gototopgototop
уторак, 11. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Представљање српског језика на Фестивалу језика у Солуну
+ larger fontnormal font- Smaller font
vuk-karadzicУ организацији Општине Солун, од 7.-9. јуна 2013. одржан је Фестивал језика „Солун, полиглотски град", на простору испред Општине и у њеном фоајеу, а на фестивалу је представљен и српски језик.

Нa отварању Фестивала су, поред осталих, говорили градоначелник J.Бутарис и помоћник градоначелника за образовање A, Карумпис. Представљањем на штандовима и кроз учешће у бројним садржајима, своје језике су, осим Србије, представиле: Грчка, Русија, Кипар, Француска, Немачка, Бугарска, Албанија, Словачка, Румунија, Финска, Италија,

Посетиоци фестивала су били у прилици да упознају писма, дијалекте и историју писмености других народа и да се, кроз различитост и богатство култура, боље међусобно упознају и разумеју.

У организацији литералног конзулата Р. Србије у Солуну уз помоћ Центра за културу „Вук Караџић" из Лознице, представљена је изложба „Српско писмо и језик кроз историју", као и видео презентација о Вуку Стефановићу Караџићу и Тршићу.

У координацији са конзулатом, српски језик су успутно представили српска допунска школа „Свети Сава", са маштовитим музичким и рецитаторским програмом и група српских грађанa, припадника. дијаспоре, са разноврсно осмишљеним наступима (музика, ликовна и језичка радионица, приповедање српских песама и бајки, српски штанд). Конзулат је, захваљујући Центру културе „Вук Караџић" и ТОС-у, обезбедио постере и рекламни материјал за штанд.

Фестивал је током сва три дана био јако добро посећен.
Кључне речи: Грчка