gototopgototop
četvrtak, 20. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ana Hrustanović: Hvala Italiji na podršci Srbiji na putu ka EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
ana-hrustanovicAmbasadorka Srbije u Italiji Ana Hrustanović, zahvalila se Italiji na podršci Srbiji na evropskom putu i izrazila nadu da će Srbija 28. juna dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU).
"Želim da se zahvalim Italiji, u ima svih nas, na svakodnevnoj podršci koju nam pruža na našem evropskom putu", rekla je Hrustanovićeva na sastanku privrednika Srbije i Rima u Spoljnotrgovinskom institutu u Rimu.
"Mi se nadamo, i zahvaljujući snažnoj italijanskoj podršci, da ćemo
28. juna dobiti datum za započinjanje pregovora sa EU, istakla je Hrustanovićeva. To će svakako biti dodatni podsticaj za dalje investicije italijanskih firmi u Srbiji", ocenila je ona.
Pozdravljajući privrednike Rima i Srbije, Hrustanovićeva je istakla da se "Srbija i Italija mogu pohvaliti sa 134 godine bilateralnih odnosa a od 2009. godine postali su i strateški pratneri".
"Te naše specijalne veze i bilateralni odnosi nisu samo na papiru, 500 - 600 preduzeća iz Italije radi u Srbiji i zapošljava više od 20.000 radnika iz Srbije", rekla je Hrustanovićeva.
Nije slučajno toliki broj italijanskih firmi u Srbiji. U Srbiji je pisutan celokupan sistem Italije, od banaka, osiguravajućih društava, Privredne komore, a za privrednike Italije je važno da u Srbiji mogu računati na apsolutnu sigurnost investicija, istakla je Hrustanovićeva. Ona je napomenula da se nijedna od firmi koje posluju u Srbiji nije povukla.
Uz veliki broj privrednika Srbiji i Rima, sastanku su prisustovali
predsednici Skupština grada Beograda i Jagodine Aleksandar Antić i Dragan Marković Palma, predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković, savetnik premijera Ivice Dačića za nacionalnu bezbednost Ivica Tončev, direktor Spoljnotrgovinskog instituta iz Rima Filipo Lančioti sa saradnicima Anielo Musela i Djovani Sači.
Marković je istakao da Srbija u većini gradova nudi besplatno zemljište sa infrastrukturom, sigurnost investiranja, subvencije do 10.000 evra po zaposlenim, bescarinske odnose sa Rusijom, Belorusijom, Turskom, Kazahstanom.
Ključne reči: Italija Evropska Unija (EU)