gototopgototop
petak, 21. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić: Zaslužujemo pozitivnu ocenu i datum
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Mrkić u poseti Portugalu_5S naše tačke gledišta zaslužujemo da dobijemo pozitivnu ocenu u svakom pogledu i da će Evropski Savet odlučiti da odredi datum za početak pregovora sa Srbijom o njenom punom članstvu u Evropskoj uniji, rekao je šef diplomatije Srbije Ivan Mrkić u intervjuu portuglaskoj novinskoj agenciji Luza (Lusa) tokom nedevne posete Lisabonu.

Odgovarajući na pitanje koje su procene Srbije o otvaranju pregovora o ulasku u EU, imajući u vidu da se Nemačka još protivi, povezujući to s punom primenom sporazuma o normalizacji odnosa s Kosovom, potpisanog u Briselu u aprilu, Mrkić je rekao da je istina da postoje neka protivljenja u Nemačkoj za određivanje datuma tih pregovora.

Međutim, mi se nadamo da to mišljenje neće prevladati jer su mnogi donosioci odluka u Nemačkoj svesni napora koje je učinila Vlada Srbije i sada iskazuju potpunu podršku, rekao je Mrkić.

Osvrćući se na odnose Portugala i Srbije, on je rekao da su bilateralni odnosi odlični u svakom pogledu.Jedina je razlika oko pitanja priznanja Kosova, južne srpske pokrajine.Ipak, čak i ta razlika nije prepreka za jačanje naših odnosa i prijateljstva. Postoji duboko razumevanje, saradnja i čak jača interakcija između nas, jer znamo da je naša budućnost zajedno u Evropskoj uniji.

Ulazak Hrvatske u EU ministar spoljnih poslova Srbije je komentarisao rečima: Da, mi smo vrlo srećni što će Hrvatska postati članica EU. Ta činjenica ohrabruje Srbiju takođe, jer omogućava da se preduzmu čak i veći koraci ka tom cilju.

Na pitanje da li može da potvrdi da Srbija više nije u recesiji, imajuću u vidu da je rast industrijske proizvodnje u zemlji u prva tri meseca 2013. 5,2 procenta, prema zvaničnim podacima, Mrkić je odgovorio da su se industrijska proizvodnja i izvoz povećali i da su preduzete mere za smanjenje budzetskog deficita i da se nadamo da ćemo završiti ovu godinu sa stopom rasta, od manje više, dva procenta.

Ministar je izrazio žaljenje Srbije zbog trenutne evropske krize u južnim zemljama, uključujući one u evrozoni (Portugal, Španiju, Grčku, Italiju...).

Srbija žali što pomenute zemlje doživljavaju te teškoće i prolaze kroz period izazova. Mi jasno nismo u poziciji da prepisujemo lek za njihovu bolest, ali uopšteno govoreći, put iz tog problema bio bi uravnoteženje dve stvari, mera štednje i smanjenja potrošnje. Mi ne podržavamo mere koje bi mogle da se uporede, jednostavno rečeno, s uspešnim "medicinskim" tretmanom s tragičnim rezultatom po pacijenta, kazao je Mrkić.
Ključne reči: Portugalija Ivan Mrkić