gototopgototop
utorak, 02. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić: Srbija preuzima odgovornost za region i šire
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić OEBSŠef srpske diplomatije Ivan Mrkić ocenio je danas u Beču da Srbija, nakon što je pre neku godinu bila poznata samo po nevoljama, sada preuzima odgovornost za region i šire.

On je, posle sednice Stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), na kojoj je predstavio zajednički plan rada sa švajcarskim kolegom Didijeom Burkhalterom za sukcesivno predsedavanje Švajcarske i Srbije OEBS-u, rekao da je ovo bio prijatan dan za Sbriju.

Mrkić je kazao da je sa Burkhalterom izneo kako je planiran izgled rada tokom naredne dve godine.
"Već sada se može reći, iz inicijalnih reakcija, a bilo ih je dosta u debati, da se čini da smo dosta pogodili. To što predlažemo je podržano", zadovoljno je konstatovao šef srpske diplomatije.

On je naglasio da predlog sukcesivnog predsedavanje nije samo bazično podržan, već je to učinjeno i u detaljima.
"Srbija, koja je do pre neku godinu bila poznata samo po nevoljama, sada izbija u prvi plan i preuzima odgovornost za sređivanje ne samo prilika u regionu, nego će se pozabavti problemima širom Evrope i Evroazije, pošto se OEBS proteže od Vladivostoka do Vankuvera", naglasio je Mrkić.

Šef srpske diplomatije sastao se danas u Beču i sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom, sa kojim je razgovarao o predstojećm lokalnim izborima na Kosovu. Ta tema, kako je dodao, bila je pomenuta i u debati na Stalnom savetu OEBS, ali nije bila centralna.

Mrkić je kazao da je sa Zanijerom razgovarao o tome kakvu bi ulogu OEBS imao i konkretne akcije koje bi sprovodio u realizaciji lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, pre svega na severu.
"Pošto znamo da je OEBS imao vrlo dobru ulogu u prošlosti, mislim da ćemo i ovog puta tako da se organizujemo da izađe što veći broj naše sabraće na Kosovu i Metohiji i glasa kada budu organizovani izbori", naglasio je on, izrazivši uverenje da će narednih dana biti postignut dogovor o izborima.

Mrkić je sa zadovoljstvom i ponosom konstatovao da je Srbija uspela za proteklih godinu dana da to mere sredi prilike u regionu i razvije dobrosusedske odnose sa svima, da se može reći, kada bi se istorijski merilo, da nikada taj kvalitet i sadržaj odnosa nije imala sa svojim susedima.
"Takvo ponašanje Srbije je doprinelo daleko boljoj atmosferi i konkretnoj saradnji koja se dnevno razvija u regionu", objasnio je on.

Mrkić: Predstavljen zajednički plan saradnje u naredne dve godineMrkić:U poslednjih godinu dana razvili bolje dobrosusedske odnoseMrkić:Podrška koju OEBS treba da pruži na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu