gototopgototop
понедељак, 24. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
ПМСП Миомир Удовички на састанку Партнерске комисије Америчко-јадранске повеље у Скопљу
+ larger fontnormal font- Smaller font
Амбасадор Миомир Удовички, помоћник министра спољних послова за безбедносну политику, учествовао је 18. јуна 2013. године на састанку Партнерске комисије Америчко-јадранске повеље у Скопљу. Састанак је одржан поводом 10 година постојања ове регионалне безбедносне иницијативе, чији су чланови Р.Македонија, Р.Хрватска, Р.Црна Гора, Босна и Херцеговина и САД. Р.Србија је учествовала у својству посматрача, а састанку је присуствовао и представник Приштине, при чему је испоштован захтев Србије да се састанак одржи у тзв. Gymnich формату.

На састанку у Скопљу размотрене су могућности унапређења сарадње земаља региона у области безбедности и одбране, у оквиру НАТО и преко механизама програма Партнерство за мир. Представници земаља чланица Америчко-јадранске повеље усвојили су Завршни коминике, у коме је између осталог, поздрављен Споразум постигнут у процесу дијалога Београда и Приштине.

На маргинама састанка, амбасадор М. Удовички је разговарао са Ф. Рикером, замеником помоћника државног секретара САД, као и З. Мицунским, државним саветником и директором Директората за НАТО у МИП-у Р. Македоније.