gototopgototop
петак, 14. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић данас на седници савета безбедности Уједињених нација
+ larger fontnormal font- Smaller font
Министар Мркић на седници Савета безбедности_1Уочи седнице Савета безбедности Уједињених нација, на којој ће се разматрати редован тромесечни извештај о стању на КиМ, Мркић се данас у седишту УН у Њујорку састао са шефом УНМИК-а Фаридом Зарифом који је изјавио да се на Косову и Метохији осећају промене после потписивања споразума између Београда и Приштине у Бриселу, саопштило је Министарство спољних послова Србије. Зариф је Мркића детаљно упознао са безбедносним стањем на терену, а шеф српске дипломатије поручио је да је на Косову и Метохији веома важно присуство и ангажованост УНМИК-а, чије дејство, како је нагласио, мора да буде врло непристрасно.
Мркић и Зариф су се сагласили да је УНМИК веома важан фактор стабилности на Косову и Метохији који ће и убудуће имати незамењиву улогу. 

Шеф српске дипломатије је имао састанак и са амбасадорком САД у Уједињеним нацијама Розмари ди Карло, која је честитала на ономе што је Влада Србије постигла на јачању сопствене позиције и побољшању имиџа у свету.
Америчка амбасадорка је нагласила да су јако битни све учесталији контакти највиших представника САД и Србије.
Мркић и Ди Карло су се сагласили о значају имплементације Споразума који су у Бриселу потписале делегације Београда и Приштине и закључили да је разлог то што ће стабилност региона привући стране инвестиције. Мркић је од ње затражио да српски хашки осуђеници казне служе у српским затворима, а Ди карло је Мркићу поручила да ће САД утицати на своје европске пријатеље да подрже Србију у њеним настојањима да успешно настави пут ка европским интеграцијама.


Састанак премијера Дачића са сталним представником Велике Британије у УН амбасадором Лајал Грантом
 


Премијер Дачић на састанку са генералним директором компаније НЦР из Њујорка
 


Дачић се у Њујорку састао са Бан Ки-муном
 


Састанак премијера Дачића са сталним представником Руске Федерације при УН амбасадором Виталијем Чуркином