gototopgototop
ponedeljak, 15. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Susret Mrkić - Kutese
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - KuteseMinistar inostranih poslova Ugande Sam Kutese i Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić saglasili su se danas u Beogradu da dve zemlje treba da jačaju višedecenijske prijateljske veze i da rade na zajedničkim projektima u budućnosti, pre svega u oblasti privrede.

"Danas smo potpisali sporazum kojim se ustanovljuju redovne političke konsultacije dva ministarstva, što je jedan od međudržavnih sporazuma", rekao je Mrkić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kuteseom.

Šef srpske diplomatije je istakao da je, tokom razgovora sa Kuteseom, dogovoreno da se pristupi hitnoj izradi sporazuma koji će pospešiti ekonomsku saradnju, a reč je o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti i promociji investicija.

"Uganda je stari prijatelj Srbije", kazao je Mrkić, dodavši je Srbija na putu ka punopravnom članstvu u EU, ali da ne zaboravlja svoje stare prijatelje, naročito po Africi, gde smo uspostavili prijateljstva pre mnogo decenija.

"Želimo da te veze održavamo, jačamo i da imamo zajedničke projekte u budućnosti, a pre sve želimo razvoj privredne saradnje", istakao je ministar spoljnih poslova Srbije, izrazivši nadu da će srpska preduzeća moći da ponovo nađu svoje mesto u privrednim projektima afričkih zemalja, posebno tako prijateljskih kao što je Uganda.

Kutese će imati seriju sastanaka u Beogradu, naročito sa ljudima koji se bave poslovima u oblasti privrede, kazao je Mrkić i izrazio nadu da će ova poseta doneti konkretne rezultate u pogledu planiranih privrednih aktivnosti Srbije i Ugande.

Zahvalivši Ugandi na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Mrkić je istakao da Uganda ne namerava da menja stav po pitanju Kosova i Metohije.

Prema Mrkićevim rečima, u budućnosti su planirane posete najviših srpskih državnih predstavnika Africi i Ugandi.

Kutese je rekao da je danas potpisan sporazum kojim će se privrednici ohrabriti da međusobno posluju, uz sigurne investicije.

Podsetivši da Srbija i Uganda u potpunosti sarađuju na međunarodnom planu u mnogim oblastima, on je ocenio da dve zemlje treba da nastave sa jačanjem odnosa.

"Postoje velike mogućnosti za investiranje, u oblasti trgovine, turizma i mnogim drugim sektorima", rekao je Kutese, dodavši da neke srpske kompanije već posluju u Ugandi, ali da bi obim zajedničkog poslovanja trebalo povećati.

Ministar spoljnih poslova Ugande, koji je juče doputovao u Beograd u četvorodnevnu posetu Srbiji, ranije danas sastao se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Kutese će se kasnije sastati i sa premijerom Ivicom Dačićem.

Kutese će, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, tokom posete obići i nekoliko srpskih firmi koje se bave izvozom.

Predsednik Nikolić razgovarao je u maju, na marginama Samita Afričke unije u Adis Abebi, sa najvišim zvaničnicima Ugande.

Kompanija "Energoprojekt - niskogradnja" ugovorila je prošle godine u Ugandi posao vredan 7,3 miliona dolara, na izvođenju radova na rekonstrukciji šest saobraćajnica u Kampali, a 2010. godine zaključila je ugovor o izgradnji deonice asfaltnog puta u toj državi vredan 46,5 miliona dolara.

Uganda će nastaviti da podržava stav Srbije u vezi s KiM


Mrkić: Uganda od početka podržava stav Srbije o KiM


Mrkić o sporazumu o bilateralnoj saradnji sa Ugandom


Kutese: Sporazum o bilateralnoj saradnji ohrabruje privrednike

Ključne reči: Uganda Ivan Mrkić