gototopgototop
недеља, 30. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: Хрватска у ЕУ - регион у добром правцу
+ larger fontnormal font- Smaller font
Министар МркићМинистар спољних послова Србије Иван Мркић изразио је задовољство што Хрватска постаје пуноправна чланица Европске уније, јер то - како каже - значи да се регион креће у добром правцу.
"Регија се креће у добром правцу. Много ми је драго што је Хрватска од сутра у ЕУ. То је заслужила. У последње време нам је изузетно помагала и пружала подршку на свим састанцима", рекао је Мркић у Загребу.
Мркић је подсетио да је Србија пре пар дана направила коначни аранжман о преговорима о приступању ЕУ и изразио наду да ће и Србија убрзо бити члан ЕУ, па иако су, како је рекао "у питању године, са историјске тачке то је тренд и надамо се да ћемо сви у региону ући у европску породицу". 
"Постоје конкретни аранжмани између нас и Хрватске о томе како да се испомажемо надаље, а исти аранжмани постоје и са другим земљама ЕУ што ће нам помоћи у преговорима са Бриселом", оценио је шеф српске дипломатије.
Мркић је подсетио да су у току разговори о повлачењу међусобних тужби две земље: "Од када о томе разговарамо, никада нисмо ушли у ћорсокак. Познато је да и једни и други желимо да то решимо што пре и ја се надам да ће то бити врло брзо.
Министар спољних послова је рекао да у решавању питања пензија и несталих има напретка, и мада је тај проблем сложен, решавамо га и сигурно то више неће представљати такав проблем који ће нас кочити у напретку у свим сферама".
Упитан како је решен протокол на церемонији, попут представљања и места на коме седи Атифете Јахјага, Иван Мркић се насмејао:"Не знам, али сигуран сам да смо у добрим рукама и да су домаћини водили рачуна о свим осетљивостима."
У прилог ставу да не треба, како је рекао, давати превелики политички значај појавним стварима, Мркић је поменуо да је данас био на ручку на коме је био је и косовски министар Енвер Хоџај.
"Поразговарали смо и мислим да таквим појавним облицима не треба давати превелику политицку тежину, већ да се концентришемо на оно што се зове славље и на чињеницу да је Хрватска ушла у Европску унију", рекао је Мркић.

Министар Мркић о уласку Хрватске у ЕУ


Министар Мркић о тужбама Србије и Хрватске пред судом у Хагу


Министар Мркић о седењу са албанским представницима


Српски врх у Банским дворима


Министар Мркић са Карлом Билтом и министрима спољних послова из региона на прослави у Загребу