gototopgototop
понедељак, 17. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Предавање амбасадора Петровића на Багдадском универзитету
+ larger fontnormal font- Smaller font
UniversityofBaghdadАмбасадор Србије у Ираку Радисав Петровић je на позив декана Факултета политичких паука Универзитета у Багдаду 17. jунa одржао предавање у Центру за међународне студије. Предавање на тему "Спољна политичка позиција Србије и односи са Ираком" је одржано пред око педесет професора Београдског Универзитета и неколико новинара.

Декан Факултета је поздравио амбасадора Петровића u захвалио се на посети Центру за међународне студије. Он је навео да се нада да ћe у будућности бити остварена сарадња u са неким од факултета из Cрбије и да ће професори из Србије држати предавања у Ираку и обрнуто. Скупу се обратио и директор Центра за међународне студије др Талиб и у кратком говору изнео основне историјске чињенице о Србији.

Амбасадор Петровић je у првом делу предавања присутне упознао са настанком модерне cpпске државе и државним уређењем Републике Cрбије, основима спољне политике Србије и проблемом КиМ као и корацима које Србија треба да направи како би се суочила са тим питањем. Том приликом је објашњен и Споразум који је потписан у Бриселу као и шта се све тим договором конкретно постиже за Србију.

Присутнима су уручени проспекти и ЦД- ови о мартовском погрому на KиM. Предавању је присуствовао и конзул Перишић који је за потребе предавања припремио кратку репрезентацију о Републици Србији. Оваква предавања су од стране декана Факултета политичких наука у Багдаду и свих сарадника факултета оцењена као јако корисна за јасније сагледавање догађаја на простору Балкана.
Кључне речи: Ирак