gototopgototop
četvrtak, 27. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Mrkić u poseti Sankt Peterburgu
+ larger fontnormal font- Smaller font
St Petersburg CathedralMinistar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić sastao se u Sankt Peterburgu sa zamenikom ruskog premijera Dimitrijem Rogozinom. Razgovarali su o bilateralnim odnosima Rusije i Srbije i saglasili se da su odnosi dve zemlje bolji nego ikad. Mrkić je Rogozina, koji se interesovao za primenu Sporazuma iz Brisela, obavestio o toku pregovora između timova Beograda i Prištine za implementaciju, o teškoćama koje su objektivne prirode ali i o problemima koje uzrokuju drugi faktori. Ministar Mrkić je zameniku ruskog premijera poručio da, kada je reč o Briselskom sporazumu, Srbija nastavlja u pravcu onoga što je prihvatila i da nikako neće ulaziti u „ stvaralačku" interpretaciju, koju povremeno pokušava da nametne druga strana.
Šef srpske diplomatije zahvalio je Rusiji na njenom principijelnom stavu koji, kako je naglasio, značajno olakšava očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Rogozin i Mrkić izrazili su obostrano zadovoljstvo zbog Strateškog sporazuma Rusije i Srbije koji su nedavno u Moskvi potpisali predsednici dve zemlje Vladimir Putin i Tomislav Nikolić.
Rogozin i Mrkić su razgovarali i o tempu i dinamici konzumiranja kredita koje je Rusija nedavno dodelila Srbiji. Zaključeno je da zastoja nema i da u tom smislu sve ide očekivanim tokom.
Srpski ministar spoljnih poslova učestvuje na Konferenciji „ Budućnost nuklearne energije u 21 veku" koja se 27. i 28. juna održava u Sankt Peterburgu a okupila je 40-ak ministara evropskih, afričkih, latinoameričkih i zemalja Azije. Raspravlja se o miroljubivom korišćenju nuklearne energije u proizvodnji električne energije. Ministar Mrkić je u svom obraćanju prvog dana konferencije, izložio stav Srbije da je potpuno svesna, da iako eksploatacija nuklearne energije na bazi fisije ima svoje dobre strane, mora da bude kontrolisana u skladu sa usvojenim propisima i standardima na svetskom nivou i fokusirana na njen bezbedan uticaj na životnu sredinu, kako se nikada ne bi ponovile havarije koje su se dogodile u Černobilju i Fukušimi. Ivan Mrkić je u svom govoru naglasio i potrebu neširenja nuklearnog materijala, odnosno rigorozne kontrole njegove distribucije.
Ključne reči: Ruska Federacija Ivan Mrkić