gototopgototop
понедељак, 29. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: Стручност главни критеријум новог закона о дипломатији
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићНови закон о спољним пословима омогућиће да главни критеријум буде стручност а не политика, изјавио је шеф српске дипломатије Иван Мркић.
Предложени закон о спољним пословима требало би, између остаог, да обезбеди да професионализам, искуство и знање страних језика буду испред политике када је реч о именовању дипломата.

За будуће дипломате важиће и строжији критеријуми за именовање.

Према Мркићевим речима, учињен је напор да политика што мање може да утиче на кадрирање, организациону структуру и на премештаје и постављења амбасадора.

- Не можемо некога ко се опробао у некој другој струци из ведра неба да поставимо као амбасадора, а да пре тога ни депешу није прочитао. Замислите да ја на музичкој академији будем проглашен за главног диригента, да ли бих то могао? - упитао је министар Мркић.

Како наводи РТС, питање је да ли предложени закон смањује шансу да Србија на амбасадорским местима има истакнута имена из културног живота.

Мркић је подсетио да је Иво Андић почео као референт, као што је и он почео, да је "испрашинарио по архивама, био приправник и учио како се пишу депеше".

- Значи, овде посла за милион Андрића, али таквим поступком. Морате бити професионални, па тек онда да се прославите као писац и тако даље. Ако сте толики таленат и зазвечите на све стране нико вас неће спречити - каже Мркић.

Овај законски акт Скупштина би ускоро требало да усвоји по хитном поступку.
Кључне речи: Иван Мркић