсон центру" модерирао је предавање.
ПМСП Васић је нагласила да је Влада Србије уврстила чланство у ЕУ, као један од најважнијих националних приоритета. Стога је Влада одлучна да ради на имплементацији ЕУ стандарда у контексту достизања Копенхагеншких критеријума. Додала да је Влада Р.Србије постигла значајне резултате у борби против корупције и организованог криминала, али и реформи правосуђа. ПМСП подвукла да је евентуална одлука ЕУ (28.6.2013.) о додељивању датума Р.Србији за отпочињање приступних преговора, веома битна за Р.Србију. Васић нагласила да међународна заједница подржава Р.Србију на путу европских интеграција, што је више пута потврђено и током њеног текућег боравка у САД. Она је подсетила да је нова Влада Р.Србије предузела низ активности како би објаснила што ширем кругу грађана које су предности европских интеграција, што је резултирало повећањем подршке чланству у ЕУ. У том контексту, Влада је предочила грађанима Србије да је достизање стандарда ЕУ битно за стабилност и јачање институција државе. Васић је додала да су владавина права, поштовање људских и мањинских права, али и права жена, важни елементи европских интеграција. Васић је упознала присутне са чињеницом да Влада Р.Србије путем различитих програма образовања и обуке о ЕУ, које похађају запослени у државној управи, настоји да ојача институционалне капацитете неопходне за успешно спровођење неопходних реформи.
Љ.Васић је нагласила и да је државни врх Србије показао вољу, енергију и зрелост да се ухвати у коштац са проблемима који дуже време нису решавани, при чему је питање дијалога са КиМ сигурно један од најважнијих. Један од значајних корака нове Владе јесте и подизање нивоа дијалога на виши ниво и активно учешће председника Србије Томислава Николића, премијера Ивице Дачића и првог потпредседника Владе Александра Вучића, што је у великој мери допринело постизању споразума. Она је додала да је Вучић уложио велики напор да споразум Београд-Приштина објасни како лидерима тако и Србима са севера КиМ као и да је са њима остварен отворен и искрен дијалог по свим питањима.
Васић је додала да је влада у великој мери унапредила регионалну сарадњу са суседним државама, чему су веома допринеле посете највиших државних званичника Србије Хрватској, БиХ, Румунији и Бугарској.
Васић је закључила да је Србија изузетно важна држава са централним местом у региону Југоисточној Европи , тако да би одлука ЕУ о додељивању датума за почетак преговора и укључивање Србије у ЕУ, у великој мери допринели регионалној стабилности.