gototopgototop
четвртак, 27. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Мркић у посети Санкт Петербургу
+ larger fontnormal font- Smaller font
St Petersburg CathedralМинистар спољних послова Републике Србије Иван Мркић састао се у Санкт Петербургу са замеником руског премијера Димитријем Рогозином. Разговарали су о билатералним односима Русије и Србије и сагласили се да су односи две земље бољи него икад. Мркић је Рогозина, који се интересовао за примену Споразума из Брисела, обавестио о току преговора између тимова Београда и Приштине за имплементацију, о тешкоћама које су објективне природе али и о проблемима које узрокују други фактори. Министар Мркић је заменику руског премијера поручио да, када је реч о Бриселском споразуму, Србија наставља у правцу онога што је прихватила и да никако неће улазити у „ стваралачку" интерпретацију, коју повремено покушава да наметне друга страна.
Шеф српске дипломатије захвалио је Русији на њеном принципијелном ставу који, како је нагласио, значајно олакшава очување територијалног интегритета и суверенитета Србије. Рогозин и Мркић изразили су обострано задовољство због Стратешког споразума Русије и Србије који су недавно у Москви потписали председници две земље Владимир Путин и Томислав Николић.
Рогозин и Мркић су разговарали и о темпу и динамици конзумирања кредита које је Русија недавно доделила Србији. Закључено је да застоја нема и да у том смислу све иде очекиваним током.
Српски министар спољних послова учествује на Конференцији „ Будућност нуклеарне енергије у 21 веку" која се 27. и 28. јуна одржава у Санкт Петербургу а окупила је 40-ак министара европских, афричких, латиноамеричких и земаља Азије. Расправља се о мирољубивом коришћењу нуклеарне енергије у производњи електричне енергије. Министар Мркић је у свом обраћању првог дана конференције, изложио став Србије да је потпуно свесна, да иако експлоатација нуклеарне енергије на бази фисије има своје добре стране, мора да буде контролисана у складу са усвојеним прописима и стандардима на светском нивоу и фокусирана на њен безбедан утицај на животну средину, како се никада не би поновиле хаварије које су се догодиле у Чернобиљу и Фукушими. Иван Мркић је у свом говору нагласио и потребу неширења нуклеарног материјала, односно ригорозне контроле његове дистрибуције.