gototopgototop
четвртак, 04. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић и Макеј: Јачати билатералне односе и економску сарадњу
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић - МакејСрбија и Белорусија ће уложити озбиљне напоре да ојачају билатералне односе, а постоји пуно простора за међусобно повезивање и унапређење економске сарадње, сагласили су се данас у Београду шефови дипломатија две државе Иван Мркић и Владимир Макеј.
Динамика сусрета српских и белоруских званичника говори о "нашим намерама да се зближавамо и делимо и добро и зло, као што је некада у историји било", рекао је Мркић на заједничкој конференцији за новинаре после сусрета са Макејом.
Мркић је рекао и да Србија изузетно цени то што Белорусија подржава њен територијани интегритет и суверенитет и захваљује јој на томе. Званични Минск не признаје независност Косова.
Србија и Белорусија су интензивирале односе у последње време, казао је шеф српске дипломатије, подсетивши да је председник Србије Томислав Николић у марту боравио у посети Минску и да се од тада пуно тога догађало.
"Ми смо одлучили да уложимо озбиљне напоре да ојачамо међусобну сарадњу и сматрамо да имамо пуно, пуно простора да се повезујемо, да повећамо трговинску размену, али и да уђемо у заједничке пројекте, производње, наступ према трећим земљама", нагласио је Мркић.
Он је рекао да је са Макејом имао заиста пријатељске разговоре, током којих су се о свим билатералним питањима сагласили, и додао да ће ускоро бити још посета.
"Ми смо два врло блиска народа, много тога нас повезује и природно је да ћемо и у будућности да будемо што чвршће везани", закључио је Мркић, додавши да ће бити проглашена два нова почасна конзула Белорусије у Србији.
Макеј је са задовољством истакао да сарадња две земље постаје све плоднија и садржајнија што се тиче резултата.
"Србију сматрамо стратешким партнером на Балкану", нагласио је белоруски министар.
Додавши да је са Мркићем разговарао о "мапи пута" даље сарадње, као продужетак налога који су дали шефови наших држава у марту, Макеј је нагласио да је веома важно да се из фазе само робне размене пређе на ниво заједничких предузећа, што за Србију значи отварање нових радних места и подстицај за економију.
"То значи проширивање постојећих и оснивање нових предузећа, склапање технике у Србији и низ других питања", објаснио је Макеј.
За септембар је, према његовим речима, планирано отварање директног ваздушног саобраћаја између Србије и Белорусије.
Макеј је додао да је веома важна и међурегионална сарадња, напоменувши да је већ потписано шест споразума између региона Белорусије и Србије и да ће се таква сарадња наставити јер је важна за економска питања.
Истакавши и и значај сарадње у области културе, Макеј је најавио да је ове године планирано да се одрже Дани културе Србије у Белорусији, а догодине обрнуто.
Што се тиче међународних питања, Макеј је рекао да Белорусија пружа апсолутну подршку Србију у међународним организацијама, укључујући питања суверенитета, интегритета и питање Косова.
Ово је био трећи сусрет Мркића и Макеја и прва званична посета једног министра спољних послова Белорусије за последњих 19 година.
Макеј борави у дводневној посети Србији, током које је разговарао и са председником Србије Томиславом Николићем, а састаће се се и са премијером Ивицом Дачићем и председником Народне скупштине Небојшом Стефановићем.
Такође, Макеј ће се састати са представницима српског бизниса а у Новом Саду ће присуствовати свечаности отварања почасног конзулата.

Сусрет Мркић – МакејМркић о унапређењу билатералних односа Србије и БелорусијеМакеј о унапређењу економске сарадње са Србијом и отварању заједничких предузећаКључне речи: Белорусија Иван Мркић