gototopgototop
петак, 12. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Уручење Златне медаље за заслуге проф. Др. Рајку Долечеку
+ larger fontnormal font- Smaller font
dolocek300На свечаности у Амбасади Р.Србије у Прагу 12,јула о.г. амбасадор М.Митровић као лични изасланик ПР уручила је проф Др Рајку Долечеку Златну медаљу за заслуге, којом га је ПР Т.Николић одликовао за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.

У свом излагању амбасадор је подсетила на детаље из биографије Др. Долечека и захвалила за бројне значајне активности којима је он увек исказивао приврженост свом српском народу, којем је посветио и више ауторских дела. Др. Долечек је носилац Ордена Св.Саве I степена, којим га је Свети архијерејски синод СПЦ одликовао на предлог патријарха Павла 1996.г, и добитник је Вукове награде и Награде за животно дело од литерарно-културног часописа „Збиље".

Захваљујући на овом признању, Др Долечек је нагласио да му је велика част што му је ПР Т.Николић доделио Златну медаљу за заслуге. Рекао је да је и током своје успешне медицинске каријере у Чешкој промовисао вредности и достигнућа Србије као своје друге домовине, а да је то постала његова главна преокупација од тренутка када су се Србија и српски народ нашли изложени незапамћеним притисцима од стране међународне заједнице. Нагласио је спремност да, и поред поодмаклих година, свој живот и даље посвећује сличним активностима, на шта га обавезује и вредно признање које му је уручено,

Меду двадесетак званица били су присутни предсетавници јавног, културног и медијског живота ЧР, неколико чланова Парламента, доскорашњи Митрополит Чешких земаља и Моравске Криштоф, као и чланови породице Др Долечека.
Кључне речи: Чешка